Početna strana > Istraživanja javnog mnjenja > DS i Naprednjaci najači u Srbiji
Istraživanja javnog mnjenja

DS i Naprednjaci najači u Srbiji

Pres   
ponedeljak, 27. oktobar 2008.

 


Novu vlast u Srbiji nije moguće formirati bez demokrata i naprednjaka, stranke koje su sad na vlasti daleko ispod cenzusa!

 Izvor: Američka agencija za istraživanje javnog mnenja 

 

Demokratska stranka i Srpska napredna stranka ubedljivo su najjače političke partije u Srbiji, dok Šešeljev SRS sve više gubi na popularnosti, pokazalo je interno istraživanje američke agencije za istraživanje javnog mnenja. Prema ovom istraživanju, jedino „tadićevci i „tomisti" imaju dvocifrenu podršku birača i bez nekoga od njih, posle sledećih izbora, biće nemoguće formirati novu vladu Srbije. 

Istraživanje koje je rađeno od 15. do 22. oktobra ove godine na uzorku od 1.038 ispitanika pokazuje da DS trenutno može da računa na 31,2 odsto glasova, dok SNS iza sebe ima 24 odsto birača. Srpska radikalna stranka, koja je do raskola u vrhu partije bila ubedljivo najjača u Srbiji, trenutno ima podršku samo 7,1 odsto građana!

Sudeći prema ovom istraživanju, u koje je Press juče imao uvid, i Koštuničina Demokratska stranka Srbije oslabljena je pojavom naprednjaka na političkoj sceni i sada ima podršku tek nešto više od šest odsto birača. LDP Čedomira Jovanovića se sa 5,9 odsto glasova bezmalo izjednačio sa DSS-om, dok su sve ostale partije ispod cenzusa!

Konačno, sasvim je zanimljivo da su SPS i G17 Plus, koji u aktuelnoj vladi drže veliki deo vlasti, pali ispod izbornog cenzusa - „dačićevci" mogu da računaju na tek četiri, a „dinkićevci" na samo 2,5 odsto glasova.

Iznad jedan odsto glasova u Srbiji je još samo Savez vojvođanskih Mađara sa 1,4 odsto, dok je Nova Srbija Velimira Ilića na 0,9, a SPO na mizernih 0,5 odsto podrške birača.

Ovo istraživanje pokazuje, dakle, da bi, ako bi izbori bili održani danas, novu vlast mogli da formiraju ili DS i SNS zajedno ili neko od njih u koaliciji sa manjim strankama. U stručnom komentaru istraživanja kaže se da je „realno očekivati" dalji rast demokrata i naprednjaka, kao i da bi u predizbornoj kampanji ove dve partije, odnosno koalicije okupljene oko njih, mogle da dobiju i po više od 40 odsto glasova! Takođe, naglašava se da „mnogo toga zavisi" i od daljeg nastupa Srpske napredne stranke, odnosno od umeća lidera ove stranke Tomislava Nikolića da zadrži trenutnu popularnost.