среда, 22. мај 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Истраживања јавног мњења > ЕУ, НАТО, КиМ, рат у Украјини и санкције Русији
Истраживања јавног мњења

ЕУ, НАТО, КиМ, рат у Украјини и санкције Русији

НСПМ   
субота, 21. мај 2022.

Србија (без КиМ)

07 – 15. мај 2022.

истраживање телефонско

репрезентативни узорак

испитаника: 1000

ОДГОВОРИ ИСПИТАНИКА НА ПИТАЊА

Како Ви и Ваша породица живите у односу на пре четири године?

вредности у процентима

боље

25.2

исто

45.7

горе

26.5

не знам / нема став

2.6

Укупно

100,0

 

Да ли мислите да Србија последњих година иде у добром правцу?

вредности у процентима

Да

46.7

Не

37.5

не знам / нема став

15.8

Укупно

100,0

 

Да ли подржавате улазак Србије у ЕУ?

вредности у процентима

Да

41.8

Не

43.4

немам став / без одговора

14.8

Укупно

100,0

 

Да ли подржавате улазак Србије у НАТО?

вредности у процентима

Да

5.4

Не

87.2

немам став / без одговора

7.4

Укупно

100,0

 

Да ли мислите да би Србија требало да призна независност Косова у замену за чланство у ЕУ?

вредности у процентима

Да

5.1

Не

84.7

немам став / без одговора

10.2

Укупно

100,0

 

Да ли пратите ове догађаје у Украјини?

вредности у процентима

пратим редовно

43.1

пратим делимично

48.3

не пратим

8.6

Укупно

100,0

 

Ко је, према Вашем мишљењу, више у праву у овом сукобу у Украјини?

вредности у процентима

Украјина

6.1

Русија

49.0

нико

20.9

не знам /нема став

24.0

Укупно

100,0

 

А ко је, према Вашем мишњењу, највише крив за садашњи сукоб између Украјине и Русије?

вредности  у процентима

Украјина

7.4

Русија

5.6

НАТО

68.7

не знам /нема став

18.3

Укупно

100,0

 

Да ли подржавате увођење санкција Русији због рата у Украјини?

вредности у процентима

Да

6.9

Не

82.1

немам став / без одговора

11.0

Укупно

100,0

 

Ђорђе Вукадиновић: Огромна већина грађана Србије није за увођење санкција Русији, противи се уласку у НАТО и не би признали Косово у замену за пријем Србије у ЕУ

Истраживање Нове српске политичке мисли (НСПМ) показало је да огромна већина грађана Србије није за увођење санкција Русији, противи се уласку у НАТО и не би признала Косово у замену за пријем Србије у Европску унију.

Уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић је рекао да је то истраживање је показало да Србије није баш тако подељено друштво како се сматра, и тврди да се друга истраживања о сличним темама могу разликовати за мање од два процента.

Истраживање НСПМ је показало да 82,1 одсто грађана не подржава увођење санкција Русији због рата у Украјини, 6,9 одсто подржава, а 11 одсто грађана нема став.

Грађани су рекли да прате ситуацији у Украјини, и око 49 одсто сматра да је Русија у праву, 6,1 мисли да је то Украјина, став нема 24 одсто, а за 21 посто грађана нико није крив.

“Када смо питали ко је највише крив за сукоб у Украјини, чак 68,7 одсто рекло је да је то НАТО, Украјину криви 7,4, Русију 5,6, а нема став око 18 посто грађана”, рекао је Вукадиновић.

Указао је да је подршка уласку Србије у НАТО “доживела минимум” и сада је пала на 5,4 одсто, а против уласка у НАТО је 87,2 одсто испитаних.

Вукадиновић је навео да је само пет одсто испитаних рекло да треба признати Косово у замену за чланство у Европсој унији, док се око 85 одсто испитаних томе противи.

“Та опција да треба признати Косово зарад уласка у ЕУ никад није прешла 10 посто и показало се да није Србија тако подељена као што се мисли, већ неки центри моћи стварају конфузију и труде се да помуте и релативизују ове јасне ставове”, рекао је Вукадиновић и позвао колеге истраживаче да изнесу своје налазе о тим темама.

Није Србија тако подељена као што се мисли, већ неки центри моћи стварају конфузију и труде се да помуте и релативизују ове јасне ставове

Представљено истраживање је показало и да је подршка уласку Србије у ЕУ константно пада, али и да се око те теме грађани највише колебају.

Вукадиновић је рекао да је чврсто опредељено само 20 одсто анектираних кооји су за ЕУ, или око 30 осто оних који су чврсто против, док се сви остали колебају и на њих утичу медији или неке изјаве председника Србије Александра Вучића.

“Нудимо налаз око којег треба отворити дијалог и не предујудицирамо закључке и одлуке државе, али би свака држава морала имати на уму ове налазе” рекао је Вукадиновић и предложио расправу у медијима с националном фрекцвенцијом.

Истраживајем НСПМ је утврђено и да нешто мање од половине испитаних (око 46 одсто) сматра да Србија иде у добром правцу, док 37,5 сматра да не иде, те се ти проценти могу сматрати иизразом подршке власти и опозицији.

Историчар Слободан Јанковић рекао је да је истраживање НСПМ рађено пре најновијих изјава о “најтежој зими која следи” и изразио бојазан да би неки наредни резултати можда повећали проценат оних који кажу да живе горе него пре.

 

Он се осврнуо и на политику према Косову и рекао да су грађани одбацили политичаре који су говорилио да је “доста небеске Србије” и да је “Косово баласт”.

Говорећи о најновијим доогађајима, рекао је да је “више притиснут” Александар Вучић него сама Србија, и да је председник “испипавао терен колка му је подршка у Цркви и у јавном мњењу за неке потезе према Русији”.

“И ово истраживање, и став СПЦ, јасно говоре да је народ против увођења санкција Русији, и власт треба да зна – ако је и имала планове за уводјење санкција – да нема подршку за такав потез”, рекао је Јанковић уз оцену да је “Србија увек била на правој страни у ратним сукобима”.

 

(Бета-Недељник)

Догађај/конференција се може пратити уживо преко Веб портала Медија центра, Јутјуб канала и Фејсбук странице Медија центра:

Лajв Фејсбук: www.facebook.com/medija.centar/live

Лajв Јутјуб: www.youtube.com/user/MCBeograd

Медија центар: https://mc.rs/uzivo

Видети још: Представљање истраживањa јавног мњења НСПМ - „ЕУ, НАТО, КиМ, рат у Украјини и санкције Русији“: За увођење санкција Русији 6,9%, против 82,1 одсто

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер