Početna strana > Istraživanja javnog mnjenja > Mrtva trka DS i SNS, ubedljiva većina za EU
Istraživanja javnog mnjenja

Mrtva trka DS i SNS, ubedljiva većina za EU

Medijum galup   
petak, 12. februar 2010.

(Pres, 11.2.2010)

DS beži naprednjacima samo 0,7 odsto, a kada bi izbori bili održani danas, u parlament bi ušli još jedino SRS, DSS i SPS, pokazalo je najnovije istraživanje agencije „TNS Medijum galup". Da se između demokrata i SNS-a vodi mrtva trka, pokazuje podatak da bi za „tadićevce" glasalo 30,6 odsto birača, a za Nikolića i Vučića 29,9 odsto. Istraživanje je sprovedeno od 28. januara do 2. februara na uzorku od 1.200 ispitanika.

Prema „Galupu", radikali su sa 8,3 odsto podrške treća stranka u Srbiji. Slede ih socijalisti sa 6,7 odsto i DSS sa 6,2. Interesantno je da osim njih više nijedna stranka ne bi prešla cenzus ukoliko bi na izborima nastupala samostalno. Za LDP bi glasalo 4,3 odsto izašlih na izbore, dok je posebno interesantno da je PUPS sa 3,2 odsto podrške popularniji od G17 Mlađana Dinkića, koji bi dobio tri odsto. Rezultati pokazuju da SDPS Rasima Ljajića može da računa na 2,3 odsto, što nije loše, s obzirom na to da je ta stranka tek nedavno osnovana. Nova Srbija i Jedinstvena Srbija su bez svojih koalicionih partnera, DSS-a i SPS-a daleko ispod cenzusa.

Politički analitičar Milan Nikolić kaže da istraživanje ukazuje na to da se već neko vreme na našoj političkoj sceni ništa ne menja.

- Birači su podeljeni između dve najjače stranke, DS-a i SNS-a, a koalicije su i dalje mnogima neophodne i neizbežne. Razlika između DS-a i SNS-a u svim istraživanjima je vrlo mala, svega dva-tri odsto. Ako Dinkić i Ljajić ostanu na listi sa Tadićem, njihova prednost u odnosu na SNS se uvećava. S druge strane, DSS i NS će zajedno, a oni sa SNS-om, pa će ta prednost demokrata biti nivelisana. Ako LDP ne pređe cenzus, kako kaže ovo istraživanje, i ako znamo da radikali neće nikakvu saradnju sa Nikolićevim naprednjacima, odluka o tome ko će formirati novu vladu ponovo bi bila na Dačićevim socijalistima i njihovoj koaliciji – analizira Nikolić.

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić kaže da kroz ovo istraživanje želi da se pokaže da je odnos između te stranke i DS-a nerešen.

- A nije tako. Ali ja neću da kukam nad istraživanjima, iako u neke brojke imam razloga da sumnjam. Čestitam DS-u i želim mu puno uspeha sa ovakvim istraživačima. Mi ćemo se boriti da prestignemo DS i u njihovim istraživanjima - rekao nam je Vučić.

Predsednik IO DS-a Marko Đurišić nije želeo da komentariše rezultate istraživanja, jer su, kako kaže, ona zanimljiva samo medijima i opoziciji, dok se verodostojnost podrške meri na izborima „koji će biti tek za dve godine".

„Galupovo" istraživanje pokazalo je i da je velika većina građana za ulazak u Evropsku uniju, ali i protiv ulaska u NATO. Za pristupanje EU na referendumu bi se izjasnilo 62 odsto građana, dok bi protiv bilo svega 22 odsto, a 16 kaže da je neodlučno. Ti procenti su skoro isti, ali sasvim suprotni kada se radi o ulasku u NATO. Protiv je 61 odsto ispitanih, 20 je za, a neodlučnih 19 odsto građana.

Odnos snaga bi bio znatno drugačiji ako bi stranke nastupale u koalicijama u kojima su izašle na poslednje parlamentarne izbore.

Tako bi DS sa Ljajićem i Dinkićem imao 35,9 odsto, dok bi koalicija SPS–PUPS–JS izbila na treće mesto sa 11,2 odsto podrške građana. Rejting koalicije DSS–NS bio bi 7,7 odsto. Tako bi van parlamenta od jačih stranaka praktično ostao jedino LDP, kog čega ogorčena borba za cenzus.

Što se tiče materijalne situacije, polovina građana Srbije je rekla da im se ona pogoršala u odnosu na pre godinu dana, dok je poboljšanje zabeleženo kod osam odsto ispitanika. Građani Srbije, u poređenju sa građanima drugih zemalja, iskazuju realizam, a većina ne očekuje pogoršanje materijalnih prilika: tako 44 odsto smatra da će materijalna situacija njihovog domaćinstva ostati ista i u narednih godinu dana, boljitak očekuje 17 odsto, a pogoršanje 23 odsto.

Spremnost na privrednu inicijativu, međutim, iskazuje svega 16 odsto punoletnih građana, što je najslabiji rezultat od 2005, od kada „TNS Medijum galup" prati spremnost ljudi na nove poslovne poduhvate.