Početna strana > Istraživanja javnog mnjenja > Naprednjaci na korak iza DS!
Istraživanja javnog mnjenja

Naprednjaci na korak iza DS!

Strateški marketing   
četvrtak, 09. oktobar 2008.

 

09.10.2008 

Ukoliko bi se danas održali parlamentarni izbori u Srbiji, najviše glasova dobila bi Demokratska stranka - 28,9, a na drugom mestu bila bi „nova partija Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića" sa 21 odsto glasova od ukupnog broja birača u Srbiji. 

 


Srpska radikalna stranka, posle rascepa, ima podršku od 7,2 odsto, a za Liberalno-demokratsku partiju glasalo bi 5,2 odsto glasača, pokazalo je najnovije septembarsko istraživanje Strateškog marketinga.

Za DSS manje od pet odsto birača u Srbiji

Demokratsku stranku Srbije DSS Vojislava Koštunice podržava 4,6 odsto birača, Socijalistička partija ima 3,4 odsto, G17 Plus 1,6 odsto, dok Nova Srbija, SPO i LSV Nenada Čanka imaju manje od 1 odsto podrške u ukupnom biračkom telu (pogledajte grafiku).

Razlika u broju glasova između DS-a i nove stranke Nikolića smanjuje se u Beogradu, gde bi za demokrate glasalo 26 odsto, a za Nikolića 22 odsto. 

Međutim, u opštinama centralne Srbije DS podržava 30 odsto, a Nikolićevu stranku 23 odsto, dok je ta razlika najveća u Vojvodini, gde bi za DS glasalo 30 odsto od ukupnog broja birača, a za Nikolića i Vučića 17 odsto.

Ukoliko bi danas bili održani predsednički izbori, Boris Tadić i Tomislav Nikolić osvojili bi gotovo isti broj glasova. Za Tadića bi glasalo 20 odsto, kao i za Nikolića, s tim što je 29 odsto ispitanih reklo da ne bi glasalo, neopredeljeno je 16 odsto, a 15 odsto birača je odbilo da odgovori na ovo pitanje.

Na „listi popularnosti" političara i dalje vodi Boris Tadić, koji ima najveći odnos pozitivnih poena u odnosu na negativne (pogledajte tabelu). Više pozitivnih od negativnih poena imaju još samo Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić. 

 Iza njih su Aleksandar Vučić i ratni komandant Srba u RS i haški optuženik Ratko Mladić, koji imaju po 32 pozitivna poena. Slede Maja Gojković, Vojislav Koštunica, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, Mlađan Dinkić, premijer Mirko Cvetković... Na začelju ove liste su Gordana Pop-Lazić i Dragan Todorović.

 

Kada je reč o negativnim poenima, tu i dalje „vodi" lider LDP-a Čedomir Jovanović (-62), iza njega su predsednik SRS-a Vojislav Šešelj (-57), lider SPS-a Ivica Dačić (-54), Gordana Pop-Lazić (-53) i Dragan Todorović (-51).

Referendum o EU prolazi ubedljivom većinom

Referendum o ulasku u Evropsku uniju dobio bi ubedljivu podršku u Srbiji. Za priključivanje EU glasalo bi 75 odsto, dok bi protiv bilo 11 odsto od ukupnog broja birača u Srbiji. Ukoliko odluku o pridruživanju EU pogledamo kroz stranački opredeljene birače, slika je ovakva: najviše „evropejaca" je u LDP-u - 100 odsto, odnosno svaki glasač za LDP zaokružio bi „da" na referendumu za EU. 

 


 
U DS-u je 95 odsto za EU, a 2 odsto protiv, u DSS-u 74 odsto glasača je za Evropu, a 19 odsto protiv, dok je kod Tomislava Nikolića taj odnos 67 odsto za, a 20 protiv. EU podržava i većina birača SRS (36:29) i SPS (67:27).
Građani Srbije kao najveći problem u našoj zemlji vide nezaposlenost (56 odsto), male plate i penzije (37 odsto) i korupciju (24 odsto). Slede problem Kosova i Metohije, kriminal, ekonomija i zdravstvo. 

Skoro polovina Srba menjala bi Kosovo za ulazak u EU

Na pitanje da li biste prihvatili da Srbija postane članica EU a da zauzvrat prizna Kosovo, glasači u Srbiji su potpuno podeljeni! Kosovo bi priznalo zarad ulaska u Evropsku uniju 39 odsto od ukupnog broja birača, dok bi protiv takve odluke bio isti broj birača. Na ovakvom glasanju ne bi učestvovalo 15 odsto birača, dok odgovor na ovo pitanje ne zna 7 odsto.
Najviše glasača LDP-a (88 odsto) prihvatilo bi da prizna Kosovo zarad ulaska u EU, a iza njih su birači DS-a (59 odsto), DSS-a (20 odsto), Nikolićeve stranke (18 odsto) i SRS-a (16 odsto). Najveći protivnici ovakve odluke su birači SRS-a, njih 58 odsto, po 57 odsto glasača DSS-a i stranke Nikolića ne bi pristalo na ovu trampu, kao ni samo jedna četvrtina onih koji glasaju za Demokratsku stranku.
Da je Kosovo definitivno izgubljeno smatra 40 odsto ispitanika, 36 odsto smatra da nije baš potpuno izgubljeno, ali da to pitanje godinama neće biti rešeno, 19 odsto smatra da Kosovo možemo da sačuvamo, dok 5 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje. 

Najnovija istraživanja strateškog marketinga