Početna strana > Istraživanja javnog mnjenja > Srbija, proleće 2016.
Istraživanja javnog mnjenja

Srbija, proleće 2016.

NSPM   
utorak, 19. april 2016.

Glavni i odgovorni urednik NSPM Đorđe Vukadinović rekao je agenciji Beta da je prvi utisak da je u predizbornoj atmosferi teško istraživati javno mnjenje jer se mnogi građani ustručavaju da se izjasne, a neki daju i neiskrene odgovore.

Prema njegovim rečima, najteže je "uhvatiti" rejting SNS i DS. 

"Interesanto je da u čisto telefonskoj anketi rejting SNS ide i do 50 odsto, a DS postoji samo u tragovima. Kod terenske ankete, naprotiv, SNS jedva stiže do 40 odsto, a znatno su jači DS, Dveri-DSS i Dosta je bilo", rekao je Vukadinović.

On je objasnio da je NSPM zato pokušao da problem reši tako što je kombinovao metodologiju, telefonsku i terensku anketu i na taj način kompenzovao slabosti oba pristupa kako bi se najpribližnije uhvatilo realno stanje.

Vukadinović je objasnio da dosta zavisi od izlaznosti koja je u poslednjem istraživanju neobično visoka, ali da treba znati da birački spisak ne odgovara broju faktičkih birača, odnosno da u biračkom spisku ima nekoliko stotina hiljada više birača nego što ima stvarnih glasača.

Urednik NSPM-a je rekao da veruje da će izlaznost 24. aprila biti dosta viša nego 2014. godine.

Najbolji rezultat ostvarila bi Srpska napredna stranka (SNS), dok bi pored nje u parlament ušle još koalicija oko socijalista, zatim Srpska radikalna stranka (SRS), koalicija oko Demokratske stranke (DS), savez oko Socijaldemokratske stranke (SDS) i još koalicija pokreta Dveri i Demokratske stranke Srbije (DSS), pokazalo je istraživanje časopisa Nova srpska politička misao. 

Istraživanje, koje je dostavljeno Beti, sprovedeno je od 7. do 14. aprila na reprezentativnom uzorku od 1.500 građana, kombinovanom metodom terenskog i telefonskog intervjua. 

Prema rezultatima istraživanja, za SNS bi u nedelju glasalo 44,8 odsto birača, sledi koalicija oko Socijalističke partije Srbije koja bi osvojila 12,7 odsto, zatim SRS sa 9,8 odsto glasova, potom koalicija oko DS-a sa 7,5 odsto, savez SDS-a, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno demokratske partije (LDP) koji bi osvojio 6,9 odsto i koalicija Dveri i DSS-a sa 6,4 odsto. 

Za pokret Dosta je bilo glasalo bi 4,2 odsto birača, za stranke manjina ukupno 3,6 odsto i za Levicu Srbije 1,3 odsto građana, pokazalo je istraživanje. 

Prema istraživanju prva tri mesta osvojiće tri stranke "starog režima" - SNS, SPS i SRS, pri čemu je skok SRS verovatno posledica "najnovije Šešeljeve haške pobede", a SPS je veštom kampanjom uspeo da spreči pad, pa čak i popravi rejting, rekao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, najzanimljivija borba će biti u donjem delu tabele gde DS, uprkos određenom padu od par procenata zbog konfuzne kampanje, i dalje ima najbolje šanse, jer ima stranačku organizaciju i podršku većeg dela liberalne javnosti.

Kako je naveo, DSS-Dveri su takođe izgubile oko jedan procenat od prošlog istraživanja, verovatno kao posledicu negativne kampanje kojoj su izloženi, dok su SDS-LDP-LSV manje-više, gde su i bili sa realnim šansama da prođu, sem ako baš "ne eksplodira DS ili Radulović, koji je verovatno ispod cenzusa, ali sa određenom tendencijom rasta u poslednjih mesec dana.

Od ostalih, "znake života" daje jedino Borko Stefanović zahvaljućim odličnim javnim nastupima, ali bez realne šanse da se umeša u borbu za cenzus, rekao je Vukadinović i dodao da Stefanović, iako nema šanse za cenzus i te kako može da spusti neku od građanskih opcija.

(Beta)

 

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner