Početna strana > Rubrike > Komentar dana > "Balkanski Si-En-En", ili nova američka medijska ofanziva
Komentar dana

"Balkanski Si-En-En", ili nova američka medijska ofanziva

PDF Štampa El. pošta
Mladen Đorđević   
utorak, 10. septembar 2013.

Sjedinjene Države su uvek, za razliku od konkurentskih sila, veoma vešto koristile tzv. meku moć,  koja je usled postepenog privrednog i vojnog jačanja drugih globalnih igrača ono što Americi i dalje obezbeđuje natproporcionalni uticaj u svetu. Iako kriza u Siriji pokazuje da u svetskim okvirima američka sila počinje da slabi, njihov čelični stisak nad Balkanom i dalje je podjednako snažan, a da Vašington ne pokazuje nameru da ovaj prostor prepusti konkurentima dokazuje i najava otvaranja nove regonalne televizije, Kanala N1, koji je predstavljen kao prvi regionalni informativni kanal na području bivše Jugoslavije. [1]

Ova stanica će početi sa radom početkom 2014. godine i praviće program za preko 15 miliona gledalaca u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, iz tri velika informativno-produkcijska centra u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu, kao i lokalnih centara smeštenih po gradovima čitavog regiona. Sudeći po ljudima koji će je voditi, nova TV stanica je potpuno američki projekat – njen glavni finansijer je.... Junajted grupa (United Group), koja u Srbiji, Sloveniji i BiH poseduje tri najveća kablovska operatera - SBB, Telemah Sloveniju i Telemah BiH, i u čijem je vlasništvu i Total TV, najveća satelitska platforma u regionu. 

Cilj ove kompanije nije samo pokrivanje informativnog prostora, već i dalje širenje na tržište fiksne telefonije, jer svojim prisustvom kompanija želi da „stimuliše“ ubrzavanje procesa liberalizacije srpskog tržišta telekomunikacija, pre svega fiksne telefonije, gde SBB očekuje da od "Telekoma" preuzme veliki broj korisnika.

S tim ciljem je početkom godine viši savetnik Junajted grupe postao Kameron Manter, doskorašnji ambasador SAD u Beogradu, dok su domaći mediji još u martu najavili da se Manter vraća u Srbiju da bi na Balkan doveo CNN. Američka propagandna mašina neće ipak kod nas biti prisutna direktno, već posredno, pošto je u najavama o osnivanju televizije N1, saošteno da će novi kanal „imati sporazum o saradnji sa kompanijom Turner Broadcasting System Europe Limited", koja je vlasnik kanala CNN International.

Uprkos naglašavanju da će TV N1 biti vođena isključivo profesionalizmom i objektivnošću, ipak je isuviše očigledno da će ova kuća biti ispostava CNN za Balkan, a o tome kakav program od te televizije možemo očekivati ne treba ni govoriti. Zanimljiviji od same televizije je međutim njen budući generalni direktor Brent Sadler, nekada dugogodišnji međunarodni dopisnik CNN-a sa Bliskog istoka, a koji je izveštavao i iz Srbije krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih. 

Sadler je poput Mantera i drugih američkih činovnika svoj boravak u Srbiji takođe iskoristio za sklapanje vrlo interesantnih veza, a stigao je i da se oženi ćerkom jedne od nekadašnjih nekadašnje poslanica SPO-a. Na tom venčanju kum je glavom i bradom bio Vuk Drašković, a Sadler je u Beogradu takođe ušao i u poslovne vode, zajedno sa bivšim ozloglašenim ministrom za informisanje i funkcionerom JUL-a Goranom Matićem i bivšim američkima ambasadorom u Srbiji Vilijamom Montgomerijem. Njih trojica su povezani preko firme “MSM & Associates,odnosno Montgomery Sadler Matić & associates”, u kojoj je pored Matića, vlasnica 33 posto firme Lin Montgomeri, dok se preostalih 34 odsto vodi na ime Sadlera. [2]

Amerikanci su do sada svoj uticaj u Srbiji i regionu nakon primene grube ostvarivali uglavnom preko mreža svojih piona, koju su, zbog kratkog roka trajanja, uglavnom potrošeni.

Usled promene međunarodnih okolnosti, čini se da su ponovo rešili da stvar uzmu direktno u svoje ruke, a jedan od najvažnijih poteza je i osnivanje regionalnog CNN-a, koji verovatno ima za cilj da nas ubedi da američki vek još nije prošao. Sprema se dakle nova medijska i ekonomska ofanziva na ono malo mozga i imovine koji su nam preostali. Da bi joj se oduprli, najpre obavezno moramo isključiti televizor.   


 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner