Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Dan mrmota doktora Kona
Komentar dana

Dan mrmota doktora Kona

PDF Štampa El. pošta
Danilo Tvrdišić   
utorak, 27. jul 2010.

Predrag Kon saopštava da nam od 1. septembra sledi novi talas vakcinacije protiv svinjskog gripa! Nije neslana šala, nije ni čaršijski trač. Pre neki dan u udarnim vestima na televiziji mogli ste videti doktora Kona kako opet započinje kampanju za novu-staru vakcinaciju protiv večito novog gripa.

Gledali ste film „Dan mrmota“? U tom filmu glavni junak se svako jutro budi  na isti datum tj. stalno mu se ponavlja jedan te isti dosadan zimski dan, kada je poslat od strane medijske kuće u neko malo mesto da napravi isto tako dosadnu reportažu o tome da li će mrmot videti sopstvenu senku.

Doktor Kon, čovek koji skupa sa ministrom zdravlja, Tomicom Milosavljevićem, stoji iza prošlogodišnje blamaže sa „delta“ vakcinama, odlučno i bez skrupula režira srpsku verziju Dana mrmota. Prvo je ovaj „čudovišni“ grip predstavljen javnosti kao da je reč o osmom putniku iz istoimenog filmskog serijala. To je bilo neophodno kako bi nas uverili (naravno i zaplašili) da ne kažem naterali da „shvatimo” da nam je velika opasnost pred vratima. Prisetimo se par činjenica od prošle godine. Za potrebe ovog scenarija „malo” je naduvan broj obolelih. Desilo se u najmanju ruku čudno proglašavanje pandemije od strane Svetske zdravstvene Organizacije i naše epidimiološke radne grupe iako za to nisu bili ispunjeni apsolutno nikakvi uslovi. Fond za zdravstveno osiguranje olakšan je za par miliona evra sada već čuvenom nabavkom spornih vakcina. Iako su mnogi  stručnjaci ukazivali na neistražene vrlo ozbiljne i dalekosežne negativne posledice delovanja ovih vakcina na ljudsko zdravlje, pod uticajem jakog farmaceutskog lobija svetskih razmera nastavljena je kampanja za „prevenciju od gripa” kao da se radi o opstanku ugroženog života na zemlji. Na kraju saznajemo da je ovaj grip nad gripama čak pet puta slabiji(!) od običnog sezonskog gripa. Nikom ništa, bilo pa prošlo. U ovom srpskom Danu mrmota sviće novo jutro i novi-stari scenario. Ovog puta Ser Žile (u tumačenju dr Kona) ispija kafu sa aždajom (farmaceutskim kućama i ko zna kim još) i očekuje da na pitanje: Jednu dozu (vakcina) ili dve?, upućeno okupljenom narodu ispred pećine svi u glas povičemo Bolje dve, bolje dve! Ser Žile (odnosno doktor Kon) nam sada ponovo priča istu holivudsku naučno fantastičnu priču na kojoj bi mu i sam Artur Klark pozavideo. Saznajemo da se gripozno čudovište, u stvari, samo primirilo i sada je spremno da napadne novu rizičnu grupu-trudnice i gojazne! Podržaće ga ponovo i vitezovi okruglog stola Ministarstva zdravlja sa još 400 miliona dinara...

Posle svega, zar je moguće a da se ne zapitamo, kako je neko u stanju da čitav taj teatar apsurda sa istim scenarijom i istim glumcima u glavnim ulogama ponovi? To je zaista potpuno potcenjivanje i vređanje intelekta svakog imalo mislećeg građanina Srbije.

Da smo tih tričavih 400 miliona dinara (i onih par miliona evra od prošle godine) investirali na primer u razvoj Torlaka, instituta za imunologiju i virusologiju (koji se bavi proizvodnjom vakcina i seruma, a koji je jedna od najstarijih institucija ovog tipa u svetu i čiji je osnivač Republika Srbija), onda bismo mogli da posao prepustimo stručnjacima i pravim ekspertima u ovoj oblasti. Ali tada ne bismo postavljali pitanje postojanja odgovorne države u kojoj bi trgovci u belim mantilima i još po neki ostali kratkih rukava. A tada bi i opasni grip toliko nepredvidiv (ili bolje reći nevidljiv) postojao samo u glavama onih koji su na celoj ovoj predstavi ostvarili vrlo predvidiv profit.

Mnogo toga je isto tako nelogično, apsurdno, tužno, ponižavajuće, bezobrazno, beskrupulozno... I dokle tako? Sve dok se ovaj naš srpski Dan mrmota već jednom ne okonča – za početak ostavkom resornog ministra Tomice Milosavljevića i doktora Kona.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner