понедељак, 17. јун 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Коментар дана > Ова Вучићева "победа" у Њујорку веома подсећа на ону на Косову и Метохији 1999.
Коментар дана

Ова Вучићева "победа" у Њујорку веома подсећа на ону на Косову и Метохији 1999.

PDF Штампа Ел. пошта
„Отаџбина“   
понедељак, 27. мај 2024.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ најоштрије осуђује доношење резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама којом се фактички цео српски народ проглашава генецидним. Ова резолуција је више политичког карактера и има за циљ да унитаризује Босну и Херцеговину, доведе у питање надлежности Републике Српске са намером да се она претвори у Заједницу српских општина.

Вучић као највећи издајник у историји српског народа предао је Косово и Метохију правећи темеље за стварање Велике Албаније. Зато за све време владавине Александра Вучића никада нисмо чули тему повратка 250 хиљада расељених Срба јер би то угрозило стварање пројекта Велике Албаније

А зашто баш сада? Па управо с тога што бројне земље Запада сматрају да је прихватањем Француско-немачког предлога од стране Србије стављена тачка на решавање статуса Косова и Метохије па из тог разлога могу да се окрену ка Републици Српској. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ током дванестогодишње владавине Александра Вучића у више наврата је упозоравао да одбрана јужне српске покрајине мора бити категоричка, мора да буде чврста, мора да буде константна јер ће онда и питање Републике Српске много касније доћи на дневни ред.

Нажалост, такве одбране није било и Александар Вучић као највећи издајник у историји српског народа предао је Косово и Метохију правећи темеље за стварање Велике Албаније. Зато за све време владавине Александра Вучића никада нисмо чули тему повратка 250 хиљада расељених Срба јер би то угрозило стварање пројекта Велике Албаније. Горко али истинито је да председник Републике Српске Милорад Додик све то време је подржавао антисрпско и антиуставно деловање Александра Вучића заборављајући да изговори да је Косово и Метохија у потпуности део државе Србије. У бројним политичким кулоарима је владало мишљење наметнуто од председника Србије да Косово и Метохију треба отцепити и створити Велику Албанију а заузврат Републику Српску припојити Србији. Политички гледано то је био рачун без крчмара и Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ стално је упозоравао да је много лакше одбранити Косово и Метохију као део државе Србије него припојити Републику Српску Србији што се у суштини коси са међународним правом.

Огртање заставом Републике Србије у УН је поступак који је циничан, дегутантан и непристојан према српском народу. Заставом се огрће човек који је прихватио Француско-немачки споразум, где у тачки два стоји да 'Србија привхата територијалну целовитост, независност и суверенитет републике Косово'

Понашање председника Србије током трајања седнице УН по питању Сребренице је наглашено и надувано србовање које много подсећа на србовање у леру уз предствљање пораза у УН као велике српске победе. Александар Вучић је познат као мајстор преваре, обмане и лажи у шта смо се много пута уверили. Ова „победа“ у УН умногоме подсећа на 1999. годину када се српска војска и полиција са бројним тракторским колонама Срба извлачила из јужне српске покрајине док су скоро сви српски медији то предствљали као победу над НАТО пактом. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ подсећа грађане Србије да је тада на функцији министра информисања управо био мајстор преваре, обмане и лажи садашњи председник Србије Александар Вучић.

Понашање председника Србије током трајања седнице УН по питању Сребренице је наглашено и надувано србовање које много подсећа на србовање у леру уз предствљање пораза у УН као 'велике српске победе'

Огртање заставом Републике Србије у УН је поступак који је циничан, дегутантан и непристојан према српском народу. Заставом се огрће човек који је прихватио Француско-немачки предлог где у тачки два стоји да Србија привхата територијалну целовитост, независност и суверенитет самопроглашене републике Косово. Зато је о огртање заством од стране Александра Вучића скрнављење ове заставе.

И у време када је донешена ова резолуција у УН у Косовској Митровици па и још неким градовима у Србији су поједине аутомобилске колоне нешто прослављале. Нажалост, прослављале су пораз који наводно није велики пораз што је крајње и необично, и чудно и надасве уникатно. Ово се посебно односи на Косовску Митровицу у којој два дана пре доношење резолуције о Сребреници РОСУ полиција је упала у Трезор Народне банке Србије и у просторије Поштанске штедионице а да никакве реакције Српске листе није било. Губитак динара као симбола државности Републике Србије на простору јужне српске покрајине је од стране Београда прихваћен мирно или боље рећи договорено са Аљбином Куртијем.

Оно што је сигурно да ће деветог јуна и на свесрпском сабору у Београду у организацији Александра Вучића и Милорада Додика доћи и преостали Срби са Косова и Метохије. По већ устаљеном и уобичајеном рецепту организоваће се аутобуске колоне пут Београда. Као и за време контрамитинга пре годину дана у Београду аутобусе ће да обезбеди Аљбин Курти. Већ виђено.

Зато сав овај национални тријумфализам, егзалтираност, србовање у леру заставама и графитима треба да замагли стварну издају и предају Косова и Метохије од стране председника Србије Александра Вучића који се на Миросављевом јеванђељу заклео да ће га бранити. Наш народ каже према човеку и беседа односно заклетва.

Косовска Митровица
26.05.2024. године

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер