Početna strana > Rubrike > Komentar dana > SEKA kroz sredinu, Vukadinović po bokovima
Komentar dana

SEKA kroz sredinu, Vukadinović po bokovima

PDF Štampa El. pošta
Miodrag Zarković   
petak, 18. jun 2010.

Ne smemo biti naivni. Istovremeni udar SEKE i Đorđa na Danas nije nikakva koincidencija, već vrhunac paklenog plana dvoje starih poznanika, koji zajedničkim snagama rade o glavi srpskim javnim glasilima, a možda i čitavom srpskom putu u evropsku budućnost. Uigrani kao da su se sa Švajcarcima spremali za Mundijal, SEKA i Đorđe doveli su Danas na korak od likvidacije tako što je najpre ona više godina finansijski iscrpljivala zlosrećno glasilo, a onda je on sproveo završni udarac kada je podigao tužbu vrednu 750.000 dinara.

Ukoliko su se SEKA i Vukadinović zaista odavno sreli i dogovorili da dovedu Danas do propasti – pa u tu operaciju uključili i jednog raščinjenog arhimandrita, Dejana Vilovskog, koji je, valjda, takođe tužio Danas u nekom kobajagi nepovezanom slučaju – priznanje za dedukciju godine moralo bi da pripadne Vukašinu Obradoviću, potpredsedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i, očigledno, stručnjaku za prepoznavanje opasnosti po medije, koji je i raskrinkao ovaj zajednički zločinački poduhvat. U saopštenju kojim je NUNS uzeo u zaštitu Danas i iskritikovao svakoga, a naročito Vukadinovića, Vilovskog i Velju Ilića (?!), Obradović je izneo svoje logički besprekorno otkriće:

"Javna glasila danas praktično jedva preživljavaju pa svaka presuda može predstavljati i likvidaciju medija!"

Posle rendgenski precizne i roditeljski brižne analize poput ove Obradovićeve, samo bi bezdušnici mogli da traže odštetu za pretrpljeni duševni bol. Bezdušnici i poznanici koji su uskladili svoje zlokobne poteze prema jadnom, a javnom glasilu (i njegovom još jadnijem autoru)!

E sad, ako nema dokaza da su se SEKA i Vukadinović, plus Vilovski, ikada sreli i udružili, onda su logika NUNS-ovog potpredsednika i smisao NUNS-ovog saopštenja (može i obrnuto, smisao prvog a logika drugog), malko problematični. Kako u pogledu prava, tako i u pogledu profesionalne časti, a najviše u pogledu zdravog razuma.

Prvo, kakve veze ima jedvito preživljavanje sa sudskom presudom?! Taman me optužili da – sram me bilo – nisam bio ganut predsednikovom oštrom kritikom tajkuna, ipak ne mislim da bi siromašni trebalo da budu izvan zakona. Kao što ne bi smeli da budu ni bogati. Pare su pare, a zakon – Božji, pravni, nepisani, kakav god hoćete – je zakon. Nečije imovinsko stanje pogotovo ne bi smelo da ima uticaja na kršenje jednog od najstarijih zakona u istoriji: ne laži! Suština je, dakle, u tome da li je u Danas objavljena neistina i kleveta o Vukadinoviću, a ne u tome da li "Danas" posluje rentabilno.

Drugo, zašto su NUNS i njegovi čelnici ustali protiv pozivanja na Zakon o informisanju tek leta 2010. godine? Zašto se nisu tako bunili protiv Zakona onda kada je donošen, leta 2009? Ma koliko im naziv "Zakon o informisanju" bio nejasan i zbunjujući, teško je poverovati da nisu videli vezu između tog pravnog akta i samih medija... A ipak se lane, dok se na stranicama NSPM-a neprestano galamilo o mogućim pogubnim posledicama zakonskog predloga koje je ministarstvo kulture bilo podnelo Skupštini, rukovodstvo NUNS-a uglavnom uzdržavalo od kritičkih komentara na račun inkvizitorskih mera postavljenih iznad glava urednika i novinara. I onda danas, kada očigledno oklevetane javne ličnosti zatraže odštetu višestruko manju od mogućih kazni koje predviđa Zakon, NUNS se ruga njihovom „duševnom bolu“ i optužuje ih da raspiruju autocenzuru po srpskim glasilima.

Treće, ko je kriv za to što je većina srpskih glasila pred gašenjem, a većina srpskih novinara pod autocenzurom? Vukadinović i Vilovski? Ili možda ona umiljata gospoda sa kojima su vodeća pisana i elektronska glasila onako ljupko polemisala nedavno u "Hajatu"? Ili možda "sposobni" rukovodeći kadrovi tih glasila, koji su učestvovali na pomenutom skupu, čija je tema bila medijska slika u našoj zemlji. Boris Tadić je tom prilikom optužio srpske medije da "često pogrešno interpretiraju događaje", Aleksandar Tijanić je ocenio da "srpsku medijsku scenu uređuje Adams femili", a Veran Matić je situaciju u ovdašnjim medijima uporedio sa "potencijalnom bombom". Niko tada pomenuo nije autocenzuru, likvidaciju, preživljavanje – u svakom slučaju, o tome nije bilo ni reči u izveštajima sa skupa. Kada onolikim medijskim službenicima na pamet nije palo da pred najvažnijim društvenim i političkim subjektima izlože svoje osnovne probleme, što bi onda iko imao obzira prema njima? Iz kog bi razloga iko ko se smatra oklevetanim vodio računa o nevoljama onih za koje smatra da ga kleveću, kad već ni oni sami o sebi ne vode računa?

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner