Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Svi oni koji su za nezavisno Kosovo su po pravilu i protiv Novaka Đokovića
Komentar dana

Svi oni koji su za nezavisno Kosovo su po pravilu i protiv Novaka Đokovića

PDF Štampa El. pošta
„Otadžbina“   
utorak, 18. januar 2022.

Ponašanje australijskih vlasti prema najboljem srpskom i svetskom teniseru Novaku Đokoviću u najmanju ruku je skandalozno.

Razlozi za takvo ophođenje su mnogostruki. Kako je tenis pre svega sport tzv. Zapadne civlizacije za njih je nepojmljivo da jedan srpski teniser drži primat u ovom sportu. Iz tog razoga je i njegova ranija diskvalifikacija sa US opena u Njujorku a sada i ukidanje vize za turnir u Melburnu. Ono što je u skladu sa medicinskim pravilima i važećim normama koje koje je prepisala SZO jeste da posle preležanog kovid19 kao što je bio slučaj sa Novakom Đokovićem kontraindikovana je vakcinacija tokom narednih 6 meseci. Jer najbolja zaštita od kovida 19 nisu mrtve vakcine već prelažena bolest od koje se stiče i najbolji imunitet. Ono što je još neshvatljivo da u trenutku kada je Novak Đoković kretao za Australiju tamo su važila pravila da svako ko je preležao kovid nema potrebe da se vakciniše u perdiodu od 6 meseci. Nažalost, dok je on još bio u avionu australijska vlada menja to pravilo SZO i donosi nemedicinsku odluku da posle 15 dana od preležanog kovid19 pacijenti moraju da se vakcinišu.

Tretiranje Novaka Đokovći najboljeg tenisera u istriji sveta kao klasičnog kriminalca govori da dešavanja oko njega imaju pre svega političku pozadinu

Sa druge strane tretiranje Novaka Đokovći najboljeg tenisera u istriji sveta kao klasičnog kriminalca govori da dešavanja oko njega imaju pre svega političku pozadinu. Njegov otac kao i njegov deda rođeni su u jednom selu kod Srbice i poznat je Novakov stav da je protiv nezavisnog Kosova. Svima je poznato da posle svakog osvojenog grendslema tokom proslave pesme o Kosovu i Metohiji su one koje se najviše čuju. Često podizanje tri prsta od strane Novaka Đokovića je nešto što smeta pre svega onima na Zapadu čije su zemlje u najvećem delu priznale samoproglašenu republiku Kosovo i usput bombardovale Srbiju. Setimo se kako je taj isti Zapad na brutalan način upropastio karijeru Milorada Čavića srpskog plivača samo zato što je nosio majcu na natpisom „Kosovo je Srbija“.

Novak Đoković za sve vreme Vučićeve vladavine dok je osvajao brojne grendslemove nije predsednika Srbije udostojio da se i jednom javno pojavi sa njim iako je ovaj to od njega mnogo puta tražio

Međutim, ono što je čudno tokom svih ovih dešavanja oko Novaka Đokovića jeste ponašanje pojedinih medija u Srbiji koji se u napadima na Novaka Đokovića nisu mnogo razlikovali od onih u australijskoj štampi. To se pre svega odnosi na kablovsku televiziju N1, na kablovsku televiziju Nova S, na list Nova. Gde su recimo komentari jednog od novinara po imenu Veljka Pajovića ipod svakog nivoa. On Novaka Đokovića naziva lažovom i muljatorom što je u najmanju ruku neukusno i nepristojno. Isto važi i za isluženog i potrošenog političara Nenada Čanka koji Novaka Đokovića naziva magarcem što je krajnji odraz primitivizma.

Ovih dana smo slušali i izjave predsednika Srbije koji navodno brani Novaka Đokovića gde na svom instagramu srbuje na prazno, u leru. Ako stvarno predsednik Srbije misli da zaštiti Novaka Đokovića on je morao da povuče državno-diplomatske korake za koje još nije kasno. Primera radi morao bi da protera australijskog ambasadora iz Beograda. Naročito s toga što Novak Đoković ima diplomatski pasoš i ovo bi bila klasična mera reciprociteta. Međutim, od Aleksandra Vučća jednog kukavice u liku državnika koji ne sme da organizuje ni izbore u južnoj srpskoj pokrajini nego građane vozi u mesta u tzv. užoj Srbiji jasno govori da on za takav korak nema hrabrosti. Uostalom, to oglašavanje u vidu paradnog patrotizma ima više za cilj predizborni marketing nego što Aleksandar Vučić misli ozbiljno da pomogne Novaku Đokoviću.

Na kraju, postoji jedna čudna činjenica da svi oni koji su za nezavisno Kosovo su po pravilu i protiv Novaka Đokovića. Ali ono što odlikuje Novaka Đokovića i što ga je napravilo velikom čovekom i teniserom jeste jak nacionalni osećaj, duboko verovanje u tradiciju i svoje korene što mu je dalo snage da postane najbolji od najboljih

I ne samo to. Novak Đoković za sve vreme Vučićeve vladavine dok je osvajao brojne grendslemove nije predsednika Srbije udostojio da se i jednom javno pojavi sa njim iako je ovaj to od njega mnogo puta tražio. Izjava Ane Brbabić koja kaže za Rojters da Đokovićevu dokumentaciju treba proveriti jasno pokazuje kako vlast u Srbiji brine o Novaku Đokoviću.

A možda je razlog za ovako ponašanje australijskih vlasti prema Novaku Đokoviću i Rio Tinto. Glavni savetnik australijskog premijera Skota Morisona je jedan od direktora Rio Tinta. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ podseća građane Srbije da je Novak Đoković dao podršku ekološkim protestima protiv ove englesko-australijske kompanije.

Na kraju, postoji jedna čudna činjenica da svi oni koji su za nezavisno Kosovo su po pravilu i protiv Novaka Đokovića. Ali ono što odlikuje Novaka Đokovića i što ga je napravilo velikom čovekom i teniserom jeste jak nacionalni osećaj, duboko verovanje u tradiciju i svoje korene što mu je dalo snage da postane najbolji od najboljih.

Kosovska Mitrovica

17.01.2022.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner