Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Rukovodstvo Srbije nas tera na kosovske izbore da bi prikrilo svoju izdaju
Kosovo i Metohija

Rukovodstvo Srbije nas tera na kosovske izbore da bi prikrilo svoju izdaju

PDF Štampa El. pošta
Slavko Stevanović   
ponedeljak, 14. oktobar 2013.

Pismo Privremene Skupštine AP KiM patrijarhu Irineju

Vaša Svetosti i draga braćo,

Februara meseca prošle godine legalni i legitimni predstavnici četiri opštine sa severa Kosova i Metohije obratili su Vam se pismom u kojem je izneta zabrinutost za ostanak i opstanak srpskog naroda na svetoj srpskoj zemlji, nakon potpisivanja tzv. Briselskog sporazuma.

Posebno je istaknuta važnost opstanka institucija države Srbije na severu Kosova i Metohije, kao jedinih legalnih i legitimnih i jedinih garanata opstanka srpskog naroda na severu pokrajine.

Nažalost, svedoci smo da se ovih dana na Kosovu i Metohiji od strane vlasti u Beogradu sprovodi akt otvorenog i bespravnog nasilja. Naime, krenulo se u primenu briselskog sporazuma bez njegove prethodne inkorporacije u pravni sistem Srbije i na taj način Srbija, korak po korak, kosovskometohijskim Albancima stvara državu Kosovo i uspostavlja granicu sa samom sobom.

Dok Ustavni sud Republike Srbije ćuti i ne donosi odluke o oceni ustavnosti postignutih sporazuma, predsednica nepriznate države Kosovo raspisala je lokalne izbore u državi Kosovo, koji će se sprovesti po kosovskom zakonodavstvu.

Kosovski izbori za cilj, ustvari, imaju da se rasformiraju institucije Republike Srbije, da se država Srbija povuče i odrekne svog suvereniteta nad Kosovom i Metohijom, da se formiraju institucije tzv. Republike Kosovo i prizna ustavno – pravni poredak ove separatističke tvorevine, odnosno da se ustavno-pravni poredak republike Srbije zameni ustavno-pravnim poretkom tzv. Republike Kosovo.

Državno rukovodstvo izlazak na lokalne kosovske izbore opravdava, navodno, formiranjem tzv. Zajednice srpskih opština, ali Ustav Republike Srbije ne poznaje „Zajednicu srpskih opština“, već taj termin poznaje tzv. briselski sporazum koji predstavlja svojevrstan udar na ustavno-pravni poredak Srbije, pa su iz tog razloga svi akti koje državna vlast u tom pravcu preduzima nelegalni, zabranjeni, podležu krivičnoj odgvornosti, a za građane Kosova i Metohije su neobavezujući.

Da bi izbegli odgovornost za predaju Kosova, za odvajanje Kosova od Srbije, za stvaranje nove albanske nezavisne države na teritoriji Srbije, i da u istoriji budu zapisani kao izdajnici, državno rukovodstvo Srbije vrši svakodnevne pritiske, ucene, pretnje i druge nezakonite mere i pokušava da odgovornost prebaci na građane i rukovodstvo na severu Kosova i Metohije, i primorava ih da izađu na izbore druge države, države koju Srbija ne priznaje.

Tako je Vlada Republike Srbije donela odluku o raspuštanju skupština četiri opštine na severu Kosova i Metohije i smenila legalne i legitimne predsednike opština i skupština opština, i na taj način izigrala odredbe Ustava Republike Srbije i Zakona o lokalnoj samoupravi.

Vlada je ovim činom ukinula organe lokalne samouprave Republike Srbije sa očiglednom namerom da se ti organi više nikada ne konstituišu, već da se na mesto tih organa, shodno odredbama tzv. briselskog sporazuma, nakon održanih izbora konstituišu organi lokalne vlasgi u okviru ustavno pravnog poretka separatističkog režima u Prištini.

Nažalost, u sredstvima javnog informisanja objavljen je i poziv episkopa Raško-prizrenskog i Kosovskometohijskog Gospodina Teodosija i starešine manastira Visokih Dečana gospodina Save Janjića upućen Srbima da izađu na kosovske izbore.

Obzirom da su građani i rukovodstvo na severu Kosova i Metohije zbunjeni nakon ovih poziva, molim Vašu Svetost da se narodu predoči da li je ovo i Vaš stav i stav Sinoda Srpske pravoslavne crkve, ili je to lični stav gospodina Teodosija i gospodina Save Janjića.

Rukovodstvo privremene skupštine AP Kosova i Metohije smatra da je tesna koordinacija između naše svete crkve i legitimnih predstavnika srpskog naroda na Kosovu ii Metohiji, najbolje jemstvo opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i sa naše strane se može očekivati maksimalni doprinos tom željenom i nasušnom jedinstvu. Naša obaveza je da čvrsto zastupamo stavove za koje smatramo da predstavljaju minimum za opstanak i napredak našeg naroda na našoj svetoj zemlji.

Molimo Vašu Svetost da u narednom periodu primi delegaciju privremene skupštine, koja bi Vas detaljnije informisala o stanju i problemima na severu Kosova i Metohije.

Moleći se Bogu Životodavcu i jedinom Pravednom Sudiji da usliši naš kosovsko-metohijski svenarodni vapaj za spas života, celivamo Vašu svetu desnicu zahvalni što prozbe i naša moljenja natkriljuju Vaši Omofori, jedina nada i istinsko uzdanje u ovome danu.

U ime stradalnog i napaćenog naroda,

Predsednik privremene skupštine AP Kosova i Metohije

Slavko Stevanović