уторак, 05. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Дебате > Косово и Метохија > Срби са КиМ су издани и од српске власти и од сопствене интелектуалне елите
Косово и Метохија

Срби са КиМ су издани и од српске власти и од сопствене интелектуалне елите

PDF Штампа Ел. пошта
Момчило Трајковић   
уторак, 28. новембар 2023.

 Браћо и сестре,

даме и господо, драги пријатељи,

Након, скоро четврт века од повлачења наше војске и полиције и наших власти са Косова и Метохије, када је народ остављен на милост и немилост западном међународном фактору и албанским терористичким бандама, дошли смо да сумирамо трагичне последице и резултате тих политика.

У, ствари, они су дошли да решавају „косовско питање“ по њиховој мери, по мери њихових геостратешких интереса, а све под плаштом да стварају мултиетничко, демократско друштво

Западни међународни фактор, односно Европска унија и Америка са својом војном силом - НАТО снагама, наводно, дошла је са намером да решава „косовско кризу“, у чијем је креирању и сама учествовала, да како они кажу, решавају „косовско питање“, унапред засновано на албанској жртви.

У, ствари, они су дошли да решавају „косовско питање“ по њиховој мери, по мери њихових геостратешких интереса, а све под плаштом да стварају мултиетничко, демократско друштво.

Њихови интереси су били и јесу, нажалост, не случајно, да на светој српској земљи створе марионетску творевину, преко које ће дисциплиновати, уцењивати и кињити нашу државу и наш народ за сва времена. И све то на начин што ће наводно применити све демократске стандарде америчких и европских вредности, а за све то користећи Резолуцију 1244 СБ УН.

И уместо да на тим принципима решавају „косовско питање“ , они су применили етнички принцип и решавали „албанско“, занемарујући „српско питање“. И данас би креатори такве политике да такву творевину прогласе демократском и мултиетничком, желећи Србе на реверу албанског друштва, заснованог на антисрпству. Какав апсурд! Каква превара!

За овај пројекат „центри моћи“ су профилисали три фактора који наводно треба да решавају кризу, и то: западни део међународне заједнице, београдски режим и косовски-албански фактор. И гле чуда, уместо да они буду фактори решавања, сва три фактора постали су произвођачи кризе, кризе која до бола погађа оне који очекују решења.

Јер шта друго значи понизно прихватање Бриселског, Вашингтонског и на крају Немачко-француског споразума и Охридског договора него саучествовање у спровођењу пројекта етнички чистог Косова у овој фази, и Велике Албаније у наредној?

Нас не изненађује у свему овоме понашање међународног фактора, посебно не изненађује косовски-албански фактор, нас изненађује и зачуђује понашање власти Србије, која је временом постала марионетска, или боље речено, показује у ствари да су ту власт осмислили, креирали и на грбачу српског народа, довели „светски центри моћи“, да би лакше довршили свој пројекат стварање марионетске државе тзв. независне Републике Косово, и то, без Срба.

Спровођење тог пројекта је данас транспарентно, а наша власт транспарентно учествује у њему. Јер шта друго значи понизно прихватање Бриселског, Вашингтонског и на крају Немачко-француског споразума и Охридског договора него саучествовање у спровођењу пројекта етнички чистог Косова у овој фази, и Велике Албаније у наредној?

Толерисање власти Албина Куртија то најбоље показује. Очигледно је да иза тога неко стоји.Трагично је да су српске власти на такве процесе пристале и у њима учествују. Такође, форсирање и толерисање Куртијеве политике говори да је тзв. међународна заједница одустала од демократског решавања односа на Косову и Метохији, препуштајући Куртију да дугим цевима дисциплинује, како он то каже, „своје грађане“, милитаризује север и успостави тзв, косовски суверенитет на целој територији Косова и Метохије.

Ту, до скора говорио сам да наше власти немају стратегију. Али, мењам мишљење. Ова власт и те како има стратегију. Стратегија ове власти је издаја националних и државних интереса, и издаја колевке српског народа, чиме ће лишити наш народ будућности

Катастрофалне последице Куртијеве политике према Србима су данас најочигледније, оне воде ка коначном егзодусу преосталог српског народа. И то нас не чуди. Вишедеценијски планови албанске националне елите су да ми нестанемо. О томе ће сигурно бити речи и у излагањима других учесника.

Драги пријатељи,

Одржавање данашњег скупа Срба са Косова и Метохије овде у Београду, говори о хипокризији у којој смо се сви заједно нашли, а у коју нас је довела ауторитарна, арогантна, примтивна политика једног човека - моћника Александра Вучића, који је на све ово горе речено пристао и један је од креатора и извршитеља погубне политике.

Ту, до скора говорио сам да наше власти немају стратегију. Али, мењам мишљење. Ова власт и те како има стратегију. Стратегија ове власти је издаја националних и државних интереса, и издаја колевке српског народа, чиме ће лишити наш народ будућности.

Као што сам већ рекао, ова власт је доведена од страних центара моћи, и наметнута наивном и изманипулисаном српском народу, како би ти исти центри моћи довршили давно започет процес одузимања Косова и Метохије.

И замислите, план је да се то заврши нашим пристанком, нашом издајом. Неко ће рећи, не, не није наша, већ његова издаја. Нажалост, наша ће бити уколико дозволимо да умногоме завршен процес издаје, ова власт доврши до краја. А дошао је на власт критикујући тзв. бившу власт, обећавајући да ће радити све супротно. А шта се уствари десило?

Потписао је Бриселски споразум и њиме де факто предао територију на којој ће, замислите, сами косовски Срби успоставити суверенитет и интегритет тзв. Републике Косово.

Потписао је Бриселски споразум и њиме де факто предао територију на којој ће, замислите, сами косовски Срби успоставити суверенитет и интегритет тзв. Републике Косово.

Тиме је срушио нашу стратегију коју смо заједно са благопочившим владиком Артемијем првим председником СНВ, створили. Имали смо стратегију и тактику деловања. Ево први пут ћу јавно да проговорим о томе. Када су са Косова и Метохије повучена Војска и полиција, када се повукла и наша власт, наша стратегија је била: да Срби јужно од Ибра под околностима у којима су се нашли, треба да пристану на „косовску“ власт, али је никада неће признати, док Срби на северу Косова због своје позиције, нити треба да пристану, нити треба да је признају. Нажалост, Бриселским споразумом уништено је све. Натерао је бруталном силом је Србе на северу да улазећи у косовски систем, пристану на косовску власт.

Укинуо је све српске институције, предао електро систем, предао жилу куцавицу акумулацију Газиводе, Валач, судство, цивилну заштиту, полицију, међународни телефонски број, локалну власт, и на крају, препустио косовским властима да натерају несрећне људе да главом без обзира скидају КМ таблице и постављају таблице тзв. Републике Косово.

На таблицама је стварао своју стратегију манипулације несрећним народом. А данас, нигде га нема. Као последња кукавица ћути. Не помиње своју паролу : „КМ таблица остаје, нема предаје“. Кукавички ових дана, па и данас док овде седиме, и даље уцењује српски народ са севера да гласа на изборима, и то кога? Њега који их је унесрећио.

Предајући север Косова, истовремено радио је и на обезглављивању и деморалисању народа, посебно Срба јужно од Ибра, говорећи им да: „на Косову немамо ништа. Ко ће да живи у Ђаковици, ко хоће да иде да живи у Качанику“ и још друге небулозе.

Тзв. Српска листа је заједничка творевина западних ментора, Тачија и Александра Вучића. Она је била потребна да би се спровео Бриселски споразум, да би се натерали Срби на северу Косова да уђу у косовски систем и заокруже косовску власт на читавој територији тзв. Републике Косово

Комбинујући своје смишљене потезе, према северу и југу, из корена је уздрмао српско национално биће, и разбио му његово најсветије оружје које је градио вековима: пасиван отпор – трпљење, због кога је кроз историју, уз помоћ своје цркве, преживљавао бурна времена, упорно остајући на својим огњиштима.

Ту, недавно, тај део нашег народа оптужио је за наводно „рајински и кметски менталитет“ и увредио га до сржи. Прокоцкао је жртве од 1999, које је српски народ дао стварајући прилику да нека нормална Србија мирним путем решава своје историјско питање.

Обезглавио је српски народ на Косову и Метохији и манипулацијама успоставио наводно јединство међу нама, наводно нашом стопроцентном подршком његовој политици. Из такве подршке наводно је произашла тзв. Српска листа. Не. Драги пријатељи, то је лаж.

Тзв. Српска листа је заједничка творевина западних ментора, Тачија и Александра Вучића. Она је била потребна да би се спровео Бриселски споразум, да би се натерали Срби на северу Косова да уђу у косовски систем и заокруже косовску власт на читавој територији тзв. Републике Косово, да се укину српске институције, да се предају сви важни чиниоци српске државности који су до тада онемогућавали и били сметња завршетку тог подмуклог пројекта међународних моћника.

Елиминисали су све српске ауторитете који су били гаранција да живот на Косову и Метохији за српски народ има перспктиве. Одмах након потисивања Бриселског споразума, Александар Вучић је на јавној сцени на северу Косова изоловао и покушао да политички ликвидира Мака Јакшића и људе око њега. Изоловао је и све нас на централном Косову, који имамо другачије мишљење и неслагање а његовом политиком.

Немам доказе ко је убио Оливера Ивановића, али имамо голе чињенице ко је цртао мету Оливеру. Срамни видео спот који је направила Вучићева тзв. Српска листа, у коме је Оливера прогласила издајником, страним плаћеником, албанским сарадником, је најбољи одговор ко је ставио мету на челу овог праведника и несрећног човека

Најдрстичнији пример елиминације неистомишљеника јесте обрачун са Оливером Ивановићем, који није пристао на његов ауторитарни начин решавања косовкке кризе. Његово трогодишње заточеништво у косовским казаматама због наводног ратног злочина, је под велом сумње. Затворен је у јеку политичке борбе и избора на којима је он био противкандидат Вућићевом кандидату за председника општине северна Митровица. И након пуштања из заточеништва Оливер је онако рањен, поново кренуо у борбу за друагчију политику од ауторитарне Вучићеве политике. И платио је животом.

Немам доказе ко је убио Оливера Ивановића, али имамо голе чињенице ко је цртао мету Оливеру. Срамни видео спот који је направила Вучићева тзв. Српска листа, у коме је Оливера прогласила издајником, страним плаћеником, албанским сарадником, је најбољи одговор ко је ставио мету на челу овог праведника и несрећног човек. И нико да одговара. Нико није одговоран. Да би покрили своју одговорност, они Оливера сахрањују у Алеји заслужних грађана!? Дакле, издајник, страни плаћеник, албански сарадник, преко ноћи постаје „њихов херој“.

Драги пријатељи, Оливер је заслужио место у Алији заслужних, али је било прерано, ликвидран је када је био најпотребнији своме народу. Он је заслужио Алеју великана, не као њихов херој, већ наш херој, херој српског народа.

Тако је браћо и сестре коначно ослобођен простор за деловање тзв. Српске листе и за спровођење издаје која је касније следила. Тзв. Српске листе коју је у највећем сачињавао српски интелектуални и политички полусвет, намерно тако састављена да би се слепо и без поговора извршавале наредбе из Вучићевог Београда.

Били су део те политике, чланови Куртијеве владе под заклетвом да ће спроводити устав и законе Косова. Када су спровели тај део задатака, повлачењем из тих институција, на начин који су то учинили, одвожењем неколико хиљада Срба на контра митинг у Београду на наклон великом вођи, створили су услове да локалну власт у српским општинама преузму Албанци, а косовској полицији да због вакуума у власти на северу ушетају и милитаризују га

И што се тиче налогадвца, своју улогу су беспоговорно и до краја извршили.

Већ сам говорио о налогу да успоставе суверенитет косовске власти и на северу Косова. Били су део те политике, чланови Куртијеве владе под заклетвом да ће спроводити устав и законе Косова. Када су спровели тај део задатака, повлачењем из тих институција, на начин који су то учинили, одвожењем неколико хиљада Срба на контра митинг у Београду на наклон великом вођи, створили су услове да локалну власт у српским општинама преузму Албанци, а косовској полицији да због вакуума у власти на северу ушетају и милитаризују га.

Догађаји у Бањској су врх и крах Вучићеве политике на Косову.

А последице, несагледиве!

Од доласка Вучића на власт 2012. годне, до ових дана Косово и Метохију напустило је преко 40 хиљада Срба, што од албанског зулума, што због „успаване“ међародне заједнице, а највше због његове политике и политике тзв. Српске листе.

Посебна је прича њена улога у албанизацији територија на којима живе Срби. Марти Ахтисари је у процесу стварања устава независне државе Косово, у свом споразуму дао Србима 10 српских општина којим ће они управљати, како би се на њима наводно сачувао и стабилизова српски народ.

На изборима за локалну управу у оквиру тзв. независног Косова под невиђеним притиском и манипулацијом, побеђује Српска листа, преузима све функције, као и на централном нивоу косовске власти, и започиње завршна фаза нестајања нашег народа са његових вековних огњишта.

Уместо да искористе ту могућност да помогну народу да опстане, комбинујћи снагу коју су добили и од српске и од косовске власти, тај полусвет кренуо је да зарад својих личних и групних интереса, координиран од инсталираног Вучићевог центра моћи на Копаонику, креће у распродају националних интереса.

Уместо да искористе ту могућност да помогну народу да опстане, комбинујћи снагу коју су добили и од српске и од косовске власти, тај полусвет кренуо је да зарад својих личних и групних интереса, координиран од инсталираног Вучићевог центра моћи на Копаонику, креће у распродају националних интереса

Најбољи пример је општина Штрпце, која је пре доласка на власт Српске листе (боље рећи СНС-а) имала преко 12 хиљада Срба, данас има мање од 6 хиљада. Вучићеви кадрови, координисани са Копаоника, кренули су у невиђени криминал. За време своје власти, путем мита и корупције, издали су неколико хиљада грађевински дозвола да у националном парку Шар планине Албанци граде један од највећих своји градова.

Због тога је та група похапшена и следи им суђење. Интересантно је да, иако су косовске власти то знале, посматрале су тај процес албанизације српске општине уз помоћ Вучићевих кадрова. Такав процес траје и у већински српској општини Ново Брдо, која ће нажалост ускоро бити већински албанска због сличних процеса који су били у општини Штрпце. Продато је на стотине хектара земље Албанцима за цену од 20 до 100 еура за ар. Власт је о овоме била обавештена још 2014 године, након Округлог стола који је организовао Српски национални форум, на тему како сачувати стратешке српске кризне тачке на Косову и Метохији, пре свега у Штрпцу, Клокоту, Новом Брду, Пасјану и Ранилугу.

О томе је лично обавештен и председник Вучић крајем јануара 2018. године када смо разговарали, након убиства Оливера Ивановића и предали му стратегију за спречавање албанизације. Прошло је преко 5 година од тада, на заустављању тих процеса ништа није учињено напротив они се шире. Посебно је последњих неколико година та појава присутна и у најстабилнијој српској општини испод Ибра. Невиђен процес албанизације те општине којом управља политички и интелектуални полусвет изабран од моћника са Копаоника. И ако би косовске власти могле да зауставе тај процес у општини Грачаница, оне посматрају и понашају се слично ономе што је било у Штрпцу, предузеће законске мере против оних који су евентуално митом и корупцијом или погршном политиком пристале на такав процес и констатовати да се то десило под влашћу тзв. Српске листе. 

Драги пријатељи, док се ово дешава у тзв. српским општинама, нама Вучић као свој генијални изум нуди Заједницу српских општина. И ако је Заједница српски општина последњи камен у темељима независне државе Косово, за њу неће бити услови, чак и ако буде формирана, јер српских општина испод Ибра ако се не заставе овакви процеси, неће бити.

Такво стање ствари, нажалост, никога не забрињава. Они и даље настављају са експериментима, над недужним српским народом, покушавајући да над пацијентом кога су мучки ранили изврше операцију и оставе га да вегетира. И још да га употреби за своје даље експерименте.

Након руинирања тзв. Српске листе, која је све мање употребљива, од стране центара моћи већ израубована, за Вучића потребна још само да на њу пребаци одговорност за пропаст своје политике, склањајући је како би Куртију уступио простор за успостављање вазалне политике и вазалног положаја преосталих Срба. Осећајући ту опасност морали смо да активирамо до сада најбољи начин нашег организовања, СНВ, како би зауставили, не само пораз наше политике, већ и наш национални пораз.

Драги пријатељи, браћо и сестре,

Питање је како даље. Без обзира што смо на време упозоравали а наша упзорења нису озбиљно схваћена или су намерно одбачена, ми морамо дати тај одговор. Следује нам санирање катастрофалног стања.

Наш став је да не постоји решење за Косово, већ решавање кроз процес. И у том процесу треба ојачати и усправити Србе на Косову и Метохији интелектуално, политички, економски како би могли да наставе да носе све будуће експерименте она три фактора о којима сам говорио: Међунардне заједнице, косовске власти и власти у Београду. Нема нама напред уколико не дође до промене власт у Београду, па и после тога питање је како ће нам бити. Али, битно је да власт у Србији буде демократска и променљива. И ми ћемо у томе дати допринос!

Наш први задатак је да од данас па надаље учинимо све да своју судбину узмемо у своје руке. Данашњим скупом то смо већ учинили, започели смо процес. Крећемо да окупимо аутентичне људе и створимо аутентичну српску косовско-метохијску политику, која треба да буде стуб нормалној Србији на Косову и Метохији у одбрани њених интереса и интереса нас који доле живимо.

Наш први задатак је да од данас па надаље учинимо све да своју судбину узмемо у своје руке. Данашњим скупом то смо већ учинили, започели смо процес. Крећемо да окупимо аутентичне људе и створимо аутентичну српску косовско-метохијску политику, која треба да буде стуб нормалној Србији на Косову и Метохији у одбрани њених интереса и интереса нас који доле живимо

Желимо да са демократским властима у Београду изворно учествујемо у креирању политике Србије на питању КиМ и преузмемо део одговорности за њену имплементацију. Ми за то имамо стратегију. Али нам је потребна подршка демократских власт, пре свега у Србији, али и на Косову и код међународног фактора. Прво, да зауставимо ерозију српског националног бића, панику и одлазак народа са својих вековних огњишта. Да започнемо стабилизацију и отворимо му перспективу.

Ту улогу од данас преузима обновљено Српско национално веће, национална организација Срба са Косова и Метохије основана октобра 1999. године, чији је први председник био Његово преосвештенство благопочивши владика Артемије Радосављевић, све до обрачуна са њим 2010 године, кaдa су почело да замиру активности СНВ-а.

Деловање Српског националног већа на челу са владиком Артемијем, у тим тешким временима, одиграло је и потврдило историјску улогу наше Цркве, заједно са народом.

То је и главни разлог поновног активирања Српског националног већа Косова и Метохије. Да поновим, основни задатак СНВ-а ће бити да, у новим условима, на аутентичан начин артикулише интересе косовско-метохијских Срба и организује их за национално и политичко деловање у борби за национални опстанак уз поштовање политичког плурализма. СНВ тежи да буде „стуб“ Србије на Косову и Метохији са циљем да учествује у креирању политике Србије за Косово и Метохију и њеној имплементацији на Косову и Метохији.

Да утиче на надлежне институције у Републици Србији, на Косову и Метохији и код међунардних иституција да помогну у националном, политичком, економском и свком другом облику усправљања Срба на Косову и Метохији, повратку прогнаних, псебно питање несталих и киднапованих Срба и других, као и заштити културног наслеђа.

Српско национално веће посебну пажњу посветиће успостављању српско-албанског дијалога и коректних међунационалних односа, уз толеранцију, у коегзистенцији Срба и Албанаца.

СНВ ће и даље бити представничка организација у којој су укључени сви релевантни људи регионалних косовско-метохијских подручја делегираних од стране своје средине, из различитих области и делатности, расељени и прогнани, али и они који нису са Косова и Метохије, а својим националним и политичким деловањем дају допринос.

Циљеви и улога Српског националног већа, као и начин организовања биће регулисани документима: Стратегија деловања СНВ КиМ и Статут СНВ КиМ које ће усвојити највиши органи Српског националног већа Косова и Метохије

Да би се реализовали постављени циљеви морамо пробудити неке делове нашег народа.

Наш посебан проблем је наша интелектуална елита на Косову и Метохији, или боље речено пореклом са КиМ, која се нажалост у највећем понша „аполитично“, ћути и гледа своја посла, заборављајући да је њен народ из кога је изникла у катастрофи. Глумећи наводну независност универзитета, упали су у јасле власти и предали се вегетирајући и интелектуално и национално.

Дакле, у највећем они су и те како укључени некритички у политику актуелне власти, помажући јој да својим ћутањем „уверљивије“ спроведе издају. Постоје појединци који су са нама и којима је егзистенција свога народа битнија од личне егзистенције. И зато их поздравимо.

А шта ради албанска интелектуална елита? Заједно са политичком и бизнис елитом остварују сан свога народа, убрзано заокружују на несрећи других свој државни пројекат.

Постоји и наша бизнис елита која успешно послује широм централне Србије. Нема их ућутали се, као да никада нису били на Косову!?

Ово говорим из разлога што тражимо општенародну подршку у овој нашој последњој борби за опстанак, али за достојанство.

Припремајући се за овај историјски скуп наишли смо на разне изговоре, од оних који се бусају у прса глумећи велике патриоте, „борећи се за Косово“ чувајући своје фотеље, уствари симулирајући патриотизам, до оних свилених интелектуалаца чији је изговор „не желим да се бавим политиком“, и ако, и једни и други, добро знају да се ради о отсутној борби за опстанк народа коме припадају

Припремајући се за овај историјски скуп наишли смо на разне изговоре, од оних који се бусају у прса глумећи велике патриоте, „борећи се за Косово“ чувајући своје фотеље, уствари симулирајући патриотизам, до оних свилених интелектуалаца чији је изговор „не желим да се бавим политиком“, и ако, и једни и други, добро знају да се ради о отсутној борби за опстанк народа коме припадају. Јер, ко кога ће сутра да васпиатвају, да лече, ко ће њихове књиге и песме да чита, ко ће улазити у домове културе, ако се настави егзодус који је на делу, који је пред њиховим очима.

Зато вас позивамо, изађите из свог комфора, укључите се, свако на свој начин, у ову одсудну битку да би сутра подигли главу пред својом децом, породицом, комшијама, пријатељима, потомством. Или наставите, сагнутом главом и „зобајте“ у тим јаслима. Питамо вас, не осећате ли „смрад“ буђи у тој устајалој храни коју вам сервира онај који је мање вредан од вас, не осећате ли се пониженим!

Браћо и сестре, и на крају да проговорим о односима са нашом Црквом. Видите данас нема наших великодостојника, нема патријарха Порфирија, нама наших владика Теодосија и Илариона или бар њихових изасланика. Одлучили су да не дођу. Нисмо добили ни благослов!? Ми за данашњи скуп немамо благослов наших великодостојника, али смо сигурни да имамо разумевање великог дела монаштва у нашој Цркви. Сигуран сам да имамо благослов свевишњег.

Покушавамо да нађемо разумевање за њихов однос према нама и не можемо га наћи. Кажу Црква се не бави политиком. Слажемо се. Међутим, постављамо питање да ли је наша национална борба за опстанак политика, или како би они рекли политиканство. Упутли смо у овој години три писма патријарху и тражили сусрет са њим, није нам одговорио. Дошли смо овде у Београд ближе њему и позвали га, није се одазвао. Наше владике нису дошле, јер је од доласка новог патријарха промењен однос наше цркве, није више као што је некада био.

Кажу црква се не бави политиком!? Пре пет година наш владика Теодосије је жестоко реаговао на иницијативу Александра Вучића да подели и разграничи се са Косовом. Да ли владикина реакција била политика?

Кажу црква се не бави политиком!? Пре пет година наш владика Теодосије је жестоко реаговао на иницијативу Александра Вучића да подели и разграничи се са Косовом. Да ли владикина реакција била политика?

Не, то је био крик пастира у одбрани свога стада и свога појилишта! Не, то није било мешање цркве у политику, то је била борба за народ и цркву, то је била борба за националнални опстанак! И тада смо заједно констатовали да косовско-метохијски Срби и Црква говоре истим језиком, одупирући се неразумној политици. Нажалост, данас Црква и Вучићева власт говоре истим језиком.

Шта је данас другачије, боље, од времена када се владика храбро супродставио Вучићу, да би Црква избегавала да се „меша у политику“!? Данас је горе, најгоре! Народ је анестезиран, застрашен, опијен лажима својих вођа, и у бунилу масовно напушта своја вековна огњишта, чак и раскопава кости својих предака и сели их далеко од свете српске земље?! И сви ћуте!? Да цитирамо непознатог аутора: „Када једно дете спава, тада расте – када један народ спава тада умире“! И зато га треба што пре пробудити, охрабрити га да активно учествује у свом спасењу, да сутра не буде касно! И зато не треба ћутати, и зато смо молили да се закаже Црквено-народни сабор!

„Косово ће у 21 веку бити мера свих нас, од скромних трудбеника свакодневнице до патријарха и вође српског племена. Не будемо ли достојни Косова, нећемо бити достојни ни свог земаљског постојања. Нестаћемо као да нас није ни било, а на нашем месту живеће неко други“.

Нажалост, уместо разумевања наше искрене бриге, епархије је наше добре намере и узвишене циљеве покушала да дискретује. Њима на част!

И да завршимо, цитирајући речи благопочившег патријарха Павла:

„Косово ће у 21 веку бити мера свих нас, од скромних трудбеника свакодневнице до патријарха и вође српског племена. Не будемо ли достојни Косова, нећемо бити достојни ни свог земаљског постојања. Нестаћемо као да нас није ни било, а на нашем месту живеће неко други“.

Не чинили вам се, браћо и сестре, да смо ту негде близу!

Размишљајмо интензивно о пророчанским речима нашег мудрог и племенитог патријарха.

Како радили, тако нам Бог помогао!

С вером у Бога!

Хвала!

(Уводно излагање Момчила Трајковића, председника СНФ на Сабору Српског националног већа Косова и Метохије 26. 11. 2023.)

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер