Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Vučić je pre zaslužio orden Mehmeda Drugog, nego Aleksandra Nevskog
Kosovo i Metohija

Vučić je pre zaslužio orden Mehmeda Drugog, nego Aleksandra Nevskog

PDF Štampa El. pošta
„Otadžbina“   
petak, 02. novembar 2018.

Posle šest i po godina svoje vladavine Aleksandar Vučić se setio da na Kosovu i Metohiji žive i Srbi pa je rešio da investira. Kaže da će u narednih godinu i po dana u južnu srpsku pokrajinu da uloži 50 miliona evra.

Prethodne vlasti su, recimo 2007. godine, u okviru Ministarstva za Kosovo i Metohiju za izgradnju vitalnih objekata za potrebe Srba investirale 60 miliona evra. Aleksandar Vučić ne može danas da stigne ni da okreči ono što su prethodne vlasti posle bombardovanja izgradile u južnoj srpskoj pokrajini. Nedovršene objekte koje je zatekao u trenutku dolaska na vlast prepustio je zubu vremena.

Ruku na srce, za vreme svoje vladavine on je otvarao pojedine objekte. U dogovoru sa svojim prijateljem Hašimom Tačijem otvorio je bolnicu u Pasjanu kod Gnjilana koja je igrađena novcem samoproglašene republike Kosovo. Čak i spomenik kralju Milutinu u Gračanici, čije je otkrivanje izvršio Aleksandar Vučić, izgrađen je novcem separatista.

U dogovoru sa svojim prijateljem Hašimom Tačijem otvorio je bolnicu u Pasjanu kod Gnjilana koja je igrađena novcem samoproglašene republike Kosovo. Čak i spomenik kralju Milutinu u Gračanici, čije je otkrivanje izvršio Aleksandar Vučić, izgrađen je novcem separatista.

Od 2012. godine prisutno je pojačano iseljavanje Srba sa Kosova i Metohije. Po nekim procenama više od 9 hiljada Srba je napustilo južnu srpsku pokrajinu. To priznaje i Aleksandar Vučić, jer na konstataciju novinara da se Srbi sele sa Kosova i Metohije on kaže: pa šta ima veze Srbi se sele i iz ostatka Srbije. Za predsednika je isto da li se Srbi sele iz Goraždevca ili iz Požarevca. Razlozi za iseljavanje su mnogobrojni. Od zabrane zapošljavanja koje je aktuelna vlast uvela, do osećaja beznađa zbog nacionalne izdaje uokvirene Briselskim sporazumom. U Gračanici Albanci masovno kupuju srpske kuće i to ne samo u centru naselja već i u okolini manastira. Pre par godina kada je pretila opasnost da u susedstvu manastira Albanac kupi kuću i imanje Novak Đoković je donirao pozamašnu svotu novca da bi manastir kupio tu nekretinu. Ali kako zna da kaže Zorana Mihajlović neuporediva su patriotska zrnca Novaka Đokovića i Aleksandra Vučića. Za očekivati je da kada Gračanica postane albanska da će predsednik Srbije da kaže Kosovo više nije naše jer nema Srba u Kačaniku, ni u Gračanici, ni u Đakovici... Mladi ne mogu da se zaposle. Odlaze put centralne Srbije a za njima roditelji prodajući svoje nekretnine.

Tenderi za ono što predsednik misli da gradi na Kosovu i Metohiji ne postoje. Izvođač radova je unapred poznat a to su firme bliske porodici Vučić. Drugi niti smeju, niti mogu da konkurišu. Srpske građevinske kompanije odlaze sa Kosova i Metohije, za njima mehanizacija i radnici sa svojim porodicama. Podizvođači su obavezno Albanci. Čak su i spomenik Knezu Lazaru montirali Albanci.

Tenderi za ono što predsednik misli da gradi na Kosovu i Metohiji ne postoje. Izvođač radova je unapred poznat a to su firme bliske porodici Vučić. Drugi niti smeju, niti mogu da konkurišu.

Onog dana kada je predsednik najavio investicije u južnu srpsku pokrajinu održao je konferenciju za štampu na kojoj je pozvao Srbe da ne idu u vojsku Kosova. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ to pozdravlja ali predsednik mora da ima isti aršin i za ministre, njihove zamenike i pomoćnike, poslanike, gradonačelnike, sudije, KPS policajce i sve druge koji su deo pravno-političkog sistema tzv. Kosova. Svi su oni položili zakletvu na ustav samoproglašene republike Kosovo. Za predsednika kod separatista Srbi ne mogu da budu vojnici ali je poželjno da budu ministri. Narodni pokret „Otadžbina“ podseća građane Srbije da prilikom svoje posete NATO sedištu u Briselu Aleksandar Vučić i Ivica Dačišć nisu bili protiv toga da se formira vojska Kosova nego samo da ona ne bude prisutna na severu Kosova i Metohije. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je istog političkog stava izrečenog pre dva dana.

Na istoj konferenciji za štampu predsednik Srbije je zabrinut da će separatistička vlast iz Prištine da spreči dovod struje iz Novog Pazara na sever Kosova i Metohije. Po običaju predsednik laže. Ispada da će na teritoriji čija je dužina više od 80 kilometara pored svake bandere da dežura ROSU policajac kako bi sprečio dotok struje. Predsednik krije istinu jer je elektro-privreda Kosova deo elektro-privrede Srbije i kao takva priznata u svetu. Bez saglasnosti Beograda elektro-privreda Kosova ne može da se otcepi. Ono što javnost u Srbiji treba da zna da je kroz nezakonitu privatizaciju uz prećutnu saglasnost vlasti u Beogradu elektrodistribucija na Kosovu i Metohiji prodata turskoj kompaniji. Imajući u vidu prijateljske veze Tačija, Vučića i Erdogana poput telekomunikacija Srbija će biti lišena i elektroenergetskih postrojenja na Kosovu i Metohiji.

Aleksandar Vučić kaže da je prethodna vlast 2011. godine postavila granicu između centralne Srbije i Kosova. Predsednik ponovo masno laže. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ dostavlja odluku Vlade Srbije iz decembra meseca 2012. godine kada je uspostavljena granica. I ne samo to pregovorima u Briselu na inicijativu predsednika Srbije trideset posto carinskih prihoda sa Jarinja i Brnjaka ide opštinama na severu Kosova. Te uplate se svake godine redovno obavljaju. Vlast u Beogradu je zbog 30% prihoda sa dva administrativna prelaza uspostavila granicu između južne srpske pokrajine i ostatka Srbije.

Ovih dana Srbi na Kosovu i Metohiji strepe da li će predsednik Srbije da dobije orden Aleksandra Nevskog od strane ruskog predsednika Vladimira Putina. Svi mediji u Srbiji tu informaciju su objavili, ali se nešto iskomplikovalo. Čak i ako ne dobije taj orden Aleksandar Vučić, imajući u vidu da ima bliske prijatelje u liku Erdogana, Edi Rame, Hašima Tačija, dobiće neki drugi. Možda Mehmeda Drugog Osvajača. Razlog je odricanje od Kosova i Metohije kroz razgraničenje sa Albancima. 

Kosovska Mitrovica

02.11.2018. godine

NSPM DOSIJE: Još jedna obmana Aleksandra Vučića – granične prelaze na Brnjaku i Jarinju postavila je vlada u kojoj je on bio „prvi potpredsednik“ i koja je davala lažne garancije Srbima sa severa KiM

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner