Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Za očekivati je da kasarna "Kosovskih bzbednosnih snaga" koja se gradi u Crnuši, na par kilometara od Kosovske Mitrovice, dobije ime po Aleksandru Vučiću
Kosovo i Metohija

Za očekivati je da kasarna "Kosovskih bzbednosnih snaga" koja se gradi u Crnuši, na par kilometara od Kosovske Mitrovice, dobije ime po Aleksandru Vučiću

PDF Štampa El. pošta
"Otadžbina"   
sreda, 07. april 2021.

Nepristanjaje separatističkih vlasti iz Prištine na ponudu Beograda za rekonstrukciju puta Kosovska Mitrovica-Jarinje jasno pokazuje da je potpisivanjem Briselskih sporazuma Aleksandar Vučić isključio državu Srbiju iz rešavanja bitnih ekonomskih i političkih pitanja u južnoj srpskoj pokrajini.

Odgovor Beograda na ovu jasnu provokaciju Prištine je ostao nem. Kao i mnogo puta do sada. Setimo se samo hapšenja i ponižavanja nekadašnjeg direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića koga su kao mečku vezanog vodili kroz centar Prištine. Setimo se takođe nemuštog odgovora zvaničnih vlasti u Beogradu na uvođenja takse od 100% na robu iz ostatka Srbije, pa kukavičko držanje Aleksandra Vučića na dolazak „ruskog voza“ što samo pokazuje da je njegov uticaj na kosovska zbivanja nepostojeći, beznačajan ili minoran.

Za očekivati je da separatisti iz Prištine ovoj kasarni daju ime Aleksandra Vučića zbog njegovih zasluga u stvaranju samoproglašene republike Kosovo

Istovremeno opština južna Mitrovica donosi odluku o izgradnji vojne kasarne na lokalitetu Crnuša što je samo na par kilometara od severnog dela Kosovske Mitrovice. Izuzev mlake reakcije političkog konvertita u liku direktora Kacelaraije za KiM Petra Petkovića drugog odgovora iz Beograda nije bilo. A kako i da ga bude, kada je Aleksandar Vučić dao blagoslova da se formiraju bezbedonosne snage Kosova a „Srpska lista“ je to u skupštini samoproglašene republike Kosovo i potvrdila. Naime „Srpska lista“ je glasala za odlazak bezbedonosnih snaga Kosova u mirovne misije širom sveta čime je faktički legalizovala stvaranje ove paravojne formacije. Na taj način uz podršku predsednika Srbije stvorena je još jedna vojska na teritoriji Republike Srbije ali ovoga puta neprijateljska. Aleksandru Vučiću u devet godina njegove vladavine nikada nije palo na pamet da zatraži od KFOR-a i zemalja Zapada realizaciju zaključaka Kumanovskog sporazuma o povratku 1000 srpskih vojnika i policajaca na Kosovo i Metohiju. Ali je zato svesno zažmurio na stvaranje bezbedonosnih snaga Kosova posle njegovog dogovora sa Hašimom Tačijem na tajnom sastanaku u Parizu.

Za očekivati je da separatisti iz Prištine ovoj kasarni daju ime Aleksandra Vučića zbog njegovih zasluga u stvaranju samoproglašene republike Kosovo. Doduše, vlast u Prištini može da bira, pomenutoj kasarni može da da ime i Ivice Dačića, opet u znak zahvalnosti jer je isti 6.12.2012. godine uspostavio klasičnu granicu između KiM i ostatka Srbije.

Ono što bombe NATO pakt `99. godine nisu uradile to su onako galantno u miru uradili pomenuti Aleksandar Vučić i Ivica Dačić. Oni su demontirali institucije srpske države i predali ih separatistima

Koliko su štetne posledice potpisivanja Briselskog sporazuma pokazuje se i danas u vreme pandemije virusom Kovid 19. Samo jedan dan, i bukvalno jedan dan, na teritoriji južne srpske pokajine Srbi su mogli da se vakcinišu. Već sutradan su separatisti zabranila vakcinisanje na teritoriji koju oni kontrolišu. I umesto da Beograd nastavi sa vakcinisanjem i pokaže da ih zabrane iz Prištine ne interesuju predsednik Srbije je autobusima počeo da vodi Srbe po više od 200 kilometara da bi se vakcinisali u ostatku Srbije bilo da je to Raška ili Kuršumlija. Opet kukavičko držanje predsednika Srbije.

Što se tiče ostalih epidemioloških mera postoji jasna razlika između južne srpske pokrajine i ostatka Srbije. Na Kosovu i Metohiji važi policijski čas od 10 sati naveče do 5 ujutru za razliku od drugih delova Srbije. Na ovaj način separatisti na delu pokazuju da se potpisvivanjem Briselskih sporazuma Srbija odrekala svojih nadležnosti u južnoj srpskoj pokrjni. Ono što bombe NATO pakt `99. godine nisu uradile to su onako galantno u miru uradili pomenuti Aleksandar Vučić i Ivica Dačić. Oni su demontirali institucije srpske države i predali ih separatistima. Što je još neobičnije, ovakve epidemiološke mere Prištine koje se drastično razlikuju od ostatka Srbije imaju podršku „Srpske liste“ i u skupštini i u vladi samoproglašene republike Kosovo. Stoga „Srpska lista“ uopšte nije srpska nego je kvlislinška.

Kosovska Mitrovica

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner