Početna strana > Polemike > Cenzura na NSPM
Polemike

Cenzura na NSPM

PDF Štampa El. pošta
Miša Đurković   
četvrtak, 16. oktobar 2008.

Poštovani,

Želim da vas obavestim da je moj naučni rad i moje pravo na izražavanje u ovoj zemlji višestruko ugroženo. Dok gospođa Biserko tek najavljuje kako me treba tretirati, neki drugi mi praktično to već rade. Nedavno je u Politici zabranjen moj tekst Kontroverze vazalne politike (može se videti na strani http://www.in4s.net) a poslednji udar sam doživeo od urednika časopisa Nova srpska politička misao koji je iz zbornika Kulturna politika naprosto izbacio moj članak Poetika i politika Milomira Miljanića - prilog razumevanju razvoja kulturne politike prekodrinskih Srba. Radi se inače o članku koji mi je sam svojevremno naručio i koji je po dobijanju odmah i okačio na sajt pod rubrikom Kulturna politika http://www.nspm.rs/kulturnapolitika/2007_djurkovic_mm.htm.

Ovo je brutalno kršenje mog prava na izražavanje kao naučnika koje je očigledno motivisano političkim razlozima. Indikativno je da je u poslednjih godinu dana gospodin Vukadinović počeo da izbegava da kači na sajt (ili da ih u najkraćem roku sklanja) posebno moje članke koji su kritički nastrojeni prema politici DSS-a. NSPM, međutim, nije samo sajt nego je i časopis koji je od Ministarstva za nauku kategorizovan pa je ova vrsta  cenzure zloupotreba koja nadilazi domen novinarske zabrane.

Pošto mi se nedavno bar još jedan čovek žalio da je njegov tekst usmeren na kritiku korporativnog kršenja prava zaposlenih u jednoj velikoj domaćoj kompaniji brutalno cenzurisan od istog urednika, želim da vas obavestim da je NSPM izgleda od glasila koje je godinama omogućavalo pripadnicima raznih političkih i ideoloških opcija da se slobodno izražavaju postalo zatvorena i cenzorska struktura koja očigledno radi u interesu jedne političke opcije (štiteći lik i delo jednog čoveka) i nekih korporativnih poslenika.

S poštovanjem

Dr Miša Đurković

Đorđe Vukadinović i Slobodan Antonić: Odgovor Miši Đurkoviću

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner