Početna strana > Polemike > Otvoreno pismo Đorđu Vukadinoviću

Ljubomir Protić
utorak, 22. maj 2012.

Poštovani gospodine Đorđe Vukadinoviću,

Pokret Dveri za život Srbije je Vama, poštovanom kolegi Antoniću i istraživačkom timu Nove srpske političke misli 12. maja 2012. godine uputio jedno prosto pitanje u dve-tri rečenice. To pitanje je glasilo: da li je režim Borisa Tadića pokrao izbore ili su ovi izbori legitimni i pošteni?

Nekoliko dana kasnije (15. maja 2012. god.) u dnevnom listu „Politika“ (na, nažalost, nenumerisanoj strani) pojavio se članak „Protest kao motiv“ koji bi mogao biti Vaš odgovor na postavljeno pitanje.

Poštovani g. Vukadinoviću bio bih slobodan da ukažem na neke nedostatke, nelogičnosti, pa i apsurde koji se pojavljuju u Vašem tekstu, uz napomenu da se sve što sleduje ne odnosi na cenjenog kolegu Antonića niti na istraživački tim NSPM.

Ad. 1. Već u prvoj rečenici pominjete „dve najveće stranke“ kao da su na ovim izborima učestvovale stranke, a ne (koalicije), pokoja stranka, pokret ili slično.

Prirodno je da ne znam zašto Vi koristite sintagmu „dve najveće stranke“, a ne dve najveće koalicije ali su mogući razlozi za to:

- Svesno ukodiravanje u svest srpskog naroda da su Naprednjačka i Demokratska stranka dve „mega stranke“ - sve ostalo je malo.

- Vama nije poznato da Vašu Demokratsku stranku čine: Demokratska stranka, Socijaldemokratska partija Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demohrišćanska stranka Srbije, Zeleni Srbije, Demokratski savez Hrvata i Izvorni srpski pokret obnove, a Vašu Naprednu stranku: Srpska napredna stranka, Nova Srbija, Pokret snaga Srbije-B.K., Bošnjačka narodna stranka, Pokret socijalista, Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji, Narodna seljačka stranka, Romska partija, Demokratska partija Makedonaca, Pokret privredni preporod i Asocijacija malih i srednjih preduzetnika Srbije. Nadam se da ćete se složiti, makar nevoljno, da navedena netačnost ne doprinosi Vašem ugledu poznatog analitičara bilo da je učinjena zbog a) ili b).

Ad. 2. U sledećem pasusu pišući o „naprednjačko-dverjanskoj galami“ kažete da „…ove dve stranke…“.

Izgleda da Vam nije poznato (ili je mnogima poznato?) da Dveri nisu stranka. Opet sledi isti zaključak. Neznanje ili svesno obmanjivanje ne doprinosi Vašem ugledu. Duboko sam ubeđen da se i oko ovog pitanja slažemo.

Ad. 3. U istom pasusu pišete da pominjana: „galama... možda... ima za cilj da zabušuri...“

Poštovani gospodine, verovatno se slažete da za jednog naučnika stil pisanja „može da bude al ne mora da znači“ nije prikladan. Zamislite da ja napišem da ste Vi možda vanzemaljac (eventualno dospeli sa Marsa gde žive mali žuti čovečuljci, ali Vi, u stvari, ne pripadate njima već ste neka manjina tih čovečuljaka). Takvi izneseni stavovi priliče kafanskim razgovorima, a ne ozbiljnim naučnicima. Iskreno verujem da se i po ovom pitanju slažemo.

Ad. 4. Termini koje upotrebljavate u tekstu (npr. kraduckanje, muvanje...) možda priliče tehničkoj inteligenciji (mr Velja Ilić), ali ne i Vama, naučniku društvenih nauka.

Ad. 5. Insinuacija da su dverjani možda učestvovali u „udruženom poduhvatu“ potpomaganja radikala svakako ne odgovara istini jer Vam je, sigurno, poznata ponuda Dveri radikalima da zajedno izađu na izbore (što nije prihvaćeno od strane radikala).

Ad. 6. Pomaganje štampanih medija i Tijanićevog RTS-a u „dizanju Dveri“ svakako nije tačno. Čak suprotno od toga Dveri su sve vreme predizborne kampanje bile pod žestokom medijskom blokadom. Verujem da ćete, bar intimno, prihvatiti i ovu primedbu.

Dragi gospodine, nadam se da će Vam izloženi nedostaci Vašeg teksta pomoći da budući članci budu kvalitetniji, što Vam od sveg srca želim.

Koristim priliku da Vam čestitam na izbornom uspehu jer je Vaša stranka postala parlamentarna, a Vi možda budući narodni poslanik, „to je ohrabrujuća poruka“ našim evroameričkim prijateljima.

U Beogradu, 21. maja 2012.

dr Ljuba Protić