четвртак, 18. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)

Претходни бројеви

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Почетна страна > Полемике > Отворено писмо Ђорђу Вукадиновићу
Полемике

Отворено писмо Ђорђу Вукадиновићу

PDF Штампа Ел. пошта
Љубомир Протић
уторак, 22. мај 2012.

Поштовани господине Ђорђе Вукадиновићу,

Покрет Двери за живот Србије је Вама, поштованом колеги Антонићу и истраживачком тиму Нове српске политичке мисли 12. маја 2012. године упутио једно просто питање у две-три реченице. Tо питање је гласило: да ли је режим Бориса Тадића покрао изборе или су ови избори легитимни и поштени?

Неколико дана касније (15. маја 2012. год.) у дневном листу „Политика“ (на, нажалост, ненумерисаној страни) појавио се чланак „Протест као мотив“ који би могао бити Ваш одговор на постављено питање.

Поштовани г. Вукадиновићу био бих слободан да укажем на неке недостатке, нелогичности, па и апсурде који се појављују у Вашем тексту, уз напомену да се све што следује не односи на цењеног колегу Антонића нити на истраживачки тим НСПМ.

Аd. 1. Већ у првој реченици помињете „две највеће странке“ као да су на овим изборима учествовале странке, а не (коалиције), покоја странка, покрет или слично.

Природно је да не знам зашто Ви користите синтагму „две највеће странке“, а не две највеће коалиције али су могући разлози за то:

- Свесно укодиравање у свест српског народа да су Напредњачкa и Демократска странка две „мега странке“ - све остало је мало.

- Вама није познато да Вашу Демократску странку чине: Демократска странка, Социјалдемократска партија Србије, Лига социјалдемократа Војводине, Демохришћанска странка Србије, Зелени Србије, Демократски савез Хрвата и Изворни српски покрет обнове, а Вашу Напредну странку: Српска напредна странка, Нова Србија, Покрет снага Србије-Б.К., Бошњачка народна странка, Покрет социјалиста, Коалиција удружења избеглица у Србији, Народна сељачка странка, Ромска партија, Демократска партија Македонаца, Покрет привредни препород и Асоцијација малих и средњих предузетника Србије. Надам се да ћете се сложити, макар невољно, да наведена нетачност не доприноси Вашем угледу познатог аналитичара било да је учињена због а) или б).

Аd. 2. У следећем пасусу пишући о „напредњачко-дверјанској галами“ кажете да „…ове две странке…“.

Изгледа да Вам није познато (или је многима познато?) да Двери нису странка. Опет следи исти закључак. Незнање или свесно обмањивање не доприноси Вашем угледу. Дубоко сам убеђен да се и око овог питања слажемо.

Аd. 3. У истом пасусу пишете да помињана: „галама... можда... има за циљ да забушури...“

Поштовани господине, вероватно се слажете да за једног научника стил писања „може да буде ал не мора да значи“ није прикладан. Замислите да ја напишем да сте Ви можда ванземаљац (евентуално доспели са Марса где живе мали жути човечуљци, али Ви, у ствари, не припадате њима већ сте нека мањина тих човечуљака). Такви изнесени ставови приличе кафанским разговорима, а не озбиљним научницима. Искрено верујем да се и по овом питању слажемо.

Аd. 4. Термини које употребљавате у тексту (нпр. крадуцкање, мување...) можда приличе техничкој интелигенцији (мр Веља Илић), али не и Вама, научнику друштвених наука.

Ad. 5. Инсинуација да су дверјани можда учествовали у „удруженом подухвату“ потпомагања радикала свакако не одговара истини јер Вам је, сигурно, позната понуда Двери радикалима да заједно изађу на изборе (што није прихваћено од стране радикала).

Аd. 6. Помагање штампаних медија и Тијанићевог РТС-a у „дизању Двери“ свакако није тачно. Чак супротно од тога Двери су све време предизборне кампање биле под жестоком медијском блокадом. Верујем да ћете, бар интимно, прихватити и ову примедбу.

Драги господине, надам се да ће Вам изложени недостаци Вашег текста помоћи да будући чланци буду квалитетнији, што Вам од свег срца желим.

Користим прилику да Вам честитам на изборном успеху јер је Ваша странка постала парламентарна, а Ви можда будући народни посланик, „то је охрабрујућа порука“ нашим евроамеричким пријатељима.

У Београду, 21. маја 2012.

др Љуба Протић

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?

Република Српска: Стање и перспективе