субота, 20. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > Декларација о помирењу ДС и СПС
Политички живот

Декларација о помирењу ДС и СПС

PDF Штампа Ел. пошта
ДС и СПС   
недеља, 19. октобар 2008.
Декларација о политичком помирењу и заједничкој одговорности за остваривање визије Србије као демократске, слободне, целовите, економске и културно развијене и социјално праведне земље.

У складу са израженом вољом да после избора наступају као коалициони партнери, свесни своје одговорности и потребе да се окупе око националних и општедруштвених интереса и приоритета, Демократска странка и Социјалистичка партија Србије су се споразумеле да њихова будућа сарадња буде утемељена на заједничкој платформи политике превазилажења сукоба из прошлости, борбе за остварење стратешких циљева наше државе и народа, и стварању услова за национално и политичко помирење као основе за економски и социјални напредак и просперитет и бољи живот свих грађана Србије.

Наш политички споразум има за циљ очување пуног интегритета Србије и њено учлањење у Европску унију. Стога је ово споразум о политици укупне модернизације земље и подизања њеног међународног угледа и значаја, која ће дефинитивно заменити политику стварања нових подела и сукоба који успоравају развој, споразум о изградњи правне државе, ослобођен призива или порицања прошлости и без окривљавања или обескривљавања појединаца на основу њихове политичке припадности, споразум о обједињавању свих политичких снага око идеје заједничке европске будућности, споразум који поштује сваки посебни политички идентитет и стога отворен за све политичке странке које искрено желе да му приступе.

Желимо да понудимо платформу националног помирења која ће окупити све оне којима је истински стало до обнове, напретка и будућности за све грађане Србије. Ово је прилика да изградимо нови историјски споразум у коме ће бити места за све оне који желе да живе и раде у Србији која има визију своје будућности, која извлачи поуке из прошлости, која има омладину са перспективом, све виши животни стандард, продуктивну привреду и богато, образовано и социјално праведно друштво, у Србији која живи у миру и благостању за сваку генерацију.

Државно јединство, политички систем, демократија

Залажемо се за Србију као модерну, демократску и ефикасну социјалну државу која се темељи на једнаким правима и обавезама свих њених грађана и која гарантује поштовање њихових људских права и слобода, остварује демократију и социјалну правду у друштву и привреди, гарантује јавно доношење одлука и друштвеног уговора да се брани национално јединство и припрема за оно што је чека у будућности. Подршка Уставу и јачање уставних слобода и институција подразумева рад на одржавању и развијању парламентаризма, развоју и поштовању демократских капацитета и прерогатива политичких странака, рад на успостављању одговорне и ефикасне владе, локалних управа и сталном унапређивању система учешћа грађана у политичком животу (посредством синдиката, професионалних и грађанских и невладиних иницијатива, јавних медија, подстицањем јавних дебата о кључним проблемима политичког живота, итд). Ми се залажемо за развој грађанског друштва и демократске државе као гаранта права и слобода свих грађана Србије, државе и друштва који онемогућују све облике дискриминације, корупције и криминала.

Овом циљу претходи развијање и јачање правне државе, борба за одговорно, некоруптивно правосуђе, полицију и јавну управу, систематска и беспоштедна борба против криминала, монопола и свих видова дискриминације у друштву, привреди и јавним службама.

Суверенитет и интегритет земље – питање Косова и Метохије

Првенствени национални и државни задатак је очување државе, очување суверенитета и територијалног интегритета Србије и развијање капацитета за његову одбрану. Косово и Метохија остаће саставни део Србије а борба против његовог отцепљења примарни национални задатак. Никада нећемо прихватити отуђење Косова и Метохије, нити било ког другог дела наше земље. Подржавамо Резолуцију 1244 Савета безбедности УН из 1999. године. Спремни смо да разговарамо и сарађујемо са свима у оквиру правних и политичких институција УН. Прихватамо максималну аутономију за Косово и Метохију у оквиру Србије, водећи рачуна о адекватној заштити свих његових становника, посебно оних неалбанских. Држава мора да гарантује грађански мир унутар целе земље и самим тим није прихватљиво да грађани у било ком њеном делу не уживају потпуну сигурност. Потпуна лична и имовинска сигурност је један од предуслова слободе и представља основно право у свакој демократској држави.

Садашње стање на Косову и Метохији и покушаји његовог насилног одвајања од Србије угрожава нашу друштвену и територијалну кохезију, а демократију, која подразумева и међусобну солидарност и непрестану борбу против дискриминације и социјалног раслојавања, доводи у опасност. Оно за шта се ми залажемо је компромисно решење историјског конфликта српског и албанског народа чија легитимна права уважавамо.

Европске интеграције – Србија и Европска унија. Србија и свет

Наше залагање за максималну могућу сувереност и културно интегрисање српског народа је у складу са нашим припадањем европској заједници народа. Ми одувек припадамо Европи и делимо европске вредности. Наш европски идентитет потврђује наша историја, о чему, између осталог, сведоче национална достигнућа која су уврштена у листу светске културне баштине. Наше залагање за друштво социјалне правде, социјално одговорне тржишне економије и политичког плурализма је у потпуној сагласности са најбољим облицима друштвеног поретка у данашњој Европи.

Стратешко опредељење Србије је чланство у Европској унији. Приближавањем Европској унији и обезбеђивањем инвестиција из тог окружења, могуће је, између осталог, обезбедити и снажнији спољнополитички положај земље и ефективнију политику за одбрану Косова и Метохије.

Заједнички смо радили на ратификацији и реализацији Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) са ЕУ. Ми се залажемо за прекид подела на „европске“ и „антиевропске“ снаге, са уверењем да је свима у интересу да делимо најбоље европске вредности и мерила. У том смислу желимо преиспитати и конкретне политичке програме наше две странке и прихватити све оне иницијативе које нас могу приближити стандардима и нормама понашања и пословања у ЕУ. Заједничку европску кућу видимо као социјалдемократски пројекат „државе благостања“, одговорне и солидарне социјалне државе и друштва.

Наше припадање заједници европских народа не пориче потребу развијања добрих односа са осталим земљама у свету. Напротив. Залажемо се за јачање институција УН и за активну сарадњу са Русијом, Кином, Јапаном, Индијом и другим земљама Азије, Африке и Латинске Америке, а посебно са земљама чланицама Покрета несврстаних. Залажемо се да Балкан и цела Европа за сва времена постану зона мира.

У расејању данас живи трећина нашег народа. Заложићемо се за чврсте везе матице и расејања и специјалне везе са државама у региону у којима живи значајан број наших сународника. Прихватамо све легитимне захтеве дијаспоре, од регулисања двојног држављанства, војне службе, допунске наставе у школама, учешћа у привредном развоју матице, до учешћа у изборима за органе власти матице. Полазећи од заједничких интереса за очување државе матице и српског народа у целини залажемо се за духовно јединство и изградњу таквог духовног простора који неће бити на штету било ког народа или националних мањина које живе у Србији. Последњи је тренутак да преустројимо наш духовни живот и да знању и науци као развојним ресурсима обезбедимо доминантно место и утицај у друштву и да тако у Србији изградимо систем вредности заснован на знању, поштеном раду и истинском патриотизму.

Политички живот, модерно организована држава

Радићемо на смањивању унутарполитичких тензија у земљи, напуштању свих облика политичке искључивости и екстремизма у оквиру парламентарних институција јавног живота, релативизирању подела и конфронтација политичких блокова и алијанси и њихово вредновање у складу са начелима демократије, правне државе, стварних резултата у остваривању благостања и политичке стабилности земље, социјалне сигурности и социјалне интеграције.

Ми смо за ефикасну и транспарентну јавну управу у служби грађана, која ће бити у стању да решава акутне проблеме друштва, од економије до социјалних проблема земље, међународне комуникације, одбране, локалне самоуправе, итд. Развијаћемо механизме парламентарне, законске и грађанске контроле јавне управе, укључујући посебно институције типа омбудсмана.

Право на рад, снажење српске економије, подизање животног стандарда

Наш најважнији програмски задатак је покретање свих ресурса за обнову привреде, залагање за ефикасну и конкурентну економију као темељ борбе против заосталости и сиромаштва. Сведоци смо да велики број људи живи и данас у беди, страху и без наде. Хоћемо привреду отворену за свет, спремну за тржишну утакмицу, са страним инвестицијама и квалификованим кадровима, која ће омогућити да се успешно боримо против незапослености и да остваримо право на рад као елементарно људско право.

Обавеза је демократске и социјалне правне државе, за коју се залажемо, да обезбеди људско достојанство и посао за све.

Ми се залажемо за нову политику рада, која ће омогућити да за четири године сузбијемо незапосленост и остваримо друштво у коме свако има могућност да нађе посао, да напредује или да се бави неком друштвено корисном активношћу. Прихватамо концепт мешовите привреде која може да покрене привредну иницијативу, и обезбеди стални раст и повећање стопе запослености. Привреда мора да се обнови свим расположивим средствима, девизним резервама, смањењем буџетске потрошње, прогресивним опорезивањем добити, одузимањем незаконито стечене имовине, стимулативним мерама државе у прилог инвестиционог улагања капитала наших и страних грађана, наших и страних компанија, оснивањем посебних кредитних фондова и сл. Са обновом привреде морамо обезбедити њен стални раст, јер само тако можемо отворити довољан број нових радних места. Као први корак за хитно решавање проблема масовне незапослености залажемо се за отпочињање великих инфраструктурних пројеката у Србији и покретање мноштва иницијатива за оснивање породичних, малих и средњих предузећа, посебно у секторима производње хране, услуга и различитих роба широке потрошње у чему смо и раније постизали завидне резултате у Европи. Друштвени и привредни модел за чију реализацију се залажемо, почива на покретању и сарадњи свих приватних, друштвених и државних чинилаца и учешћу запослених. Република Србија ће задржати стратешку контролу у најважнијим инфраструктурним и јавним предузећима. Право на рад и праведна расподела дохотка су узајамно повезани и условљени. Праведна расподела дохотка за коју се залажемо гарантује социјалну једнакост, ствара додатну потражњу, а тиме и нова радна места и подиже животни стандард грађана.

Социјална сигурност и солидарност – за смањење драстичних социјалних разлика (социјална политика, социјална правда, здравство, пензије)

Свака политичка опција која ради на бољитку Србије укључује у себе и програме социјалне правде, једнакости изгледа, као и афирмативне акције за социјално маргинализоване слојеве или етничке и друге мањинске групе. Србија је још увек друштво које се бори са сиромаштвом, са недовољно развијеним системом социјалне и здравствене заштите. Уложићемо све своје снаге да се у Србији обезбеди социјална заштита свих угрожених грађана данас, да би се на тај начин обезбедили за боље сутра. Беспоштедно ћемо се борити против свих облика изопштености и маргинализације.

Учинићемо све што је друштвено оправдано да се смање социјалне разлике, реорганизује и унапреди социјална заштита.

Остварићемо бар део надокнаде грађанима за њихов деценијама улаган рад из средстава добијених приватизацијом државне имовине. Приоритет ће имати пензионери и старији радници који су, не својом кривицом, остали без посла.

Друштво социјалне правде за које се залажемо бори се против свих облика несигурности и за грађански мир, за гарантовану социјалну заштиту свих грађана Србије.

Савремена европска цивилизација се више не може замислити без суочавања са проблемом незапослености, без социјалне заштите старих, болесних и хендикепираних грађана. Друштво за које се залажемо обезбедиће грађанима бесплатну основну здравствену заштиту, бесплатно образовање и друштвено-материјалну подршку свестраном културном развоју.

Социјална правда и право на исте шансе у животу морају се подстицати државним средствима. Само се социјалном правдом стиже до социјално одговорног друштва. Без солидарности нема хуманог друштва. У друштву социјалне правде људи добијају шансу за живот која приличи човеку. Грађани имају право да буду заштићени од сиромаштва и социјалне маргинализације. Поједине категорије становништва, као што су стари и деца, имају додатна права. Статус пензионера мора да се побољша и пензије досегну ниво до 70 одсто просечне зараде у Републици. Заштита деце и омладине је такође приоритет, поготово када је реч о здрављу, броју и квалитету предшколских установа и образовних институција.

Борба за повећање наталитета

Основни национални и државни интерес данас је обнова становништва у Србији. Српски народ се посебно суочио са врло озбиљним демографским проблемима: све више људи умире него што се рађа. Опстанак државе је условљен опстанком народа. Неопходно је израдити националну стратегију обнављања становништва, која треба да укључи све неопходне културне и материјалне мере у прилог повећане стопе демографског раста. У средишту политике националног помирења је и брига за повећање наталитета у Србији, развој популационе политике и државних мера која ће стимулисати борбу против ,,беле куге“, заштиту родитељства и помоћ породицама са више деце.

Очување здраве животне средине

Последње две деценије Србију су сустигле бројне невоље, а пре свега велики пад обима производње и животног стандарда и рат и бомбардовање земље 1999. године. То је довело такође и до озбиљне деградације животне средине, загађења ваздуха, воде и земљишта и неконтролисаног и неповратног ишчезавања енергената и других природних ресурса.

Србији је потребан национални програм или одговарајући еколошки пројекат чијом реализацијом бисмо успешно спречавали даља загађења животне средине, избегли расипање сировина и енергије, санирали најугроженија подручја и, посебно, формирали високу свест грађана као најбољег улога за квалитетно очување свих наших природних и животних ресурса.

Завршна реч

Ову декларацију о политичком помирењу и заједничкој одговорности за остваривање визије Србије као демократске, слободне, целовите, економски и културно развијене и социјално праведне земље доносимо свесни да је најважнији предуслов за развој и напредак Србије заједничка визија будућности и одређивање цивилизацијских оквира у којима ће се та будућност догађати. Политичке разлике не треба да буду тачка народног раздора већ, тиме што изражавају суму интереса грађана, замајац све бољих и успешнијих пројеката у непрестаном напору да унапредимо квалитет и стандард живота у Србији.
Председник ДС , Борис Тадић

Председник СПС, Ивица Дачић

Београд, 18. октобра 2008.

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер