Početna strana > Rubrike > Politički život > "Demanti" i priključenija - klevećući Dveri, Jovanovićev "novi DSS" ničim nije demantovao sopstvenu kolaboraciju sa režimom
Politički život

"Demanti" i priključenija - klevećući Dveri, Jovanovićev "novi DSS" ničim nije demantovao sopstvenu kolaboraciju sa režimom

PDF Štampa El. pošta
Vukosav Tomašević   
petak, 23. februar 2018.

Beogradski izbori otvorili su (ne)očekivano ozbiljan sukob na srpskoj desnici. "Desna skretanja" započela su pre nekoliko dana, saopštenjem Dveri, potkrepljenim insajderskim fotografijama, da je u Gradski odbor DSS stigao izborni materijal za kampanju Miloša Jovanovića "Novo lice Beograda" sa natpisom "OO SNS ZEMUN".

Pošto je to u nacionalno opredeljenom delu beogradske javnosti shvaćeno još jedan u nizu dokaza o saradnji "novog DSS" sa režimom (od Vračara, Voždovca, glasanja u RIK prošlog proleća, odlaska kod Vučića radi konsultacija oko izbora "premijera", teksta U "Politici" o potrebi Vučićevog unutrašnjeg dijaloga, Grocke, Kosjerića...) za očekivati je bilo da novi DSS uzvrati udarac. To je trebalo da se desi na jučerašnjoj konferenciji za štampu Miloša Jovanovića i saradnika, sazvanoj na temu "Odgovor na skandalozno prljavu kampanju Dveri". Kad ono, umesto "novog DSS" javnosti se obratio DSS. Umesto ozbiljnog i argumentovanog odgovora - ispaljen ćorak. A kao glavni dokaz nevinosti "novog DSS" priložen je niko drugi do Maršićanin lično.

Prethodno zdravorazumsko pitanje glasi: Šta će uopšte Maršićanin na ovoj konferenciji za medije, kada ni na koji način ne učestvuje, niti se pojavljuje ni u jednoj sekvenci beogradske kampanje "novog DSS"? I zašto u ovom "demantiju" nisu učestvovala, uz Miloša Jovanovića, dvojica ključnih "novo DSS" aktera beogradske kampanje, Uroš Janković, istovremeno predsednik Izvršnog odbora i direktor "novog DSS", znači neko ko rukovodi organizacijom i kontroliše novac, i Marko Sarić, šef izbornog štaba za Beograd, inače zamenik (SNS) predsednika opštine Voždovac. Njihovo odsustvo je još čudnije pošto širok krug aktivista "novog DSS" zna da su uopravo njih dvojica zaduženi za izradu i distribuciju propagadnog materijala.

Suštinski, u obraćanju javnosti, funkcioneri "novog DSS" ne da nisu ponudili ni jedan valjan dokaz, već nisu ni pokušali da demantuju tvrdnje Dveri da su leci u Gradski odbor DSS stigli posredstvom OO SNS Zemun. Milošu Jovanoviću i ekipi nije ni palo na pamet da  ustvrde da fotografije koje su Dveri predočile javnosti ne potiču iz prostorija DSS, da su, recimo, falcifikat, fotomontaža ili slično.

Umesto toga, Velimir Gavrilović, predsednik Gradskog odbora "novog DSS" iz džepa je izvukao "fakturu", sve uredno probušenu sa leve strane, i uz obrazloženje "izvukli smo je iz registratora" dao krunski dokaz da "ovde lepo piše da faktura glasi na DSS".

Ta "faktura" nije nikakav dokaz, niti na bilo koji način demantuje tvrdnje Dveri. "Faktura", recimo, može da bude izdata za neki drugi izborni materijal, može da glasi na deo propagadnog sadržaja koji se kod velikih tiraža štampaju u više štamparija, može da bude i lažna, itd...

Slučajno ili ne, ova "faktura" potiče iz komšiluka Uroša Jankovića.

U dvominutnom "obrazloženju" Gavrilović je još uspeo da saopšti da je "DSS jedina stranka koja finansira sopstvene troškove" i da ukaže na istorijski doprinos "novog DSS" političkim kampanjama, jer "na bilbordima i štandovima DSS u gradu dele se isključivo materijali DSS sa sadržajima DSS".

Iako je to gromoglasno najavljivao, "novi DSS" nije podneo tužbu, ni krivičnu prijavu protiv Dveri, za moguću klevetu, širenje lažnih vesti, falcifikat... Za legaliste, tipa "novog DSS", to bi bio jedini put da se utvrdi istina. Ali tužba ili krivična prijava povlače zvaničnu istragu. A tu može svašta da se sazna. Zato je, rezonuju Miloš Jovanović i ekipa, bolje da se branimo zamenom  teza.

Pa onda dr. Jovanović, upakovan u novo lister odelo, ispali seriju šibicarskih trikova. Najpre je opravdao sve lokalne koalicije DSS sa SNS pričom o "neprirodnoj koaliciji" Dveri i DJB. Zatim je izrekao ključnu neistinu: "Dveri su odlučile da na beogradske izbore ne idu sa nama".

Dokument u prilogu najbolje svedoči ko o ovoj temi govori istinu:

From: Boško Obradović <bosko.obradovic@dveri.rs>
To: Novka Bogetic <novka@dss.rs>
Date: Wednesday, January 17, 2018 4:57 PM +01:00
Subject: DSS

Prijatelju,

Razmišljam o krupnoj akciji. Ima mnogo mana, ali ako je spakujemo imamo velike šanse da na izborima budemo broj 1 u opoziciji. Razmislite dobro:

1. DSS zbog KiM ovih dana izlazi iz svih lokalnih koalicija sa SNS. To je ozbiljan udarac za vlast i nastavak odlične akcije oko Apela.

2. Potom pravimo koaliciju DSS, DVERI, DJB i Stamat, uz mnoge manje grupe građana i sindikate, i mi preuzimamo primat u opoziciji.

Đilas i Šapić su dostigli maksimum i počinju da padaju. Mi izlazimo poslednji i rastemo i postajemo broj 1 u opoziciji na lokalu i republici, ako budemo pametni da se sve bratski dogovorimo.

Vaš potez tebe lično i novi DSS podiže odmah 2%.

Ako svi zajedno izmolimo jaku nestranačku ličnost za prvog na listi mi postajemo glavni u kampanji. I mi imamo tim za Beograd poput SNS.

Sve ovo može i solo nas trojica bez Radulovića, ali ovako ima mnogo veći potencijal. To nam otvara nove glasače i izlazimo iz DSS-DVERI istrošene priče.

Dobro razmislite danas i sutra. Do sutra veče moramo da prelomimo. Nemamo pojma ni šta ćete vi ni šta će Radulović ni šta će Stamat reći, ovo je samo naša ideja, ali vidim da su se svi zainteresovali. Treba mnogo da pričamo i utežemo, ali ima prostora.

Ovo ti pišem krajnje iskreno i vrlo promišljeno da svi imamo interes i uspeh.

Kosovo je glavna tema i danas, a tek će biti posle izbora. Ovim ćemo uraditi veliku stvar i za državu. Radulović nema problem sa tim i gazi sa nama sve oko Kosova. To smatra veoma važnom temom takođe kao i mi.
Ovo je za vlast najopasniji scenario i može da promeni političku kartu Srbije. Neće biti lako sve spakovati, ali je iznenađujuća, vrlo opasna i potencijalno izuzetno dobitna ideja.

Boško Obradović
predsednik
Srpski pokret Dveri

Dr. Jovanović nije propustio ni ovu priliku da istikne  da ga ne zanimaju "besmislena pitanja o lokalnim koalicijama "novog DSS" sa SNS", na šta se nadovezao Maršićanin tvrdnjom da je "Boško Obradović nedeljama dogovarao koaliciju u Čačku, a sada DSS prigovara lokalne koalicije sa SNS".

Pa nastavi Miloš Jovanović o DSS "pobogu, ova stranka postoji 25 godina", i "ova stranka je prošle godine obeležila 26 godina postojanja", ne pokušavajući da objasni kako "novi DSS", koji je samoproglasio u maju prošle godine, traje već 26 godina. I zašto podatke o "nasleđu DSS" (preambuli Ustava, vojnoj neutralnosti, situaciji 2004. - 2008. godine) ne saopštava pod izvornim znakom DSS, već pod iz njegove kućne radinosti donetim logom "novog DSS"?

Drugom prilikom će dr. Jovanović objasniti zašto svakodnevno insistira na diskontinuitetu "novog DSS" sa DSS, proglašavajući rušenje diktatorskog režima Slobodana Miloševića za "petooktobarsku republiku" i tražeći promenu političkog sistema ustanovljenog Ustavom iz 2006. godine.

Do tada, na sceni je iskusni savetnik Maršićanin, sa izjavom koja mora ući u sve udžbenike politike i logike, a glasi: "Autoprojekcija političkih parazita koji drugima pripisuju sopstvene nepodopštine".

Pre nego što je optužio rukovodstvo Dveri da su "bili časni ljudi, a to više nisu", te da su "Dveri novac kamčile po manastirima i varanjem dijaspore", Maršićanin je na društvenim mrežama autorima "objave" da je SNS štampao letke za DSS uputio savet "Iznad rupe na tarabi piše ono što nije. Ne gurajte, boli", poručuje Maršićanin, iz bogatog ličnog iskustva. Rečnik bivšeg predsednika Narodne skupštine, ministra i ambasadora u maniru najboljih izdanja "Farme" i "Zadruge".

Kakav  gazda, takav i  savetnik.