петак, 19. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > Из архиве - митинг „Остајемо у Србији“ против Бриселског споразума (10. мај 2013.)
Политички живот

Из архиве - митинг „Остајемо у Србији“ против Бриселског споразума (10. мај 2013.)

PDF Штампа Ел. пошта
НСПМ   
среда, 19. април 2023.

На тргу Републике у Београду завршен је велики народни митинг који је организован под називом "Остајемо у Србији". Симболично у 12.44, пред петнаест хиљада окупљених грађана, почео протест Срба са севера Косова који се противе споразуму с Приштином. Скуп у центру Београда је организован под називом "Остајемо у Србији". Окупљени захтевају одбацивање бриселског споразума, разрешење председника Томислава Николића и владе и опште изборе у Србији. "Није ово издаја, ово је велеиздаја. Ово није обична капитуалција, ово је тужна, страшна капитулација", рекао је уредник НСПМ Ђорђе Вукадиновић.

На митингу су присутни Војислав Коштуница, Амфилохије Радовић, владика Атанасије Јевтић, Велибор Џомић, Бора Ђорђевић, Матија Бећковић, Миодраг Перуновић бивши првак у боксу, Владета Јанковић, Слободан Самарџић, Милорад Вучелић, потпредседник РС Емил Влајки, посланик Борислав Пелевић, бивши кошаркашки репрезентативац Дејан Томашевић... На скупу су и чланови покрета ''Никад граница",  "Двери", организација "Образ", "Заветници", Наши" и други.

Ђорђе Вукадиновић: Волео бих да ова власт није моја, већ неког мог непријатеља

Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ, рекао је да жели да се захвали браћи са КиМ, који су нас овде окупили.

- Да њихове борбе нема, не би нас било овде, оваквих какви јесмо. Све што треба да се каже, написано је на позивном летку.

Није ово издаја, ово је велеиздаја. Ово није обична капитуалација, ово је тужна, страшна капитулација.

Нема овде шта да се анализира, овде је све јасно и видљиво. Ради се о изручењу Срба Тачију и почетку државног слома који се неће завршити са Косовом. Недопустиво је продати мајку, сестру, веру и отаџбину, поготово зарад датума у некој организацији за коју не знамо да ли ће постојати када стигнемо пред њена врата.

Волео бих да ова власт није моја, већ неког мог непријатеља. Жао ми је, јер већ сад видим како ће бити одбачени, и од народа, и од оних који их сад тапшу по рамену.

Овај скуп је само опомена - последњи покушај да се проблем реши мирно и демократски.

Ово није крај, ово је само почетак - рекао је Вукадиновић.

Митрополит Амфилохије одржао је молебан за Косово и Метохију.

- Молимо се за упокојење Владе и Скупштине и да им се опрости сваки грех - поручио је Амфилохије.

Славиша Ристић: Бриселски споразум са Приштином чин издаје Србије, власт је намерила да прода КиМ и српски народ

Председник општине Зубин Поток Славиша Ристић поручио је данас са говорнице да Срби са севера Косова не држе Србију као таоца и не сметају јој да се домогне европске будућности. Срби на КиМ нису јунаци и витезови кнеза Лазара али нису ни профитери, ни они који држе Србију као таоца.

- Ми смо само једни од вас, обични Срби које су светски моћници, а у последње време и наша власт, натерали да морамо да се боримо и бранимо голе животе наше деце, наше куће и светиње", рекао је Ристић. По његовим речима, бриселски споразум са Приштином чин издаје Србије и губитак Косова и Метохије, а власт је намерила "да прода КиМ и српски народ.

Ми данас још увек, док спречавамо да спроводе издају, имамо наше институције Србије на КиМ и нема поделе између севера и југа, а деле нас они који желе да спроведу издају", рекао је Ристић . Потписници бриселског споразума су, како сматра, пристали да угасе институције Србије на Косову и Србе предају "квазидржави Косово и терористичкој творевини Хашима Тачија".

Наш председник Републике се чуди и каже да му није јасно како државни врх може да се договори са Тачијем а не може да се договори са Србима са севера Косова. Председниче Николићу, са Србима са КиМ можете се договарати само око одбране, а не око предаје и издаје КиМ - рекао је Ристић.

Он је позвао, како је рекао, све патриотске снаге у Србији на удруживање и скуп на Видовдан у Београду, јер, сматра да Косово ове године после толико векова није нападнуто на Газиместану већ у Београду.

- Мањи део нас са КиМ данас је овде међу вама и тражи вашу подршку. Већи део српског народа није могао и смео да дође јер је остао на вечној стражи и да брани српска врата на КиМ. Пуних 14 година држимо и бранимо та врата да их злотвори не затворе - рекао је Ристић.

Владика Атанасије: Власт не верује у Бога, него у погубну митологију ЕУ

- Премијер говори о реалној политици и не занима га небеска Србија. Тако је говорио и Зоран Ђинђић и сви знамо како је завршио - рекао је владика Атанасије.

Он је навео да власт не верује у Бога, него у погубну митологију Европске уније.

- Нема земаљске Србије без небеске - додао је он.

Поједини присутни монаси и грађани прекидали су, међутим, Атанасијев говор увредама на његов рачун и повицима "издаја", питајући га где је рашчињени епископ рашко-призренски Артемије, на шта је Атанасије одговорио: "Оставите њега, он је своје издајство обавио".

Од страначких застава приметна је застава ДСС. СНП Наши носи транспарент са сликама Александра Вучића, Ивице Дачића и Томислава Николића који имају на главама традиционалне албанске капе, уз натпис "Они су издали Космет". Највећи транспарент је подршка из РС исписана на српској тробојци "Бањалука увек са вама."

Активисти деле летке с текстом бриселског споразума.

Због потписивања споразума са Приштином, Срби са севера Косова организују митинг у центру Београда под називом "Остајемо у Србији".

Звонко Михајловић: Српски издајници стали су раме уз раме са српским непријатељима

Звонко Михајловић, председик општине Штрпце је у свом обраћању упознао присутне са тешкоћама којима су изложени Срби из његове општине.

- Ми, Срби јужно од Ибра, долазили смо како бисмо Вучићу и Дачићу рекли шта мислимо о бриселској капитулацији. Много тога желили смо да им кажемо, али бивши и садашњи најевропљанин оставили су нас на улици, да сатима чекамо пријем.

Зато је за нас, Србе са Косова и Метохије, посебно важно што сте нас у Београду дочекали у оваквом броју. Хвала Вам што нам показујете да нас није заборавио српски народ.

Током претходних 14 година, Срби са КиМ су свашта преживели. Нису на отерале ни НАТО бомбе, ни мартовски погром, киднаповања, отимање имовине. Нисмо продали своју земљу, већ желимо да је оставимо својој деци. Не тражимо дупле плате и привилегије, тражимо да живимо нормално, попут људи у унутрашњости Србије.

Према Михајловићу, Дачић и Вучић од Срба са Косова и Метохије траже да прихватимо Тачија за премијера, да се интегришемо у њихов просветни и здравствени систем.

Потписивањем бриселског споразума, први пут су се српски народ са КиМ и српска власт у Београду налазе на супротним странама.

Српски издајници стали су раме уз раме са српским непријатељима.

Сада је последњи тренутак да се српски народ опамети. Време је да се свака странка изјасни да ли у Вучићу и Дачићу види издајнике или потенцијалне коалиционе партнере – рекао је Михајловић.

Јован Алексић: Данас овде, догодине у Призрену

Представник студената измештеног приштинског универзитета Јован Алексић нагласио је да српски студенти са Косова никада неће прихватити споразум из Брисела, јер њиме постају држављани неке друге државе.

- Уместо да спремамо испите, ми, студенти са КиМ, морамо да бринемо о сопственом опстанку. Данас нам отимају право на слободу, на изворишту српске државе, културе, језика, писма, националног идентитета.

По бриселском споразуму, Срби постају власништво Тачијеве Владе. То је једна од најсрамнијих одлука у историји српског народа. Српски народ и земља се не може никоме поклањати. Српски студенти са Косова и Метохије на ту одлуку не пристају. Ми, српски студенти, категорички се противимо свему овоме што укида српску државу на КиМ.

Посебно се обраћам студентима у Београду, истиче Алексић, ујединимо се, будимо српски студенти на српској земљи, будимо своји на своме. Обраћамо се нашим професорима, ректорима, интелектуалцима, да сви станемо у одбрану нашег Косова и Метохије. Ако једно изгубимо, изгубили смо све.

Данас овде, догодине у Призрену – рекао је Алексић на крају обраћања.

У име студената Београдског универзитета окупљенима се обрадила Јелисавета Павловић, држећи у руци копију бриселског споразума.

- Поздрављам Вас све, посебно наше суграђане са севера Ким. Сви знамо да би признавање КиМ, тј. потписивање бриселског споразума значило признавање независности Косова, а то би само био почетак уништавања српске државе, чиме бисмо сви ми изгубили наша Уставна права.

Она је потом, као и велики број присутних, поцепао примерак споразума, додајући:

- Власт жели да будемо равнодушни. Али, ништа није изгубљено. Ово је време када мора да заборавимо на све свађе, морамо бити уједињени у борби за Косово!

Чавошки: Српске власти бриселским споразумом посредно признале независност Косова

Академик Коста Чавошки је навео да су српске власти бриселским споразумом посредно признале независност Косова.

- На уговору из Брисела нема потписа. Да ли је ико видео факсимил тог потписа? Не, него је на једном папиру потпис Ивице Дачића и Кетрин Ештон, а на другом папиру је потпис Кетрин Ештон и Хашима Тачија. Зашто? Зато што Ивица Дачић не сме да покаже да се Тачи потписао као премијер Косова!

Дачић хоће да нас обмане да Влада Србије није де јуре признала Владу Косметских Арбанаса.

Чавошки истиче: ЕУ у своје редове прима само суверен државе, па како онда Србија неће никада признати "Косово"?

Сем тога, питајте јавно Дачића, Николића и Вучића, да ли ће Арбанас, официр за везу, имати дипломатски имунитет? Ако ће имати, онда он представља државу, и ништа више.

Ми смо суочени са бестидном преваром наших главара! Они наше сународнике терају да више не буду држављани Србије, већ самозване државе косметских Арбанаса! Ако је то добро, зашто они не пошаљу своју децу да усред Приштине буду косовски држављани? - навео је Чавошки. 

Амфилохије: Сме ли ико нормалан заборавити једну основну истину, да је стање садашње КиМ последица злочиначког бомбардовања НАТО пакта

Митрополит Амфилохије је у свом говору подсетио садашњу власт у Србији да ни она, као ни претходне, није вечна.

- Вјечити Владар српског народа је свети Стефан Дечански. Они које време избацује за владаре, су привремени. Тешко њима ако помисле да су вечни . Још им теже, ако су спремни да ћивот Стефана Дечанског предају туђину.

Неко каже да није Црвка та која треба да се бави политиком. то је наслијеђена прича. Мислили смо да је та прича завршена.

Није снага у броју, него у Господу. Снага је са онима са којима је Великомученик косовски Лазар. Ту је већина, ту су они на којима је саграђено све оно што смо били, што јесмо, и што ћемо бити у будућности.

Смије ли ико нормалан, додаје м. Амфилохије, заборавити једну основну истину, да је стање садашње КиМ последица злочиначког бомбардовања НАТО пакта. Може ли се на томе градити будућност?

Надамо се у Бога, да ће разум и храброст превладати у овога народа, ипак народ носи уз себе своју светињу. Ја сам увјерен да ће се Србија усправити, преклонити се пред Богом. Дај Боже да тако буде. Нека Бог и Христос Васкрсли да, да Васкрснемо, и да преко нас Васкрсне Европе и све истинске вредности у Европи и свијету – рекао је Амфилохије.

Марко Јакшић: У петак нестраначки митинг на Тргу републике

На Тргу Републике је најављен нестраначки митинг, симболично у 12.44 часова, најавио је посланик ДСС Марко Јакшић.

Јакшић је рекао да ће на тај начин изразити неслагање са потписаним бриселским споразумом.

Он очекује да ће скупу присуствовати грађани са Косова и Метохије како северно, тако и јужно од Ибра и тврди да ће митинг имати искључиво ванстраначки карактер и да на њему неће говорити нико од представника политичких странака.

"На митингу неће причати нико ко је у страначком смислу експониран", рекао је Јакшић јуче новинарима у Скупштини Србије.

Према његовим речима, на скупу ће говорити председник једне општине са севера и једне општине јужно од Ибра и студент Универзитета у Приштини са седиштем у Косовској Митровици.

"Биће то општенародни скуп без примеса или са жељом да то не буде страначки скуп него скуп грађана Србије у одбрани Устава и закона државе Србије", казао је Јакшић.

Говорећи о бриселском споразуму, он је поновио став ДСС да је имплементација тог документа у сукобу са уставом.

Како сазнајемо, на великом народном митингу у Београду против бриселског споразума говориће:

- Славиша Ристић, председник општине Зубин поток

- Његово Преосвештенство Епископ Атанасије Јевтић

- Бора Чорба, музичар

- Ђорђе Вукадиновић, политички аналитичар

- проф. др Коста Чавошки, академик

- Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Амфилохије и други гости са Косова и Метохије, из Републике Српске, расејања...

Видимо се на Тргу републике, 10. маја у 12.44!

Закључци и захтеви митинга "Остајемо у Србији"

1. Захтевамо да се Уставни суд хитно, а најкасније у року од 30 дана, изјасни о споразуму из Брисела, као и о свим уредбама које су донеле ова и претходна влада, а које задиру у уставно-правни положај Републике Србије и аутономне покрајине Косово и Метохија.

2. Уколико се уставни суд у поменутом року оглуши о наш захтев и о своју дужност, покренуће се свенародна иницијатива за расписивање референдума на којем би народ донео коначну плебисцитарну одлуку о споразуму и вануставном издвајању Косова и Метохије из српског државног, уставног и законског организма.

3. Најодлучније захтевамо да штампани и електронски медији са националном фреквенцијом, а нарочито медијски јавни сервис, сместа прекину са медијском блокадом и отворе се за ставове који се аргументовано и критички односе према споразуму и његовим протагонистима.

4. У очекивању испуњења ових разумних, легитимних и неодустајних захтева, заказујемо нови сусрет на истом месту, за Видовдан, 28. јуна ове године.

Митинг "Остајемо у Србији" завршен

МУП: Учеснике скупа "Остајемо у Србији" полиција ће снимати и фотографисати

Полиција ће снимати видео камерама и фотографисати учеснике скупа "Остајемо у Србији" због могућности да дође до угрожавања људи и имовине.

"Од 12.44 до 15.00 часова одржаће се јавни скуп на Тргу Републике у Београду у организацији општина Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток", саопштило је Министарство унутрашњих послова.

По Закону о полицији, припадници МУП-а снимаће видео камерама и фотографисати учеснике овог догађаја "јер постоји опасност да приликом одржавања јавног скупа може доћи до угрожавања живота и здравља људи или имовине".

(Двери-Блиц-Танјуг-НСПМ)

Видети још: Завршен народни митинг Срба са КиМ, нови скуп за Видовдан

Документи: Из архиве НСПМ - Бриселски споразум Београда и Приштине у 15 тачака (19. април 2013.)

 

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер