Početna strana > Rubrike > Politički život > Izbori u dijaspori - ono sto niste znali a trebalo je...
Politički život

Izbori u dijaspori - ono sto niste znali a trebalo je...

PDF Štampa El. pošta
Gordana Dunić   
subota, 31. maj 2008.
Glasanje na izborima za Parlament Republike Srbije odrzano je pre malo vise od nedelju dana. Sigurno je da su mnogi, pre svega u okolini Njujorka, Vasingtona, Cikaga, Los Andjelesa i San Franciska bili ponosni sto su mogli da iskoriste svoje biracko pravo.

Zelela bih da o tehnickoj strani izbora u dijaspori progovorim iz malo drugacijeg ugla.

Samo glasanje pod vodjstvom loklalnih organizatora u Bay Area-iji gde sam glasala, organizovano je izuzetno dobro. Obavestenje o mogucnosti glasanja prosledjeno je na sve postojece kontakt adrese, a onda su ti kontakti sirili informacije dalje i krug je prosiren. Sva uputstva i obavestenja stigla su na vreme; direkcije, instrukcije sta poneti cak i podsetnik dan ranije da se ne zaboravi da je sutra glasacki dan. I tradicionalni Djurdjevdanski piknik je prilagodjen glasanju... sve je bilo dobro isplanirano i organizovano.

Ali postoji nesto sa cim verovatno mnogi od nas koji su glasali nisu bili upuceni. Evo o cemu se radi.

Radi kontrole izbora bilo je planirano da na svakom glasackom mestu budu prisutna po dva predstavnika iz svake politicke partije. To znaci da je i na izbornoj jedinici 5 u SAD u San Francisku/Saratogi, trebalo da bude prisutno 44 posmatraca, i to poslatih direktno iz Srbije sa jedinim ciljem da prisustvuju glasanju. Kada sam glasala, oko 14:30h bilo je prisutan samo 1 posmatrac. Kasnije u toku dana provela sam neko vreme u Santana Row-u u San Jose-u, gde sam sasvim slucajno srela grupu nasih "posmatraca" (dok je glasanje jos bilo u toku) koji su tu svratili da se okrepe posle dugog i napornog shoppinga.

Od njih sam cula sledece detalje, za koje smatram da je potrebno da znaju svi oni koji su glasali ili u buducnosti nameravaju da to ucine.

U Saratogu je stiglo samo 19 "posmatraca" iz Srbije jer ostali nisu dobili vize. Kako mi je receno, iz budzeta Republike Srbije su im bile placene avionske karte ($2,000 po osobi), vize ($150 po osobi), hotel ($150 za noc x dve noci), dnevnice ($89 po osobi za dan x 3 dana) a obezbedjeni su i volonteri vozaci da ih sacekaju, voze po okolini, i isprate... I cemu sve to? Velika vecina njih nije ni bila prisutna na glasackom mestu, nego su vreme provodili na atraktivnijim lokacijama, izmedju ostalog i uporedjujuci cene elektronske opreme u Target-u i Fry's-u.

Na moje pitanje jednom od "posmatraca" da li su izbori u Bay Area-iji bili regularni, receno mi je da bi on mogao da ponisti ove izbore, jer posmatraci nisu bili prisutni (ukljucujuci i njega). U tom slucaju, glasanje u Saratogi bi moralo da se za ponovi, a to bi
znacilo da bi isti morali ponovo da dodju. Vecina od grupe koju sam srela na njihovo iznenadjenje nije mogla da udje u barove u Santana Row-u, jer nisu imali dovoljno godina. Njih 19-toro nije moglo ni da glasa u Saratogi, nisu bili blagovremeno ubelezeni u biracki spisak.

Nisu mogli ni sutra dan u Srbiji, jos su bili ovde.

Na osnovu grube racunice 19 "posmatraca" u Saratogi kostalo je drzavu Srbiju najmanje $50,000, a da je doslo svih 44 bilo bi $120,000. U Saratogi je glasalo 94 drzavljana Srbije, tako da je svaki glas kostao oko $550. Mislite o tome kad se sledeci put budete prijavljivali za glasanje. Istovremeno svi znamo sa koliko muke skupljamo minimalne novcane priloge da pomognemo vredne studente, I obrazovne institicuje u Srbiji.

Da sam znala da ce tako biti, iskreno, vise bih volela da se to glasacko mesto nije ni otvaralo. Isto tako saznala sam da i na birackom mestu u Ambasadi u Vasingtonu broj prisutnih posmatarca bio 2. Ne znam da li je na preostalim mestima situacija bila bolja.


Pozdrav svima, Gordana Dunic