среда, 17. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > Коалициони споразум СПС, ПУПС и ЈС
Политички живот

Коалициони споразум СПС, ПУПС и ЈС

PDF Штампа Ел. пошта
НСПМ   
понедељак, 02. јун 2008.

О заједничком учешћу на изборима за Народне посланике Народне скупштине Републике Србије расписаним за 11. мај 2008. године

Члан 1.

Овим споразумом се уређују међусобни односи Социјалистичке партије Србије (у даљем тексту: СПС), Партије уједињених пензионера Србије (у даљем тексту: ПУПС) и Јединствене Србије (у даљем тексту: ЈС) ради заједничког учешћа у поступку избора народних посланика (у даљем тексту: посланици) за Народну скупштину Републике Србије.

Члан 2.

Сарадња и формирање заједничке коалиционе изборне листе СПС, ПУПС и ЈС темељи се на заједничким политичким циљевима у одбрани националних и државних интереса Србије, залагању за стварање државе социјалне правде и заштити друштвеног статуса и социјално-економског положаја пензионера и свих других социјално угрожених категорија становништва.

Члан 3.

СПС, ПУПС и ЈС су се споразумеле да заједнички учествују у поступку кандидовања, избора и расподеле мандата за посланике Народне скупштине Републике Србије, на изборима расписаним за 11. мај 2008. године.

 

..........................................................................................................................................

 

Члан 9.

Странке потписнице овог споразума су сагласне да формирају заједнички посланички клуб.

ПУПС, уколико то буде желео, може формирати свој посебан посланички клуб.

Члан 10.

Сваки народни посланик изабран са Коалиционе изборне листе обавезан је да пре доделе мандата неопозиво стави на располагање свој мандат својој странци потписници Коалиционог споразума путем потписивања уговора о међусобним односима са странком, који укључује и потписану бланко оставку.

У случају покушаја посланика да напусти странку из било којих разлога и пређе у другу странку, као и да не извршава обавезе из уговора којег је закључио са странком, председник странке је обавезан да активира бланко оставку посланика.

Бланко оставке биће депоноване код подносиоца изборне листе, који их може активирати искључиво уз писану сагласност председника странке потписнице Коалиционог споразума.

На захтев председника странке потписнице Коалиционог споразума оставка увек мора бити активирана када председник закључи да је посланик нарушио одредбе уговора.

Подносилац Коалиционе изборне листе може активирати бланко оставке народних посланика са Коалиционе изборне листе и без сагласности коалиционих партнера у случају кршења члана 14. овог споразума. Оставке не може активрати када је прекршен члан 13. став 2. овог споразума.

Члан 11.

Расподела функција у органима законодавне и извршне власти које припадају коалицији странака, обавиће се на основу договора председника странака коалиције полазећи од пропорционалног односа утврђеног у члану 7. став 1. овог споразума.

Члан 12.

Одлуке везане за координацију заједничких политичких активности, спровођење заједничких политичких циљева и активности у законодавној и извршној власти утврђиваће Председнички колегијум Коалиције, кога чине председник СПС-а, председник ПУПС-а и председник ЈС-а.

Председнички колегијум ће одлучивати већином гласова при чему председник СПС-а не може бити прегласан.

Питања која нису решена овим споразумом могу бити решена усменим споразумом председника странака потписница овог коалиционог споразума. На захтев једне странке потписнице, та питања биће уређена у писаном облику.

Члан 13.

Странке потписнице овог споразума се обавезују да ће формирати парламентарну већину са странкама које поштују заједничке политичке циљеве утврђене у члану 2. овог споразума.

Одлуке о гласању о законским пројектима и формирању парламентарне већине које се односе на друштвени статус и социјално-материјални положај пензионера не могу бити донете на Председничком колегијуму Коалиције без сагласности ПУПС-а.

Члан 14.

Странке потписнице овог коалиционог споразума се обавезују да неће формирати посланичке клубове и парламентарну већину са другим странкама уколико у томе не учествује СПС.

Члан 15.

Расподела прихода из буџета Републике Србије вршиће се на основу броја посланичких мандата сваке странке, осим уколико ПУПС има посебну посланичку групу.

Члан 16.

У име коалиционе изборне листе Републичкој изборној комисији листу ће поднети подносилац, председник СПС Ивица Дачић.

Члан 17.

На сва питања која нису регулисана овим споразумом примењује се Закон о избору народних посланика („Службени гласник РС“, бр. 35 од 10. X 2000, 57 од 30 В 2003. бр. 101. од 21. XИ 2005.).

Члан 18

Споразум је сачињен у 10 (десет) истоветних примерака од којих се по 2 (два) налазе код странака, 2 (два) ће послужитит за оверу код надлежног суда, а остали примерци ће послужитит при предаји коалиционе изборне листе.

У Београду, 21. 03. 2008. године

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер