Početna strana > Rubrike > Politički život > Komentari na hapšenje Radovana Karadžića
Politički život

Komentari na hapšenje Radovana Karadžića

PDF Štampa El. pošta
sreda, 23. jul 2008.

 

Cvetković pozvao preostale optuženike da se predaju


Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković pozvao je danas preostalu dvojicu haških begunaca da se dobrovoljno predaju, i izrazio očekivanje da će Haški tribunal suditi pravedno i jednako tretirati sve osobe optužene za ratne zločine.
"Jedan od osnovnih principa prilikom formiranja ove vlade jeste princip poštovanja međunarodnog prava. Poštovanjem obaveza prema Hagu mi istovremeno poštujemo i domaće i međunarodno pravo", istakao je premijer Cvetković u izjavi dostavljenoj medijima.
"Država Srbija je učinila krupan korak i ja pozivam preostale haške optuženike da se dobrovoljno predaju, što će biti mnogo bolje, kako za njih, tako i za srpski narod", ocenio je predsednik srpske vlade.
Prema njegovim rečima, poštovanje međunarodnog prava je univerzalni princip, čije će poštovanje omogućiti pomirenje u regionu, a Srbiji osigurati osnovu za bolji život i efikasniju odbranu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta na temeljima međunarodnog prava.

Nikolić: Težak dan u istoriji


Zamenik predsednika Srpke radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić ocenio je danas da je hapšenje Radovana Karadžića težak dan u istoriji Srbije jer on nije ratni zločinac koji je zaslužno postao mit i legenda.
Nikolić je na konferenciji za novinare rekao da se Karadžić žrtvovao za svoj narod, a da je njega žrtvovao režim Borisa Tadića koji je lanac propagandnih marioneta.
„Sve ćemo učiniti i upotrebiti sva demokratska sredstva da najskorije do kraja godine počistimo ovu vlast”, kazao je Nikolić i dodao da će koristi sve vidove poltičke borbe pa i masovne proteste.
Prema njegovim rečima, Karadžić je uhapšen u petak u pola deset uveče na liniji autobusa 73.
Nikolić je svima koji su učestvovali u hapšenju Karadžića poručio da je božija kazna ponekad surova i dodao „ja bih se bojao Boga”.
On je kazao da SRS neće više da „trpi ovakav RTS” jer RTS mnogo više pripada onima koji su zgranuti hapšenjem Karadžića nego onima koje to raduje i dodao da im neće biti teško da zaustave rad RTS.


Šutanovac: Vlada opredeljena za poštovanje obaveza


Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića pokazatelj da je nova Vlada Srbije opredeljena za poštovanje domaćih i međunarodnih pravnih obaveza.
„Hapšenjem Kradžića preskočili smo veliki stepenik na putu evropskih integracija”, istakao je Šutanovac u izjavi dostavljenoj Tanjugu.
On je dodao da „niko više ne može da sumnja da će vlada beskompromisno rešavati nasleđene probleme”. Ministar odbrane je naveo da je, i pored više poziva na dobrovoljnu predaju, i ovog puta haški optuženik priveden.
„Apelujem na preostale haške optuženike da se dobrovoljno predaju, jer je to, kako u državnom, tako i u njihovom interesu”, ocenio je Šutanovac.
On je čestitao svima koji su učestvovali, kako je navedeno, u tom velikom i važnom državnom poslu, apsolutno svesni činjenice da haški tribunal u poslednje vreme nije pokazao da podjednako i na pravičin način tretira sve zločine.

BRANA CRNČEVIĆ, KNjIŽEVNIK: TEMPIRANO


OVAJ događaj se odigrava kada i hiljadu drugih stvari u Srbiji. Čini mi se da je sve dobro tempirano, da bi se "pokrio" čitav niz političkih problema u zemlji, poput mogućeg priznanja nezavisnosti Kosova. Mislim da je i Skupština raspuštena na dve nedelje zbog toga - rekao je za „Novosti“ Brana Crnčević, književnik.
M. Z. R.

VELIMIR ILIĆ: IZNENAĐENjE


LIDER Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da je izuzetno iznenađen hapšenjem Radovana Karadžića, ali i ocenio da to hapšenje za Srbiju predstavlja korak bliže Evropskoj uniji.
- Pitanje je samo šta će nam ta EU doneti. Smatram da narod treba da se izjasni o ulasku u EU, a ne da to vodi jedan političar ili jedna partija - rekao je Ilić. On istovremeno ocenjuje da hapšenje Karadžića dokazuje da će "sve što je srpsko biti izručeno i predato Haškom tribunalu".

SLAVICA ĐUKIĆ-DEJANOVIĆ: OBAVEZE


Predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da međunarodno pravo i domaći zakoni moraju da budu poštovani.

SAD: ZAHVALNOST


SJEDINjENE Američke Države zahvalile su srpskim zvaničnicima koji su naredili i izveli operaciju hapšenja Radovana Karadžića, kojeg je Bela kuća označila kao organizatora koncentracionih logora i masovnih ubistava na hiljade ljudi.
„Ova operacija je značajan pokazatelj odlučnosti srpskih vlasti da ispune svoje obećanje o saradnji sa Haškim tribunalom“, navodi se u saopštenju Bele Kuće, koje je potpisala sekretar za štampu Dana Perino. U saopštenju se navodi da je posebno primereno vreme Karadžićevog hapšenja - samo nekoliko dana posle obeležavanja masakra nad više od 7.000 Bošnjaka u Srebrenici, jer nema boljeg odavanja pošte žrtvama ratnih zlodela do izvođenja njihovih naredbodavaca pred lice pravde.

NIKOLA SARKOZI: ZADOVOLjSTVO


FRANCUSKI predsednik Nikola Sarkozi pozdravio je „sa velikim zadovoljstvom“ hapšenje Radovana Karadžića i rekao da to ukazuje na spremnost nove vlade u Beogradu da Srbiju približi Evropskoj uniji.
- Ovo hapšenje, dugo očekivano, jasno odražava spremnost nove vlade u Beogradu da približi Srbiju Evropskoj uniji, doprinoseći miru i stabilnosti na Balkanu - navedeno je u saopštenju.

MIROSLAV LAJČAK: PRAVDA


VISOKI predstavnik međunarodne zajednice za BiH Miroslav Lajčak izjavio je da je hapšenje Radovana Karadžića dokaz da „pravda sustigne svakoga“:
- Vest da je Radovan Karadžić uhapšen, veoma je pozitivna za BiH i za celi region. Iako su još dva begunca na slobodi jasno je da je ovo početak kraja najtragičnijeg poglavlja istorije BiH.

KARL BILT: ODLUČNOST


MINISTAR spoljnih poslova Švedske Karl Bilt pozdravio je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića i ocenio izuzetno značajnim što nova vlada u Beogradu tako brzo i odlučno pokazuje posvećenost Evropi.
- Nadam se da će Tribunal UN u Hagu uskoro biti u mogućnosti da započne suđenje, koje je trebalo da bude održano pre više od 10 godina - rekao je Bilt.
SERŽ BRAMERC: VAŽAN DAN ZA PRAVDU
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozdravio je hapšenje Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsednika Republike Srpske tokom rata u Bosni i Hercegovini, samo pola sata nakon što je objavljeno njegovo hapšenje.
Bramerc je u ime Tužilaštva čestitao vlastima Srbije, naročito Savetu za nacionalnu bezbednost, akcionom timu koji je nadležan za otkrivanje begunaca i Kancelariji tužioca za ratne zločine, što su ostvarili ovu prekretnicu u saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine u Jugoslaviji.
- Ovo je veoma važan dan za žrtve koje su čekale na ovo hapšenje tokom više od jedne decenije. To je takođe važan dan za međunarodnu pravdu, jer jasno pokazuje da niko nije van domašaja zakona i da će pre ili kasnije svi begunci biti izvedeni pred lice pravde - poručio je Bramerc.
U Hagu saopšteno da će datum Karadžićevog prebacivanja u zatvorsku jedinicu Tribunala biti odlučen u dogledno vreme.  
   
SOLANA: Beograd dokazao privrženost
 
Brisel - "To je dobar dan za pravdu na Balkanu", a "nova srpska vlada je dokazala privrženost evropskim vrednostima", izjavio je posle ponoći visoki predstavnik EU Havijer Solana, u reagovanju na hapšenje Radovana Karadžića. "Nova vlada u Beogradu istrajno dela na daljoj izgradnji nove Srbije - za kvalitetne odnose s Evropskom unijom", dodao je u saopštenju Solana. Visoki evropski predstavnik je istakao "ogromno zadovoljstvo" zbog hapšenja Karadžića i naglasio da će "Karadžić izaći pred Haški sud, gde će imati pošteno suđenje i odgovarati za mnoge zločine".
Ren: Hapšenje Karadžića-ključno za put Srbije u EU

Hapšenje od Haškog suda optuženog Radovana Karadžića je "ključni događaj za težnje Srbije da uđe u Evropsku uniju", izjavio je evropski komesar Oli Ren. 

Portparol Visokog predstavnika EU Havijera Solane, Kristina Galjak, prenela je ocenu da je "Karadžiću jedino pravo mesto Haški sud, gde treba da mu bude pravedno suđeno". 

U prvoj oceni evropskih diplomatskih izvora se podvlači da "svi pojedinci moraju odgovarati za ratne zločine". 

Hapšenje Karadžića će, kako je rečeno, besumnje biti u središtu pažnje sutrašnjeg zasedanja ministar inostranih poslova Evropske unije, jer to može biti presudan zaokret i za odluku o stupanju na snagu sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske unije.


Doris Pak: Uspeh za koji treba zahvaliti Srbiji

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugostiočnu Evropu Doris Pak kaže da se raduje što je Radovan Karadžić konačno uhapšen i ocenila da je to uspeh za koji treba zahvaliti pre svega Srbiji. 

"To je moglo još mnogo, mnogo ranije da se desi da su svi u BiH sarađivali, uključujući i međunarodnu zajednicu... Mi smo tamo imali svoje predstavnike, mnogo vojnika i policajaca i zbog toga je ovo uspeh za koji, pre svega, treba zahvaliti Srbiji, rekla je Doris Pak. 

Ona je dodala da tokom predstojećeg procesa u Haškom tribunalu "očekuje mnogo laži, ali i po koju neprijatnu istinu, što takođe treba istražiti", ali i izrazila uverenje da će Karadžićevo hapšenje omogućiti pomirenje u BIH. 

Doris Pak je ocenila su do sada bili hapšeni samo zločinci nižeg ranga i da bi sada stvarno bilo dobro kada bi Karadžić preuzeo odgovornost. 

"Biljana Plavšić je to prva učinila. Sramota je što Karadžić nije ranije uhapšen, odnosno što se nije predao. Zbog toga je za divljenje to što je Biljana Plavšić jedina do sada to učinila", kazala je nemačka političarka.


EU: Važna etapa na putu u EU


Francusko predsedništvo Evropske unije saopštilo je da hapšenje Radovana Karadžića predstavlja važnu etapu na putu približavanja Srbije Evropskoj uniji.

"Evropska unija pozdravlja hapšenje Radovana Karadzića, optuženog od Tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine", navodi predsedništvo EU.

"Ovakav razvoj situacije pokazuje rešenost nove vlade u Beogradu da doprinese miru i stabilnosti na Balkanu", stoji u saopštenju.
Moskva: Odluka o predaji Karadžića unutrašnja stvar Srbije

Pitanje predaje uhapšenog Radovana Kardžića Haškom tribunalu unutrašnja je stvar Srbije, ocenilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije. 

"Moskva smatra da je to unutrašnja stvar Srbije, čije vlasti treba samostalno da donesu odluku o mogućoj predaji Karadižća Haškom tribunalu", rekao je neimenovani ruski diplomata za RIA Novosti. 

Rusija insistira da Haški tribunal završi rad do kraja 2010. godine, kako je predviđeno rezolucijom Saveta bezbednosti UN.


Bela kuća: Hapšenje Karadžića pokazuje odlučnost Srbije

Bela kuća je pozdravila hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, ocenjujući da je to "važna demonstracija odlučnosti srpske vlade da sarađuje sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju". 

"Trenutak hapšenja, samo nekoliko dana posle komemoracije koja je priređena za 7.000 bošnjačkih žrtva masakra u Srebrenici, posebno je prigodan jer ne postoji bolji način da se odužite žrtvama rata od privođenja pravdi počinilaca", saopštila je portparolka Bele kuće Dejna Perilo.


NATO: Hapšenje Karadžića dobra vest

Zvaničnici NATO večeras su pozdravili hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića ocenjujući da je to bila "dugoočekivana dobra vest". 

"Ukoliko je ta informacija potvrđena, to je zaista dobra vest za međunarodnu zajednicu i to je vest kojoj smo se nadali već neko vreme", izjavio je portparol NATO-a DŽejms Apaturaj.
Đukić-Dejanović: Poštovati pravo

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je, povodom hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića, da "međunarodno pravo i domaći zakoni moraju da budu poštovani".

"To je težak postupak, sada predstoji provera identiteta i sve ostale radnje koje su uobičajene", rekla je ona.


DS, Nova vlada privržena poštovanju međunarodnog prava

Demokratska stranka ocenila je da je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića rezultat privrženosti nove vlade poštovanju međunarodnog prava ali i
činjenice da se mora utvrditi odgovornost pojedinaca za zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije. 

DS je u saopštenju istakla da je Srbija tim hapšenjem pokazala punu odgovornost i spremnost u pronalaženju optuženih za ratne zločine. Dodaje se da je time poslata jasna poruka da su neodržive kritike o nedostatku političke volje i spremnosti Srbije da rešava pitanje saradnje sa Haškim tribunalom.

Koštunica, Hapšenje se prikazuje kao napredak i uspeh 

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica kaže da se hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića prikazuje kao veliki uspeh i napredak
u momentu kada EU i SAD vrše snažan pritisak da Srbija prizna nezavisnost Kosova.
Koštunica navodi da se na Srbiju sada vrši pritisak kako bi se legalizovalo otimanje Kosova, tako što će Euleks preuzeti ovlašćenja UNMIK-a i tako što SAD i EU vrše dodatni pritisak da se poveća broj država koje će priznati nezavisnost Kosova. Takođe, kako dodaje, Haški tribunal donosi oslobađajuće presude za ratne zločince Nasera Orić i Ramuša Haradinaja.


Nenad Čanak: Razotkriti i jatake


Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozdravio je hapšenje bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića i zatražio da se konačno razotkrije i "mreža Karadžićevih jataka". "Uveren sam da je ovo tek prvi od dokaza da Srbija dobija šansu da se pomakne sa mrtve tačke i da krene evropskim putem", kazao je Čanak.
LDP pozdravlja hapšenje Radovana Karadžića

Liberalno demokratska partija ocenila je večeras da je hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića jedini put za otkrivanje pune istine i suočavanje sa zločinima počinjenim u ime građana Srbije. 

"Građani Srbije godinama su bili taoci Miloševićeve politike i haških begunaca koji su svojim skrivanjem ugrožavali interese naroda Srbije. Hapšenje Karadžića je jedini put za otkrivanje pune istine", navodi LDP.

Vučić: Hapšenje je jeziva vest za Srbiju

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić ocenio je da hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića predstavlja "jezivu vest" za Srbiju. 

Vučić je rekao da je Srbija na putu nestanka jer je predsednik Srbije Boris Tadić počeo da učvršćuje diktaturu i dodao da on ovim hapšenjem vraća uslugu onima koji su mu pomogli da formira neprirodnu vladu sa socijalistima. 

"Naš otpor Tadiću, Dačiću i režimu biće sve jači, širi i veći", kazao je generalni sekretar radikala i dodao da će ta stranka sutra održati vanrednu konferenciju za novinare povodom hapšenja Karadžića.


 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner