Početna strana > Rubrike > Politički život > Majski izbori, velika šansa za srpski nacionalni spas
Politički život

Majski izbori, velika šansa za srpski nacionalni spas

PDF Štampa El. pošta
Dušan Opačić   
ponedeljak, 21. april 2008.

 

Rezultati predstojećih parlamentarnih izbora su već manje više poznati. Većih iznenađenja i neće biti. Za tu očiglednu predvidivost možemo slobodno zahvaliti proteklim izborima za predsednika Srbije. Građani Srbije su podeljeni u dva bloka, oko kojih figuriraju i par manjih budućih parlamentarnih stranaka od kojih će zavisiti formiranje nove Vlade.

Uzaludno bežanje od radikala

Srpska radikalna stranka je pojedinačno najjača politička organizacija u Srbiji. Aktuelni predsednik srpske Vlade Dr. Vojislav Koštunica biće primoran da pregovara sa SRS ako mu je iskreno stalo do očuvanja Kosova i Metohije. Činjenica je da ranije sebi nije smeo dopustiti taj luksuz da napravi koalicionu Vladu sa SRS još 2003. godine. Nije smeo zbog spoljnog, ali i unutarpartijskog pritiska, koji je intezivno vršen na njega. Nažalost je doživeo da i bez radikala postane negativac broj jedan u zapadnom svetu, davajući mu čak epitet sukcesora vladavine bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića.

Neosporno je i to da je Vojislav Koštunica povukao potez državnika, i vratio svoj mandat narodu Srbije. To je bio najpošteniji gest prema građanima Srbije, jer nije želeo da bude saučesnik prećutne predaje Kosova i Metohije.

Izborna kombinatorika

Mnogi analitičari greše da će se DSS utopiti u SRS ili nestati sa političke scene. To su zlonamerne izjave, i neosnovane činjenice. Razlike između SRS i DSS itekako postoje, ali po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje, identični su stavovima i načinom borbe. Na ovim izborima ni radikali ni koalicija oko Demokratske stranke Srbije neće izgubiti svoje dosadašnje biračko telo.

Pitanje je jedino da li će bez trećeg partnera uspeti da formiraju Vladu. Kao potencijalni treći partner figurira koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije, kojoj se već sad smeši potencijalnih deset procenata glasova, i siguran ulazak u parlament. Ta činjenica se ne dopada ni radikalima ni DSS-u, ali je u dosadašnjoj kampanji SPS pošteđen od napada iz ta dva tabora.

Odnos Evropske Unije i Srbije

U dosadašnjoj praksi, lako je uočiti jednu činjenicu – da je sa radikalima jako teško napraviti dogovor, ali ako se taj dogovor postigne – oni ga do poslednjeg momenta principijelno poštuju. To zapad zna, i lično ne verujem ni u kakvu izolaciju Srbije ako se formira Vlada nacionalnog spasa u kojoj će participirati SRS, DSS-NS. Naravno da nekim stranim investitorima i kompanijama odgovaraju labave Vlade država u tranziciji, koje nikome ne mogu dati čvrste garancije za bilo koji potencijalni posao. Međutim sad se otvara pitanje, da li ti investitori imaju ozbiljne i iskrene namere oko tih tzv. ulaganja u privredu Srbije. Svakom ozbiljnom poslovnom čoveku koji ima interes da ulaže u bilo koju zemlju, potrebne su čvrste garancije za realizaciju tog posla na obostrano zadovoljstvo i obostranu korist.

Srbiji je potrebna nacionalna vlast i socijalna pravda, čvrsta odbrana nacionalnih interesa i maksimalna socijalna zaštita njenih građana.

To je garancija celokupnog preporoda Srbije.

Samo stabilna Vlada bez afera i unutrašnjih sukoba, može uraditi posao u korist svoje države i njenih građana.

Autor je novinar iz Beograda