четвртак, 23. мај 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > „Мулти-левел“ систем добијања избора у Србији - нова, „напредна“ верзија
Политички живот

„Мулти-левел“ систем добијања избора у Србији - нова, „напредна“ верзија

PDF Штампа Ел. пошта
Миланко Шеклер   
петак, 28. фебруар 2020.

Основни проблем са светом је што су будале превише самоуверене, а паметни људи стално у дилеми.

Бертранд Расел

Увод

Ако живите у Србији, сигуран сам да вас је бар једном у животу, неко од ваших најближих пријатеља или рођака покушао “увући” у неки од ланаца МЛМ система маркетинга, односно "пирамидални" систем.

Укратко, принцип је следећи: неки ваш пријатељ вам једног дана приђе или вас позове да се насамо видите јер има неку добру "пословну" понуду за вас. Објашњава да је он већ ушао у "одличан и профитабилан" посао, и да би желео и вас да "укључи", јер мисли да сте ви као као створени за тај посао. Обично вам истакне како сте способни и успешни, како вам људи верују, како познајете доста "способних" људи, и како су управо ваше особине и карактер "као створени" за тај посао. На сва ваша наваљивања да вам конкретно каже о чему се ради, он вам каже да се мало стрпите, и да ће вас он ставити на своју листу “гостију” и да ће вас ускоро повести на велику презентацију или скуп где ћете бити упознати са свим детаљима тог "посла". Наравно, он вам одмах напомене да за одлазак на тај скуп пођете обавезно "пословно" одевени (одело за мушкарце и свечана тоалета за жене). На крају, стиже и тај дан, и ваш пријатељ вас одводи обично у неки хотел који има велику салу (овакви састанци су се дешавали у хотелима у Матарушкој бањи, Врњачкој бањи и у Великој Плани, у Сава Центру итд.).

Тамо вас сачека пуна сала лепо обучених и насмејаних људи. У моменту када треба да се појави први “предавач”, почиње суптилна и гласна музика, а сви у сали скачу и аплаудирају, као да је ушла нека холивудска звезда, машући и витлајући задовољно рукама, уз то френетично певајући и аплаудирајући! Ви сте потпуно збуњени! Глас конферансијеа којег обично не видите, већ само чујете, саопштава аудиторијуму до које позиције у “компанији” је догурао ваш први успешни предавач, колико већ времена “ради” у компанији, и колико је тренутно “тежак” (колико има новца!). Потом се на подијуму ређају слични “успешни” људи, и то тако траје сатима, а све се обично завршава наступом неког кога зову “дијамант” менаџером, чија презентација обично буде најдуже и пропраћена пројекцијом преко видео бима огромних слика вила, јахти, аутомобила, које је он зарадио у компанији! Потом се прави пауза, на којој вам ваш пријатељ (ваш "домаћин) објашњава да уколико се и ви одлучите да уђете у “посао”, треба само да уплатите позамашну цифру од неколико хиљада евра (знам да је МЛМ компанија под именом "Гем колекшн" наплаћивала 2400 евра, а затворена је због преваре у износу од 27 милиона евра - имате о томе линкове на дну овог текста, и то на сајту РТС-а!). Вама се објасни да је то само једно једнократно плаћање, и то на име књиге и на име обуке којој ћете имати право приступа, и да је потребно да само тада и ви доведете још двојицу ваших “гостију”, потенцијално будућих “чланова” бизниса (као што је и ваш пријатељ довео вас), и ви одмах тада од те двојице добијате по 500 евра, а од сваког следећег "од вас запошљеног радника", добијате по чак 900 евра! И тако, ако сте алави, и лакоми на лак новац, а при томе довољно сиромашни и у тешкој ситуацији, ви почињете да у томе видите сјајну пословну понуду и прилику, и могући излаз из свих ваших проблема, и лагано бивате све ближи и ближи улози још једне жртве пирамидалног мрежног МЛМ маркетинга!

Наравно, ово је опис, само једне од варијанти пирамидалне МЛМ преваре, чије многе жртве лично познајем, као што и ви сви сигурно знате бар неколико сличних случајева из вашег окружења! Али као и свака превара, и ова има безброј својих "лица" и варијанти! Овај пословни систем, инсистира на томе да ви морате непрестано да “ширите вашу мрежу” и да налазите "нове" пословне партнере (или купце), који ће увек "наручивати од ваше мреже"! Роба (типа шминке, кућне хемије, препарати здраве хране и слично), која се "понекад појави (уместо обуке и књиге у горе описаном примеру) има само улогу да што боље “замаскира превару”, јер ипак "лакше" дајете новац када ипак добијате нешто конкретно! Но, и то је само привид! Компанија тада инсистира да ви налазите “сигурне купце” који робу наручују преко вас, који ће даље ширити “мрежу (опет пирамидални систем), и налазити “своје сигурне купце”, који ће бити у вашој грани мреже, па ћете ви имати проценат од сваког тог новог купца! Уз то, овакав облик “МЛМ продаје”, захтева и да ви испуните одређене “таргете” (а то значи да морате да правите промет робе у износи од на пример 1500 евра месечно”), како би вам могли исплатити ваш “бонус”! Тако неке од “жртава”, у нади да ће нешто зарадити, почињу саме да “уплаћују сопственим новцем” робу, само да би испунили задани ниво продаје, верујући да ће се појавити велики профит на крају!

Чињенице

Горе описани “феномен" познат и као “мулти левел маркетинг” (енглекси: multi-level marketnig - што у преводу значи “маркетинг на више новоа”), није ништа друго до апсурдна, нерационална, секташка економска псеудо-наука злонамерно дизајнирана да привуче неопрезне људе у “ропство”, одвоји их од стварности, и то не само да би им одузели новац, него исто тако их намами да несвесно, и сами врше улогу мамца да привуку друге неопрезне људе у исту замку (поготову најближе пријатеље и чланове породице!).

У том послу, сви гарантовано губе, сем занемарљиво малог броја “варалица” (који су се први укључили у посао, и на врху су пирамиде), и чија је улога да се “претварају” како свако може постићи успех и финансијску слободу, дајући тако мотив свим новим жртавама да се масовно прикључе “бизнису”!

Обзиром да сам принцип фунционисања овакве продаје није научно потврђен ни реалан, онда не чуди то што је за овај вид преваре изграђен читав сценарио којим се контролише реалност, и као и у правој позоришној представи, за овакве преваре се пише сценарио, јавно се изводе и режирају, и при томе постоје главне и споредне улоге, реквизити, кулисе, бина, костими, итд. Циљ је да се жртве убеде да је лаж чињеница а чињеница лаж, одвајајући је од спољне реалности. Тако жртве постају део “представе” која имитира живот, иако је уствари све контролисано и усмерено на то да жртва лажно очекује да ће на крају бити награђена, док истовремено и неосетно остаје без новца и своје будућности (жртва позајмљује новац од пријатеља, породице, продаје имовину итд)!

Производ или услуге који се нуде преко мулти левел маркетинга, никада не би издржали тржишни принцип понуде и тражење, и зато се и измештају ван регуларног тржишта, користећи своје жртве, као своје активисте, које може платити само малим делићем њиховог сопственог новца, и великим али лажним очекивањем енормних зарада ал не баш сада, већ увек у будућности, и то блиској! (за једну, две, највише три године!

Намамљивање разрађеним сценаријом, који ствара лажан осећај код жртве да може сигурно зарадити, тако што мора приложити сопствени новац, како би “ушла” у профитабилан “посао”, иако је уствари тај “посао” превара, у којој једини приход потиче само од заведених жртава. Производ или услуге који се нуде преко мулти левел маркетинга, никада не би издржали тржишни принцип понуде и тражење, и зато се и измештају ван регуларног тржишта, користећи своје жртве, као своје активисте, које може платити само малим делићем њиховог сопственог новца, и великим али лажним очекивањем енормних зарада ал не баш сада, већ увек у будућности, и то блиској! (за једну, две, највише три године!)

Зар се и сви скупови (некада ДС, а сада СНС-а) у току политичке кампање не одржавају увек у строго контролисаним условима, или на трговима, где се обавезно постављају ограде око људи, као око стоке, или у великим салам украшеним као за венчање, са све надувених балона и суптилне гласне музике (исто као и горе скупови пирамидалних организација)!? То је нужно, јер ти људи да би били изманипулисани, и да би друге могли преварити, морају да имају јак осећај "потпуно промењене реалности"! Уз то, мора се изазвати емоција код присутних (на пирамидалним скуповима се то постиже изазивањем привида среће, заједничким играњем, грљењем итд), јер је научна чињеница, да је човек много подложнији манипулацији када га предхофно доведете у емотивно стање (свеједно је да ли је емоција туга и жалост или срећа!). Отуда увек нека драма када наступа председник странке: увек уздисање, увек изазивање сажаљења код присутних (уз изјаве: мене сви мрзе, мене сви хоће да униште, мени нападају породицу, мене хоће да убију, мене хоће да понизе, мене хоће да преваре, увек кукњава, увек плач итд.). Зато се увек бира тема за обраћање јавности, која има велики емотивни набоја (открићу убицу певачице, идем за бадњи дан у Црну Гору, идем на Косово па шта буде, честитка Новаку Ђoковићу, чиститка на победи репрезентације,итд).

Зар се и на све те актуелне политичке скупове не довозе људи аутобусима из целе Србије, јер "публика" мора бити позната и пробрана - као што и на "предавањима" која организују "пирамидални системи" не може ући било ко, већ само својим "домаћинима" предходно најављени "гости"! У свим аутобусима се води "прецизна евиденција и прозивају се људи", да би се знало ко је све присутан, и ко је кога довео! Тако се не ризикује нечији случајно "рационални коменатар" који ће из стања "хипнозе пробудити стотине људи присутних!

Зар се и "политичким скуповима пред изборе не стварају исто тако "лажни услови и кулисе и зар и овде нема сценарија", као и у оним наступима у "пирамидалним системима"!? Тако, на политичким скуповима често наступају "лажни и костимирани сељаци у народној ношњи" које често глуме или професионани глумци (илисе нађе неки отресит члан странке коме се напише и он научи напамет шта ће рећи на скупу (сценарио прецизан као и у пирамидалном систему - нема места никаквој импровизацији - хипноза не трпи грешке - само један погрешна реч и хипнотисани се буди!)). Тако се на свим политичким скуповима у Србији појави обавезно по један" пресрећан и успели" представник сваког сегмента друштва ("еминентни представници народа са Косова и Метохије", као и онај "сељак", "срећни новозапошљени радник", "срећан пензионер", "срећан болесник" итд)! Нема ту места за неког "просечног офуцаног и сиромашног представника српског народа који живи у немаштини у неком селу у Србији, или на Кососву и Метохији", итд.), јер он не би никада пристао да говори оно што не мисли, а речима би све вратио у реалност!

Зар се и овде не појављује "дијамант менаџер" (некада "манекен" Тадић, а сада Вучић), који гарантује плате од 900 евра (Вучић), или акције од 2000 евра (Тадић), нова радна места, стране инвестиције, и Косова и ЕУ, благостање за све, итд. Зар то није исто као и оне слике вила, базена, џипова, које се приказују на "предавањима пирамидалних организација"!?

Зар се и на политичким скуповима не појављују обавезно јавно неки локални активисти странке "у скупим оделима и џиповима, који се разбацују новцем сада", за које сви "потенцијални капиларни или сигурни гласови" знају да када су дошли и учланили се у странку (ДС или СНС)  "није имао за шта пас да га уједе, чак су били и без ципела и одела"!? Зар то нису они "предавачи на пирамидалним скуповима", који износе своја лична искуства у раду са "пирамидалном организацијом", глумећи својим успешним примером "мамац" за све остале присутне "гласаче или чланове", како могу решити све проблеме уласком у СНС (некада ДС). Још када тог локалног "кабадахију" загрли и на груди привије Тадић или Вучић, онда више нико нема илузију шта му је чинити! То је исто као када "дијамант менаџер" који води "пирамидалну превару", јавно пред свима промовише своје "новообогаћене чланове организације", као пример како на том месту могу и сви присутни и себе сви да виде!? То је исто као да су Тадић или Вучић јавно рекли: "Видите како је успео, али он се није "лажно стидео", него је веровао странци и потпуно јој се предао и радио за нас и наше интересе и допринео "промоцији странке"! И странка му се лепо одужила. И вама ће."!

Зар некадашње гостовање покојног Драгана Николића (глумео лик "Флојда" из филма "Национална класа"), где се грлио и љубио са Борисом Тадићем тада председником Србије, на "предизборној промоцији" уговора са "Фијатом" у "Застави" Крагујевац (толико је добар уговор, да дан данас никада није јавно приказан, као ни онај уговор "Београда на води"!!!), нису оне исте "кулисе" за превару бирача, као и оне "представе" за превару улагача у описане "пирамидалне системе организације"!? Зар жестоки ватромет на отварању моста на "Ади" пред изборе, које је плаћао градоначелник Драган Ђилас, није она иста лажна "блистава кулиса", која треба да вам прикаже "блиставу" будућност и богатство које ће имати сваки гласач, ако само да глас ДС-у!

Зар "костимирани" Вучић, са гадеробом на себи, која неретко вреди и десетак хиљада евра, који вас "бомбардује обећањима и високих плата и пензија у блиској будћности", није исти као и онај преварант звани "дијамант менаџер", у наступима "пирамидалних" организација, који вам показује слике вила, базена, аутомобила?

У мулти левел маркетинг преварама, производи и услуге, имају само улогу “кулиса”, иза којих се крије “лажно” тржиште и посао, где нико од жртава то јест врбованих сарадника (који нон стоп морају трагати за новим жртвама/сарадницима који ће финансирати илузију стабилности и одрживости) не може зарадити ништа, док организатори праве огромне профите, и исплаћују само мали број својих директних радника-реализатора преваре, сем организатора, и малобројних запослених, не може остварити зараду.

У међувремену, организатори зарађују енормне профите, вешто кријући све кључне информације о правим резултатима свог “рада”, који остварује бескрајан ланац жртава, боље рећи својих робова (јер раде бесплатно - као што "мученици из СНС-а, беспалтно скупају капиларне гласове).

Практично, ствара се илузија, да је потребно само нон стоп вршити регрутовање “нових” лица (уствари “жртава”), да раде исто што и ви, и то до у бескрај (као да људи у Србији има неограничен број!), свако може да оствари зараду, то јест буде добро награђен.

Разоткривање и повезивање - ДС и СНС

Јасно вам је да није случајно што толико врхушке "жутих лопова", сада раде као "напредни билмези"!? Посао је исти, а предходно практично искуство у организацији преваре се јако цени!

Сећате се сигурно момента када је Демократска странка била на власти у Србији, да је у једном тренутку, кренула у политичку кампању која се заснивала на принципу "од врата до врата" или кампања такозваних “сигурних гласова”? Њихов метода се мање више заснивала на томе да су њихови активисти ишли од “врата до врата” и питали вас за кога ћете гласати, па када би наишли на свог симаптизера, они би узели од њега податке, као и број телефона, инсистирајући при том да им он каже, колико ће још његових укућана да гласају за ДС, као и да га они могу позивати на телефон на дан избора и унети га у њихов списак као“сигуран глас”! Тако је то кренуло. Они (врх ДС-а!) су инсистирали да тиме није нипошто повређен изборни закон и да они само тако евидентирају своје гласаче и да је то само један облик легалног проактивног политичког деловања!

Између некадашње ДС кампање “сигурних гласова” и садашње СНС кампање “капиларних гласова”, има много сличности, као и у свим "пирамидланим мрежним системима преваре", а мени прво пада у очи једно основно правило: овакав вид кампање воде само оне странке које су тренутно на власти!

Никада ниједна политичка странка у Србији није водила овакав вид кампање, бар ја за то не знам, када није била већ на власти, односно када је била или јесте у опозицији?

Другим речима: зашто ДС од када је изгубио изборе и налази се у опозицији не води више кампању “сигурних гласова”?!

Или још једно питање: Зашто СНС није водио кампању “капиларних гласова”, када се борио да освоји власт у Србији, односно док је још био само једна опозициона странка?!

Зато што се овакав вид кампање, заснива потпуно на истим принципима на којима се заснива и "пирамидални мрежни мулти левел маркетинг", а то значи, да би остварио “зараду”, односно профит, или да би успео “искористити” своју потенцијалну будућу жртву, ти јој мораш нешто обећавати (“лак и брз новац”, или "измишљено радно место са добром платом"), за који не мора ништа да ради, већ само да буде “послушан, и верује систему и резултатима тог система који су тако очигледни и проверени”!

У "пирамидалном мрежном мулти левел маркетингу", вам кажу овако: све зависи само од вас и вашег ангажовања, јер ако пристанете да уђете у “посао”, потребно је да након тога само још “увучете у овај посао најмање десетак сигурних људи”, и да после тога “радите” на њима, пратите њихов ангажман и даље “ширење” мреже, јер што више људи уђе у вашу грану или мрежу, то ће и ваши профити и корист бити већа!

У некадашњој кампањи “сигурни гласови” (ДС), или садашњој кампањи “капиларни гласови” (СНС), вам неки од руководилаца странке каже овако: ако сте већ ушли у странку (“ушли сте у посао са великим потенцијалом зараде”), и ако сте са нама, и очекујете и неку личну корист, ми се са тим слажемо и “немамо проблем са тим”, али је потребно да будете више активни, да обезбедите нашој странци (организацији) што више “капиларних гласова” (другим речима: увучете у овај “посао што више људи, трагајући за њима међу пријатељима, рођацима, комшијама, колегама), и ако то успете да урадите, ми ћемо вам дати неки посао у неком државном предузећу, запослићемо вам жену, конкурисаћете за јавне радове, даћемо вам новац за невладину организацију ако је отворите, итд.

Али за разлику од “житих лопова”, “напредњаци су овај систем додатно усавршили (“уНАПРЕДИЛИ”), и то пре свега у домену “праћења” остварених резултата у “обезбеђивању капиларних гласова”, као основног капитала који сваки члан странке треба да уложи у странку (то је у овом случају замена за онај новац од 2300 евра), ако жели да на крају има и он “велику” лични корист (посао, новац, државне јасле)! При томе, СНС не преза да у кампањи обезбеђивања “капиларних гласова”, потпомогне свог активисту додатним “ситним иневстицијама” као што су: обећај да ће наш џип доћи по твоје “капиларне гласове” до куће и одвести их и вратити до куће бесплатно, да ћемо у међувремену свратити до апотеке и узети им и лекове, да ћемо их довести до амбуланте нашег лекара да их прегледа бесплатно, добићете пакет кућне хемије, добићете одређену количину хране за породицу, добићете бесплатне наочаре и преглед код очног лекара, итд.

Након избора, активиста може и сам да види колико је његових “капиларних” гласова заокружено да су заиста и гласали, и сходно тим резултатима његова каријера ће НАПРЕДовати, и он ће већ бити на “следећем” ВИШЕМ нивоу, где ће можда приликом следећих избора већ бити кандидат и за неко управљачко или директорско место

Након избора, активиста може и сам да види колико је његових “капиларних” гласова заокружено да су заиста и гласали, и сходно тим резултатима његова каријера ће НАПРЕДовати, и он ће већ бити на “следећем” ВИШЕМ нивоу, где ће можда приликом следећих избора већ бити кандидат и за неко управљачко или директорско место!

Другим речима, СНС данас, као некада и ДС, за потребе обезбеђивања “капиралних” гласова (некада “сигурних гласова код ДС), обећава као награду и плен “државне” ресурсе! Зато се оваквим видом кампање не могу бавити странке у опозицији, јер би њихови активисти приликом јурњаве за капиларано-сигурним гласовима, добијали непријатна питања од потенцијалних жртава типа: “Шта ми ви обећавате кад сте и сами на улици?”, “Како ћеш ти мени да даш нешто кад ни сам немаш шта да узмеш?”, “Немаш ниједног јединог директора из своје странке (јер није на власти), а причаш ми да ћеш да мЕ запослити”!

Надам се да вам је сада јасна моја централна теза овог текста да се принцип “очувања на власти” односно добијања избора када си на власти, заснива на "пирамидалном мрежном мулти левел маркетингу", дакле "легалној" превари!

Није случајно то што је народ у Србији прозвао ДС - “жуто предузеће” (ту се све радило као у добро организованом приватном предузећу), а СНС - “секта” (ту се ради на ирационалним основама - ту се слепо верује вођи секте - иако ништа не уради за тебе и тебе блиске - бар сада не краду "жути лопови" него наши)! То је и главни разлог зашто чак и после 8 година власти СНС функционери и даље причају о "лоповлуцима жутих"- на тај начин нон стоп мобилишући своје "неписмене и приглупе симпатизере" да и даље раде за СНС, само да се не врате "жути лопови"!

И као што деца непогрешиво дају надимак својим вршњацима и професорима, тако и народ непогрешиво извлачи “карактер” власти у свега пар речи - дакле некад "жути лопови", сада "напредњачка секта"!

Листа паралелних доказа да је "пирамидални МЛМ" превара, као и "капиларни - сигурни" гласови!

Мој малени допринос “креативности” аутора ове листе, је у томе што сам на њој, паралелно са “појашњенима” аутора која се односе на МЛМ компаније, проверио своју “тезу”, да иста правила о наведеним “истинама и заблудама”, важе у потпуности и за принципе рада две политичке странке у Србији: за ДС док је била на власти и за СНС, која је сада на власти. Ради боље прегледности, моја “открића” ће бити написана у загради и штампани подебљано.

1. Ако неко покуша разумно и аргументовано, да објасни неком “активисти” "пирамидалне МЛМ преваре" (који управо ради на увлачењу у пирамидалну МЛМ организацију, нових “жртава”, без обзира што жртве чине његови чланови породице, рођаци, пријатељи, колеге,), да је његова "пирамидална МЛМ организација" чиста превара, њен “активиста”, ће одмах кренути у контранапад и оптужбе, и одговорити да ти тако мислиш само зато што си вероватно неспособан, што си вероватно некада “пробао” да радиш тај посао али ниси знао да радиш, како ниси уопште информисан, и како то тако фунционише у целом свету, да си заостао, да не знаш како фунционише “модеран бизнис”!

Oбећавајући тим људима “сјајну будућност”, тим својим “жртвама” уништава садашњост, стварајући, истина је, “сјајну будућност”, али само организаторима и високим руководиоцима СНС

Ако кажеш неком активисти СНС-а који прикупља “сигурне-капиларне гласове”, да је то што ради чиста превара његових рођака, пријатеља, колега и познаника, и да се заснива на томе да им практично “отме” бирачки глас “бесплатно” (апелујући на њих да их то и онако ништа не “кошта”), а да ће тиме њему омогућити да добије “посао” или “неку награду од странке” (значи да он “препродаје” оно што је узео бесплатно), па када буде у прилици да им “узврати” ту услугу (давање сигурних-капилараних гласова), учиниће и он њима неку услугу која им буде требала! Тако, обећавајући тим људима “сјајну будућност”, тим својим “жртвама” уништава садашњост, стварајући, истина је, “сјајну будућност”, али само организаторима и високим руководиоцима СНС-а (некада ДС-а)! Обратите пажњу само на имовно стање бивших министара, директора, председника, и где живе и шта раде данас сви некадашњи високи фунционери ДС-а, а данас СНС-а, и шта тренутно раде и каква богаства стичу сада актуелни високи фунционери СНС-а. Ако питаш политичког активисту СНС-а (некада ДС-а) конкретно, одакле паре тачно одређеном лицу из његове странке, за кога и он зна да није имао ништа пре учлањења у странку СНС, тај “прикупљач сигурних - капиларних гласова” ће одбити да одговори, или ће рећи да се он не бави туђим животима, или ће нешто измислити!

2. Ако си и даље упоран у својој темељеној критици неког “активисте пирамидалне МЛМ преваре”, објашњавајући му да извлачењем новца од својих најближих (породице, рођака, родбине, колега), практично уништава међусобно поверење између њих, и како ће на крају, када МЛМ превара престане да фунционише (пре свега због недовољног прилива нових чланова, али и због све већег јавног изражавања незадовољства преварених чланова, који постају знатно бројнији у јавном простору од оног једног те истог броја “успелих и награђених” активиста), њихов активиста ће ти засигурно рећи “како се ти никада ниси бавио МЛМ послом, и да као такав немаш право да коментаришеш њихов начин рада”. Само они који су у МЛМ пирамидалном послу могу да причају о њему, јер једино тако можеш да знаш целу истину и начин рада”! На тај начин њихови “активисти” одмах дискредитују свако критичко мишљење, уместо да дају смислен одговор на читав низ ваших изнетих критика (да више од 99% учесника МЛМ пирамидалне преваре, сигурно губе новац, да само малобројни власници и организатори шеме увек и сигурно профитирају, да оно што ће добити није ни стоти део уложеног времена, труда, новца итд). Наравно, по тој њиховој логици, ако само они које раде у пирамидалним МЛМ организацијама, могу да причају о њима, значи и да само криминалци могу да причају о криминалу, наркомани о наркоманији, а о превари само бивши преваранти!

Са друге стране, ако критикујеш начин рада неког “скупљача сигурних - капиларних гласова СНС-а”, објашњавајући му да он на тај начин “вара и пљачка” своје најближе, само што уместо да им одузима новац (што је уобичајено за МЛМ пирамидалне преваре), он одузима својим “жртвама” њихове гласове, које потом предаје (“продаје уствари”) својим газдама у странци СНС (некада ДС), који се налазе изнад њега у пирамидалном ланцу, и који су у прилици да те гласове једино сигурно “уновче и материјализују”, јер “победом на изборима”, и “освајањем власти”, добијају приступ свим државним ресурсима, омогућавајући себи и својим најближим сарадницима из врха странке, пљачкање и богаћење на рачун државе Србије! Он ће ти рећи да је увек тако било, да се ниси никада бавио политиком па самим тим и не знаш како ствари функционишу, да су то исто радили и "жути лопови", да је демократија таква, и да би ти било боље, да ако хоћеш нешто да промениш да оснујеш странку и покажешп како се ради, итд.

3. Када “активисти пирамидалне МЛМ преваре", који лобира и убеђује своје нове “жртве”, да “уђу у сигуран посао”, јер улажући само у почетку “сопствени новац”, имају могућност да “трајно и лако зарађују”, кажете да су све сличне “пирамидалне МЛМ организације” (некада Дафина, газда Језда, а u скорије vreme Гејм колекшн - Gem collection, Fit for Succes Academy - FFSA, itd.) завршиле тоталним финансијским фијаском за огромну већину свих својих активиста, а да су у исто време направили богатство само неколицини својих чланова-руководиоца-организатора на врху, то јест власницима и организаторима, он ће вам одмах одговорити да сваки посао носи ризик, и да ту нема ништа чудна, и да зато треба што пре “ући у посао и зграбити шансу, јер је данас сваки посао динамичан и брзо се развија и пропада”! При томе неће прихватити, да било који други бизнис у који улазите, ни приближно не носи оволики финансијски ризик, и да у крајњој линији, ризикујете само ваш новац, или новац пар људи! Неће прихватити ни званичне податке о "пирамидалним МЛМ преварама", који говоре сами за себе: преко 99% жртава изгубе сав новац, највише 1% буде на позитивној нули, а практично занемарљив број (власници и организатори) зараде читаво богствао!

Када “скупљачу сигурних капиларних гласова” СНС-а (некада ДС-а), кажете да ни он сам ни све његове жртве “даваоци” сигурних гласова неће имати никакву корист нити награду од тога, и да ће преко 99% бити преварени, и да практично својом “будућношћу” и “будућношћу” својих жртава, она плаћа “добру сјајну садашњост" својих надређених фунционера странке на власти - СНС-а. Врло често ће заједљиво приметити: “како он ни овако нема ништа да изгуби, нити да уложи у било какав посао, и да самим тим нема никакву будућност”, уз то ће цинично рећи, како он “гађа” капиларне гласове он који су већ у дубоким годинама (старије људе) и да они и онако “немају никакву будућност”, јер их у “будућности” чека само смрт! Не прихватају чињеницу да таква врста “лешинарења” над старијим члановима друштва данас, чини извесним да ће његова “старост” бити још гора и црња! Уједно ти каже, да када "твоји буду дошли на власт некада", па ти буде требао "капиларни глас", и он ће теби тада вратити "дуг" и дати га без да ти звоца!

4. Када покушаша да објасниш "жртви да је жртва", један од честих аргумената оног ко већ ради за "пирамидални МЛМ" систем преваре је: "Негативан си, газиш по мојим сновима. Ти не желиш да будем успешан!" До тога долази, јер је "пирамидална МЛМ организација" свесна да ће пријатељи, породица, било ко са иоле критичким ставом лако указати на негативне стране и нелогичности тог "преваранстког посла", тако да унапред припремају и обучавају своје чланство како да одреагују кад им се поставе нека неугодна питања. Иначе се ради о једном од нјачешћих изговора који се упућују пријатељима, рођацима и члановима породице, и има бројних сведочанстава о томе колико су овакви изговори допринели стварању раздора и разарању односа између "жртава пирамидалне МЛМ преавре" и њима блиских особа и чланова породице! Топородица

Можда нисте знали, али сличну обуку пролазе и чланови СНС-а, пре него што крену у акцију тражења "капиларних гласова"! На потпуно идентичан или сличан начин реагују и активисти СНС-а, када покушаша да му објасниш сву трагедију његовог активизма да скупи што више сигурних гласова. Једна од првих реакција је "нећеш и не желиш да ми помогнеш", ударајући вас најниже, то јест на људске емоције, иако је ово само "чист пословни потез преварантске организације СНС-а (као некада ДС-а).

На пример: чујем да сваки члан СНС-а, који крене у скупљање "капиларних" гласова, треба да обезбеди десетак сигурних гласова. Ако знамо да сам СНС каже да има 700 000 чланова, и да у кампању крене "само" њих 500 000, онда то значи да им треба 500 000 чланова-скупљача x 10 гласова = 5 000 000 капиларних сигурних гласова! Ако знамо да је у протеклом периоду, просечна излазност на изборима била између 3,5 до 4 милиона гласача, то значи да никоме више не може остати ниједан глас вишка, ако скупачи "капираних" гласова за СНС спроведу "партијску директиву" и обезбеде сваки по 10 гласова! Уз то, простим рационалним размишљањем, треба да је чланству јасно да нема ни 700 000 радних места у државним органима у Србији, за њих као награду за успешно прикупљене гласове! Чак и када би отпустили све тренутне запошљене раднике у државним предузећима Србије, и решили да приме само своје из странке СНС-а! Значи, да је више него јасно да су обећања скупљачима "капиларних гласова" лажна мање-више, око 99,99 до 100%!

5. Ангажована "жртва" која ради за "пирамидалну МЛМ организацију" често вам "објасни" како "зна велики број њих који раде за ту исту МЛМ компанију, и да су успешни и зарађују огромни новац. Додаје и како та његова компанија даје повремено новац у добротворне сврхе. На крају закључује како је данас свуда сличан пирамидални систем у свету - и све ти је данас пирамида и повезано кроз модеран маркетинг"! При томе, потпуно занемарјуе чињеницу да у бизнису нема љубави, и да је тешко поверовати како је неко "заради милионе евра и живи луксузно", и сада тебо потпуно бесплатно открива тајну да и ти успеш као он и живиш исто! Наравно да дају донације повремено, јер не дају свој сопствени новац који су зарадили радом и напором, већ од преварених чланова. А то да је све пирамида данас, можете му објаснити простим питањем: да ли је чуо за неку успешну приватну компанију, у којој директор и запошљени добијају проценат од сваког новог радника кога додатно запосле? Да ли је чуо да нека компанија послује тако што сваки запошљени који доведе још некога и запосли у компанији добија за то одређени проценат?

То је исто када ти "сакупљач сигурних капиларних гласова за СНС каже, како он зна "неке људе који су добили посао преко странке и како сада уживају и ништа не раде"! Да, али то је радно место "на одређено", у неком јадном мученом државном предузећу, које ће у једном тренутку пропасти или бити приватизовано, када ће сигурно остати без посла. Наравно, и СНС је давала своје донације, на пример направила десетине кућа за оне који су их изгубили своје у змељотресу! Али је јасно, да су новац "обезбедили" или од чланства или од донација, од оних који су "имали" обезбеђене и гарантоване послове са државним фирмама, које су "радиле" против себе и трепеле губитке, да би се само привукли симпатизери и поверовали у "хуманистичке намере СНС секте"! Испада да је СНС једина организација на свету, која "врши исплату" за сваки сигуран глас - а то је наравно математички немогуће! Сигурну корист има само руководство и врх менаџмента странке! У нјабољем случају их увале "на одређено на јавне радове", а то значи да их накаче на "тример" да косе траву поред пута. Они онда прикажу десетине и десетине литара бензина "лажним" рачунима, како би макар имали за свој ауто!

6. Заведена жртва "пирамидалне МЛМ организације", вам са невиђеним ентузијазмом и поносом саопштава, како имају невероватан прилив "нових партнера", и како је кључан доказ да системр ади и да је инвестиција сигурна и да сви зарађују, само треба што пре кренути са послом!

Зар се СНС не хвали својим огромним чланством и организује често "групна учлањења" (као масовна венчања или крштења), како би тиме додатно ојачао привид снаге и моћи, који се уопште не може довести у питање! заборављају да су комунисти имали 3 милиона чланова а распали су се преко ноћи, као што је СПС имао милион чланова, а изгубио је власт преко ноћи! Нормални демократски политички ситеми се не заснивају на огромном партијском чланству! Социјалистичка партија Француске је владала Француском деценијама, а имала је само 30.000 чланова!

7.  "Пирамидални МЛМ системи и организације", говоре својим потенцијално новим "упошљеницима", како је то савремен пословни систем управљања, који се изучава на најчувенијим факултетима, и како има много компанија које тако раде и чији су се радници обогатили, само зато што су кренули на време и веровали у "организацију"!

Зар се не сећате времена када је ДС био на власти, или сада СНС, који вас обавештавају како имају "Школу младих лидера" (ДС) или "Академију младих лидера" (СНС), који су перспективни и школовани малди људи да "воде партијску државу"! Зар не препознајете исти принцип "преваре"! 

А ја вам кажем само једно: Објавите имена и биографије свих тих младих лидера школованих, да види цела Србија какви су то врхунски капацитети у питању! Да видимо какви су били ђшаци у основној, у средњој и на факултетима! Да им видфимо просеке, да им видимо досадашње резултате! Да видимо, у чије нас "руке" гурате! Хајде!,

Како се борити против тог система?

Пре свега, ширењем истине међу народом!

Када се некадашњи активиста у прикупљању “капиларних гласова”, разочара и одустане од тога, његов читав ланац “капиларних гласова” се распада, и практично је те људе више “немогуће” мотивисати да гласају за неког другог “активисту СНС-а” јер ће рећи да су то једном урадили због свог “пријатеља, колегу, комшију”, и да га је СНС преварио и да то неће више да раде! 

Чак и ако се не боримо против овог "пирамидалног мрежног МЛМ система" (ДС, СНС), он се временом урушава сам од себе, јер како се пирамидални ланац шири енормно према доле (према потеницијалним новим жртвама, односно према гласачима), све је већи број преварених грађана, који нису успели да извуку никакву корист, односно добили су само “лажна обећања” на прошлим изборима, или их је искористио неки њихов рођак или пријатељ или комшија "због кога су гласали јер су желели да му помогну да добије посао"! Оно што је битно приметити, то је да је све већи број оних чланова који су обезбедили велики број “капиларних гласова” а нису добили за то “ништа”, или су добили толико мало, поготову када виде колику су корист од прикупљених “капиларних” гласова имали његови непосредни “високи фунционери СНС” (то су они “дијамант менаџери”), који се шире у новокупљеним “вилама, кућама на Дедињу, аутомобилима, становима у Београду на води итд”). У том случају, када се некадашњи активиста у прикупљању “капиларних гласова”, разочара и одустане од тога, његов читав ланац “капиларних гласова” се распада, и практично је те људе више “немогуће” мотивисати да гласају за неког другог “активисту СНС-а” јер ће рећи да су то једном урадили због свог “пријатеља, колегу, комшију”, и да га је СНС преварио и да то неће више да раде! Зато што су "прошли капиларни гласови потрошени", систем СНС преваре, трага ове године за новим капиларним" гласовима!

Izvori

 1. https://bit.ly/399U3J4

2. https://bit.ly/3a9rjR1

3. https://bit.ly/2I22gmP

4. https://bit.ly/2Vylybp

5. https://bit.ly/2PvtXbZ

6. https://bit.ly/2T5fXrq

7. https://bit.ly/397q8l5

8. https://bit.ly/2VvuTRu

9. https://bit.ly/399oQpp

10. https://bit.ly/2wV983a

11. https://bit.ly/2vrNEdR

12. https://bit.ly/2wMNIVJ

13.https://bit.ly/398nsn1

14.https://bit.ly/398bdqH

15. "Пројекат Русија", књига непознате групе аутора,

Службени Гласник, 2009. година.

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер