понедељак, 22. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > Нисмо прихватили смену главне уреднице
Политички живот

Нисмо прихватили смену главне уреднице

PDF Штампа Ел. пошта
Соња Лихт   
четвртак, 25. септембар 2008.
Редакција „Политике” синоћ је, пред затварање првог издања листа, добила саопштење Соње Лихт, председнице Управног одбора „Политике” АД. Објављујемо саопштење у целини:

Поводом нејасноћа које су се појавиле у вези са одлукама донетим на седници Управног одбора „Политика” АД желела бих да изнесем неколико појашњења.

Главна и одговорна уредница листа „Политика”, гђа Љиљана Смајловић, изнела је преко средстава јавног информисања захтев „да се јавно саопшти шта не ваља у уређивачкој политици коју сам ја водила“. Тим поводом, као председница Управног одбора „Политике” АД, дужна сам да појасним да ово тело није надлежно да се бави и оцењује уређивачку политику листа „Политика”, нити је нови сазив УО „Политике” АД то до сада чинио. Истовремено, мислим да делим мишљење већине чланова УО „Политика” АД, када кажем да високо ценим професионализам гђе Смајловић, њено богато новинарско искуство, посебно у домену спољне политике, као и њена настојања да обогати лист „Политика” новим садржајима.

С друге стране, Управни одбор „Политике” АД задужен је, између осталог, на основу члана 88 Статута „Политике” АД да брине о развоју „Политике” АД, и дужан је да обавести Скупштину акционара о „намераваној пословној политици”. На основу резултата пословања ове важне и угледне куће, УО „Политика” АД је био принуђен да предузме мере с циљем унапређења пословања како „Политике” АД тако и предузећа „Политика НМ”. У предузећу „Политика НМ”, које је власник листа „Политика”, „Политика” АД има 50 одсто капитала. Што се тиче „Политике” АД, УО је донео одлуку да се у најкраћем року распише јавни конкурс за избор новог генералног директора „Политике” АД.

Поводом пословања „Политике НМ”, УО „Политике” АД је морао да има у виду смањење тиража листа „Политика” који је свакако један од узрока високог пада вредности акција „Политике” АД, а добио је и захтеве репрезентативних синдиката да утврди „одговорност људи на челу оба предузећа чији су пословни потези довели до оваквог стања”, о чему ће се посебно расправљати на наредној седници УО „Политика” АД.

Генерални директор листа „Политика”, г. Јанићијевић, изјавио је да иницијатива за расписивање конкурса није дошла ни од руководства ни од Скупштине ПНМ-а. Тим поводом јавности дугујемо следеће појашњење. На седници УО „Политика” АД, одржаној 22. септембра, г. Јован Симић обавестио је усмено чланове УО да руководство ПНМ-а тражи од УО „Политика” АД да покрене иницијативу за смену гђе Смајловић. Чланови УО „Политика” АД су, после претресања овог питања, одлучили да не прихвате да покрену иницијативу за смену главног и одговорног уредника листа „Политика”, већ су, у складу са претходно предложеним начином избора генералног директора „Политике” АД, донели једногласну одлуку да се покрене иницијатива пред Скупштином ПНМ-а да се распише конкурс за избор главног и одговорног уредника, уз претходно прибављено мишљење редакције листа „Политика” о кандидатима. Ова иницијатива обезбедила би транспарентност, као и учешће у процесу избора оних који су најпозванији да о томе дају мишљење. Тиме би се цео процес деполитизовао. Уколико се прихвати ова иницијатива, разуме се да и сама гђа Смајловић може да се јави на конкурс.

Ова одлука донета је једногласно, а поводом недоумица у јавности у вези са овим питањем, дужна сам да саопштим следеће податке: г. Јован Симић, представник већинског капитала у „Политици” АД, обавестио је УО „Политика” АД да су га академик Матија Бећковић и г. Предраг Михајловић овластили да гласа у њихово име, што је г. Симић и учинио, и тиме су формалноправно, преко свог овлашћеног представника, и они гласали за одлуку о покретању иницијативе за расписивање јавног конкурса. На седници УО „Политика” АД донета је и одлука да се позову чланови који се до сада нису појављивали на седницама „Политике” АД да убудуће долазе на седнице УО, јер ће се УО и убудуће бавити изузетно важним питањима.

Даља процедура налаже да се Скупштина „Политике НМ” и генерални директор изјасне о овој иницијативи. Ова скупштина састоји се од три члана која именује УО „Политике” АД и три члана која именује сувласник „Политике НМ”, немачко предузеће ВАЦ. У случају нерешеног исхода преовлађујући глас по питању именовања главног и одговорног уредника листа „Политика” имају представници које је именовала „Политика” АД. На Скупштини ПНМ-а је да прихвати или одбаци ову иницијативу. До одлуке Скупштине ПНМ-а одлука УО „Политика” АД остаје само начелна иницијатива.

У вези са бројним коментарима читалаца који изражавају забринутост да ли ће доћи до увођења једноумља у лист „Политика” и да ли ће досадашњи колумнисти бити у могућности да и даље пишу за лист „Политика”, дужност ми је да нагласим да сам се целог живота борила за слободу говора и могућност да свако има право да изнесе своје мишљење. Зато верујем да, независно од одлуке Скупштине ПНМ-а, без обзира на то ко буде главни и одговорни уредник листа „Политика”, начела слободног новинарства морају да буду уважавана, што значи да на страницама листа „Политика” мора да буде очувана различитост ставова која је и до сада красила овај лист.

С поштовањем,

Соња Лихт,
Председница УО „Политика” АД
 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер