Početna strana > Rubrike > Politički život > Pismo "Zastupniku Pokreta za odbranu KiM" Milošu Koviću - Ne može se boriti za očuvanje Kosova i biti predsednik političkog saveta onoga u šta se DSS pretvorio
Politički život

Pismo "Zastupniku Pokreta za odbranu KiM" Milošu Koviću - Ne može se boriti za očuvanje Kosova i biti predsednik političkog saveta onoga u šta se DSS pretvorio

PDF Štampa El. pošta
Dragana Trifković   
subota, 25. jul 2020.

Poštovani g. Koviću,

Apsolutno se slažem sa vama da za Pokret za odbranu Kosova i Metohije nije dobro da se međusobno napadamo i vređamo, međutim sa napadima i uvredama ste počeli vi i Časlav Koprivica.

Vi ste zloupotrebili našu zajedničku odluku sa konstitutivnog sabora, da ne iznosimo stav o predstojećim izborima, na šta smo mi reagovali.

Zatim ste relativizovali svoju izjavu i prebacili odgovornost na nas, optužujući nas da politizujemo stvari. To na samom početku nije bilo korektno sa vaše strane.

Ono što je dalje usledilo, potvrdilo je još jednom u praksi Katonovo pravilo.

Na pismo g. Marka Jakšića u kome je naveo da je razočaran odlukom Predsedništva Pokreta za odbranu Kosova i Metohije da se ne usvoji predlog Srba sa KiM o podnošenju krivične prijave protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, reagovali ste napadom na njega. Izrazili ste negodovanje što g. Jakšić nije osetio potrebu da vam se izvini (?!) i požalili ste se da je njegov „čudni“ tekst bio okidač za ružnu kampanju protiv Pokreta i protiv vas lično.

Usudili ste se da napadnete čoveka koji je simbol otpora Srba na KiM i koji je bio na prvoj liniji fronta u odbrani Kosova, dok su se vaše aktivnosti po tom pitanju, svodile na nivo turističkog vodiča.

Optužili ste Srbe sa KiM da vama lično upućuju ultimatume, što nema nikakve veze sa logikom, jer ste vi prihvatili da budete pravni zastupnik Pokreta, ali bežite od odgovornosti. To je glavni razlog zbog kog Pokret za odbranu Kosova i Metohije ne može da preda krivičnu prijavu protiv Aleksandra Vučića.

Pošto su vas članovi zamolili da nam predočite kakvim aktivnostima se Pokret bavi i kakvi su planovi za naše dalje delovanje, vi ste nam poslali informativno pismo u kom ste akcenat stavili na „internet“ aktivnosti Pokreta. Obavestili ste nas da se na sajtu pokreta mogu naći vesti o Kosovu i Metohiji, kao i autorski tekstovi, koji su inače dostupni i na mnogim drugim sajtovima.

Informisali ste nas o fejsbuk i instagram profilu Pokreta i „mimovima“ sa rodoljubivim porukama. U vezi sa daljim planovima, predočili ste nam da se spremamo da započnemo ciklus „onlajn“ tribina o KiM, preko „zum“ ili „skajp“ platformi, kao i da se pripremamo za formiranje mreže povereništava.

Informacija o planovima za formiranje mreže povereništava je posebno iznenadila mnoge članove, jer je takva struktura neophodna za formiranje političke stranke, ali ne i za funkcionisanje Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

Na kraju ste nas obavestili da se: „Spremamo i za rad na obrazloženju i utemeljenju onoga što je glavni cilj Pokreta – reintegracija KiM u pravni poredak Republike Srbije“.

O „reintegraciji“ Kosova i Metohije je govorio i Miloš Jovanović, predsednik DSS, na zajedničkoj konferenciji koju ste na brzinu organizovali kada su se u javnosti pojavile informacije da ste vi i Koprivica „tajno“ izašli iz DSS. Kao razlog izlaska ste naveli želju da se posvetite radu Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, a na konferenciji za štampu se ni jednom rečju niste ogradili od politike DSS.

Zbunjuje činjenica da ste nedavno demantovali navode o vašem udaljavanju od Metle, odnosno DSS, a zatim ste nas obavestili da ste „tajno“ izašli iz DSS. Nikada pre toga nisam čula da neko „tajno“ napušta javnu funkciju

Još više zbunjuje činjenica da ste nedavno demantovali navode o vašem udaljavanju od Metle, odnosno DSS, a zatim ste nas obavestili da ste „tajno“ izašli iz DSS, što ste na kraju i potvrdili na KZN. Time ste demantovali sami sebe. Nikada pre toga nisam čula da neko „tajno“ napušta javnu funkciju.

U svakom slučaju, ono što je suština, to je da ni u jednoj rečenici u svom informativnom pismu niste spomenuli „odbranu“ Kosova i Metohije, a sam naziv Pokreta sugeriše da je to naš cilj.

Gospodin Marko Jakšić je u svom pismu takođe naveo da pretpostavlja da je Pokret za odbranu Kosova i Metohije formiran kako bi sprečio Aleksandra Vučića da potpiše sveobuhvatni sporazum sa Prištinom i time preda Kosovo i Metohiju Albancima.

Nakon toga sam se obratila članovima Pokreta i iznela par zapažanja. Između ostalog, navela sam da: „Smatram da se proces priznavanja kosovske nezavisnosti bliži kraju i da bi Pokret za odbranu Kosova i Metohije morao da deluje brzo, efikasno, direktno i ciljano, jer ćemo u suprotnom potrošiti vreme na korake koji suštinski neće uticati na odluke Aleksandra Vučića koji, van ustavnih ovlašćenja, vodi tajne pregovore o priznavanju Kosova. Moramo da budemo svesni činjenice da se borimo protiv mafijaškog režima i da naše internet aktivnosti ili formiranje opštinskih ogranaka, neće nikako sprečiti Aleksandra Vučića u namerama da odvoji KiM od Srbije“.

Zatim je na scenu stupio vaš prijatelj Časlav Koprivica i u izlivu besa, za koji ne mogu da utvrdim čime je izazvan, obratio mi se na jedan vrlo nepristojan, ciničan i drzak način, želeći da me omalovaži.

Povod za napad na mene, bila su zapažanja koje sam uputila Pokretu za odbranu Kosova i Metohije u vezi sa aktuelnom situacijom. Prvi put sam doživela da mi se neko obrati na tako nadobudan i primitivan način, kombinujući sopstveni primitivizam sa akademskim rečnikom.

Iz njegovih reči upućenih meni je izbijala netrpeljivost, mizantropija i mizoginija (još jednom da ponovim).

Vi ste ga u tome podržali i prebacili ste ponovo fokus na drugu temu, utvrđujući ko je na osnovu akademskih zvanja pozvan da komentariše koje teme.

U njegovim rečima niste našli ništa loše, ali to me nije ni malo iznenadilo.

Takođe niste videli ništa loše ni u DSS, kada ste prihvatili da budete predsednik Političkog saveta te stranke, iako ste prethodno bili upućeni u šta se DSS pretvorio.

Da ne dužim dalje, vi smatrate da nemam pravo glasa u Pokretu, osim ako na dnevni red ne dođe hortikultura.

Ja smatram da nemam šta da tražim u Pokretu koji će se boriti protiv predaje Kosova i Metohije, internet aktivnostima i formiranjem opštinskih ogranaka i to u završnoj fazi tajnih pregovora koje vodi Aleksandar Vučić.

Očekivala sam da će Pokret objediniti napore svih nas, a da će osnovni kriterijum biti spremnost svakog pojedinca na borbu kao i rezultati njegovog rada,a ne akademsko zvanje. Takođe, očekivala sam da će se Pokret baviti odbranom Kosova i Metohije na mnogo ozbiljniji način.

Kada smo kod rezultata rada, obavestiću vas samo ukratko o tome:

- Da sam u martu 2018. godine govorila na konferenciji koju je organizovala Akademija pri predsedniku RF, na temu „Kosovo kao centralna tema srpsko-ruskih odnosa“

https://stanjestvari.com/2018/03/26/kosovo-kao-tema-srpsko-ruskih-odnosa/

- Da sam u julu 2018. godine organizovala posetu delegacije Srba sa KiM Rusiji, gde su imali mogućnost da iznesu svoje viđenje situacije na KiM i razgovaraju na najvišem nivou sa predstavnicima RF

https://bit.ly/30KYfMr

- Da sam u novembru 2018. godine organizovala konferenciju o Kosovu i Metohiji u Evropskom Parlamentu, sa koje smo uputili apel svim evropskim poslanicima

https://bit.ly/30IlSFG

https://bit.ly/2CFf0Rs

https://bit.ly/3hyVPaz

Dodaću još i to da me od 2016. godine progone mediji na albanskom jeziku, koji na svakih par meseci objavljuju tekstove (kako na Kosovu i Metohiji, tako i u Albaniji) i emituju emisije o meni.

https://bit.ly/2OQXFr8

https://bit.ly/2OX4tDr

https://bit.ly/2D58pzo

Sve navode koje sam iznela, mogu da vam potvrde Srbi sa Kosova i Metohije.

Na kraju, o tome koliko ste vi g. Koviću pomogli Srbima sa KiM, neću da vas pitam, jer mi sve govori rečenica g. Jakšića koga izuzetno cenim: „Imajući sve ovo u vidu obaveštavam Vas da više ne želim da budem član ovog Pokreta bez obzira što u njemu sedi veliki broj časnih ljudi, jer mi Vi lično ne ulivate poverenje“.

Zbog toga se bojim da će Pokret za odbranu Kosova i Metohije, dok ste vi na njegovom čelu, nastaviti da se bavi ispitivanjem novih informacionih tehnologija, stilskim izrazom dokumenata, kao i biografijama onih koji vam se usprotive, svime, samo ne odbranom Kosova i Metohije.

Molim vas da me izbrišete sa spiska članova Pokreta za odbranu Kosova i Metohije, kao i sa spiska osnivača Pokreta.

Srdačan pozdrav, Dragana Trifković

Videti još: Marko Jakšić: Pismo zastupniku Pokreta za odbranu KiM Milošu Koviću - Vi ste predsednik političkog saveta stranke koju sam ja napustio zbog kolaboracije sa aktuelnim izdajničkim režimom

Časlav Koprivica: Odgovor Marku Jakšiću - Miloš Ković, Slobodan Janković, Slobodan Vladušić i moja malenkost istupili smo iz Političkog saveta DSS 


Uputnice:

https://bit.ly/30KaA3z

https://www.danas.rs/politika/izbori-2020/spor-oko-neizlaska-na-izbore/

https://pokretzaodbranukosovaimetohije.rs/

https://bit.ly/2WTWdZu

https://bit.ly/2Bs4SL0

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/poslednje-slovo-o-dss.html

https://bit.ly/2Bug5ed

https://stanjestvari.com/2018/03/26/kosovo-kao-tema-srpsko-ruskih-odnosa/

https://bit.ly/2ZZR6IU

https://bit.ly/3jy2Eet

https://bit.ly/30KYxmv

https://www.youtube.com/watch?v=1rhUzGnprqI

https://stanjestvari.com/2017/01/28/dragana-trifkovic-ruski-spijuni/

https://www.youtube.com/watch?v=xgQY7sKrZbA&feature=emb_title

https://bit.ly/3jH0BVc

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner