Početna strana > Rubrike > Politički život > Strane reakcije na izbore u Srbiji
Politički život

Strane reakcije na izbore u Srbiji

PDF Štampa El. pošta
VOA, Tanjug, BBC   
utorak, 13. maj 2008.

 

Danijel Server: Rezultat izbora - opredeljenje za Evropu i neuspeh radikala

Branko Mikašinović, Vašington, VOA 12.05.2008

Parlamentarni izbori u Srbiji predstavljaju glas i opredeljenje za Evropu, Demokratsku stranku i njene saveznike i jasan neuspeh Radikalne stranke. Još uvek se, međutim, postavlja pitanje formiranja nove vlade mada su birači izrazili jasno proevropsko opredeljenje. Ipak, ne postoji jasna većina koja bi nagovestila kako i kada će nova vlada biti formirana , kaže ekskluzivno za Glas Amerike, potpredsednik Američkog instituta za mir, Danijel Server.

GLAS AMERIKE: Kako ocenjujete reagovanja Vašingtona i Brisela na rezultate izbora?

SERVER: Mislim da su reagovanja pozitivna. Prvo, izborni proces je obavljen na miran i demokratski način. Drugo, Demokratska stranka i njeni saveznici će zadovoljiti mnoge svojim jasnim proevropskim izborom.

GLAS AMERIKE: Da li mislite da će predsednik Tadić biti u stanju da formira vladu sa proevropskim strankama?

SERVER: To je veliko pitanje. Nije jasno kako će se to postići i mislim da će proći nedelje ili meseci pre nego što to postane jasno. To je veliki zadatak, a izborni rezultati pokazuju da neće biti lak uprkos tome što su birači jasno iskazali svoj proevropski pravac.

GLAS AMERIKE: Kakav scenario očekujete ukoliko predsednik Tadić ne bude u stanju da formira vladu sa proevropskim strankama?

SERVER: U tom slučaju bi nacionalističke i manje evropski orijentisane stranke mogle da formiraju novu vladu. Naravno, postojala bi i mogućnost da Koštunica i Tadić zajedno upravljaju Srbijom mada lično mislim da bi to bilo loše rešenje pošto se takva vlada pokazala neefikasnom. Ako bi nacionalisti formirali vladu, Srbija bi se okrenula ka istoku, što nije pravac koji su odredili birači, ali je u parlamentarnom sistemu moguće i formiranje vlade, koja je u suprotnosti sa željama birača.

GLAS AMERIKE: Da li smatrate da će se ishod izbora odraziti na stav Srbije u pogledu Kosova?

SERVER: Ne verujem da će Srbija promeniti svoj beskompromisni stav u pogledu nezavisnosti Kosova, ali bi ishod izbora mogao da se odrazi na odredjivanje prioriteta zemlje, odnosno da prvenstvo ima ulazak u Evropu, dok bi Kosovo imalo sekundarni značaj.

JEDINSTVENA RUSIJA: PREURANjENO ZA PRAVLjENjE PROGNOZA

MOSKVA, 12. januara (Tanjug) - Funkcioneri vladajuće Jedinstvene Rusije, čiji je lider premijer Rusije Vladimir Putin, ocenili su danas da nijedna stranka nije ostvarila ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u Srbiji, kao i da je preuranjeno praviti prognoze o daljem razvoju situacije.

Predsednik spoljnopolitičkog odbora ruske Dume (donjeg doma parlamenta) i visoki funkcioner te partije Konstantin Kosačov rekao je novinskoj agenciji Interfaks da su "preliminarni rezultati izbora veoma dvosmisleni" i da će biti "izuzetno teško propredsedničkom bloku da nađe saveznike".

Predsednik komiteta za međunarodne poslove u Savetu federacije (gornjem domu parlamenta) Mihail Margelov izjavio je da nijedna od stranaka nije osvojila parlamentarnu većinu a da pobeda pristalica predsednika Borisa Tadića nad radikalima nije ubedljiva.

"Parlamentarni izbori u Srbiji pokazali su da glasanje ponovo nije ujedinilo naciju", rekao je Margelov, dodajući da u srpskom društvu nema jedinstva o putu i metodu kretanja ka budućnosti.

Ističući da je u takvim uslovima praviti prognoze o budućem razvoju situacije preuranjeno, Margelov je dodao da će pobedu održati oni koji veštije sprovedu pregovore.

Visoki ruski parlamentarac je, takođe, naveo mišljenje eksperata da se ne isključuje da bi novi premijer mogao da bude predstavnik Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije, i u tom slučaju će "priznanje nezavisnosti Kosova od strane članica Evropske unije biti značajna kočnica na srpskom putu ka evropskoj budućnosti".

Na sajtu vladajuće ruske partije, koja ima apsolutnu većinu u Dumi, navedeno je i mišljenje člana Glavnog saveta i prvog zamenika predsednika odbora za pitanja Zajednice Nezavisnih Država Konstantina Zatulina da "formalna pobeda na izborima pristalica Tadića praktično predstavlja njihov poraz", jer ne mogu da utiču na formiranje vlade.

Nazivajući takvu pobedu Pirovom, Zatulin je rekao da su "na Zapadu požurili sa ocenom tih izbora", jer bi lideri Demokratske stranke Srbije (DSS), Socijalističke partije i Srpske radikalne stranke Vojislav Koštinica, Ivica Dačić i Tomislav Nikolić mogli da formiraju koalicionu vladu sa većinom u parlamentu.

"Zapadni analitičari se trude da na tu stranu ne obraćaju pažnju, jer im je važno da pokažu da su bili u pravu u priči sa Srbijom i, koliko god Srbi bili nezadovoljni zbog Kosova, da će progutati na kraju kosovsku nezavisnost, kao što su progutali raspad Jugoslavije, a Zapad može da ne grize savest zbog toga", rekao je Zatulin.

Zatulin ističe da su su izbori po rezultatima "poraz pristalica stvaranje vlade koja bi otpisala sve političke dugove evropskim zemljama koje su podržale nezavisnost Kosova".

Na sajtu vladajuće ruske partije koja je potpisala sporazum o saradnji sa DSS navedeno je i mišljenje člana spoljnopolitičkog odbora Dume Ruslana Kondratova da su izbori pokazali do čega može da dovede politički konflikt koji traje od priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, jer južna pokrajina "postaje džoker koji koriste suparnici u borbi za vlast u Srbiji".

SAD: Srpski glasači jasno su pokazali da su privrženi Evropi i prosperitetu

VOA 12 . 05 . 2008

Reagovanja zapadnih saveznika na prve premiliminarne rezultate izbora u Srbiji vrlo su pozitivna.

Sjedinjene Američke Države čestitale su narodu Srbije na masovnom učešću na demokratskim parlamentarnim i lokalnim izborima.

"Srpski glasači jasno su pokazali da su privrženi Evropi. Građani Srbije opredelili su se za prosperitetnu budućnost u zapadnoj zajednici", saopštila je američka ambasada u Beogradu. U saopštenju se navodi da Vašington očekuje nastavak saradnje sa građanima Srbije i njihovim demokratskim liderima na ostvarenju vizije iz oktobra 2000. godine.

"Odlučni smo da nastavimo da sarađujemo sa reformskim snagama u cilju ispunjenja ove vizije", objavljeno je u saopštenju na internet stranici ambasade SAD u Beogradu.

Konkretizacija evropske perspektive

Rezultate izbora u Srbiji pozdravili su predsedništvo Evropske unije, ministar spoljnih poslova Slovenije Dimitrij Rupel i porparolka visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Havijera Solane, Kristina Galjak.

Šefovi diplomatije Francuske, Austrije i Švedske takođe su se oglasili su povodom izbora u Srbiji pozdravivši dobar rezultat liste "Za evropsku Srbiju".

"Srbija je 11. maja jasno izabrala Evropu", saopštio je francuski ministar inostranih poslova Bernar Kušner koji je u telefonskom razgovoru čestitao predstavnicima Demokratske stranke na pobedi.

Francuski državni sekretar Žan Pjer Žuje dodao je da će posle izbora Pariz "nastojaćti da konkretizuje evropsku perspektivu Srbije".

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt je, u izjavi švedskom radiju, rekao da je rezultat mnogo bolji od "očekivanog", da nema sumnje da je "moralna pobeda" na strani "proevropskih" snaga, ali da će biti potrebno vreme da se formira nova srpska vlada.

Nemačka agencija DPA prenosi i Biltovu ocenu da je nedavno potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom "verovatno" uticalo na opredeljenje srpskih birača.

Šefica diplomatije Austrije Ursula Plasnik kazala je nakon objave preliminarnih rezultata da "Skupština Srbije i buduća vlada imaju sada istorijsku šansu da postave nepovratne smernice u pravcu EU".

"Sve političke snage Srbije koje se zalažu za ovaj cilj treba tome da doprinesu, kako bi nova vlada ubedljivu odluku građana za modernu evropsku Srbiju pretvorila u delo", kazala je Ursula Plasnik.

Ona je pozdravila "odlučnost pobednika na izborima predsednika Borisa Tadića da nastavi reforme, posebno u oblasti bezbednosti i pravosuđa, kao i punu saradnju s Hašim tribunalom", dodajući da je to potrebno i za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije s EU.

BBC 12.05.2008

DŽonatan Ajl: 'Vreme je da EU ispuni obećanja'

Evropski komesar Oli Ren je pozdravio uspeh proevropskih snaga na izborima u Srbiji, navodeći da je EU "spremna da ubrza evropski put Srbije".

U saopštenju izdatom u Briselu, Ren je naveo da veruje da će nova vlada nastaviti program reformi i put u Evropu.

On je, između ostalog, ponovio da je Evropska unija spremna da ubrza put Srbije ka članstvu, uključujući i davanje statusa kandidata.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izrazio je nadu da će nova Vlada Srbije biti brzo formirana i da će biti snažno posvećena reformama i ispunjenju uslova za napredak Srbije ka Evropskoj uniji, koja će joj, kako je naglasio, na tom putu pružiti svu svoju podršku.

"Posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zemlja je sada u dobroj položaju da brzo napreduje ", ocenio je Solana.

Šefovi posmatračkih misija Saveta Evrope i OEBS-a u Beogradu su ocenili da su izbori u Srbiji bili dobro organizovani i sprovedeni u skladu sa standardima Saveta Evrope i OEBS-a za demokratske izbore, dajući priliku biračima da se slobodno opredele.

Olakšanje u Evropskoj uniji

O reagovanju Evropske unije na ishod parlamentarnih izbora u Srbiji BBC je u ponedeljak, 12. maja razgovarao sa jednim od boljih poznavalaca balkanskih prilika u Velikoj Britaniji, DŽonatanom Ajlom sa londonskog Instituta združenih oružanih snaga.

Prvo pitanje koje je Ajlu upućeno bilo je - može li se reći da je Evropa sa olakšanjem odahnula?

"Nema sumnje da je širom Evrope, čak među susedima i saveznicima Srbije koji su u Evropskoj uniji, prisutan veliki osećaj olakšanja. Prvo ovo je druga uzastopna pobeda predsednika Tadića, što znači da on ostaje najuticajnija politička ličnost u Srbiji - iako možda nije potpuno dominantan. Drugo, uprkos svoj propagandi i osećaju nepravde zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, veliki broj gradjana Srbije se opredelio za evropske integracije" , kaže Ajl.

Boris Tadić će, medjutim vladu morati da pokuša da formira sa socijalistima. Kako bi Evropska unija reagovala na povratak stranke pokojnog Slobodana Miloševića na vlast u Srbiji?

"Zanimljivo je da ni slovenačko predsedništvo, ni bilo ko drugi iz EU o tome ništa nije rekao ili pokušao da Srbiji nešto sugeriše. Svi su svesni da će sastavljanje koalicije biti težak posao, i da će biti neophodno načiniti kompromise. Mislim da Evropu mnogo više brine upozorenje gospodina Nikolića da će 'ili biti formirana vlada u kojoj će on voditi glavnu reč, ili neće biti vlade'. Rekao bih da postoji utisak da je ulazak socijalista u vladu neizbežan. To nije naročito prijatno, ali ne zaboravimo da i u nekim drugim vladama u Evropi trenutno postoje ne naročito prijatni koalicioni partneri. Pomenuću novu italijansku vladu kao samo jedan primer", navodi DŽonatan Ajl.

Srpski socijalisti već niz godina bezuspešno pokušavaju da udju u Socijalističku internacionalu, asocijaciju evropskih stranaka levog centra. Spekuliše se da bi sada mogli da budu primljeni, ako naprave koaliciju sa Tadićem. Može li se na drugoj strani očekivati da Evropa "nagradi" socijaliste za ulazak u vladu sa koalicijom oko Demokratske stranke?

"To je moguće, i to bi za socijaliste svakako bila velika nagrada. Lično mislim da je prerano da se o tome govori, jer bi unutrar Socijalističke internacionale bilo otpora prema ideji da se prime srpski socijalisti. Tome bi se, na primer, usprotivili holandski socijalisti i britanski laburisti. Mislim da bi SPS, ako udje u koaliciju sa predsednikom Tadićem, morao da se dokaže na delima, a ne da tvrdi da je postao demokratska partija time što je promenio lidera i usvojio nove slogane. Ali sa druge strane nema ni automatskog odbacivanja ideje o prijemu srpskih socijalista. Ključno će biti njihovo ponašanje u vladi".

Kako bi, s druge strane, Evropska unija trebalo da odgovori na ovakav izborni rezultat?

"Za sada smo čuli optimističke, maltene trijumfalističke izjave - pobedile su stranke koje se zalažu za evropske integracije... Ali postoji opasnost da zemlje poput Britanije, Francuske i Nemačke, koje su najviše gurale nezavisnost Kosova, sada zaključe da im se kocka oko Kosova isplatila i da to uopšte nije uticalo na unutrašnjepolitičku situaciju u Srbiji. Takodje postoji opasnost da zapadnoevropske zemlje nastave da Srbiji upućuju uopštene, ohrabrujuće poruke, ali da napredak ka evropskim integracijama i dalje uslovljavaju izručenjem haških optuženika. Napredak bi trebalo da bude brz, čim se formira vlada u Beogradu. Za Evropljane više nema izgovora da se u Srbiji bliže izbori, da se ne zna ko će biti na vlasti i šta ljudi u Srbiji misle. Sada je trenutak da Evropa ispuni obećanja", kaže na kraju razgovora za BBC DŽonatan Ajl.