Početna strana > Rubrike > Politički život > Zašto - i posle svega - nije upućen demarš Francuskoj? I zašto se kriju imena napadača na Borka Stefanovića?
Politički život

Zašto - i posle svega - nije upućen demarš Francuskoj? I zašto se kriju imena napadača na Borka Stefanovića?

PDF Štampa El. pošta
Đorđe Vukadinović   
sreda, 28. novembar 2018.

Moje prvo pitanje ide na adresu Ministarstva spoljnih poslova. To je Ministarstvo za čiji rad sam ja u prethodnom periodu imao i po neke reči hvale, posebno kad je reč o aktivnosti na povlačenju priznanja nezavisnosti takozvane „Republike Kosovo“, kao i nekim drugim situacijama.

Nažalost, ovoga puta nemam i ne mogu da imam nikakvu, ne samo hvalu, nego ni razumevanje. Moje pitanje se tiče incidenta, mada bih rekao da je to mnogo više od incidenta, odnosno, skandala prilikom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata u Parizu i svega onoga što se dešavalo u vezi sa tim. To jest, onoga što se ne može nazvati drugačije nego poniženjem za srpsku delegaciju, srpsku državu i srpski narod, a koje se dogodilo prilikom proslave tog jubileja u glavnom gradu Francuske.

Moje pitanje za Ministarstvo spoljnih poslova, takođe i za predsednicu Vlade, ali pre svega ipak Ministarstvo spoljnih poslova glasi:

Da li su znali šta se sprema i šta su učinili da spreče da se taj skandal ne dogodi? Mislim tu pre svega, ne samo na tretman predsednika Srbije prilikom obeležavanja tog jubileja koji je bio skandalozan i sraman, nego mislim na još skandalozniju činjenicu isticanja zastave tkz. „Republike Kosovo“ u Notr Damu u Parizu. Dakle, smatram da je već nakon toga, srpska država i diplomatija bila dužna da uputi oštar demarš Francuskoj, da traži uklanjanje te zastave, kao i adekvatan tretman srpske delegacije. To se, međutim, nije dogodilo.

I sam Aleksandar Vučić je rekao, a Ivica Dačić takođe, „mi to ne možemo da uradimo zato što bi to ugrozilo Makronovu posetu Srbiji“. I zbog toga tog demarša nije bilo.

A, onda je kako to obično biva u životu stigao novi „šamar“ u vidu istaknute i počasne uloge koju je Hašim Tači imao na toj proslavi, dok je predstavnik i predsednik Srbije bio zabačen negde preko puta na sporednoj tribini.

Dakle, zahtevam informaciju u vezi sa tim, pre svega, od Ministarstva spoljnih poslova. Kao i objašnjenje zašto bar sada, nakon svega, nije upućen demarš Francuskoj – a verovatno nije iz istih razloga iz kojih ni pre nije upućen demarš povodom zastave „Kosova“ u Notr Damu

Dakle, kada se to već dogodilo, da li je ministarstvo utvrdilo odgovorne za taj incident, odgovorne na našoj strani? (Kada je reč o Francuskoj, tu nema šta da se priča.) Da li je utvrđeno da je u pitanju greška ambasade u Parizu, da li je do našeg protokola, da li je greška Ministarstva spoljnih poslova, ili je greška učinjena u kabinetu predsednika Republike?

U svakom slučaju, skandalozno je da za tako važan događaj srpska strana ne zna gde sedi predstavnik Srbije, kao i da se oćuti takav šamar kao što je zastava takozvane „Republike Kosovo“ u Parizu.

Dakle, zahtevam informaciju u vezi sa tim, pre svega, od Ministarstva spoljnih poslova. Kao i objašnjenje zašto bar sada, nakon svega, nije upućen demarš Francuskoj – a verovatno nije iz istih razloga iz kojih ni pre nije upućen demarš povodom zastave „Kosova“ u Notr Damu.

Nisu nam potrebni inicijali – kao da je reč o devojčicama i maloletnicama – napadača na Borka Stefanovića, nego imena onih koji stoje iza. A ne da se oni skrivaju, a da na vetrometini ostanu tih nekoliko „žrtvenih jaraca“, za koje svi u Kruševcu znaju ko su

Moje drugo pitanje ide na adresu ministarstva unutrašnjih poslova i tiče se ovog brutalnog napada, praktično, pokušaja ubistva Borka Stefanovića, kao i njegovih saradnika (jer nije tu Borko Stefanović napadnut sam) i izjava i gestova koji su se dogodili nakon toga. Naime, imena napadača su objavljena sa inicijalima (što je formalno ispravno), iako je to princip koji se vrlo često krši u mnogim drugim slučajevima, čak i kada su maloletni i deca u pitanju. Ali moj zahtev, od Ministarstva unutršnjih poslova i predsednika Vlade, ide u pravcu zahteva da se utvrde nalogodavci napada, jer svi u Kruševcu znaju ko su te osobe pod inicijalima. Svi znaju da je reč o sitnijim kriminalcima vezanih za jedan malo krupnijeg „igrača“ na kruševačkoj kriminalnoj sceni, a koji je poslovni partner svima nam znanih i poznatih srpskoj javnosti „biznismena“ sa Severa Kosova i Metohije – Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, a koji se takođe mnogo pominju u poslednje vreme.

Dakle, nisu nam potrebni inicijali – kao da je reč o devojčicama i maloletnicama – napadača na Borka Stefanovića, nego imena onih koji stoje iza. A ne da se oni skrivaju, a da na vetrometini ostanu tih nekoliko „žrtvenih jaraca“, za koje svi u Kruševcu znaju ko su. Zato nema razloga da se njihova imena objavljuju pod inicijalima, tim pre što sam predsednik države juče na TV objavljuje kako je pomenuti gospodin Radoičić „prošao poligraf“, a što je takođe nešto što je stvar koja ne bi trebalo da bude poznata javnosti, niti bi trebalo da bude nešto što treba da objavljuje predsednik Republike. Pa kad nam je već to saopšteno, onda su nam mogla biti saopštena i imena napadača na Borka Stefanovića.

Hvala

(NSPM)

Videti još: Pitanja u Skupštini: Đorđe Vukadinović - Da li će iko snositi odgovornost zbog poniženja Srbije na obeležavanju završetka Prvog svetskog rata u Parizu? Ko su nalogodavci napada na Borka Stefanovića?

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner