Početna strana > Prenosimo > Generacije će plaćati kredite ovog režima
Prenosimo

Generacije će plaćati kredite ovog režima

PDF Štampa El. pošta
Dušan Nikezić   
ponedeljak, 28. septembar 2020.

 "Obično za sve krivimo Engleze i Amerikance, iako smo, zahvaljujući njima i ambasadorima Sian Meklaud i Entoniju Godfriju, dobili najbolje uslove za finansiranje projekta, najniže kamatne stope, te da je sve maksimalno transparnetno i dobro urađeno“, rekao je Vučić na otvaranju radova na Moravskom koridoru, samo što niko ne zna koji su to najbolji uslovi i najniže kamatne stope.

U moru nameštenih infrastrukturnih projekata, skrivenih dogovora i političkih dilova koje ova vlast realizuje, Moravski koridor je verovatno najgori

Komercijalni ugovor nije objavljen, a javnost nije upoznata ni ko je finansijer, ni koji su ugovoreni uslovi pod kojima se država zadužila.

Eto koliko je "sve maksimalno transparentno i dobro urađeno".

U moru nameštenih infrastrukturnih projekata, skrivenih dogovora i političkih dilova koje ova vlast realizuje, Moravski koridor je verovatno najgori, a aktivno učešće predstavnika američke i britanske administracije pokazuje da insistiranje na transparentnim tenderskim procedurama ne važi kada su njihove firme u pitanju.

Ovaj ekonomski neisplativ projekat je ovih dana posebno aktuelan jer se radi o prvom velikom infrastrukturnom projektu koji je ovaj režim ugovorio sa američkim partnerima i verovatno predstavlja model kako će se brojni najavljeni projekti preko američkih finansijera, DFC-a i EXIM banke, realizovati u narednim godinama.

Da se podsetimo, Moravski koridor prvo je trebalo da grade Kinezi, koji su još 2012. godine navodno nudili cenu od 492 miliona evra za izgradnju, ali je posao izgradnje na kraju dobio američko-turski konzorcijum Behtel-Enka, u proceduri koja predstavlja udžbenički primer nameštenog tendera.

Moravski koridor prvo je trebalo da grade Kinezi, koji su još 2012. godine navodno nudili cenu od 492 miliona evra za izgradnju, ali je posao izgradnje na kraju dobio američko-turski konzorcijum Behtel-Enka, u proceduri koja predstavlja udžbenički primer nameštenog tendera

Formalno je sve počelo u februaru 2017. godine, kada je vlada Aleksandra Vučića formirala Radnu grupu za realizaciju projekta "Moravski koridor", kojoj je bio zadatak da baš sa konzorcijumom Behtel-Enka usaglasi tekst Komercijalnog ugovora.

Godinu dana kasnije, ministarka Zorana Mihajlović je sa predstavnicima ovog konzorcijuma potpisala Memorandum o razumevanju i saradnji, a u martu 2019. godine, na sastanku Vučića i predstavnika konzorcijuma i potencijalnih finansijera projekta, Vućić je javno poručio da očekuje da izgradnja počne u trećem kvartalu te godine.

Nakon što je sve dogovoreno, Vlada je prvo usvojila Lex specialis da bi Radnoj grupi dala ovlašćenje da na tenderu bira strateškog partnera mimo Zakona o javnim nabavkama, a onda je uredbom definisala kriterijume za izbor strateškog partnera, u kojima je jedan od uslova bio da dostavi dokaz o obezbeđenom finansiranju od 400 miliona evra. I to u roku od samo 20 dana od objavljivanja javnog poziva za tender, kako bi bilo kom potencijalnom učesniku bilo nemoguće da se prijavi.

Očekivano, na tender se javio samo Konzorcijum Behtel-Enka i ugovorio projekat za neverovatnih 900 miliona evra, cenu koja je najmanje duplo veća od realnih troškova gradnje.

Nebitno je da li se radi o Kinezima, Amerikancima, Rusima ili Turcima, evidentno je da ovaj režim kupuje jeftinu političku podršku stranih država skupim poslovima i kreditima vrednim 15-20 milijardi evra, koje će plaćati generacije za nama

Radna grupa, Lex specialis i namešteni tender, mimo svake zakonske i tržišne procedure, samo da bi se ispoštovao dogovor države sa jednim izvođačem, a sve uz blagoslov zvaničnika SAD, Turske i Velike Britanije.

Na kraju, vidimo da je nebitno da li se radi o Kinezima, Amerikancima, Rusima ili Turcima, evidentno je da ovaj režim kupuje jeftinu političku podršku stranih država skupim poslovima i kreditima vrednim 15-20 milijardi evra, koje će plaćati generacije za nama.

To je ono što činjenice pokazuju, a vi možete i dalje da verujete Predsedniku na reč kada kaže da je "sve maksimalno transparnetno i dobro urađeno“.

Možda vam bude lakše.

(Autor je predsednik odbora za finansije Stranke slobode i pravde)

(direktno.rs)