Samo smeh Srbina spasava

Smak u petak

PDF Štampa El. pošta
Voja Žanetić   
nedelja, 16. decembar 2012.

(Večernje novosti, 15.12.2012)

Za početak ovog poniznog obraćanja, a tek nekoliko dana pre Tvog dolaska, dozvoli da Ti se izvinimo zbog nedovoljne pažnje koju Tebi posvećujemo. Razumećeš nas, nije nam lako: na prvom mestu, slabo kapiramo kakve veze ima "trinaesti bak’tun planete Zemlje" ili pak "rotacija Sunca oko Alsiona, primarne zvezde u sazvežđu Plejada", a sa time što ćemo svi da izginemo u sad ovaj petak što stiže. A na drugom mestu, nismo Ti se posvetili jer smo vežbali intenzivno - uz obilatu pomoć tabloida - kako se horski izvodi "E, neka!", a kao pratnja solističkom "Niko nije nedodirljiv." I nismo to loše izvežbali, valjaće nam za vremena koja dolaze, a u slučaju da ne dođeš baš Ti, nego neka tvoja adekvatna istorijska i ideološka modifikacija.

Ali pre no što nastavimo naše bolećivo egzistencijalno moljakanje, bitno nam je da budemo načisto sa jednim veoma važnim pitanjem. Naime, jesi li Ti, Smaku Sveta, sasvim siguran da nisi već ranije pohodio ove naše krajeve, a u kakvom probnom obilasku, koji se desio u prethodnim decenijama? Uz razumljivu mogućnost da mi baš i ne umemo da razlikujemo Tvoju pojavu od drugih istorijskih, ekonomskih, ratnih, klimatskih i ostalih katastrofa, nekako nam se ipak čini da smo se već ranije temeljno upoznavali, u nekim prilikama koje nije predvidelo daleko pleme Maja, ali jeste doživela ovdašnja raja. Kad se raspadala Jugoslavija, kad je bila hiperinflacija, kad je bombardovao NATO, kad je ekonomija umrla od tranzicije, šta je to bilo? I ako to nije bio smak sveta, koliko će gore biti kad dođeš Ti, originalni Smaku Sveta, pa nam baš sve propadne i mi zajedno sa svim tim?

A, da budemo baš iskreni, nisi ni našao neko vreme kad ćeš da dođeš. Nekako nam je ovih dana baš krenulo, počeli smo da otkrivamo i da shvatamo razne stvari. Pa smo tako zamalo otkrili da je Haški tribunal mesto gde se pravno dokazuje verzija istorije koju pišu isključivo stvarni pobednici. Potom smo skoro pa započeli da stičemo saznanje da je granica između dve države mesto na kome se naplaćuju carine, koliko god se tim postupkom integrisano upravljalo. Do prethodna dva saznanja bi još i lakše došli, da nismo usvojili toplo preporučeni put do kapitalizma kojim se odlikuju Amerika i Nemačka, gde Rokefelerovi i Krupovi primeri fer-plej ponašanja u tranziciji pred nama svetionički svetle, kako u istoriji, tako u maglovitim vremenima nove promene vlasti i moći u Srbiji. I na kraju, a paralelno sa svim tim saznanjima, saznadosmo i da nam treba još jedno šest meseci da u potpunosti i na miru, produbimo naša saznanja i savladamo ih, valjano i kako treba, a na daljem putu neodložnih evropskih integracija.

Kako god bilo sa tim tajmingom dolaska, Ti si najavljen za petak i nema nam kud. Oprostićeš nam na radoznalosti, svemoćni Smaku Sveta, ali teško nam je da dokonamo kako ćeš se ti manifestovati na ovim prostorima, a i šire. Da li će tvoj dolazak biti neočekivan, brz i silovit, poput snega na srpskim drumovima u decembru, pa ćemo mi biti odjednom zatrpani znakovitom silinom tvoje smakovite mećave? Ili ćeš sporo i polako popunjavati naše živote i na kašičice objavljivati delove svog postojanja, kao što se sporo i polako popunjavaju liste za hapšenja i na kašičice objavljuju imena osoba sa tih spiskova, a po bolje obaveštenim medijskim kućama? Ili će tvoj dolazak biti tek simbolični datumski prelazak na gore, a u odnosu na sadašnje stanje, pa će samo biti više nezaposlenosti, više siromaštva, više straha, više životnih i sportskih poraza, više turskih serija, više ludaka sa oružjem i više medijskih životopisa starleta - no što toga ima danas? Ako dozvoliš da biramo, onda bismo mi vrlo voleli da se Ti, Smaku naš nasušni, nekako odjednom pojaviš, da bude brzo mrak i da se ničeg ne sećamo više. Jer da mi možemo Tebi da naudimo, a ne Ti nama, mi bismo sve učinili da se što manje mučiš. Pa Ti nekako gledaj da to imaš u vidu, a kada i ako budeš došao da nas smakneš.

Postoji, naravno, mogućnost da si Ti selektivan, kao što vidimo da je slučaj kod svake moći na ovom svetu kako globalno tako i lokalno gledano. Elem, ako je to slučaj, te ako će za jedne ovih dana biti smaka sveta, a za druge opet i neće, mi bismo usrdno zamolili da se stradijski izuzetak koji se, kako piše u novinama, odnosi na Rtanj, proširi i na širu geografsku i državnu okolinu ove planine. Ajde, ako ne može baš to, onda učini makar da budemo u kataklizmi poslednji, da se i mi malo nauživamo, a dok pre nas propadaju oni koji su nas napadali, oni koji nas nisu branili, oni koje ne zanimamo ili oni koje zanima samo da mi nastradamo pre njih. A ako si selektivan samo prema generacijama, onda bismo ljubazno zamolili da nam u životu ostaviš unuke i praunuke, a da bi imao ko da vraća kredite koje smo uzeli, a u želji da nam sve funkcioniše dok nam privreda propada. Taman smo se do tih praunuka i zadužili, greota je da oni stradaju od Tebe kad će tek da stradaju od nas.

Ako ništa od navedenog nije moguće, te ako Te baš briga šta mi želimo od Tebe, uvaženi Smaku Sveta, u tom slučaju dođi sad za koji dan posle Svetog Nikole i smakni ovaj svet, mi smo spremni. Šta smo sve proživeli i šta nas još čeka, pa ne postoji taj smak koji za nas nije lak. I ne postoji taj prorok iz plemena Maja, a koji je predvideo da će ovako da nam bude, da izviniš, baš do jaja.

Ajde, pa vidimo se u petak.