Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Ruski raketni sistemi ojačavaju sirijsku armiju
Savremeni svet

Ruski raketni sistemi ojačavaju sirijsku armiju

PDF Štampa El. pošta
Nikolaj Surkov   
sreda, 19. oktobar 2016.

 Rusija preduzima mere ojačavanja PVO sirijske armije. Kako je rekao Izvestiji upućen izvor u vojno-diplomatskim krugovima, vlasti Ruske Federacije razmatraju mogućnost slanja u Siriju protivavionskih raketno-topovskih sistema „Pancir“. Odgovarajući ugovor bio je sklopljen još pre nekoliko godina, ali je zbog finansijskih razloga realizovan samo delimično. Sada je odlučeno da se preostali „Panciri“ predaju Damasku bez zahteva za neodgodivim plaćanjem isporuke. Anketirani eksperti smatraju, da je na odluku Moskve uticala napeta situacija oko Sirije i pretnja američkih udara po Asadovim snagama.

„Radi se o odašiljanju u Siriju tih sistema koji su se nalazili na skladištima od 2013. godine, do ispunjenja svih ugovorom predviđenih finansijskih obaveza od strane naručioca“, kaže sagovornik. ,,Sada se planiraju radovi obnove tehničke spremnosti i pripreme borbenih oruđa za transport“.

Izvor je odbio da navede tačan broj „Pancira“ koji će biti isporučeni sirijskoj vojsci, ali je stavio do znanja da je reč o ne manje od deset uređaja. Osim toga, zajedno sa „Pancirima“, u Siriju treba da budu poslata komandna mesta i dopunske radarske stanice koje će omogućiti da ovi sistemi dejstvuju „po baterijama“ (kada se nekoliko sistema objedinjuje u jednu jedinicu – raketnu bateriju) i samim tim povećaju efikasnost njihove primene u slučaju masovnih naleta.

Ugovor o isporuci raketno-topovskih sistema „Pancir“ između Rusije i Sirije bio je potpisan 2008. godine. Mada detalji ugovora nisu otkrivani, prema različitim procenama, radi se o kupovini od 36 do 50 protivavionskih sistema i ne manje od 700 raketa za njih, za sumu od 730 miliona američkih dolara. Poslednja partija „Pancira“ Damasku je isporučena 2013. godine.

U registru najnovijih sistema, minimum je jedan oboren izviđački avion RF-4Phantom-2 vazdušnih snaga Turske 2012. godine, i nekoliko krilatih raketa koje je lansirao Izrael tokom tzv. raketnog blickriga u zimu 2014. godine. Tada su vazdušne snage Izraela sprovele masovan avijacijski napad po različitim objektima u Damasku, i njegovim predgrađima, koristeći prevashodno krilate rakete vazdušnog i morskog baziranja. Istina, usled delovanja PVO Sirije većina ciljeva nije pogođena, a trenutci uništavanja raketa su uhvaćeni od strane foto i videokamera.

Predstavnik „Rosoboroneksporta“ izjavio je Izvestiji, da koncern nije ovlašćen da komentariše isporuke oružja u Siriju, a u Ministarstvu odbrane RF nisu mogli da daju zvaničan komentar. Ipak, eksperti su izjavili Izvestiji, da će „Panciri“ biti dobra nadopuna za sirijsku PVO jer je to sistem poslednjeg pokolenja, predviđen za gađanje savremenih vazdušnih ciljeva – aviona, helikoptera, visokoprecizne municije i bespilotnih letilica.

„Inicijalno, taj sistem je planiran da bude poslednja linija u sistemu ešalonirane PVO, ali je on kadar i da samostalno efikasno deluje“,  objašnjava vojni ekspert Mihail Hodarenok. „Osobenost ,Pancira’ jeste malo vreme reakcije, što im omogućava da dejstvuju ne samo po krilatim raketama već i po drugom visokopreciznom oružju – dirigovanim bombama i tako dalje“.

„On sjajno izvršava odbranu stacionarnih objekata, ali može da dejstvuje i u borbenom poretku jedinica, pokrivajući ih tokom marša zahvaljujući šasiji visoke pokretljivosti“, dodaje ekspert.

Prema ocenama stručnjaka, „Pancir“ je faktički sistem srednjeg radijusa dejstva – domet paljbe od 20 kilometara, omogućava mu da u Siriji uspešno zameni zastarele raketne sisteme S-125 sovjetske proizvodnje. Sa slanjem u Siriju još deset sistema, a takođe i dopunskih radarskih stanica i komandnih mesta, mogućnosti snaga PVO očigledno će porasti.

Politikolog smatra, da sadašnja odluka Moskve o obnovi isporuka protivavionskih raketno-topovskih sistema može da izazove nove napetosti sa SAD.

„Rusija se osigurava za slučaj da Amerikanci požele da primene silu protiv Asada“, kaže direktor agencije „Spoljna politika“ i programski direktor kluba „Valdaj“ Andrej Sušencov. „SAD su stalno pretile ,planom B’. Sâm Keri je dao do znanja, da su njegovi pregovori bili neuspešni jer je odsustvovao element sile – pretnja primene sile protiv Asada. I to je tobože potkopalo američke diplomatske napore. Ideja avioudara lebdi u vazduhu“.

Ekspert je podvukao, da nema jasnosti u pogledu plana B, ali da sudeći po onome što je procurelo, on uključuje u sebe bombardovanje položaja vladinih snaga, kako bi Asad bio popustljiviji. Po njegovim rečima, za Rusku Federaciju postoje određeni rizici povezani sa isporukom „Pancira“.

„Ako sirijski ,Pancir’ obori američki avion, mi ćemo se naći u još složenijoj političkoj situaciji nego danas, pošto će nas da okrive, i to će da dovede konfrontaciju Ruske Federcije i SAD na novi nivo, ali sada se upravo sve čini kako se Pentagon ne bi odlučio da izvrši udar“, dodaje Sušencov.

Preveo sa ruskog: Nebojša Vuković

Izvor: http://izvestia.ru/news/637171