Početna strana > Debate > Srbija i Crna Gora > Apel za odbranu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori
Srbija i Crna Gora

Apel za odbranu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori

PDF Štampa El. pošta
Dokumenti   
petak, 03. januar 2020.

Zbog najnovijih dešavanja u Crnoj Gori i donošenja novog crnogorskog Zakona o slobodi veroispovesti naučna i stručna javnost, sveštenstvo, vernici i građani podigli su svoj glas protiv nasilničkog, protivpravnog pokušaja brisanja istorijskih i imovinskih prava SPC.

Potpisnici apela zahtevaju da anticrkvena, anticivilizacijska i antidržavna praksa u Crnoj Gori odmah bude obustavljena.

Apel je već potpisalo nekoliko hiljada ljudi, a kako saznajemo, administratori zbog velikog broja zainteresovanih ne stižu ni da ažuriraju spisak koji će biti obnavljan i menjan i u narednim danima.

Tekst apela prenosimo u celosti:

APEL ZA ODBRANU SRPSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U CRNOJ GORI

Napadi na eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (Crnogorsko-primorska mitropolija, Budimljansko-nikšićka episkopija, Mileševska episkopija i Zahumsko-hercegovačka i primorska episkopija) doživjeli su kulminaciju donošenjem tzv. „Zakona o slobodi vjeroispovjesti“ u crnogorskom parlamentu, čime se direktno krši sloboda vjeroispovjesti i pravo na imovinu eparhija Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Crne Gore. Iz ovog „Zakona“ slijedi ex lege gubitak pravnog subjektiviteta crkava i vjerskih zajednica koje ne budu pristale na novu registraciju i eventualno sticanje „novog“ pravnog subjektiviteta, čime se gazi činjenica nespornog, odavno utvrđenog i ni od koga nikad osporavanog pravnog subjektiviteta svih eparhija Srpske pravoslavne crkve koje djeluju na prostoru Crne Gore. Od triju tradicionalnih vjerskih zajednica na teritoriji Crne Gore njegovom dejstvu, tačnije udaru, podliježe samo Srpska pravoslavna crkva, budući da su položaj i prava ostalih uređeni posebnim zakonskim aktima, što im daje ne samo pravnu sigurnost nego i povlašćen pravni položaj. To znači da ovaj „zakon“, iako tobože pisan za sve vjerske zajednice, de facto ima karakter lex specialisa usmjerenog isključivo protiv Srpske pravoslavne crkve, s izrazito diskriminatornom namjerom, radi, u krajnjem, ukidanja njene pravne egzistencije. „Zakonom“ se predviđa oduzimanje ogromnog dijela nepokretnosti i svih najvećih svetinja Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Crne Gore. Time bi se nastavila tradicija otimanja imovine SPC u Crnoj Gori, započeta poslije Drugog svjetskog rata, i prije nego je država Crna Gora, postupkom restitucije, vratila sve ono što je SPC tada protipravno bilo oduzeto. Podvlačimo da ni u jednoj od republika bivše Jugoslavije nastalih razbijanjem nekadašnje države, pa ni tamo gdje su vođeni ogorčeni međunacionalni sukobi, nije donesen nijedan pravni akt, a kamoli zakon, koji bi se po stepenu varvarstva mogao mjeriti s tzv. „Zakonom o slobodi vjeroispovjesti“. Obraćamo se javnosti da se prestane sa državnom kampanjom širenja zabluda i laži u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori kao i njenom besomučnom progonu. Naglašavamo da se:

- od strane vlasti u Crnoj Gori, pojedinih institucija, medija i „dvorskih istoričara“ šire zablude i istorijske neistine, gaženjem i negiranjem vjekovnog crkvenog poretka lažnom tezom o tobožnjem postojanju autokefalne Crnogorske crkve u doba Petrovića. Mitropolija crnogorska jeste nazivana ”autokefalnom” od pedesetih godina 19. vijeka, naročito u Rusiji, ali sa razloga što su mitropoliti crnogorski bili svjetovni gospodari, koji su stvarali nezavisnu Crnu Goru, a Mitropolija bila i ostala jedina eparhija Pećke Patrijaršije, koje je oslobađala Crnu Goru od turske okupacije i kao takva odbila da prizna ukidanje Patrijaršije i njeno potčinjavanje Vaseljenskoj Patrijaršiji. Carska Rusija je nesebično podržavala nezavisnost Crne Gore i njenih gospodara, a Petrogradski Sinod prihvatio rukopologanje crnogorskih mitropolita, nosilaca autokefalnosti Pećke Patrijaršije u odnosu na Carigrad. Da je to tako, svjedoči i činjenica da je 1918. Sveti Sinod Kraljevine Crne Gore (kao nosilac državne vjere) bio prvi od svih mitropolija nekadašnje Pećke Patrijaršije koji je potvrdio vaspostavljanje jedinstva svih pokrajinskih Crkvi nekadašnje Pećke Patrijaršije.

- krug potpunog raspravoslavljenja Crne Gore, treba da se zatvori posebnom „crnogorskom“ nekanonskom, protivzakonitom nazovi-Crkvom - negira viševjekovno prisustvo Srpske pravoslavne crkve na prostorima današnje Crne Gore (osam vjekova postojanja i djelovanja) - osporava današnjoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Srpske pravoslavne crkve da je nastavljač kontinuiteta Cetinjske mitropolije koja je istorijski utemeljila državu Crnu Goru, budući da su cetinjski mitropoliti iz dinastije Petrović-Njegoš bili istovremeno i duhovni i svjetovni vladari Crne Gore od 17. do sredine 19. vijeka

- eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koje su vjekovima gradile i osnivale hramove i svetinje, osporava mnogovjekovna državina na svim hramovima, koja je proizvodila običajnopravne posljedice koje nijedna država, strana ili domaća, okupatorska ili legitimna, na prostoru današnje Crne Gore nikada u posljednjih osam vjekova nije dovodila u pitanje, budući da je činjenica državine crkvenih svetinja najčešće prethodila prisustvu tih država na crnogorskom prostoru, zbog čega su one primale k znanju i priznavale očiglednu činjenicu da su svi hramovi u Crnoj Gori mogli pripadati samo realno postojećoj, kanonskoj, Pravoslavnoj crkvi, koja baštini tradiciju episkopija: zetske, budimljanske, dabarske i humske, koje je prije 800 godina osnovao sam Sveti Sava.

- putem ovakvih razbojničkih namjera države Crne Gore svjesno prenebregava savjestan odnos sveštenstva, monaštva i vjernog naroda Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i to da su oni, naročito posljednjih decenija, obnovili veliki broj crkava i manastira na prostoru današnje Crne Gore, gradeći i mnoge nove. Budući da su se kanonski-institucionalno priznati autoriteti u pravoslavnom svijetu, a prije svih Vaseljenska patrijaršija i Moskovska patrijaršija, decidirano i višekratno izjašnjavali protiv anticrkvenih nastojanja crnogorskih vlasti da stvore „crkvu“ po mjeri svog šovinizma, bezbožništva i plemensko-partijske svijesti, najozbiljnije izražavamo bojazan da namjera ovog nezakonitog posezanja vlasti u Podgorici u crkvene poslove, nezamislivog za jednu sekularnu državu, jeste dugoročno zatiranje pravoslavlja u Crnoj Gori u bilo kom obliku. Zbog toga, mi doljepotpisani, naučna i stručna javnost, sveštenstvo, vjernici i građani, svi spram zemaljske nepravde neravnodušni, podižemo svoj glas protiv krajnje nasilničkog, protivpravnog pokušaja brisanja istorijskih i imovinskih prava, simboličke i majčinske prisutnosti eparhija kanonske Srpske pravoslavne crkve na prostoru Crne Gore, najodlučnije zahtjevajući da se ta anticrkvena, anticivilizacijska i antidržavna praksa obustavi trenutno i u svakoj svojoj projavi.

https://www.peticija24.com/247690

Spisak su do sada potpisali: 

Mitropolit Crnogorsko-primorski dr Amfilohije (Radović)
sa sveštenstvom i monaštvom

Episkop Budimljansko-nikšićki Joanikije (Mićović)
sa sveštenstvom

Episkop Mileševski Atanasije (Rakita)
sa sveštenstvom

prof. dr Zoran Avramović

Miloš Avramović, reditelj

Željka Avrić, književnik

doc. dr Budimir Aleksić

Zorica Aleksić, profesor

Miroslav Aleksić, književnik

prof. dr Neda Andrić

Gavrilo Anđelić

Goran Aničić

Srđan Antić

prof. dr Slobodan Antonić

Biljana Antonjak

Aida Arsović

Zoran Arsović

prof. dr Siniša Atlagić

dr Vukman Bakić, naučni savetnik

Zdravka Babić, književnik

prof. dr Radoš Bakić

Blagoje Baković, književnik

Drago Bakrač, ekonomista

Milica Bakrač, književnik

Nikola Balović

Mirjana Banović

akademik Danilo Basta

Željka Bašić

Miladin Berić, književnik

doc. dr Siniša Berjan, ambasador

Danilo Bećković, reditelj

Komnen Bećirović, pisac i publicista

akademik Matija Bećković

Predrag Bjelošević,
predsjednik Udruženja književnika RS

Novak Bijelić, raniji generalni direktor Trepče

Miloš Biković, glumac

Bojan Blagojević

Stefan Bogdanović

prof. dr Dejan Bokonjić,
dekan Medicinskog fakulteta u Foči

dr Božidar Bojović

prof. dr Vladimir Božović

Gojko Božović, književnik i urednik Arhipelaga

prof. dr Draga Bojović

dr Dragan Bojović, filozof i književnik

prof. dr Dragiša Bojović

Zoran Bojović

Jelena Bojović

Siniša Borović, general

Milanko Borovčanin, književnik

Ivan Brajović

Katarina Brajović, književnik

prof. dr Boško Branković

prof. dr Vesna Bratić

Biljana Brašnjo, novinar

prof. dr Veljko Brborić

prof. dr Milan Brdar

prof. dr Veselin Brković,
dekan Likovne akademije u Trebinju

Đorđe Brujić, književnik

prof. dr Đorđe Bubalo

mr Željko Budimir

Mirjana Bulatović

Dušan Bulić, scenarista

Jovan Burić, stomatolog

prof. dr Snežana Božanić

Predrag Vasiljević, novinar

prof. dr Goran Vasin

doc. dr Dejana Vasin

Todor Živaljević Velički, književnik

mr Žarko B. Veljković, klasični filolog

Miomir Mišo Vemić, slikar

prof. dr Slobodan Vladušić

Vasilije Vojvodić, protojerej

Dimitrije Vojnov, scenarista

Radosav Rajo Vojinović, novinar i publicista

Goran Vračar, književnik

doc. dr Dragan Vujadinović,
dekan Tehnološkog fakulteta Zvornik

mr Željko Vujadinović, istoričar

Boško Vujačić, guslar

Jovanka Spaić Vujković, prof.

Aleksandar Vujović, prof. teologije

Aleksandar Vujović, prof. filozofije

Blažo Vujović

mr Jelica Vujović

Milena Vujović

Ognjen Vujović

Jovana Vujović

prof. dr Slobodan Vujošević

Đorđe Vukadinović,
filozof i analitičar, glavni urednik NSPM

prof. dr Vlado G. Vukasović

Veroljub Vukašinović, književnik

Vid Vicko Vukelić, književnik

Đorđe Vukmirović, istoričar

Staša Vukić

prof. dr Žana Kovijanić Vukićević

Bećir Vuković, književnik

Vuk Vuković, književnik

prof. dr Igor Vuković

dr Slobodan Vuković, naučni savetnik

prof. dr Radoje Vukotić

akademik Miro Vuksanović

dr Momčilo Vuksanović,
predsjednik Srpskog savjeta CG

Momčilo Vukčević, politikolog

Ratko Vulanović, vajar

ma Slaviša Vulić, istoričar

prof. dr Mira Vučeljić

Nađa Vučeljić

Katarina Vučinić

prof. dr Dušan Gagić

Milica Garić, profesor

Sava Garić, profesor

mr Jelena Gazdić, filolog

Veselin Gatalo, književnik

dr Miomir Gatalović, viši naučni saradnik

Danijel Gatarić, književnik

prof. dr Vasilije Gvozdenović

Aleksandar Gligorić

Jelena Glišić, književnik

dr Goran Gojković, sveštenik

Slavko Goranović, guslar

Ljubodrag Grujić, heraldičar

dr Milan Gulič, naučni saradnik

doc. dr Marko Gutalj,
prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Marko Dabić

Obren Damjanac, sveštenik

Miloica Damjanović, oficir u penziji

Njegoš Damjanović

ma Tomaš Damjanović, istoričar

Nemanja Dević, istraživač-saradnik

akademik Jovan Delić

Snežana Denker

prof. dr Irina Deretić

Spomenka Deretić, novinar

prof. dr Ljubiša Despotović

akademik Ljubodrag Dimić

Stefan-Dimitrije Dimić, prof.

Feđa Dimović

Sandra Dragaš

prof. dr Tripko Draganić

prof. dr Rajna Dragićević

Anđelka Dragojlović, profesorka

Budimir Dubak, književnik

Mirko Dumanović

Katarina Durutović

mr Milorad Durutović, književni kritičar

prof. dr Jovan Dušanić

Dragica Đekić, književnik

prof. dr Đorđe Đekić

Gojko Đogo, književnik

Borisav Đondović, istoričar

Vladimir Đondović

prof. dr Branislav Đorđević

Nikola Đukić, istoričar

dr Slavoljub T. Đukić

Tamara Đukić

prof. dr Veljko Đurić Mišina

Milorad Đurđević, književnik

Jovica Đurđić, književnik

Novica Đurić, književnik

prof. dr Igor Đurović

dr Miša Đurković,
naučni savetnik,
direktor Instituta za evropske studije

Mirjana Elez

prof. dr Dalibor Elezović

Majo Euroshech

Mladen Živić

dr Aleksandar Živković, ljekar

ma Vojislav Živković, istoričar

dr Milutin Živković, naučni saradnik

prof. dr Nataša Vujisić Živković

Biljana Živković, publicista i pisac

Nikola Živković, pisac i prevodilac

prof. dr Aleksandar Životić

mr Mladen Zagarčanin, arheolog

dr Ana Zečević, teatrolog

Jovan Zivlak, književnik

Mina Zirojević

Dejan Petar Zlatanović,
urednik portala Srbin.info

Mirjana Zorić, profesor

Aleksandar Ivanov

Vladimir Ivanović

dr Miroslav Ivanović

prof. dr Sandra Ivanović,
prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Sandra Rašković Ivić, ljekar

Miroslav Ilić

Nenad Ilić, sveštenik

Ognjen Janković

dr Slobodan Janković, naučni saradnk

Mirjana Jančovska, politikolog

Tijana Janjević, prof. ruskog

Aleksandra Janjin

prof. dr Zoran Jevtović

Janko Jelić, književnik

Marijana Jelić

akademik Siniša Jelušić

Božidar Jelovac,
predsjednik SKC „Patrijarh Varnava“ Pljevlja

prof. dr Aleksandar Jovanović

dr Božidar Jovanović, naučni savetnik

Bojan Jovanović, antropolog

Zoran Jovanović, istoričar

Živadin Jovanović,
bivši ministar inostranih poslova Republike Srbije

doc. dr Miloš Jovanović

prof. dr Miodrag Jovanović

Nataša Jovanović, novinar

Nataša Andrić Jović

Jovana Jovetić

dr Vasilj Jovović

Darko Jovović, književnik i publicista

ma Ognjen Jovović, prof.

Ranko Jovović, književnik

Suanita Jovović, fizioterapeut

prof. dr Dušan Jokanović,
dekan Fakulteta za menadžment u Trebinju

Zoran Jotanović

Zlatko Jurić, književnik

mr Rade Kalik

Vesna Kapor, kulturni radnik

Vlado Karadžić, stomatolog

Vojislav Karadžić, književnik

Vladimir Karić

Svetlana Kamberi, veterinar

DŽenita Kamberi

Boro Kapetanović, književnik

Vesna Kapor, pisac

Velimir Kasalica, glumac

Kristina Kekić

Mara Keranović

Vladimir Kecmanović, pisac

prof. dr Nenad Kecmanović

Goran Kiković, istoričar

Filip Kiković

prof. dr Zoran Kinđić

prof. dr Mikonja Knežević

prof. dr Duško Kovačević

Marko Kovačević, pravnik

prof. dr Miloš Kovačević

Nikolina Kovačević

Predrag Kovačević

prof. dr Vanja Ković

prof. dr Miloš Ković

Momčilo Koprivica, književnik

prof. dr Časlav Koprivica

Biljana Cincar Kostić, istoričar umjetnosti

Zoran Kostić, književnik

Gordana Konjević, ekonomista

Višnja Kosović, književnik

Dražen Kosorić, kompozitor

dr Gorazd Kocijančič

Biljana Kočanović

prof. dr Milija Krajišnik,
dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo

Milica Kralj, književnik

prof. dr Zdravko Krivokapić

mr Bojan Krunić, istoričar

doc. dr Jelena Krunić,
prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu

prof. dr Dušan Krcunović

mr Gordana Krcunović

Radivoje Krulj, sveštenik

prof. dr Rodoljub Kubat

prof. dr Milan Kulić,
rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu

Milorad Kuraica

Pavel Kuzьminыh

Davor Lazarević, prof. istorije

prof. dr Nebojša Lažetić

Slavoljub Lazarević

Aleksandar Lazić, urednik portala Stanj stvari

Ilija Lakušić, književnik

Marija Lalatović, prof.

prof. dr Srđan Lalić,
prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu

David Lalić, književnik

prof. dr Dejan Lalović

prof. dr Goran Latinović

ma Nikola Lacković, istoričar

prof. dr Zorica Leka

dr Žarko Leković, istoričar

Neđeljko Leković, prof. istorije

prof. dr Marija Koprivica Lelićanin

akademik Branko Letić

prof. dr Marija Letić

prof. dr Aleksandar Lipkovski

prof. dr Bogdan Lubardić

dr Aleksandar Lukić, naučni saradnik

ma Sandra Lukić, istoričar

Željko Lučić, profesor

Dušan Ljuboja, istoričar

prof. dr Zoran Ljuboje,
dekan ETF u Istočnom Sarajevu

Dejan Ljušić

prof. dr Svetomir Maksimović

Svetlana Maksović, pravnik i prevodilac

prof. dr Vladimir Malbašić

Nikola Milovančev, pravnik i publicista

Andrea Malović

Anja Malović

Bojana Malović

prof. dr Marko Malović

Nataša Malović

Maja Mandić

prof. dr Ilija Marić

dr Ružica Marić

prof. dr Smilja Marjanović Dušanić

Aleksandar Marković

Dragan Marković

Đorđe Marković, glumac

Milena Marković

Jovan Markuš, publicista

dr Nikola Marojević

prof. dr Savo Marković

dr Milena Martinović

Sava Guslov Marčeta, književnik

prof. dr Draga Mastilović,
dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu

Veselin Matović, prof.

Radmila Mitrić Matović, prof.

Velibor Mitrović, pravnik

dr Nikola Mijatov, istraživač-saradnik

Dragana Mijušković, profesor filozofije

mr Anđelija Miladinović Radonjić

dr Aleksandar V. Miletić, naučni saradnik

dr Ratomir Milikić, viši naučni saradnik

Dušan Milić, reditelj

prof. dr Dejan Mirović

prof. dr Aleksandar Milanović

Predrag Baćko Milačić, književnik

Uroš Milivojević, profesor

Nikola Milovančev, pravnik i publicista

prof. dr Sofija Miloradović

Mirjana Milenković, arhivski savetnik

Olivera Miletović, novinar

Nataša Milosavljević, novinar

doc. dr Borivoje Milošević

Dušanka Milošević, veterinar

Zoran Miljanić, teolog

dr Aleksandar Mitić

Miroslav Cera Mihailovivić, književnik

Milan Mihajlović, književnik

Nikola Mihajlović, prof.

doc. dr Kristina Mitić

Ratko Mitrić, prof.

dr Katarina Mitrović

Velibor Mitrović, pravnik

Ranko Mićanović, književnik

Milutin Mićović, književnik

prof. dr Radivoje Mladenović

ma Marijana Mlađenović, istoričar

Marijeta Mojašević

prof. dr Danilo Mrdak

Luka Mrkobrada, istoričar

Anja Nikolić, istraživač saradnik

Đorđe Nikolić

Jovanka Stojčinović Nikolić, književnica

Katarina Nikolić

Kristina Nikolić

dr Maja Nikolić, naučni saradnik

mr Maja Nikolić, viši asistent

Miroslav Nikolić

Sonja Nikolić

Želidrag Nikčević, književni kritičar

Saša Nišavić, književnik

Ivan Nešić

Aleksandra Ninković Tašić, istoričar nauke

doc. dr Nenad Ninković

prof. dr Vera Ćevriz Nišić,
prorektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu

dr Aleksandra Novakov

Vladimir Nožović

Milorad Obrenović, književnik

Mošo Odalović, književnik

mr Nikola Ožegović, istoričar i teolog

prof. dr Ana Janjušević Oliveri

prof. dr Slobodan Orlović

Branislav Otašević, književnik

akademik Časlav Ocić

Anđela Pavićević

Rajko Palibrk, književnik

Branko Pavlović, advokat

Vidosava Pavlović, profesorka

Nenad Pavlović, istoričar

Ranko Pavlović, književnik

Slaviša Pavlović, književnik

Paraklis Blaško, sveštenik

Blažo Papović, dipl. elek. ing. i aforističar

prof. dr Duško Pevulja

Marko Pekić, advokat

prof. dr Vladan Perišić

Isidora Perišić, filolog

Goran Perović Cuca, guslar

prof. dr Aleksandar Perović

prof. dr Drago Perović

Slavko Perošević

Biljana Petković

prof. dr Žarko Petković

prof. dr Aleksandar Petrović

Dragan Petrović

Radoš Petrović, dipl. ing. građ.

Radmila Radinović Petrović

dr Radovan Pilipović, direktor arhiva SPC

Kristina Pintarić

prof. dr Valentina Pitulić

prof. dr Petar Pijanović

dr Nevenka Pjevac, geograf

Dragana Zečević Plavanski, novinar

akademik Predrag Piper

prof. dr Aleksandar Popović

Aleksandra Popović

prof. dr Branislav Popović

Dušan Popović, dipl. istoričar umjetnosti

dr Nenad Popović, ministar u Vladi Srbije

Perivoje Popović, književnik

Aleksandar Protić

Adam Puslojić, književnik

Milojko Pušica, prof.

Ljiljana Radenović

Zoran Hr. Radisavljević

Blagoje Radić

Olivera Radić, profesor i novinar

Stefana Radić

prof. dr Lazar Radovanović,
dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom

prof. dr Milena Radnović

dr Ivan Radović, fizičar

Anđela Radović

Ivan Radović

Maja Radović

Ranko Radović, književnik

prof. dr Saša Radojčić

akademik Mira Radojević

dr Nedeljko Radosavljević

Simo Radić, istoričar

Pavle Radovančević

Nemanja Radonjić, prof. istorije

Andrija Radulović, književnik

prof. dr Ifigenija Radulović

Selimir Radulović, književnik

Gojko Raičević,
publicista i urednik portala IN4S

Željko Raičević

prof. dr Branko Rakić

prof dr Saša Radojčić

dr Aleksandar Raković, viši naučni saradnik

Ljiljana Raković, prof. istorije

Živojin Rakočević, književnik i publicista

Veselin Rakčević, književnik

Mitar Rakčević

Aleksandar Ranković

Dragan Račić, glumac

prof. dr Miodrag Rašković

prof. dr Mitra Reljić

prof. dr Slobodan Reljić

Ranko Risojević, književnik

dr Petar Ristanović, naučni saradnik

prof. dr Branislav Ristivojević

Dejan Ristić

dr Ivan Ristić, istoričar

Miljana Ristić

Ana Ristović, književnik

Dragan Rosandić, novinar

Milan Ružić, književnik

Ljubivoje Ršumović, književnik

prof. dr Aleksandar Savanović

Nikola Saveljić

Viktor Savić, glumac

Dušan Savić, književnik

Radomir Savić

Milenko Savović

Dragan Sakić

ma Svjetlana Samardžija

Slobodanka Samardžić

prof. dr Slobodan Samardžić

Ilija Sadžak

Marko Sadžak

Milan Sadžak

prof. dr Mladenko Sadžak

prof. dr Marko Sekulović

mr Salih Selimović

prof. dr Radoje Simić

prof. dr Jelena Jovanović Simić

prof. dr Ranko Simonović

Đorđo Sladoje, književnik

Novica Sovrlić,
Predsjednik Književnog društva KiM

Zoran Sorgić, istoričar

dr Aleksandar Sovtić

Goran Spasojević, sveštenik

Aleksandar Spajić

Tamara Sretović

Slavoljub Staletović

prof. dr Dragan Stanić,
predsjednik Matice srpske

Prof. dr Dejana Stanić,
dekan Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu

Novica Stanić, ljekar

Veljo Stanišić, slikar

Danijela Stankić

Vladan Stanković, istoričar

prof. dr Dragana Veljković Stanković

Nevena Stanojlović, producent

prof. dr Aleksandar Stamatović

Anđelija Stevanović, profesor

prof. dr Dalibor Stević,
dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini

prof. dr Milomir Stepić

dr Aleksandar Stojanović, naučni saradnik

dr Dragica Stefanović, muzikolog

prof. dr Jelica Stojanović

Stefan Stojanović, istoričar

doc. dr Boris Stojkovski

Danko Strahinjić,
dipl. istoričar, fotograf i novinar

mr Bojan Strunjaš

Nikola Tanasić,
filozof i publicista, urednik NSPM

dr Darko Tanasković, profesor univerziteta i diplomata

Marko Tanasković, književnik i publicista

prof. dr Aleksandar Terzić

akademik Slavenko Terzić

Aleksandra Tijanić

Goran Tijanić, informatičar

prof. dr Marko Tmušić

Aćim Todorović, književnik

Vanja Todorović, informatičar

Bojana Todorović

mr Mirko Toljić, slikar

Vladimir Tomić, istoričar

Ivana Dobrivojević Tomić,
viši naučni saradnik ISI

dr Marka Tomić Đurić, naučni saradnik

Nataša Tomić, slikar i restaurator

prof. dr Vladislav Topalović,
dekan Pravoslavno bogoslovskog fakulteta u Foči

Ana Topličić, arhitekta

Boris Trbić, scenarista i književnik

Dragana Trifković,
direktor Centra za geostrateške studije

prof. dr Srđa Trifković

Spasoje Tomić, prof.

Miloš Tutuš, teolog

Boško Ćirković

Radomir Uljarević, književnik

mr Vasilije Uskoković, teolog

prof. dr Gordana Ušćumlić

prof. dr Šćepan Ušćumlić

ma Radovan Femić, istoričar

mr Radoje Femić

Zoran Filipović, sveštenik

Jovo Cvjetković, izdavač

prof. dr Borislav Cicović,
dekan Fakulteta fizičkog vaspitanja
Univerzitet Istočno Sarajevo

Martin Crvenica, dipl. elektro ing.

Davor Ćeranić, pomorski oficir

prof. dr Zoran Ćurguz,
dekan Saobraćajnog fakulteta u Doboju

Vladan Ćulafić, prof. istorije

Damjan Ćulafić, pravnik

dr Jovan Čavoški, naučni saradnik

prof. dr Đorđe Čantrak

dr Miodrag Čizmović, filozof

Irena Čolović, dipl. teolog

akademik Radoje Čolović

Senka Čolović, novinar

Slaviša Čurović, glumac

Šarović Duško, pravnik

Sanja Šarović

Goran Šaula, književnik

Lana Šaula

prof. dr Jelena Ivanović Šekularac

prof. dr Nenad Šekularac

Balša Šijaković,

prof. dr Bogoljub Šijaković

Božidar Škobić, književnik

Zlata Škorić

Ranko Škuletić

prof. dr Marica Šljukić

prof. dr Srđan Šljukić

Siniša Šolak

dr Irena Špadijer

Luka Šćepanović, ing. građevinarstva

prof. dr Mara Šćepanović

dr Maša Šćepanović, fizičar

prof. dr Mihailo Šćepanović

prof. dr Stevan Šćepanović

doc. dr Nebojša Šuletić

 

 

(mitropolija.com, peticija24.com)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner