Početna strana > Debate > Srbija i NATO > Otvoreno pismo državnom vrhu povodom potpisivanja „Sporazuma o individualnom akcionom planu saradnje Srbije i NATO“
Srbija i NATO

Otvoreno pismo državnom vrhu povodom potpisivanja „Sporazuma o individualnom akcionom planu saradnje Srbije i NATO“

PDF Štampa El. pošta
DSS-Dveri   
ponedeljak, 30. mart 2015.

Gospodine predsedniče Republike Srbije,

Gospodine predsedniče Vlade Republike Srbije,

Gospođo predsednice Narodne skupštine Republike Srbije,

Potpisivanjem Sporazuma o individualnom akcionom planu saradnje Srbije i NATO (IPAP) naša zemlja se opasno približila najmračnijoj vojnoj organizaciji današnjice i ozbiljno narušila svoju poziciju vojne neutralnosti, u čijem stvaranju ste svojevremeno i sami učestvovali. Pored toga, svima je jasno da je na sceni puzajući ulazak Republike Srbije u NATO, protivan ne samo elementarnim vitalnim interesima zemlje nego i opredeljenju ogromnog broja njenih građana.

Podsećamo Vas da je ovaj oblik saradnje između Republike Srbije i NATO predviđen zloglasnim zakonom koji je maja prošle godine usvojio američki Kongres od nazivom „Akt o prevenciji ruske agresije“. Tim zakonom je predsednik SAD Barak Obama zadužen da „u roku od godinu dana“ obezbedi „interakciju između armija SAD“ sa oružanim snagama istočnoevropskih zemalja koje nisu članice NATO, među njima i Srbijom. Svakome je jasno da je potpisivanje IPAP, kojim Republika Srbija dobrovoljno ustupa svoju teritoriju, vazdušni prostor i infrastrukturu snagama NATO, svrstavanje naše zemlje u antirusku vojnu koaliciju, i to u trenutku kad je američkim tzv. „Aktom o prevenciji ruske agresije“ Rusiji praktično objavljen rat.

I sami znate toliko da Srbija u svojoj istoriji nikad i ni na koji način nije učestvovala u vojnim pohodima protiv Rusije, čak ni onda kad je, kao 1941. godine, bila vojno okupirana od nacista.

Gospodo predsednici i gospođo predsednice,

Razmislite, hoćete li biti prvi Srbi u časnoj istoriji naše zemlje i naroda koji će Srbiju uvrstiti u antirusku agresorsku vojnu koaliciju? Hoćete li, i onda kad NATO počne da koristi srpsku teritoriju, infrastrukturu, a možda i vojsku, u agresiji protiv Rusije nastaviti da izvikujete mantre kako „Srbija nikada neće uvesti sankcije svojoj ruskoj braći“?  Hoće li Srbija pod vašim vođstvom prvi put biti sa one strane istorije, budući da su zločini NATO – od SR Jugoslavije, preko Avganistana, Iraka, Libije, Sirije i Ukrajine – u modernoj istoriji poredivi jedino sa nacističkim zločinima iz vremena Drugog svetskog rata?

Konačno, srpskoj javnosti, masovno opredeljenoj protiv NATO, dugujete odgovor da li Republika Srbija u taj vojni savez ulazi dobrovoljno ili kao plen?

Ako pod vašim vođstvom ulazi dobrovoljno, dužni ste da o tom pitanju zatražite mišljenje naroda na referendumu, i to ne referendumu o formalnom učlanjenju u NATO, već o potpisivanju IPAP i svakom daljem približavanju tom zločinačkom vojnom savezu. Ukoliko, pak, uvodite Srbiju u NATO kao plen zapadnog vojnog saveza, podsećamo vas da građani Srbije ne dele vaše osećanje poraza, i da ste, udarajući i na ustavni, i na istorijski, i na moralni identitet naše zemlje, dužni da odstupite sa vlasti i  raspišete vanredne izbore na svim nivoima, na kojima će se građani izabrati predstavnike koji neće kršiti ustav zemlje i njihovu elementarnu političku volju.

Pored referenduma i izbora, zahtevamo od Vas da se vratite ustavu, zakonu i srpskoj istoriji, i da od NATO zahtevate nadoknadu materijalne štete izazvane 78-dnevnim besomučnim bombardovanjem, koja je procenjena na preko 100 milijardi dolara. Nažalost, u tom zahtevu NATO ne možemo obavezati za neprocenjivu štetu za 2.500 hiljade poginulih i 12.500 ranjenih naših sunarodnika. Ne možemo ih materijalno obavezati ni za takvo narušavanje životne sredine, zbog koga u Srbiji danas, 16 godina kasnije, imamo preko 5.500 hiljada obolelih od raka na milion stanovnika (dok je evropski prosek 2.000). Ali možemo obavezati sebe, i možemo obavezati Vas.

Podsećamo Vas da nemate ni političko ni moralno pravo da žrtvujete današnji najveći moralni i istorijski resurs zemlje i naroda koji su se prvi u Evropi herojski suprotstavili zločinačkom vojnom savezu. Istorijski ciklus započet NATO agresijom na SR Jugoslaviju nije se završio. Zato nemate pravo da Srbiju svrstate na stranu njenih neprijatelja, posebno ne u trenutku kada oni beleže svoje vojne i političke poraze u sudaru sa snagama slobodnog sveta u Ukrajini.

Gospodo predsednici, i gospođo predsednice,

Iz navedenog bi trebalo da Vam je jasno da ni za nas ni za građane Srbije puzajući ulazak Srbije u NATO nije obično političko pitanje, pred kojim je legitimno da imamo različita politička mišljenja. To je pitanje opstanka naše zemlje i njenog izbora između prave i zločinačke strane istorije. Pokušate li da Srbiju, prvi put u njenoj istoriji, svrstate na stranu zločina, svaka politička reakcija protivnika tog poteza protiv Vas biće i legitimna i opravdana. To je tačka sa koje nema povratka.

U Beogradu

31. marta 2015. godine

Sanda Rašković Ivić                                                                            Vladan Glišić

Predsednica Demokratske stranke Srbije                         član Starešinstva Dveri