Početna strana > Debate > Crkva i politika > Neka se u svima nama rodi novi čovek
Crkva i politika

Neka se u svima nama rodi novi čovek

PDF Štampa El. pošta
Stanislav Hočevar   
ponedeljak, 24. decembar 2012.

Braćo i sestre,

Drevna Tajna Božića – uvek sasvim nova i u celini večna – iznova snažno kuca na vrata naših srca, na vrata našeg razuma i naše volje, nenametljivo i neumoljivo zahvatajući čitavo naše biće. Prožimajući nas, Tajna Božijeg rođenja nas istinski oslobađa, ostavljajući nam istovremeno potpunu slobodu. U silini ovog velikog dara Svetlosti Božića, želim sve vas da najiskrenije pozdravim, dotaknem vas rukom ovog darovanog zajedništva i progovorim nadahnut Duhom, verujući da ću naići na otvorena srca koja će čuti ovu reč.

Predragi, kad kažem Duh, mislim, naime, na Treću božansku ličnost, na Duha koji je jedini svet i savršeno Svet, kome je Svetost suštinska i nezamenljiva dimenzija, na Duha koji jedini može da pročisti naš ljudski duh i duh našeg života, postojanja i delovanja. Treću godinu pastirskih priprema za Jubilarnu godinu 2013. namenili smo upravo Duhu Svetom. Božja Objava i učenje Crkve uvode nas u otkrivanje beskonačno svetih odnosa u okeanu ljubavi Svete Trojice, a Sveti Duh je po svom najdubljem identitetu »Veza Ljubavi«: On stvara jedinstvo ne zanemarujući raznolikost; On omogućava zajedništvo bez potrebe za potpunom istovetnošću.

I kao što je na početku svih vremena, kad je sve bilo »pusto i prazno« - kako čitamo na prvim stranicama Svetog pisma (Post 1, 2) - »Duh Božiji lebdeo nad vodama« (Post 1, 3), tako je na početku »Novog vremena«, novog i večnoga Saveza, Sveti Duh lebdeo i delovao nad najčistijom ljudskom spremnošću da živi isključivo po Bogu i za Boga. Svojom stvaralačkom snagom, u Prečistoj Devici Mariji iz Nazareta stvorio je i novu zemlju i novo nebo, savršeno ujedinjujući, ali ne i slivajući Boga i čoveka. Zato celokupno hrišćanstvo u svom kanonu, u svom temeljnom ispovedanju vere, svečano ispoveda: »Začet po Svetom Duhu!«

Isus iz Nazareta, čije telesno rođenje proslavljamo i ovog Božića, kao čovek je začet po Svetom Duhu. Njegovom stvaralačkom silinom i čistom voljom, i odzivom Device iz Nazareta, rađa se apsolutna novost. Kao što se Božiji Sin Isus Hrist »pre svih vekova« – u večnosti, dakle – rađa od Oca, tako se u vremenu, u našoj istoriji, rađa u sili i po sili Svetog Božijeg Duha. Zato rađanje Božijeg Sina i u večnosti i u vremenu ostaje za nas, dakle, nedokučiva Tajna koja nadilazi ograničene mogućnosti naše spoznaje. Njom smo uvek najdublje izazvani, njome najjače počašćeni, najjače obdareni, ali i najjače prosvetljeni, čime nam ona govori da novi kvalitet dolazi ne od nas samih nego od Boga, kao i da samo vera omogućava tu apsolutnu novost i spasenje.

Zato niko od nas, braćo i sestre, ne može da ostane iznutra spokojan, iako mnogi mogu da odmahnu rukom i kažu: »To nije istina!«. Ali, da li je zaista tako? Nije li bolji način na momenat, u skromnosti i poniznosti zastati pred tom Tajnom? Umirimo se, dakle, čitavim svojim bićem, dozvolimo da i nas dotakne iznutra, pa kao Marija smerno recimo: »Da!« Potrudimo se, naime, da u ovo Božićno vreme otkrivamo dubine ove velike Tajne. Ako je ne priznamo, nećemo moći da priznamo ni svoj životni poziv, ni smisao života, niti stvarnu istoriju čovečanstva. Ali ako pak uronimo u nju, najednom će nam se otvoriti beskraj novih stvarnosti, jer praznik Božića je praznik nade u drugačiji i novi svet. Otkrićemo, pre svega, kako niko od nas ne može da postane »novi čovek« bez stvaralačke sile Božjeg Duha koja nam se daruje u svetim tajnama, u svetim sakramentima, pre svih u svetom krštenju. Milost procesa rađanja – nastanka novog čoveka – može se dogoditi samo redovnim slavljem Evharistije, pripremljenim i praćenim molitvom i vršenjem Očeve volje. Kad god, opet, posle krštenja iznova postanemo robovi sebičnosti, slavljenjem Tajne pomirenja ponovo možemo da zasijamo u lepoti Božijeg sina ili kćeri.

Braćo i sestre, što dublje i iskrenije budemo uranjali u Tajnu Otelovljenja Božijeg Sina, i to u Sili Božijeg Duha, uviđaćemo da mnogim ljudima i dalje vladaju tama, korupcija i zavisnosti, shvataćemo zašto se mnogi i dalje predaju duhu sebičnosti, mržnje, svađe, prevare, ratobornosti, osvete, krijumčarenja, klevetanja, bogaćenja na račun siromašnih, trgovine drogom i ljudskim bićima... Naime, dok ne dozvoli da Sveti Duh u njemu začne novi život, takav čovek nužno više voli tamu nego svetlost, laž nego istinu, propast nego spasenje... I u našim društvima, nažalost, primećujemo tu snagu destruktivnosti. Ali mi, predraga braćo i sestre, pre toga želimo da se divimo onima koji se u ovo blagoslovljeno vreme prepuštaju vođstvu Božijeg Duha. U takvim osobama, koje ponizno i hrabro služe Bogu i ljudima, i svuda i svagda stvaraju novu civilizaciju života, otkrivamo neverovatno svetlo novog života, koje posebno sija u svetiteljima kao čudesnim plodovima Svetog Duha. Upravo zato božićne dane treba da slavimo u divljenju i čuđenju, u molitvama i pesmama, u liturgiji i bratskim susretima. Zato su za svakog pojedinca, porodicu, zajednicu, društvo i državu ovi dani zaista neophodni, potrebni i dar su Milosti. Praznici nas nadahnjuju, i rađaju nas kao kćeri i sinove svetla, svedoke ljubavi Presvete Trojice, ispunjene nadom večnosti i hrabrošću i snagom istrajnosti.

Želim, braćo i sestre, da idemo ovim putem i da samo ovim putem napredujemo. Neka niko ne propusti da se u ovogodišnjem Božićnom slavlju, u sili Božijeg Duha, u njemu rodi novi čovek! I to novi čovek nadahnut istinskim emocijama, jasnim mislima, rečima, delima, odlukama i odnosima... To je moguće, ali samo u sili Svetog Duha. Setimo se samo šta je anđeo rekao Svetom Josifu, koji nije mogao da shvati tajnu koja se događala u životu Marije iz Nazareta: »Što je u njoj začeto, od Svetog je Duha « (Mt 1, 20).

Da, braćo i sestre, od Duha Svetoga smo!

Neka bude u tom Duhu zaista blagoslovljen i srećan Božić 2012!

Neka svima nama bude data velika blagodat novog rađanja, pa da preporođeni Svetim Duhom tako započnemo i Novu 2013. godinu, i u njoj živimo kao novi ljudi, svedoci boljeg i drugačijeg sveta.

Radost mi je neizmerna da braći i sestrama koji Božić slave po istočnom obredu, u Svetom Duhu radosno uskliknem: »Mir Božji – Hristos se rodi!«

Pođimo tim Duhom u susret Novorođenom i budimo svedoci tog Duha koji jedini »čini sve novo«, pa zato srećni i uspešni u Jubilarnoj godini 2013.

Ispunjen ljubavlju, nadom i verom, radosno vas pozdravljam i blagosiljam u ime Oca i Sina i Svetog Duha.

(Božićna poruka beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara)