Početna strana > Debate > Crkva i politika > Otvoreno pismo Patrijarhu Irineju - nemojte da budemo saučesnici u Vučićevoj veleizdaji
Crkva i politika

Otvoreno pismo Patrijarhu Irineju - nemojte da budemo saučesnici u Vučićevoj veleizdaji

PDF Štampa El. pošta
Episkop Atanasije Jevtić   
sreda, 20. septembar 2017.

 + + +

Njegovoj Svetosti Arhiepiskopu Pećkom i Patrijarhu Srpskom

Gospodinu IRINEJU              Patrijaršija, Peć-Beograd

 

Vaša Svetosti, pišem Vam povodom Vaših učestalih izjava da „verujete da Pred­sed­nik Vučić“… itd., do najnovije izjave: da „Verujete da i Vučić veruje o Kosovu kao i Srp­ski narod“… itd. Ne shvatam kako ne vidite da time samo hotimice-nehotice podržavate veleizdajnika Vučića u njegovoj užurbanosti da što pre potpuno izruči Kosmet zločincu Tačiju i zlikovcu Haradinaju.

(Nažalost, Vi i Ep. Teodosije ste podržali Vučića pre ne­koliko godina da nasilno sprovede izbore na Severu Kosova i smeni Predsednike 4 Srp­ske Opštine na Severu – sa 70.000 stanovnika čisto srpske teritorije od 65 kilometara, u koju teritoriju spada i sam vrh Kopaonika: granica sa okupatorima NATO-a je samo 30 metara ispod Pančićevog vrha na Kopaoniku, pa zato dvojica izdajnika Nikolić-Vučić otada nisu smeli da idu na Gazimestan da obeleže Spomen i Pomen Slavnog Kosovskog Boja, nego idu u Kruševac, koji je severno, van Kopaonika).

Tada je, umesto tih čestitih ljudi, doveo u 4 Opštine svoje mafijaše, preko kojih sprovodi svoj izdajnički posao! Ta­ko je isto sada smenio i Rektora Univerziteta u Mitrovici – sa 12. 000 srpskih studenta – da bi preko nekih poltrona mogao Tačiju da uruči i ceo taj Univerzitet! (Čuje se da se on i Tači spremaju do dobiju „Nobelovu nagradu za mir“!?!)

Pisao sam Vam, Vaša Svetosti, i slao mišljenja i stavove, i stručne ocene i pro­cene, mlađih srpskih nacionalnih i patriotskih mudrih glava (i sada Vas upućujem npr. na NSPM  – sajt „Nova Srpska Politička Misao“ – jedini koji javno iznosi i objavljuje dokumentovane tekstove umnih patriotskih Srba, iz Srbije, Srpskog Patriotskog udru­ženja „Otadžbina“ sa Kosmeta, i iz Bosne i Hercegovine, u kojima dokazuju Vučićevu vile­izdaju i raznorazne manipulacije sa tzv. „unutrašnjim dijalogom“, dok jadne Srbe i dalje progone i hapse Šiptari širom okupirane Svete Srpske Zemlje, i kinje ih na hitlerov­ske načine. (Znate li da Sestrama u Pećskoj Patrijaršiji Šiptari ne daju vodu potrebnu za život!? – Iako Bistrica protiče vekovima kroz samu Patrijaršiju!

A poznato je da su u Nedelju Pravoslavlja 16. marta 1981.g spalili veliki Konak u Pećskoj Patrijaršiji, zamalo da spale i sve Monahinje i goste koji su se tada našli u Patrijaršiji. I niko za to nije odgovarao! Potom su spalili i uništili još 140 naših nebozemnih Svetinja – Crkava i Manastira, naročito u vreme strašnog Pogroma 2004.g.). Nedavno su šiptarski lopovi i ma­fi­jaši obili i POKRALI MAGACIN HRANE u selu Prekovce kod Novog Brda, od kojih re­zervi sakupljene po Srpskim krajevima hrane rádi 6 kuhinja širom Ko­sova i Metohije i hrani 2.000 gladnih (među kojima i priličan broj jadnih Šiptara!). I sve to, i niz drugih tiranisanja Srba od okupatora Evro-amerikanaca i Šiptarskih tero­rista. Na nedavnoj Slavi u Mušutištu, gde su izbegli i proterani Srbi došli autobu­som da na zgarištu svoje prelepe Crkve Bogorodičine iz 1305.g., koja je bila lepa kao Gra­čanica, obeleže svoju Slavu, uhapsili su nedužnog starca Srbina Bogdana Mitrovića, po „umišljenoj optužbi“ mesnog Šiptara, koji je tom Srbinu uzurpirao i prisvojio plodnu zemlju u tom selu! (Iznad Mušutišta su još 12. maja 1999.g. spalili srednjevekovni Mana­stir Svete Trojice, od koje paljevine je Sveti NOVOMUČENIK HARITON Monah jedva uspeo da spase Sestre Monahinje i doveze ih u Prizren, da bi sutradan on sam bio kidna­povan od istih zločinaca, i tek februara 2000.g. nađeno je njegovo raskomadano telo, bez glave, na njivi van Prizrena prema Vrbici i albanskoj granici!). Pre 2 dana su pretresli po Kosovu i priveli na saslušanje nekoliko radnika Crvenog Krsta – u prisustvu licemernog Euleksa i okupatorskog NATO-a! Radnike Crvenog Krsta u svetu ne hapse ni u vreme samog rata! Eto koliko Šiptarska džamahirija poštuje svetske standarde prava i demokratije. A Srbi na Kosovu i Metohiji su sada belo roblje nove svetske „totalne demokratije“ (čitaj: demonokratije!).

Vi se pitate, opravdano, zašto se proterani Srbi ne vraćaju na Kosovo? A ne pitate se zašto famozni „spasilac Srba“ i „usrećitelj (=unesrećitelj) Srbije“ Vučić, za koju mi­sli da je njegova privatna prćija, ništa ne preduzima za zaštitu preostalih Srba širom Kosmeta? A i kako bi kad je to najordinarniji lažov i manipulant! Pretenciozno i narcisoidno do bolesti je opsednut sobom i svojom najprimitivnijom „veličinom“! Srbija pod njim tone sve dublje i dublje, i sve je otuđenija od svog Naroda i Sebe same. Dokaz toga su i famozne tzv. „investicije“, kojima samo rasprodaje Srpsku zemlju i prirodna blaga po Srbiji (za primer uzmimo rasprodaju izvora vode po Srbiji, a uskoro se sprema da rasproda i srpske banje, i to Turcima! Sa tzv. „inve­sti­ci­jama“ Vučićeva Srbija je postala bedni prosjak i kolonijalna zemlja nemačkih, arap­skih i drugih svet­skih kabadahija).

Vi često govorite, na naša istupanja: „To nije stav Crkve“! A jednom prilikom sam Vas u Pismu pitao: A da li ste pitali ikoga u Crkvi, Sinodu, Saboru, po narodu i sve­­štenstvu, koji je stvarno stav o Kosovu Žive Crkve Svetosavske i Svetolaza­revske?

U vreme Vašeg Svetog Prethodnika sazivan je i držan Arhijerejski Sabor više puta, i po manje važnim pitanjima. Da li Vi pomišljate da u ovoj do sada naj­kri­tičnijoj situaciji SAZOVETE I ODRŽITE SVETI ARHIJEREJSKI SABOR: u Beo­gradskoj ili Pećskoj Patrijaršiji? Da vidite na licu mesta mišljenje i stav Srpskih Arhijereja! i obratite se jadnom, Vučićevom demagogijom obmanutom Narodu. Bojim se da Vaši bliski saradnici nisu Vam dobri savetnici.

I još jedna reč: kada smo nedavno bili u Gračanici i na Gazimestanu, znate li šta su mi brojni ljudi na Kosovu rekli? – „Ovaj Presednik nije moj Predsednik!!! Ovaj Patri­jarh nije moj Patrijarh!!!

Iako nemam članstvo u Sv. Arh. Saboru, molim Vas: Sazovite hitno Arhi­je­rejski Sabor, da vidite stvarni stav Otaca Arhijereja i Sveštenstva i Naroda? – da se ne nađe­mo saučesnici u Vučićevoj veleizdaji, o kojoj se već priča urbi et orbi kod nas i oko nas. Pominjete Rusiju, ali znate li šta bi Rusija stvarno htela od tog nemačko-evro-ame­ričkog glumca i cirkuzanta? On srlja ko guska u maglu u tzv. „Evrointegracije“, a prozir­no je za svakog okatog i trezvenog čoveka: da ga neće primiti tamo dok ne prizna Kosovo. Hor pajaca i klovnova oko njega samo mu aplau­di­raju i hvale ga, a on kao pelivan igra dvo­struku ili i trostruku igru na štetu Svete Srbije i Svetog Kosova.
Vi kažete da „Vučić veruje o Kosovu kao što veruje i naš narod“! – A on javno govo­ri, i to s porugom i ironijom: da je Kosovo „MIT“ i da je naše Kosovsko oprede­ljenja „MITOLOGIJA“!  Pa zar to „veruje“ naš Svetosavski i Svetolazarevski Narod?
(Molim Vas, nemojte kao Patrijarh Pećski i Svesrpski da podcenjujete taj Božji Narod i da ga vređate površnim i neodgovornim izjavama).
 
(Evo šta Vučićevi poltroni, bezkarakteri i beskičmenjaci poručuju Srpskom narodu, pa i Vama Srpskom Patrijarhu: Mihajlovićeva: SPC da ne vrši pritisak na Vučića!
 
Beograd – Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović saopštila je da očekuje da Srpska pravo­slav­na crkva bude dobar partner u unutrašnjem dijalogu o Kosovu.
Osim toga, Mihajlovićeva je navela i da očekuje da SPC ne vrši pritisak na predsednika Aleksan­dra Vučića pre početka razgovora o Kosovu.
„Srbiji je potrebna nova politika koja za cilj ima bolji život naših sunarodnika na Kosovu, poli­tiku zaštite naše kulturne i verske baštine, očuvanje ekonomskih interesa i pomirenja sa albanskim na­ro­dom“, navela je Mihajlović. Poglavar SPC patrijarh Irinije izjavio je da veruje da predsednik Srbije Aleksandar Vučić o Kosovu i Metohiji misli što i crkva i narod. „Verujem da ono što misli crkva i na­rod, misli i naš predsednik“, rekao je patrijarh za „Večernje novosti“ od nedelje 17. septembra, odgo­va­­rajući na pitanje šta misli o unutrašnjem dijalogu o rešavanju kosovskog pitanja.
(Izvor: Beta nedelja, 17.09.2017.  10:44 Foto: Tanjug)
 
+ Episkop umirovljeni Hercegovački Atanasije
Nedelja, 17. septembra 2017.g. u Manastiru Tvrdošu
Na praznik Sv. Sveštenomučenika

Petra Hercegovačkog i Dabrobosanskog

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner