Početna strana > Debate > Crkva i politika > Pisma Aleksandru Vučiću, vladiki Irineju, prestolonasledniku Aleksandru i ambasadoru Konuzinu
Crkva i politika

Pisma Aleksandru Vučiću, vladiki Irineju, prestolonasledniku Aleksandru i ambasadoru Konuzinu

PDF Štampa El. pošta
Vladika Filaret   
subota, 01. jun 2013.

Nedeljnik

Sabor Srpske pravoslavne crkve pratilo je i takozvano "curenje" dokumenata, filmova, dokumenata službi bezbednosti, medijskih spinova.

I do naše redakcije Nedeljnika stiglo je dosta materijala, ali od svih – od čega je većina tabliodna – odlučili smo da objavimo pisma vladike Filareta, jer ona na najbolji način oslikavaju kako funkcioniše Crkva. I kako su crkveni velikodostojnici odavno i doušnici, i potkazivači, i ljudi koji nemaju veze s realnošću. Uostalom prosudite sami.

Pismo Aleksandru Vučiću, 17. septembra 2012.

Poštovani Gospodine Potpredsedniče,

Iskreno smo se obradovali kada ste uspeli da formirate Vladu Republike Srbije, uprkos svim peripetijama koje su Vas pratile. Očekivali smo da će nova Vlada koliko - toliko raskinuti sa prošlošću i uhvatiti se u novo, čisto kolo za dobrobit Srbije i srpskoga naroda. Međutim, izgleda da su naše radosti, nade i očekivanja suviše kratko trajali.

Predhodna Vlada je mnogo što šta sprečavala da radimo i obnavljamo, ne govorimo o nikakvoj finansijskoj pomoći već nam nisu dali dozvole i pored toga nasrtali, pljuvali, blatili, penzionisali smenjivali i nema tog jada kojim nisu napadali SPC kolektivno i pojedinačno, pa čak su i raskol u njoj napravili. Svi smo se obradovali dolaskom na vlast nove Vlade i očekivali smo da će se nešto promeniti ali narodna kaže: „Novo sito o klinu visi“.

Mi kao Crkva, Eparhija i nadležni Arhijerej želeli smo dobru saradnju sa novom Vladom, jer smo imali gorka i teška iskustva sa predhodnom Vladom. Međutim, kao što kaže narodna: „Po jutru se dan poznaje", izgleda da ćemo imati iste probleme i poteškoće i sa novom, kao što smo imali sa starom Vladom. Znamo da imate pune ruke posla i da nemate vremena za sve i za svakoga, ali znamo da imate i saradnike i pomoćnike, uzgred budi rečeno koje ste skupili s brda s dola, a reći ću Vam na koga konkretno i mislim, ali idemo redom.

Kažem da smo se obradovali kada ste Vi uspeli da oformite Vladu, na sreću ili nesreću svih nas to ćemo tek videti. Bolje bi bilo na sreću ali kao što poslovica kaže: „Daj Bože, ćeri da te Vladika uzme, ali Vladika se ne ženi", te i ja kažem daj Bože da ovo bude na sreću ali videćemo?

Br. 1. tražim i molim da mi Ministarstvo za kulturu kao i Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture izdaju dozvolu da mogu graditi Svetosavski dom u manastiru Mileševi, kako bi 2019. g. dostojno mogli obeležiti 800. godina manastira Mileševe. Bez ikakvih argumenata, čak se služe i lažima koje pobija SO Prijepolje koje mi je dozvolilo gradnju, a nažalost tu dozvolu su mi dali muslimani a ne srbi, te nema nikakvog razloga da mi Ministarstvo za kulturu kao i Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture ne izdaju dozvole samo je u pitanju ljudska pakost i zloba. O svemu ovome je informisan u pismenoj formi časni i pošteni čovek, dobar svetosavac i pravoslavac Gospodin Velimir Ilić.

Još jednom molim, ovo nije pretnja ali ako ne dobijem dozvole ja ću početi na svoju ruku da gradim pa pucajte koliko hoćete ionako nećete još dugo kako ste počeli.

Br. 2. Takođe Vas molim da po pismu koje sam u svoje vreme uputio sadašnjem Ministru sa za sobraćaj a u to vreme Ministru za infrastrukturu Gospodinu Milutinu Mrkonjiću koje Vam takođe u prilogu dostavljam, reši problem puta oko Mileševe i uništavanja vodovoda koji dovodi vodu do manastirske vodenice, kao i bespravnog oduzimanja zemljišta manastiru Sv. Nikole u Pribojskoj Banji kako bi se asfaltirao put do porodične kuće pevačice Ane Bekute.

Što kaže narodna: „Rekoh i dušu spasoh", Mileševa je starija i od Vas i od mene i od Vlade Republike Srbije. Slikajte se sa Miladinom Lukićem, neka Vam je Bog na pomoći i Sveti Sava. Mnogo ste obećavali da ćete biti bolji od predhodnika pa bi bilo bolje da pređete sa reči na dela.

Pismo episkopu bačkom Irineju, 23. novembra 2012.

Đilas i Petrović kupili Trepču

Šaljem Vam novu informaciju koju sam dobio o Banji Trepča.

Dragi moj Vladiko, i ovog puta Vas molim da pomognete da se što pre reši problem Jove Andana i Dalibora Kupusovića, jer su nepodnošljivi. 

Naime, kako saznajem, sadašnji vlasnici Trepče su Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, i Dušan Petrović, potdpredsednik DS i bivši Ministar za poljoprivredu, u saradnji sa čovekom koji pripada stranci Mlađana Dinkića. Kako sam saznao oni su potpisali neki ugovor sa manastirom Vujin. Manastir je njima dao hotele i vodu a oni su zauzvrat trebali da manastiru izgrade jednu zgradu gde bi manastir mogao da prima posetioce, banjske goste i za sebe ubira sredstva. Bilo je tu i nekih drugih dogovora, ali do dana današnjeg ništa nije ispoštovano i mananastir nema nikakvih prihoda od Banje.

Ovo je informacija za Vas, kako biste mogli kod Gospodina Aleksandra Vučića pokrenuti razgovor o povratku Banje Trepče svome pravom vlasniku manastiru Vujin.

Pismo Aleksandru Karađorđeviću, 11. septembar 2011.

„Sedi di si, ni za di si nisi"

Što se tiče dolaska Aleksandra Karađorđevića na proslavu osvećenja zvona i njegove familije, na žalost, moramo Vam saopštiti da ne želimo da ih primimo. Vrlo smo pogođeni i uvređeni time što je neko od Karađorđevića izviždao srpsku omladinu na Gazimestanu ove godine na Vidovdan, i ne znam kako bi taj neko od Karađorđevića ko bi se pojavio sada prošao. Mišljenja smo da nema šta da traži u carskoj lavri manastiru Mileševi.

Što se tiče dolaska Aleksandra Karađorđevića na proslavu osvećenja zvona i njegove familije, na žalost, moramo Vam saopštiti da ne želimo da ih primimo. 

Poštovana gospodo, što se dolaska svih Vas tiče, Vi u manastir Mileševu možete doći kao svi ostali vernici, pokloniti se grobu Svetog Save, Svetog Kralja Vladislava, Svetog Nestora Mileševskog, Svetoj Kasijani i Kalistratu i ostalim mučenicima i podvižnicima mileševskim. Od nas ne možete dobiti nikakvo gostoprimstvo, ni čast ni počast.

Znamo da će toga dana biti mnogo srpske omladine, jer omladina srpska zna gde joj je mesto, ali nismo sigurni šta može srpska omladina dobiti od Vas a i Vi od omladine. Zato treba da se držimo one narodne: „Sedi di si , ni za di si nisi".

Pismo ambasadoru Rusije, 3. novembar 2011

Samo vi možete da nam platite struju

Vaša Ekselencijo,

Na samom početku primite naše duboko izvinjenje zbog ovoga dopisa, koji Vam upućujemo. Smatramo da ćete imati razumevanja zašto se obraćamo Vama, jer sa druge strane niti imamo pomoći, niti razumevanja.

Vas molimo, ako ste u mogućnosti, da nam pomognete da izmirimo ove obaveze, da nam ne isključuju struju. Ukoliko niste Vi, kao Ambasada, u mogućnosti da nas pomognete, takođe Vas molimo, da li postoje neki ljudi, da nam pozajme novac koji bi vratili – 1. rata 6.juna 2012. a 2. rata 27. jula 2012. godine. 

Naime, radi se o računu manastira Mileševe, koji ima obavezu prema Elektrodistribuciji, u prilogu Vam dostavljamo račun, pa Vas molimo, ukoliko ste u mogućnosti, da pomognete manastiru da izmiri svoje obaveze prema Elektrodistribuciji, jer prete da će manastiru biti obustavljena električna energija. Kao što vidite, zima je već na pragu.

Vas molimo, ako ste u mogućnosti, da nam pomognete da izmirimo ove obaveze, da nam ne isključuju struju. Ukoliko niste Vi, kao Ambasada, u mogućnosti da nas pomognete, takođe Vas molimo, da li postoje neki ljudi, da nam pozajme novac koji bi vratili - 1. rata 6.juna 2012. a 2. rata 27. jula 2012. godine. Tada imamo dva velika Sabora u Eparhiji, gde možemo sakupiti novac i zajmodavcu vratiti.

U poslednje vreme Crkvu guraju u ruke Muslimana, da sa njima vodimo borbu i imamo posla, što se do sada nije dešavalo, a evo počeli su i to da nam priređuju. 

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner