Početna strana > Hronika > 021.rs: Branislav Nedimović ratarima ponudio sastanak sa Anom Brnabić. Poljoprivrednici u Novom Sadu odustali od blokade grada, večeras će prespavati ispred zgrade pokrajinske vlade
Hronika

021.rs: Branislav Nedimović ratarima ponudio sastanak sa Anom Brnabić. Poljoprivrednici u Novom Sadu odustali od blokade grada, večeras će prespavati ispred zgrade pokrajinske vlade

PDF Štampa El. pošta
utorak, 09. avgust 2022.

Poljoprivrednici koji su se danas okupili ispred Banovine se ne razilaze, uprkos obećanjima ministra, a večeras će prespavati ispred zgrade pokrajinske vlade. Očekuju da će do 9h ujutru dobiti napismeno sve ono što im je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao.

Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, naveo je  ranije da će kod Banovine najverovatnije ostati do ispunjenja uslova, kojima je dodato i da se ponište sve prijave policije protiv poljoprivrednika koji su učestvovali u protestu. Prethodno su najavili da je moguća radikalizacija protesta od 20h, ali se od toga odustalo.

Naveli su da je pošto je Vlada tehnička, odnosno još uvek nije formirana, za sada jedina adresa za pregovore predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Most na Moravi deblokiran, iz ministarstva potvrdili – bez zabrane izvoza ulja

Poljoprivrednicima Stiga je večeras šef kabineta ministra poljoprivrede Marko Šaranovac potvrdio da je skinuta zabrana izvoza ulja, očekuje se porast cena ulja. Stižani zajedno sa Vojvođanima u četvrtak imaju sastanak sa Brnabić i predstavnicima uljara. Most na Moravi kod Požarevca je deblokiran i neće biti ranije najavljene blokade auto-puta, kaže za N1 Milan Marković, potpredsednik udruženja poljoprivrednika Stig iz Požarevca.

„On je ponudio lager za suncokret, da to država odradi. Mi smo mu odgovorili da im dajemo rok do 20 časova da se izjasne o ceni suncokreta od 650 evra po toni plus PDV. Ako ne odgovore na ponudu do osam večeras, mi traktorima krećemo na autoput“, rekao je ranije za N1 Marković.

Oko 200 poljoprivrednika traktorima je od  10.30 blokiralo magistralu i most na Velikoj Moravi kod Požarevca. 

Poljoprivrednici koji se nalaze ispred Vlade Vojvodine za N1 su rekli da čekaju da vide šta će da urade poljoprivrednici iz udruženja Stig iz Požarevca jer oni su dali rok ministru poljoprivrede da im se obrati do 20 časova - ukoliko ne dobiju odgovor ministra poljoprivrede, najavili su da će blokirati autoput u 20.05h.

„Ukoliko se do 20h ne bude znala cena suncokreta poljoprivrednici iz Stiga blokiraće autoput, a oni u Novom Sadu blokiraće grad, rekao je za N1 Mileta Slankamenac iz Inicijative za opstanak poljoprivrede.

On je rekao koji problemi moraju da se reše – izvoz svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, dizel bez akzica za 100 litara po hektaru i subvencionisanje veštačkog đubriva.

„Naš plan je da vidimo šta će biti, blizu su nam mostovi. Stiže nam podrška i iz Sombora, dalje ćemo rešavati u hodu. Tu smo do ispunjenja uslova, sledeća jedina prava adresa je predsednik Republike Aleksandar Vučić, jedino on može da preseče“, kazao je.

Poljoprivrednici su za N1 rekli da ne veruju više obećanjima „tehničara.

„On (ministar Nedimović) je došao na brzinu, rekao je da će da vidi sa premijerkom, mi smo se sreli sa njim još pre četiri nedelje, pa da će nam se javiti, a u ponedeljak se javio šef kabineta i rekao da je on u Albaniji. Bili smo strpljivi, pitanje je šta će se dalje dešavati, moguće da će sutra još više ljudi da se skupi“, rekao je Slankamenac.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obećao je poljoprivrednicima niz mera, oni čekaju pismene garancije da se raziđu.

Nedimović je, između ostalog, obećao poljoprivrednicima sastanak sa premijerkom Anom Brnabić u narednih 48 sati. Naveo je da će se razgovarati o jesenjoj setvi i cenama.

Takođe, u narednih 60 sati trebalo bi da bude doneto rešenje o olakšicama za gorivo. Nedimović je naveo da će razgovarati sa pokrajinskim premijerom Igorom Mirovićem o navodnjavanju, jer je to u nadležnosti Pokrajine.

Dodao je da će Republički hidrometeorološki zavod podneti izveštaj o suši pa će se na osnovu toga doneti mere. Okupljeni poljoprivrednici rekli su da se ne pomeraju dok ne dobiju garanciju "crno na belo" da će sva ta obećanja biti ispunjena.

Rekao je da je morala da se uvede zabrana na izvoz i da je čim su se stekle mogućnosti ista ukinuta.

"Ako je pala cena zbog odluka Vlade, kako onda je onda u okruženju gde nije bilo tih zabrana ista situacija", pitao je Nedimović.

Rekao je i da postoji mogućnost da se radna grupa proširi kako bi se ovaj problem rešio.

Poljoprivrednici su ga pitali da li je očekivao da se oni raziđu na osnovu takvih obećanja.

"Kao da radite predizbornu kampanju. Nama treba konkretno nešto da nam kažete", rekli su mu.

Nezadovoljni poljoprivrednici traktorima blokiraju Bulevar Mihajla Pupina kod Banovine. Prvi traktor u Novi Sad je stigao u podne, a u međuvremenu mu se pridružilo više desetina njih.

Prisutno je nekoliko vozila policije.

Njima je rečeno da je potrebno da ministarstvu upute zvaničan mejl - što oni odbijaju, govoreći da je reč o zamajavanju poljoprivrednika i da se sve može rešiti mnogo jednostavnije, ukoliko ima volje.

(021.rs, N1)

Videti još: Protesti poljoprivrednika: Novi Sad - Desetine traktora blokiralo bulevar ispred zgrade Pokrajinske vlade. Đorđe Grujić: Javite Vučiću – ovde se vode pregovori, kod traktora, na ulici. Poljoprivrednici Stiga blokirali most na Moravi kod Požarevca

Zbog nezadovoljstva otkupnom cenom suncokteta i cenama goriva za poljoprivrednike, protestna vožnja poljoprivrednika od Stare Pazove do Batajnice