Početna strana > Hronika > Borislav Stefanović: Predstavljanje Kosova uz fusnotu i Rezoluciju 1244
Hronika

Borislav Stefanović: Predstavljanje Kosova uz fusnotu i Rezoluciju 1244

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 23. januar 2012.

BEOGRAD - Šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je danas da datum nastavka pregovora nije određen, a da je u regionalnom predstavljanju Prištine za Beograd prihvatljiva fusnota "bez prejudiciranja statusa", ali isključivo kao dodatak referenci na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

Stefanović je u izjavi Tanjugu rekao da, ne želeći da ulazi u detalje predloga, smatra da formulacija "bez prejudiciranja stausa" može da bude upotrebljiva, ali nikako bez upotrebe Rezolucije 1244.

"To može da bude korisno, ali nikako dovoljno", istakao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, datum nastavka dijaloga još nije određen, jer su stavovi dve strane oko regionalog predstavljanja Prištine i dalje veoma udaljeni, o čemu će, kako je dodao, biti reči na sastanku sa posrednikom EU Robertom Kuperom koji ove nedelje dolazi u Beograd.

"To će biti prilika da razgovaramo o različitim opcijama za rešavanje pitanja regionalanog prestavljanja koje za nas apsolutno pretpostavlja upotrebu Rezolucije 1244. Imaćemo priliku sa njim da pronađemo rešenje koje sadrži Rezoluciju", naveo je Stefanović.

On je odbacio tvdnje šefice prištinskog tima Edite Tahiri da je predlog o fusnoti "bez prejudiciranja stausa" došao sa prištinske strane, ali kao netačne ocenio i njene navode da EU stoji iza tog predloga.

"EU ne stoji iza bilo koje opcije izuzev one koju će obe strane da prihvate. Nije tačno ni da Priština bilo šta predlaže. Predlog Prištine u ovim pregovorima je u stvari nepostojeći termin i zaista bih hteo da stavim tačku na takve priče, jer oni jednostavno nemaju taj pristup dijalogu", zaključio je Stefanović.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner