среда, 04. септембар 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > На данашњи дан 1862. Цариградским протоколом Турцима наложено да напусте српске градове; Умрли Јован Ристић (1899) и Дафина Милановић (2008)
Хроника

На данашњи дан 1862. Цариградским протоколом Турцима наложено да напусте српске градове; Умрли Јован Ристић (1899) и Дафина Милановић (2008)

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 04. септембар 2024.

 НОВИ САД - На данашњи дан 1862. године у Цариграду је потписан протокол поводом спора Србије и Османског царства после убиства једног српског дечака на Чукур чесми у Београду и сукоба између Турака и Срба који је из тога произашао. Цариградским протоколом Турцима је наложено да напусте српске градове (тврђаве), укључујући Београд.

Данас је среда, 4. септембар 248. дан 2024. До краја године има 118 дана.

1669 - Венеција је предала Турцима грчко острво Крит, не успевши да се одупре опсади започетој 1648.

1768 - Рођен је француски писац и дипломата Франсоа Рене Шатобријан, сјајан стилиста који је снажно утицао на француску књижевност. После рањавања у једној борби против присталица Француске револуције 1792. емигрирао је у Енглеску, где је остао до 1800. По повратку на власт династије Бурбон 1814, био је дипломата и шеф француске дипломатије. Повукао се из политике 1830. после Јулске револуције и пада краља Шарла X . Читавог живота остао је доследни реакционар. Дела: "Дух хришћанства" (чији су део кратки романи "Атала" и "Рене"), поема у прози "Мученици", "Пут из Париза у Јерусалим", "Успомене с ону страну гроба", епопеја о америчким Индијанцима " Лес Натцхез ", политички списи "Историјски, политички и етички есеји о прошлим и садашњим револуцијама разматраним у односу на Француску револуцију", "О Бонапарти и Бурбонима".

1781 - Шпански насељеници су - под називом "Град наше госпе краљице анђела" (Ел Пуебло де Нуестра Сенора Ла Реина де Лос Ангелес) - основали град Лос Анђелес.

1809 - Рођен је пољски писац Јулиуш Словацки, творац пољског романтичарског позоришта, мајстор језика и форме. Дела: збирке песама "Поезија", поеме "Анхелли", "У Швајцарској", "Бењовски", "Час мисли", "Краљ-Дух", драме "Кордијан", "Фантази", "Мазепа", "Миндове", "Марија Стјуарт", "Хорштињски", "Саломејин сребрни сан", трагедије "Баладина", "Лила Венеда".

1824 - Рођен је аустријски композитор и оргуљаш Антон Брукнер, касноромантичар који је стварао под утицајем Лудвига ван Бетовена и Рихарда Вагнера. Дела: девет симфонија, осам миса, кантате.

1870 - Француска скупштина је, три дана после заробљавања цара Наполеона ИИИ у бици код Седана у Француско-пруском рату, обновила републику, чиме је окончано Друго царство Наполеона ИИИ . Под притиском јавног мњења, одлучено је и да Француска настави рат против Пруске, што ће се завршити страховитим поразом.

1884 - Из Београда је кренуо први свечани воз на прузи Београд - Ниш, првој у тадашњој Краљевини Србији. Почетак градње пруге у јулу 1881. симболично је сребрним будаком обележио краљ Милан Обреновић. Испраћају свечаног првог воза, искићеног цвећем и српским тробојкама, поред великог броја грађана, присуствовали су угледни гости из Беча, Будимпеште и Париза. Воз је кренуо у 8.30 часова, а у Ниш је стигао у 18.23. Најстарија пруга на територији данашње Србије пуштена је у рад августа 1854. и повезивала је Белу Цркву са делом Баната који се данас налази у Румунији.

1886 - Апачки поглавица Џеронимо, вођа једне од највећих побуна америчких Индијанаца против САД, предао се у Скелетон кањону у Аризони америчком генералу Нелсону Мајлсу.

1899 - На данашњи дан 1899. године умро је српски државник и историчар Јован Ристић, вођа Либералне странке, један од најзначајнијих српских дипломата уопште, члан Друштва српске словесности и потом Српске краљевске академије, два пута члан намесништва малолетним владарима и четири пута председник владе Србије. По окончању студија у Француској и у Хајделбергу, вратио се у отаџбину и убрзо је постављен за шефа српског посланства у Истанбулу. Током боравка у Турској од 1861. до 1867. успешно је окончао преговоре о опозивању турских гарнизона из утврђених градова Србије. Министар иностраних послова је од 1867. до 1888. председник владе Кнежевине и Краљевине Србије у више наврата. Намесник малолетног кнеза Милана Обреновића постао је 1868. а од 1889. малолетног краља Александра Обреновића. Као намесник кнеза Милана највише је допринео доношењу новог устава 1869. а 1878. успешно је заступао Србију на Берлинском конгресу. Одбио је 1881. да потпише споразум са Аустро-Угарском, сматрајући да ће Србију учинити економски зависном од Двојне Монархије, због чега је поднео оставку на положај шефа владе. По повратку на власт 1887. и касније као регент краља Александра настојао је да Србија ослонац нађе у Русији, а у унутрашњој политици покушао је да сузбије утицај радикала, али је положај регента напустио 1893. пошто је краљ Александар уз подршку радикала извршио државни удар. Дела: "Спољашњи одношаји Србије 1848-1872", "Дипломатска историја Србије за време српских ратова за ослобођење и независност 1875-1878".

1906 - Рођен је амерички биолог немачког порекла Макс Делбрик, добитник Нобелове награде за медицину 1969. Знатно је допринео истраживањима генетске структуре вируса.

1907 - Умро је норвешки композитор, пијаниста и диригент Едвард Хагеруп Григ, који се инспирисао националним фолклором и афирмисао норвешку музику у свету. Најбоља дела остварио је у малим формама попут клавирских минијатура ("Лирски комади"), 25 нордијских народних песама и плесова, свита "Холберг", "Поетичних музичких слика", "Хуморески", соло песама. Остала дела: Клавирски концерт у а-молу, оркестарске свите "Пер Гинт", "Сигруд Јорсалфар", Гудачки квартет, Концерт за клавир и оркестар, три виолинске сонате, хорске композиције.

1908 - Рођен је амерички филмски режисер Едвард Дмитрик, аутор опорих криминалистичких филмова и филмова о социјалним и расним проблемима у САД. Филмови: "Унакрсна ватра", "Збогом, љубљена моја", "Плавуша из Сингапура", "Иза излазећег сунца", "Дај нам данас", "Жонглер", "Млади лавови", "Плави анђео", "Дрво живота", "Побуна на Кејну".

1929 - Немачки дирижабл "Гроф Цепелин" окончао је путовање око света.

1944 - Белгијске градове Брисел и Антверпен ослободиле су у Другом светском рату британске и канадске трупе.

1963 - Умро је француски државник и финансијски стручњак Робер Шуман, творац "Шумановог плана" 1950, на основу којег су 1952. Белгија, Холандија, Луксембург, Западна Немачка, Италија и Француска створиле Европску заједницу за угаљ и челик, претечу Европске уније. Био је министар финансија 1946. председник владе од 1947. до 1948. шеф дипломатије од 1948. до 1953. и министар правде од 1955. до 1956.

1965 - Умро је Алберт Швајцер, лекар, теолог, музичар, књижевник и хришћански мисионар. Добитник је Нобелове награде за мир 1952. Готово цео живот посветио је борби против болести у Африци. Од 1913. до смрти руководио је болницом коју је сам и основао у Габону, тада у саставу Француске Екваторијалне Африке. Дела: "Култура и етика", "Између воде и прашуме", "Аутобиографија", "Афричке приче", "Потрага за историјским Исусом".

1970 - У Чилеу је Салвадор Аљенде као први марксиста у западној хемисфери добио изборе за шефа државе. Уз обилату помоћ Вашингтона, чилеанска армија га је оборила и уклонила у септембру 1973.

1974 - САД су као последња западна земља успоставиле дипломатске односе са Источном Немачком.

1989 - Умро је белгијско француски писац Жорж Сименон, аутор 84 криминалистичка романа чија је главна личност имагинарни инспектор Мегре. Сименон је један од најтиражнијих аутора криминалистичког жанра уопште. Дела: романи "Лађар", "Ноћ на раскршћу", "Мали доктор", "Мегре поставља замку".

1992 - Бивши председник Бугарске Тодор Живков, збачен 1989, осуђен је на седам година затвора под оптужбом за проневеру државних фондова.

1995 - Под геслом "уједињени Јерусалим је наш", Израел је започео 15-месечну прославу 3000. годишњице прогласа краља Давида о том граду као престоници јеврејског народа.

1997 - У експлозији три бомбе, које су у Јерусалиму поставили исламски терористи, погинуло је седам и рањено око 200 људи.

1998 - Међународни трибунал у Хагу осудио је на доживотну робију бившег председника владе Руанде Жана Камбанду, оптуженог за геноцид почињен 1994. у сукобима племена Тутси и Хуту у тој афричкој земљи.

1999 - У експлозији коју су у петоспратну стамбену зграду у Бујнакску у руској аутономној републици Дагестан подметнули чеченски исламски терористи, погинуло је најмање 64 људи, махом жена и деце руских официра.

2002 - Према извештају објављеном у САД, финансијски губици Њујорка, као последица исламистичких терористичких напада на тај град 11. септембра 2001, износе између 83 и 95 милијарди долара.

2004 - Најмање 17 особа је погинуло, а више од 20 је рањено пошто је бомбаш-самоубица активирао ауто-бомбу у близини полицијске академије у ирачком граду Киркуку.

2006 - Умро је аустралијски активиста за заштиту природе Стив Ирвин, познат широм света захваљујући својим емисијама о дивљим животињама, првенствено крокодилима. Ирвин је страдао пошто га је ража убола у груди док је ронио приликом снимања документарног филма.

2006 - Успешно је обављено прво тестирање (с путницима) "Ербасовог" супер-џамбо авиона А380, највеће комерцијалне летелице у свету. Авион је полетео са аеродрома у Тулузу у јужној Француској. А380 може да превози између 555 и 800 путника, зависно од конфигурације, и има домет од 15.000 километара. Његова цена је чак 228 милиона евра.

2007 - Најмање 24 особе су погинуле, док је 66 рањено, у експлозији две бомбе у пакистанском граду Равалпиндију. Равалпинди се налази у близини престонице Исламабада, и у њему се налази команда војске и међународни аеродром.

2007 - Ураган Феликс који је захватио карипску обалу однео је најмање 38 живота у Никарагви и 9 у Мексику, при чему се још око 200 људи воде као нестали. У налету непогоде срушено је више хиљада кућа. У Хондурасу нису забележене жртве али је више од 25.000 људи евакуисано. Претходни велики ураган у Централној Америци - Мич, 1998. однео је чак 10.000 живота.

2008 - Умрла је Дафина Милановић, власница "Дафимент банке" највеће "пирамидалне" преваре 1990-их у Србији. "Дафимент банка" је основана октобра 1991. без иједног динара оснивачког улога и до престанка рада, средином 1993. према грубим проценама, остала је дужна штедишама око 150 милиона евра. У време највеће хиперинфлације у Србији 1993. она је нудила месечне и полугодишње камате и до 160 одсто.

2012 - Преминуо је легендарни српски џез бубњар Бранислав Лала Ковачев. Рођен у Кикинди, Банат, у богатој каријери музичара највише је свирао у оркестрима у Југославији и Немачкој. Сарађивао је са најзначајнијим музичарима и композиторима Србије и света, попут Душка Гојковића, Младена Гутеше, Бошка Петровића, Војина Драшкоција, Јована Маљоковића, Влатка Стефановског, као и са Чиком Коријом, Чарлијем Маријаном, Ларијем Коријелом, Четом Бејкером, Хорстом Јанковским. Упамћен је по револуционарном спајању џеза са непарном ритмичком традицијом Балкана, која је забележена на албумима " Балкан Импрессионс 1" (1982), " Балкан Импрессионс 2" (1983) и "Изворни Фолклор и Јазз " (1985).

2013 - Немачки Уставни суд одбио је тужбу коју су поднеле породице жртава ваздушног напада НАТО на мост у Варварину, уз образложење да обештећење могу захтевати државе, али не и приватна лица. У нападу авиона НАТО 30. маја 1999. године, погинуло је 10, а повређено 30 цивила, од чега 17 тешко.

2013 - Радијације око цистерни са радиоактивном водом у оштећеној нуклеарној електрани Фукушима, Јапан, достигла је највиши ниво, чак 2.200 милисиверта. Разорни земљотрес и цунами који је пресудно оштетио Фукушиму догодили су се марта 2011.

2014 - У Прагу је откривен споменик Николи Тесли, највећи на свету. Споменик у бронзи, димензија 6 x 3 x 3 метра, дело је Стефана Милкова и Јиржија Тројана, вајара и архитекте. Мотив је стилизовано "електрично пражњење". Тесла је извесно време боравио у Прагу а поседовао је и почасни докторат прашког Чешког Техничког универзитета.

(Танјуг)
 
Пристигли коментари (0)
Пошаљите коментар

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, Рио Тинто отворити рудник литијума у долини Јадра?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер