Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Izraelski nož u leđa Rusiji i (ne)očekivano mlaka reakcija Moskve
Komentar dana

Izraelski nož u leđa Rusiji i (ne)očekivano mlaka reakcija Moskve

PDF Štampa El. pošta
Vladimir Jevtić   
subota, 22. septembar 2018.

Iznad Sredozemnog mora blizu obale sirijskog grada Latakije oboren je Ruski izviđački avion „Il Iljušin 20“ pri čemu je stradala njegova kompletna posada koja čini 15 članova osoblja i članova posade. Čitav dan su iz mora vađeni ostaci ljudskih tela. Kako je došlo do obaranja?

Izraelski ratni avioni tipa „F-16“ bili su u misiji bombardovanja sirijskih ciljeva što je postala nekažnjena gotovo svakonedeljna praksa. Ruski „Il-20“ Nadgledao je zonu u Idlibu. Kada je sirijska PVO primetila izraelske avione na radaru i lansirala raketu „S-200“ prema njima oni su se podlo sakrili iza većeg odraza na radaru naime „Il-20“ letelice. Raketa je logično tada krenula prema većem odrazu i pogodila je ruski izviđački avion ne pružajući šansu nikome da preživi.

Ovaj čin izraelskog ratnog vazduhoplovstva je bio nameran i identičan onom scenariju u kojem bi izraelski avioni raketirali ruski avion. Ono što zapanjuje jeste ruski više nego mlak odgovor. Ako država Izrael može tako da postupa nekažnjeno sa jednom nuklearnom super silom šta onda očekivati od drugih zemalja koje su prikriveni ili otvoreni neprijatelji Rusije.

Kao da je u vrhu ruske administracije još ostalo Jeljcinovih elemenata koji su bili naklonjeni Izraelu. Osim toga ovo uliva dozu straha ruskim saveznicima jer ako Rusi nisu u stanju da zaštite svoje ljude kako onda te zemlje da očekuju rusku pomoć.

Predsednik Putin je razgovarao sa izraelskim premijerom Natenjahuom i to na Izraelsko insistiranje! Putin i kompletno rusko rukovodstvo je delovalo mlako i slabo. Putin je čak rekao da je pad Iljušina splet nesrećnih okolnosti a ne namerne izraelske akcije. Ovaj izraelski postupak bi trebalo da krši sve običaje rata. Kao da su Izraelci postigli dva cilja pod jedan oboren je supermoderni ruski avion i pod dva uvuklo se nepoverenje između Rusije i Sirije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom izjavio da se operacije izraelskih vazduhoplovnih snaga u Siriji preduzimaju u suprotnosti sa suverenitetom Sirije, saopštila je pres-služba ruskog predsednika. Razgovor je održan na inicijativu izraelske strane.„Vladimir Putin je podsetio da se ovakve operacije izraelskih vazdušnih snaga preduzimaju u suprotnosti sa suverenitetom Sirije. U ovom slučaju nisu se poštovali ni rusko-izraelski sporazumi o sprečavanju opasnih incidenata, zbog čega se ruski avion našao pod paljbom sirijskih sredstava protivvazdušne odbrane“, ističe se u saopštenju.

Pres-služba navodi da je presednik Rusije pozvao izraelsku stranu da ubuduće ne dopušta takve situacije.

Premijer Izraela izrazio je saučešće u vezi sa pogibijom petnaest vojnika koji su se nalazili u ruskom avionu Il-20 koji je oboren 17. septembra u Siriji.

Radi sprovođenja detaljne istrage o toj tragediji, Netanijahu je obećao da će pružiti detaljne informacije o dejstvima izraelskih aviona tog dana iznad teritorije Sirije, koje će komandant izraelskog vazduhoplovstva doneti u Moskvu u najskorije vreme.   

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra oko 23 sata izgubilo vezu sa ruskim avionom Il-20 koji se vraćao u bazu Hmejmim, a nalazio se na 35 kilometara od obale Sredozemnog mora. Ministarstvo je navelo da su otprilike u to vreme četiri izraelska lovca F-16 napala sirijske ciljeve u Latakiji. 

Prema podacima Ministarstva, krijući se iza ruskog aviona, izraelski avioni su ga stavili na udar sirijskih sistema PVO S-200 i sirijske rakete su ga oborile. Poginulo je 15 ruskih vojnika.

Izraelska vojska saopštila je da će sa ruskim vlastima podeliti sve odgovarajuće informacije kako bi se istražio incident u vezi sa oborenim ruskim Il-20.[1]

A što se Ruske reakcije tiče, sledeća Putinova izjava dovoljno govori za sebe: „Što se tiče vašeg poređenja sa poznatim događajima, kada je turski lovac oborio naš avion, to je ipak druga situacija. Tada je turski lovac namerno oborio naš avion. Ovde se pre čini da je u pitanju niz tragičnih slučajnosti, jer nije izraelski avion obarao naš“[2]

https://bit.ly/2OQS9Tu

2 https://bit.ly/2PZMhYC

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner