Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Velika je iluzija da bi bezuslovno prihvatanje Evropskog plana za Kosovo i uvođenje sankcija Rusiji vodilo obnovi demokratije i ekonomskom prosperitetu Srbije
Komentar dana

Velika je iluzija da bi bezuslovno prihvatanje Evropskog plana za Kosovo i uvođenje sankcija Rusiji vodilo obnovi demokratije i ekonomskom prosperitetu Srbije

PDF Štampa El. pošta
Miroslav Samardžić   
sreda, 01. mart 2023.

Ukoliko je Aleksandar Vučić dao usmeni pristanak na Evropski plan za Kosovo, kao što tvrde briselski zvaničnici, on će to obećanje morati da ispuni.

Jedan od vodećih američkih stručnjaka za međunarodne odnose, DŽon Miešajmer, danas pozant kao veliki kriitčar zapadne politike prema Rusiji, napisao je knjigu pod naslovom “Zašto lideri lažu: istina o laganju u međunarodnoj politici”. Njegov zaključak je da je laganje uobičajno i dozvoljeno u unutrašnjoj politici, ali nije u međunrodnoj.

 Gotovo je izvesno da je on već doneo odluku da ga prihvati, samo priprema teren da to i realizuje. Verovatno je procenio da je unutrašnje protivljenje slabo, a da je pritisak sa Zapada neuporedivo snažniji

Vučić ima veliko iskustvo sa zapadnim političarima i sigurno je potpuno svestan situacije u kojoj se nalazi. On će proceniti šta je za njega štetnije: da prihvati ili odbije Evropski plan. Gotovo je izvesno da je on već doneo odluku da ga prihvati, samo priprema teren da to i realizuje. Verovatno je procenio da je unutrašnje protivljenje slabo, a da je pritisak sa Zapada neuporedivo snažniji. Kao pragmatični političar, on će nastojati da se stavi na stranu jačeg. Ustav je za njega samo list papira.

Rat u Ukrajini drastično je pogoršao međunarodni položaj Srbije. Ona se nalazi duboko u pozadini jedne od sukobljenih strana, NATO -a i ta geopolitička činjenica u velikoj meri sužava manevarski prostor spoljne politike Srbije. Meksički pesnik Oktavio Paz odavno je primetio da se tragedija njegove zemlje sastoji u tome što je tako daleko od boga, a tako blizu Sjedinjenih Država. Ali tragedija Srbije je još veća, jer brojni analitičari i opozicioni političari tvrde da je Vučić ucenjen i da je zbog toga Evropski plan toliko nepovoljan za Srbiju.

Velika je iluzija da bi bezuslovno prihvatanje Evropskog plana za Kosovo i uvođenje sankcija Rusiji vodilo obnovi demokratije i ekonomskom prosperitetu Srbije. Ukoliko Vučić prihvati Plan on će sa Zapada dobiti dozvolu da u Srbiji radi šta god hoće. Vučić će imati status kao SKJ u vreme Hladnog rata

Za poziciju neke zemlje u međunarodnim odnosima bitni su ne samo njena ekonomska i vojna snaga i geopolitički položaj, već i karakter režima i političkih lidera. Autoritarnost u Srbiji je u značajnoj meri indukovana od strane velikih sila, koje preko lične vlasti Aeksandra Vučića ostvaruju svoje ciljeve. Ukrajinski rat oslabio je Rusiju na Balkanu i zapadni lideri tu činjenicu sada koriste kako bi konačno dovršili konstituisanje kosovske državnosti. Na Zapadu se, takođe, plaše da bi Ukrajina mogla da izgubi kapacitet za dalje ratovanje i da bi to omogućilo Rusiji da povrati svoje pozicije u našem regionu. Sve više zapadnih analitičara, nesklonih Putinu, tvrde da vreme radi za njega. Otuda žurba u Briselu i Vašingtonu.

Velika je iluzija da bi bezuslovno prihvatanje Evropskog plana za Kosovo i uvođenje sankcija Rusiji vodilo obnovi demokratije i ekonomskom prosperitetu Srbije. Ukoliko Vučić prihvati Plan on će sa Zapada dobiti dozvolu da u Srbiji radi šta god hoće. Vučić će imati status kao SKJ u vreme Hladnog rata.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner