Početna strana > Rubrike > Politički život > Nama nema nazad - Srbija je jedino što nam je ostalo
Politički život

Nama nema nazad - Srbija je jedino što nam je ostalo

PDF Štampa El. pošta
Marinko M. Vučinić   
subota, 08. januar 2022.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da projekat Jadar neće biti povučen, on stoji i nigde se pomeriti neće. Oni su ga doveli, a mi smo uradili sve što je narod tražio i to je to.

Najzad smo doživeli i trenutak kada je Aleksandar Vučić konačno jednom izrekao istinu, što se inače izuzetno retko i gotovo nikada ne dešava.

Neprestano laviranje između brutalno plasiranih neistina i besomučnog svakodnevnog spinovanja primenjuju se kao metod vladavine od samog dolaska naprednjaka na vlast, sada je ovom   vođinom izjavom došao do svog vrhunca .Hipokrizija i otvoreno licemerstvo, bezočno ruganje i obmanjivanje naroda koga je on milostivo došao da sasluša više se i ne kriju već se primenjuju otvoreno i bez ikakvog skrupula jer je naprednjački vođa ubeđen je da je njegova moć obmanjivanja i spinovanja dovoljna da svaku krizu i političku aferu pacifikuje, razvodni i stavi pod kontrolu.

Aleksandar Vučić izjavio je da 'projekat Jadar neće biti povučen, on stoji i nigde se pomeriti neće'. Najzad smo doživeli i trenutak kada je Vučić konačno jednom izrekao istinu, što se inače izuzetno retko i gotovo nikada ne dešava

Taj ničim ograničeni način lične vladavine traje već punu deceniju a da se naprednjaci i dalje neumorno pozivaju na period vladavine DOS-a do 2012 godine, kao da Aleksandar Vučić nije učestvovao u vršenju vlasti pre 2000 godine kada je Srbija doživela veliku ekonomsku, socijalnu i političku katastrofu.

Stalno prebacivanje odgovornosti na vladavinu DOS-a više ne može biti izgovor za apsolutno razaranje institucija i demokratskog potencijala srpskog društva. O tome najbolje svedoči izjava dežurne glasnogovornice A. Vučića, osobe koja sebe predstavlja kao predsednicu vlade. “Sadašnja vlast ni na jedan način nije se obavezala kompaniji Rio Tinto ali je prethodna vlast obavezala državu.

Prethodna vlast od 2004. godine davala je dozvole Rio Tintu , koji je u skladu sa zakonom i odobrenjima vlade ulagala u taj projekat i da sada država ne može da ih otera iz Srbije. To što je projekat predviđen Uredbom o prostornom planu ne prestavlja nikakav problem i ne znači ništa posebno, odnosno da ne znači da će taj projekat biti realizovan“.

Da li tzv. premijerka ima predstavu da direktno dezavuiše svoga šefa Aleksandra Vučića koji se jasno izjasnio da podržava nastavak radova na otvaranju rudnika u dolini Jadra. Ona je dodatno potvrdila da je samo deo politikantske igre A. Vučića da se ogoljenim populizmom pokriju prave namere naprednjačke vlasti sadržane u sada već otvorenom podržavanju projekta korporacije Rio Tinto što se uklapa u investicionu politiku koju oni sprovode dovodeći našu zemlju u kolonijalni položaj u odnosu na multinacionalne kompanije koje ne poštuju ni domaće zakonodavstvo niti elementarna ljudska i radna prava naših ljudi zaposlenih u njima.

Pri tome je SNS u toku kampanje za izbore 2012 dala čvrsto obećanje da će poništiti sve štetne ugovore koje je donela prethodna vlast, što se naravno nije dogodilo. Ostala je samo prazna politikantska retorika što je i danas jedna od glavnih odlika naprednjačkog režima i njegovog vođe.

Na pokretanje društvene akcije i proteste građana podstaknutih ekološkim pitanjima a posebno forsiranjem od strane države projekta otvaranja rudnika litijuma u dolini Jadra A. Vučić odgovorio je njegovom već prepoznatljivom populističkom mantrom, odlaskom u narod i davanjem obećanja koja sama služe da se fingira izlazak u susret zahtevima običnih ljudi, kao i težnjom da se dobije na vremenu i pri tome ne da da jasan odgovor na suštinski zahtev –obustavljanje otvaranja rudnika litijuma.

Deo njegove taktike je već toliko puta viđen a sastoji se u prebacivanju odgovornosti na opozicione stranke i bivšu vlast DOS-a ali i u izricanju optužbe da se ekološki protesti politizuju i služe za dobijanje političkih poena

Deo njegove taktike je već toliko puta viđen a sastoji se u prebacivanju odgovornosti na opozicione stranke i bivšu vlast DOS-a ali i u izricanju optužbe da se ekološki protesti politizuju i služe za dobijanje političkih poena. Dok se on ne bavi politikom već samo ispunjava zahteve naroda a ne političkih stranaka. Jer između njega i naroda više po njemu nema nikakvog posrednika, on je jedini pravoverni tumač narodne volje. Njegov lični oblik vladavine, praćen farsičnim kultom ličnosti i klikom nekompetentnih i slugeranjskih funkcionera samo je još jedan dokaz da diktatori nikada ništa ne uče iz istorije. Oni veruju u iracionalni svet u kome se kreću gubeći dodir sa realnim svetom i životom. I to se upravo već desilo A. Vučiću o čemu svedoči njegova“ iskrena“ izjava o tome da projekat rudnika litijuma ostaje jer je sada sasvim očigledno da je to državni projekat.

Ali njegovo političko manevrisanje i sveprisutni političko-medijski marketing nisu ovoga puta postigli očekivani učinak , jer je narod na koji se on poziva prozreo njegovu nedostojnu i beskrupoloznu politikantsku igru. Jer posle njegove izjave da projekat rudnika litujuma u dolini Jadra stoji i nigde se pomeriti neće dobio je jasan odgovor iz Gornjih Nedeljica. “Zgroženi smo izjavom Aleksandra Vučića, krećemo u proteste od 3 januara 2022 godine“. Savez ekoloških organizacija takođe je najavio pokretanje novih protesta i blokada saobraćajnica. “Ovog puta umesto dosadašnjih sat, odnosno dva sata, najavljuje da će blokade trajati čak tri sata i to sa početkom u 13 časova. Prvo ćemo blokirati puteve tri sata , a posle i duže i šire, sve dok Predsednik Aleksandar Vučić ne povuče uredbu i ne skloni Rio Tinto iz Jadra i Srbije. Nama nema nazad, a ni svima vama, jer Srbija je jedino što nam je ostalo. Mi nismo političari, već običan narod koji ne želi rudnike litijuma u svojoj blizini. Stanite uz nas da budemo narod dostojan svojih predaka.“ Ovo je Suvoborska i Cerska bitka našeg vremena izjavila je Ljiljana Bralović iz ekološkog udruženja Suvoborska Greda.

Ova najava novih protesta jasno govori da se više ne radi o dnevnoj politici i politikantskim igrama u kojima se dobro snalazi A.Vučić, već je u pitanju odbrana prava na dostojanstven ljudski život, predačkog iskustvo opstanka na zemlji koju obrađuju generacije iz ovoga kraja, istorijske i   iskonske težnje da se odbrani i sačuva tradicija otpora i suprotstavljanja nepravdi i nasilju.

Zato je od presudne važnosti da protesti i dalje ostanu izraz već izražene volje građana da brane osnovne egzistencijalne preduslove-vodu, zemlju i vazduh i to na način koji će biti negacija naše etablirane i jalove stranačke politike. Ukazuje se presudne prilika da se sada akciono i programski objedine sve ekološke inicijative jer to je osnovni preduslov da se ovoga puta ne raspe i obesmisli probuđena energija građana jer je očekivano da će naprednjački režim učiniti sve da diskredituje ekološki pokret tako što će ga predstaviti nejedinstvenim ali i kao deo naše inače dezavuisane i obesmišljene svakodnevne politike.

O tome najbolje svedoče izjave A . Vučića već toliko puta ponovljene i ispražnjene od bilo kakvog smisla“ Ponosan sam na to što nemam pare u inostranstvu i moj jedini cilj je da OSTANEM U KNjIGAMA KAO ČOVEK KOJI JE URADIO NAJVIŠE. To je teror, oni ne daju nikome da misli drugačije, opozicija delu je u dva pravca-da Vučiću uništi život i sa druge strane napada na svakoga ko misli drugačije. Da li neko od predstavnika bivšeg režima ima plan. Pa ima ga. To je kakao streljati, ubiti , suditi svima oko Vučića. Video sam da je Imra Kan postavio jedan zapis na mrežama koji kaže da ako hoćeš da izbegneš kritiku, treba da ne radiš ništa i budeš niko i ništa. Nemam problem s tim, jer na kraju rezultat i rad pobeđuju“.

On nam je ostao dužan odgovor na pitanje? Da li je ponosan što je tako bezočno obmanjivao i lagao narod u Gornjim Nedeljicama i šta su njegov rad i „istorijski“ rezultati doneli običnim „ljudima“ , samo gomilu praznih obećanja, ogoljeno politikanstvo i pokušaj da se još jednom obmane okupljeni narod kome je on po njegovim rečima tako posvećen.

Sve je to bilo diletantsko glumatanje i politikantska predstava u kojoj on nastojao da i dalje igra ulogu neprikosnovenog vođe i blagonaklonog političara spremnog da rešava probleme običnog naroda. A njegova vladavina se i zasniva na ogoljenom politikanstvu, bezočnom obmanjivanju i klijentelističkom ustrojstvu njegove nezasite oligarhije. U ovaj način vladavine spada i njegova tvrdnja da su protesti ispolitizovani i pored toga što su zahvaljujući njegovoj dobroj volji ispunjeni svi zahtevi naroda čiji je on jedini autentični glasnogovornik.

Ovu njegovu nedostojnu mantru šire tabloidi i elektronski mediji sa nacionalnom pokrivenošću, što je samo izraz apsolutne medijske kontrole na kojoj počiva naprednjački režim i sistem lične vladavine A. Vučića. On nije   prilikom „istorijske „ posete Gornjim Nedeljicama odgovorio na osnovni zahtev naroda da se tada bezrezervno   odredi o zahtevu o neophodnosti zaustavljanja projekta otvaranja rudnika litijuma. Smatrajući da je uspeo da svojom „harizmom“ dovoljno pacifikuje i umiri proteste građana on se sada jasno i nedvosmisleno izjasnio da i dalje podržava iskopavanja litijuma u dolini Jadra, što je moglo biti iznenađenje samo za one koji podležu oprobanom politikantskom manevru, da je vođa dobronameran i spreman da razgovara sa narodom ali ne i sa onima koje on smatra da su nekonstruktivna i razbijačka opozicija.

Naravno, za sve greške i propuste krivo je njegovo okruženje, ministri i lokalni funkcioneri koji rade na svoju ruku i bez njegovog znanja. On se često poziva na njegovu hrabrost i nedostatak kukavičluka ali nije imao smelosti i ljudskog poštenja da građanima Gornjih Nedeljica kaže da projekat Rio Tinta i rudnik litijuma imaju njegovu nedvosmislenu podršku . Na taj način on se pre svega narugao ljudima koji se bore u tom kraju za svoju zemlju i opstanak ali je pokazao kao i mnogo puta do sada svu svoju bezočnost i licemerstvo što su trajni izraz i suština njegove vladavine i neprestanog obmanjivanja naše javnosti. On je davno već prekoračio granicu u kojoj je laž postala glavni izraz njegovog   shvatanja i delovanja u politici. Maske su najzad pale u ukazalo se pravo lice naprednjačkog režima, zasnovano na megalomanskim težnjama jednog čoveka ubeđenog da stvara istoriju, ne vodeći računa o notornoj činjenici da istorija ume da bude veoma surova i nepravedna , u šta su se do sada uverili mnogi „samozvani velikani i „samoproglašene “istorijske“ vođe koji su silaskom sa vlasti nestali netragom sa političke scene a istorija ih je zabeležila samo kao ordinarne uzurpatore, diktatore i politikante.

Po svemu sudeći „veliki mag” političkog marketinga se ovoga puta preigrao. Precenio je po svemu sudeći svoje političko „umeće“ nudeći svoju pseudo harizmu kao glavni faktor rešavanja duboke političke i društvene krize nastale nakon organizovanja protesta i blokada izazvanih delovanjem Rio Tinta i njegovog projekta otvaranja rudnika litjuma.

Sada se on suočava sa "običnim" narodom, na koji se neprestano poziva, ne prihvatajući da se radi o ljudima spremnim da založe i svoj život u odbrani iskonskog prava na opstanak

Njegova vladavine ulazi u desetu godinu a on ostaje i dalje zarobljen u svom anahronom i retrogradnom shvatanju politike u kojem je dominantno odsustvo poštovanja i sprovođenja temeljnih demokratskih principa i vrednosti, uvažavanja ljudskih prava i slobode kritičkog mišljenja  kao i slobode medija, nipodaštavanje kompetentnosti i znanja, podsticanja slugeranjstva i trivijalnog i anahronog kulta ličnosti, prožimanja vlasti i kriminalnih organizacija, rasprostranjeni klijentelizam i enormno bogaćenje njemu i njegovoj partiji najbliskijih i najodanijih ljudi.

Sada se suočava sa "običnim" narodom na koji se neprestano poziva ne prihvatajući da se radi o ljudima spremnim da založe i svoj život u odbrani iskonskog prava na opstanak, a to je više od politike i političkih igara na koje je on inače navikao, radi se o zastupanju nepatvorenog ljudskog života i vernosti predačkom pozivu i pokretačkom istorijskom iskustvu.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner