Početna strana > Rubrike > Politički život > Od "Aktivnog centra" do Srpske napredne stranke - Nacionalna ideologija i lični interesi
Politički život

Od "Aktivnog centra" do Srpske napredne stranke - Nacionalna ideologija i lični interesi

PDF Štampa El. pošta
"Otadžbina"   
utorak, 20. oktobar 2020.

Imenovanje Petra Petkovića za direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju je klasičan primer kada jedan političar zbog karijere i privilegija naprasno menja ideologiju.

U vreme potpisivanja Briselskog sporazuma Petar Petković se nalazio na funkciji portparola Demokratske stranke Srbije i bio je poslanik iste stranke u Skupštini Republike Srbije. Tada se isticao u javnim nastupima i kao portparol DSS-a u žestokoj kritici Briselskog sporazuma nazivajući ga izdajničkim.

Kreatore tog sporazuma Ivicu Dačića, ondašnjeg predsednika vlade i Aleksandra Vučića, prvog potpredsednika vlade sasvim opravdano je nazivao izdajnicima. Ali do kada? Do onog momenta, a to je samo posle godinu dana, kada DSS na izborima 2014. godine nije prešla cenzus. Petar Petković žurno menja politički tabor i prelazi u onaj izdajnički samo što sada hvali Briselski sporazum. Toliko o moralu ovog mlađanog političara koji je uzgred budi rečeno osim političkih nauka studirao i teologiju.

Petar Petković žurno menja politički tabor i prelazi u onaj izdajnički samo što sada hvali Briselski sporazum

Ali krenimo redom. Petar Petković je 2006. godine postao pripadnik Aktivnog centra koji je delovao pod patronatom Demokratske stranke Srbije. Zadatak tog istog centra je bio da na tribinima širom Republike Srbije građanima predoči da borba za Kosovo i Metohiju tek počinje, da je to deo srpske teritorije i da se za taj prostor mora po svaku cenu boriti. Članovi tog Aktivnog centra su između ostalih bili i Marko Đurić, Nikola Selaković i Miloš Jovanović.

Marko Đurić je bio u „Otporu“ tokom rušenja režima Slobodana Miloševića a onda je opet zbog karijere postao srpski nacionalist i simpatizer DSS.

Posle dolaska SNS na vlast postaje politčki savetnik, ne zna se po kom pitanju, Tomislava Nikolića čije redove je brzo napustio prelazeći kod Aleksandra Vučića. Ostaće upampćen po tome što je govorio da smo pobedili Albance sa 5-0 a mi smo u okviru tog rezultata separatistima predali i policiju, i sudstvo, civilnu zaštitu, telekominikacije...

Ostaće i upamćen po servilnim, frenetičnim aplazuima kojima se divi svom velikom šefu Aleksandru Vučića i glupavim izrazom lica dok aplaudira

Ostaće i upamćen po servilnim, frenetičnim aplazuima kojima se divi svom velikom šefu Aleksandru Vučića i glupavim izrazom lica dok aplaudira. Postao je rekorder u dužini aplaudranja zbog čega je nagrađen funkcijom ambasadora Srbije u SAD.

Nikola Selaković je po dolasku na vlast SNS postao prvo ministar pravde a onda zbog vernosti i generalni sekratar kabineta predsednika Srbije. Manir mu je da povećava broj Albanaca. Njihov broj je po rečima savetnika prvo bio milion i 700 hiljada pa milion i 900 hiljada pa je onda prešao dva miliona i to u vremenu kada su Albanci sa KiM masovno migrirali iz ekonomskih razloga u zemlje Zapada. Na skupu u Lapljem Selu posle ovakvih izmišnjenih statističkih podataka o broju Albanaca bio je grubo izviždan od prisutnih Srba.

Miloš Jovanović je već posebna priča. Bio je poslanik i potpredsednik DSS koju je jedno vreme napustio. Kao asistent na pravnom fakultetu u Beogradu malo je zastao a onda ga je Aleksandar Vučić preko dekana izgurao za docenta na istom fakultetu. Opet uz pomoć ondašnjeg predsednika vlade Aleksandra Vučića a malo i uz pomoć BIA dolazi na čelo DSS nasledivši Sandu Rašković-Ivić koja je bila žestok kritičar režima Aleksandra Vučića.

Opet uz pomoć ondašnjeg predsednika vlade Aleksandra Vučića a malo i uz pomoć BIA dolazi na čelo DSS nasledivši Sandu Rašković-Ivić koja je bila žestok kritičar režima Aleksandra Vučića

Ovaj lažni opozicionar prvi je lansirao ideju da se sa Srpskom naprednom strankom može biti u koaliciji na lokalnom nivou a opozicija na parlamentarnom što se na delu ne vidi.

Pre podne je Miloš Jovanović na Vračaru i Voždovcu gde je DSS sa SNS-om bila u koaliciji, odlučivala o poslovnom prostoru, a posle podne navodno branila južnu sprsku pokrajinu od tog istog SNS-a. 

Bez obzira na izborne uslove DSS je učestvovala, kao i svi lažni opozicionari, na proteklim parlamentarnim izboirma, a na zadnjim predsedničkim je glasala u korist Aleksandra Vučića na Republičkoj izbornoj komisiji

Bez obzira na izborne uslove DSS je učestvovala, kao i svi lažni opozicionari, na proteklim parlamentarnim izboirma, a na zadnjim predsedničkim je glasala u korist Aleksandra Vučića na Republičkoj izbornoj komisiji. Danas je opet u opštini Stari Grad koalicioni partner SNS. Sam predsednik Srbije je znao da kaže da mu je Miloš Jovanović najomiljeniji opozicionar a za uzvrat od strane predsednika Demokratske stranke Srbije nikada se nijedna gorka reč nije čula na račun Aleksandra Vučića. (Vredi pomenuti da je odmah po dolasku na čelo DSS Miloš Jovanović za predsednika politčkog saveta postavio Miloša Kovića koji je do skoro bio na toj istoj funkciji.)

Za mlade ljude je karakteristično da su principijelni, da su istrajni, sa jakim moralnim načelima i da bez obzira na bilo kakve i koje materijalne privilegije ostaju verni svojim idejama. Nažalost, ima i suprotnih primera. Ova četvorica pomenutih političara su tipičan primer političkih metemorfoza zbog ličnih interesa.

Kosovska Mitrovica, 20.10.2020.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner