Početna strana > Prenosimo > Alo, alo, ovde Cane
Prenosimo

Alo, alo, ovde Cane

PDF Štampa El. pošta
Dragoljub Žarković   
petak, 19. mart 2010.

(Vreme, 18.3.2010)

Nova bura, započeta u ponedeljak a pojačana u utorak, u vazda ustalasanoj srpskoj priči o parama i kriminalu – izazvana ovaj put uključenjem Stanka Subotića, zvanog Cane, u intervju Jugoslava Ćosića s Nebojšom Medojevićem – Miroslava Miškovića zatekla je na 19 spratu, u restoranu, u Sofiji, gde je trebalo da proslavlja svoju bugarsku, dakle evropsku akviziciju vrednu oko 70 miliona evra.

Nema pouzdanih dokaza da mu je prošlog utorka preseo ručak u čast preuzimanja tamošnjeg lanca trgovina, ali isto kao i Milan Beko, Mišković zna da mu poslovi idu bolje, a da živi mirnije kad ga ima manje u novinama, a posebno na – televiziji.

U trenutku dok je Medojević, lider crnogorskog Pokreta za promjene, pričao na Televiziji B92 o sprezi narko-kartela Darka Šarića, osumnjičenog za šverc 2,7 tona kokaina, sa vlastima u Crnoj Gori, Ćosić je najavio uključenje Subotića, tvrdeći da su ga pozvali "na njegov švajcarski broj".

"Ja sam u Ženevi, gde živim već 12 godina. Neka mi taj čovek kaže zbog čega laže? Ovde sam slobodan čovek i nema potrebe da se krijem", rekao je Subotić prilično povišenim tonom.

On je potom ponovo pitao Medojevića da objasni "zbog čega laže da se krije na Žabljaku".

"Da li to govori po nalogu Beka i Miškovića, koji su me prevarili za 50 miliona evra i sada im treba neko da me napada. Oni su direktni nalogodavci tih tvrdnji. Beko i Mišković su od tog novca kupili Luku ‘Beograd’ i ‘Večernje novosti’", tvrdio je Subotić.

KOLATERALNA ŽRTVA: Čule su se, dakle, čarobne reči za brzo izazivanje narodnog zgražanja: milioni evra, prevara, Mišković i Beko. Strela je odapeta, mada nije jasno šta će da pogodi.

"Nisam znao da će se Subotić uključiti u emisiju. Bio sam iznenađen. Nikada nisam dao izjavu u vezi sa Miškovićem i Bekom. To što je Subotić rekao da im je on dao novac da kupe Luku ‘Beograd’ i ‘Večernje novosti’ prvi put sam čuo u emisiji. Beka sam sreo nekoliko puta, a Miškovića ni ne znam. Ovo je bila očajnička poruka i pretpostavljam da Subotić verovatno ima neke informacije da se protiv njega u Srbiji sprema neka veća optužnica. Ovo je bila poruka i Tadiću da će se Subotić boriti, a, ipak, možda samo blefira. Očito je da se iza ovoga valja krupna stvar i da sam u ovoj emisiji bio kolateralna žrtva. Ja sam tu samo iskorišćen i lažno optužen. Ovo nije bila pretnja samo meni već i Tadiću i vlastima u Srbiji", rekao je posle emisije Nebojša Medojević i dodao:

"Ukoliko specijalni tužilac proširi optužnicu i za krivično delo kao što je transnacionalni kriminal, Subotić više neće biti siguran ni u Švajcarskoj, čije pravosuđe ne poznaje aktuelnu kvalifikaciju ‘zloupotreba službenog položaja’, pa ga zato i ne izručuje Srbiji."

Medojević je za dnevnik "Blic" izjavio da mu "voditelj emisije nije ni nagovestio da se sprema presedan i da će biti živog uključenja u intervju, još manje da treći učesnik razgovora može biti lice sa crvene Interpolove poternice. Bila je to klasična nameštaljka."

Subotić je naveo da "Mišković i Beko u Crnoj Gori imaju Medojevića, u Hrvatskoj Ratka Kneževića, a u Srbiji Aleksandra Tijanića."

"Protiv njih sam u Švajcarskoj podneo prijave", rekao je Subotić. On je poručio "da ukoliko treba još nešto da odgovori da ga slobodno pozovu". Za vreme dok je govorio Subotić, Medojević mu nije odgovarao, već je po okončanju telefonskog razgovora demantovao te navode i rekao da je izjave Subotića shvatio kao pretnju.

SAOPŠTENjA I RAZGRANIČENjA: Delta holding je demantovao sve tvrdnje koje su iznete u sinoćnoj emisiji i pozvao državne institucije da reaguju i pruže "pravnu zaštitu domaćim kompanijama koje savesno posluju i primenjuju domaće i međunarodne standarde poslovanja".

Luka "Beograd" takođe je demantovala tvrdnje, negirajući da je Subotić imao bilo kakvog udela u kupovini luke.

Kompanija Vordfin iz Luksemburga saopštila je, povodom izjave biznismena Stanka Subotića za TV B92, da je ona većinski vlasnik Luke "Beograd" i da ima kontrolu nad 93,645 procenata ukupno emitovanih akcija te kompanije.

"Želimo da upoznamo javnost, poslovne partnere i finansijske institucije sa kojima sarađujemo, da su neistinite tvrdnje koje zajednički javno iznose gospodin Stanko Subotić i TV B92, jer mi sa dotičnim gospodinom ili sa njegovim firmama nikada nismo poslovno sarađivali", piše u saopštenju Vordfina.

Kompanija Vordfin navodi da je prvi paket akcija Luke "Beograd" stekla uspešnom ponudom za preuzimanje akcija u oktobru 2005. godine, kada je i postala većinski vlasnik. Vordfin je zatim dodatno objavio još dve ponude za preuzimanje i jednu dokapitalizaciju, navodi se u saopštenju.

"Jedini finansijski partner Vordfina prilikom sticanja akcija Luke ‘Beograd’ bila je Hypo Alpe-Adria-Bank International AG iz Klagenfurta. Ukupan iznos finansiranja je 40,11 miliona evra i realizovan je u četiri tranše: 9,4 miliona 25. oktobra 2005. godine, 2,46 miliona 27. marta 2006. godine, 12,5 miliona evra 15. decembra 2006. godine i 15,75 miliona 14. juna. 2007. godine. Svi navedeni krediti još uvek su u korišćenju", piše u saopštenju luksemburške kompanije.

Vordfin ističe da je, kao kompanija iz EU, svakodnevno podređen strogoj zakonskoj regulativi za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

Ta kompanija izražava spremnost da sarađuju sa nadležnim organima u Srbiji u vezi sa svim zahtevima koji se odnose na pokrenuto pitanje.

Predsednik Skupštine akcionara Luke "Beograd" Nenad Popović izjavio je Tanjugu da zasad ne zna da li će ta kompanija zatražiti pravnu zaštitu zbog optužbi biznismena Stanka Subotića Caneta koje je izneo u telefonskoj izjavi u emisiji TVB92.

"U ovom momentu Luka ‘Beograd’ je dala saopštenje i videćemo da li je potrebno nešto raditi, ali u ovom momentu ne znamo tačno. Prosto, ne osećamo se odgovornim da odgovaramo na netačne insinuacije i tvrdnje jednog lica koje se nalazi na poternici i koje u ovoj državi treba da krivično odgovara, to jest pred sudom, za nešto što mu se stavlja na teret", rekao je Popović.

On je dodao da je Luka "Beograd" izašla sa demantijem Subotićevih navoda "da bi umirila svoje poslovne saradnike i radnike, u pogledu kredibilnosti i finansijskog poslovanja kompanije".

Popović je rekao da je kupovina Luke "Beograd" finansirana iz kredita banaka, ali da ne može da kaže ko je vlasnik tog preduzeća.

Posle uspešne objave preuzimanja, luksemburški investicioni fond Vordfin poseduje 93,63 odsto kapitala Luke "Beograd", dok je kod malih akcionara preostalo 6,37 odsto akcija.

U izveštaju o toj transakciji, koji je ranije objavio Savet za borbu protiv korupcije, navodi se da su prodajom državnog paketa u preduzeću Luka "Beograd" oštećeni država i mali akcionari.

Savet je, prvi i jedini, do sada objavio i strukturalnu šemu vlasništva, po kojoj su Milan Beko i Miroslav Mišković većinski vlasnici Luke "Beograd".

Uprava Kompanije Novosti saopštila je da u njihovom kapitalu nema novca Stanka Subotića.

Zajednički interes VAC-a i Stanka Subotića u pogledu sticanja vlasništva nad kompanijom Novosti našoj javnosti je dobro poznat, kao što je već objavljivano u drugim medijima, dok će konačnu reč u tome imati nadležni organi Republike Srbije, piše u saopštenju Uprave Kompanije Novosti.

Nemačka medijska grupa VAC (WAZ) saopštila je da novac za kupovinu većinskog paketa u Kompaniji Novosti potiče isključivo sa računa tog nemačkog koncerna.

U saopštenju VAC navodi da je "iskoristio mogućnost za kupovinu više od 60 odsto udela u Novostima".

"Novac je podignut isključivo sa nemačkih računa kompanije VAC. U ovom trenutku čekamo dozvolu od antimonopolske komisije (u Srbiji)", navodi se u saopštenju nemačke kompanije VAC dostavljenom agenciji Beta.

Nemačka kompanija dodaje da nije upoznata sa sadržinom izjave Subotića u emisiji Televizije B92.

"Ne možemo ništa da kažemo o tome jer nam je situacija potpuno nepoznata. Tu ne postoji nikakva veza sa našim interesovanjem za kupovinu", dodaje se u saopštenju.

Ritualno su se oglasili i predstavnici stranaka, neka ministarstva, neizbežni Ratko Knežević koji je novinara Ćosića optužio da je na platnom spisku Caneta Subotića...

MOTIVI I PORUKE: U celoj priči Caneta Subotića, koji po izveštaju švajcarskog Interpola, od dokumenata te zemlje ima samo vozačku dozvolu, ima nekoliko šupljih mesta. Jedan od pomenutih u njegovoj optužbi tvrdi da je novac jedina Canetova ideologija i da ga je zaradio u poslovima gde je 90 odsto aktera umrlo, a deset odsto je preživelo. Izgleda zbilja nelogično da Subotić u trenutku kad mu država popisuje i pleni imovinu, sam, telefonom, na televiziji, prijavljuje da ima imovinu, makar ona bila u rukama Miškovića i Beka, vrednu 50 miliona evra.

Najsumljivije je, međutim, da on u svom obraćanju, koje je, očigledno, unapred pripremljeno, ne pominje nijedan ugovor, bankarsku garanciju, bilo kakvu "finansijsku ispravu" kojom bi potkrepio svoju tvrdnju. U poslovnim krugovima neki sitan novac može da promeni račun na osnovu uzajamnog poverenja ljudi koji posao sklapaju, ali još nije bilo, niti će biti, da neko barata s tuđih 50 miliona evra a da ovaj čije su pare nema neki dokaz kojim bi se obezbedio.

Šta bi onda mogli biti motivi za ovakav nastup Caneta Subotića? Gradom kruže razne pretpostavke: da je u pitanju klasičan reket, zastrašivanje, podizanje prašine pred očekivano proširenje optužnice protiv Subotića, jer je "zloupotreba službenog položaja" za švajcarsku vlast nedovoljan argument za izručenje, pa sve do banalnog motiva – osvete. Sigurno jedan, a verovatno i oba aktera pomenuta u Subotićevom telefonskom programu, skrenuli su pažnju Milu Đukanoviću da mu kontakt sa Subotićem nanosi štetu. Riba se, uostalom, najviše bacaka kad je na – suvom.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner