четвртак, 28. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Преносимо > Најважније у економији Србије 2008.
Преносимо

Најважније у економији Србије 2008.

PDF Штампа Ел. пошта
Бета   
петак, 02. јануар 2009.

1. ЕНЕРГЕТСКИ СПОРАЗУМ: Србија и Русија потписале су 24. децембра уговор о продаји НИС-а Гаспрому за 400 милиона евра и споразуми о изградњи гасовода Јужни ток и завршетку складишта гаса Банатски двор. Председници Србије и Русије Борис Тадић и Дмитриј Медведев потписали и споразум, који ће бити политичка гаранција да ће Србија добити гасовод Јужни ток и да ће бити завршено подземно складиште гаса Банатски двор.

2. АРАНЖМАН СА ММФ-ом: Србија и ММФ половином новембра постигли споразум о стренд-бај аранжману од око 520 милиона долара, чије је одобравање са половине децембра померено на половину јанаура идуће године.

3. ФИЈАТ У КРАГУЈЕВЦУ: Влада Србије и италијански произвођач возила Фијат потписали су 29. септембра уговор о заједничком улагању 700 милиона евра у фабрику аутомобила у Крагујевцу.

4. РАСКИНУТА КОНЦЕСИЈА: Половином децембра концесионар аутопута Хоргош-Пожега једнострано је раскинуо уговор о концесији, након вишемесечног натезањa са Владом Србије на који начин ће бити прекинут споразум о концесији.

5. НЕУСПЕЛИ ТЕНДЕРИ: Током 2008. године пропали су тендери тендери за неколико великих предузећа, као што су Јат ервејз, Рударско-топионичарски басен Бор, Индустрију мотора и трактора, Јат техника.

6. СВЕТСКА КРИЗА И У СРБИЈИ: Почетак економске кризе, која је свет захватила у септембру, крајем године посредно стигао и до Србије, тако да је највећи домаћи извозних Ју-Ес стил Србија за почетак 2009. најавио делимично обустављање производње.

7. КУРС ЕВРА: Динар најслабији према евру од увођења европске валуте. Српска валута у октобру почела је значајније да слаби, под утицајем светске финасијске кризе и смањених новчаних прилива из иностранства тако да је 4. децембра био најслабији према евру, када је један евро достигао вредност од 91,63 динара.

8. РУСКА БАНКА: Прва руска банка почела је да ради у Србији. Московска банка почела у Србији да ради половином октобра.

9. ПАД НА БЕРЗИ: Индекс најликвиднијих акција Београдске берзе Belex15 изгубио је ове године на вредности више од 1.800 поена, односно непуних 80 одсто. Годину је Belex15 почео на нивоу од 2.289,35 поена, испод 2.000 поена је пао почетком марта да би му се крајем септембра вредност спустила испод почетних 1.000 поена.

10. ТРЖИШТЕ ИНТЕРНЕТА: Либерализовано је великопродајно тржиште Интернета у Србији у децембру и почела је либерализација фиксне телефоније (издавањем одобрења за пружање телефонских услуга преко Интернета - VoIP и за повезивање са телекомуникационом мрежама у иностранству).

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер