Početna strana > Samo smeh Srbina spasava > Teška reč (5. januar 2025.) - gost Aleksandar Vučić
Samo smeh Srbina spasava

Teška reč (5. januar 2025.) - gost Aleksandar Vučić

PDF Štampa El. pošta
Nenad Pivaš   
četvrtak, 04. jun 2015.

Dobro veče poštovani gledaoci. Ja sam Dragan J. Vučićević, urednik Informera, dobrodošli u još jedno izdanje emisije Teška reč na TV Pink. Danas u studiju naš gost će je predsednik vlade Srbije, Aleksandar Vučić, koji se juče vratio iz Berlina sa pregovora o normalizaciji srbijansko-vojvođanskih odnosa.

Gospodine Vučiću, dobar dan i dobro nam došli!

- Dobar dan i bolje vas našao.

Kako je protekla vaša poseta Berlinu? Kako toku pregovori o normalizaciji odnosa sa Novim Sadom?

- Pregovori nisu bili ni malo laki no mi smo jasno izneli naše stavove, priznanje nezavisnosti Vojvodine nije na dnevnom redu niti će biti dok sam ja premijer.

Da li strahujete da bi Vojvodina kao članica Evropske ynije mogla da blokira ulazak Srbije u trenutku kada naše članstvo bude na dnevnom redu?

- Postoje neki u Novom Sadu koji o tome sanjaju, evo, rećiću vam konkretno, u pitanju je njihov premijer Nenad Čanak on je govorio o toj mogućnosti. Međutim, ja sam na to odlučno rekao da tako nešto nikada neće proći jer kao što Srbija uz protivljenje Vojvodine ne može da uđe u EU tako ni oni, ukoliko se mi protivimo, ne mogu postati članica UN. Ono što ohrabruje je i stav nemačka kancelarke koja insistira da se dijalog mora nastaviti i da ona vidi Srbiju kao deo velike evropske porodice.

Kad već pominjete premijera Čanka on je rekao da vi otežavate nastavak pregovora.

-  Gospodin Čanak ima tu osobinu da svako nepristajanje na njegove zahteve, ne predloge već zahteve, tumači kao nepristajanje na same pregovore. E ako je tako ja ću bogami da otežavam! Od dijaloga nikada nisam bežao, naročito ukoliko je to može da koristi mojoj zemlji, ali da pristajem na svaki hir ne dolazi u obzir, ja nisam od te sorte ljudi.

Dok ste Vi bili u Berlinu, predsednik Bojan Pajtić rekao je da su prava srpske manjine u Vojvodini na najvišem nivou, da je ona integrisana u punoj meri, dok se, sa druge strane, u Srbiji vrlo često može čuti govor mržnje prema Vojvođanima.

- Bilo bi dobro da je tako, ali nažalost nije, položaj našeg naroda se popravio, to moram da priznam ali je on još uvek daleko od zadovoljavajućeg. Što se tiče onih u našoj zemlji koji govore protiv većinskog naroda u Vojvodini njihov značaj se preuveličava. Međutim, i pored toga što je njihov značaj mizeran mi smo rešeni da se svom snagom borimo protiv mržnje koju oni šire prema većinskom narodu Vojvodine.

Tim svojim izlivima mržnje oni zapravo rade potpuno suprotno od parole "Vojvodina je Srbija" koju tako rado uzvikuju. Jer ne možete želeti da Vojvodina bude deo Srbije a u isto vreme odbijate da prihvatite one koji tamo žive, to je jednostavno kontradiktorno kao i čitav njihov pogled na svet i drago mi je što građani Srbije to prepoznaju i većinsku podršku daju meni koji stvari gledam racionalno a ne njima.

Isti ti krugovi optužuju vas da puzajućim putem priznajete nezavisnost Vojvodine i da se to vidi i po tome što težite članstvu u EU koja je ne samo priznala Vojvodinu već ju je i primila u svoje članstvo.

- Oni po običaju izvrću stvarnost, naše članstvo u EU znači upravo suprotno, znači da će i ostatak Srbije biti tamo gde se naša severna pokrajina već nalazi. I to znači celovita Srbija! To znači borba za teritorijalni integritet na delu! I interesantno je da oni svojim protivljenjem našem putu u Evropu dele mišljenje sa separatistima u Novom Sadu koji takođe žele da Srbija ostane izolovana i bez prijatelja u svetu.

To dovoljno govori, ali se to neće desiti, naša država će na žalost i jednih i drugih biti jaka i poštovana Kada je EU u pitanju, dodaću još i to da smo vrlo blizu dogovora sa njima koji podrazumeva da će se naše vojne i policijske snage zajedno sa njihovim naći u kopnenoj zoni bezbednosti između centralne Srbije i autonomne pokrajine Vojvodine. Dakle još malo i naši organi reda biće u Surčinu, Batajnici, na Bežanijskoj Kosi i u Borči. To govori dovoljno o tome da stav Brisela nije takav kakav oni prikazuju.

Da li se u svemu slažemo sa njima? Pa ne slažemo se i ja to govirim i tamo kao što govorim i ovde. I zbog toga me uvažavaju. Evo recimo otvoreno sam rekao svima da njihova odluka da kao gost na zasedanju međunarodne komisije za teološki dijalog bude prisutan i tkz. patrijarh bački i cele Vojvodine  nije nešto što šalje pozitivan signal Srbiji. Ali isto tako moram da priznam da u pregovorima sa našom severnom pokrajinom ispred njihove delegacije piše samo Vojvodina, a ne "Slobodna republika Vojvodina" kako oni sebe zovu. Dakle stvari nisu crno-bele.

Deo medija bliskih bivšoj vlasti tvrdi da ne postoji nikakva platforma za pregovore i da ste u njih krenuli bez ikakve ideje samo radi lične promocije, kako gledate na te tvrdnje? Nisu li one malo ironične ukoliko imamo na umu da bliskost koja je postojala između njih i sadašnjih separatističkih čelnika?

- Znate kako to već često ide u našoj zemlji gde o poštenju često najviše pričaju lopovi. Tako i problemima teritorijalnog integriteta pričaju oni koji su ih napravili. Oni koji su sedeli u stranci sa Bojanom Pajtićem tvrde da sam ja kriv i za gubitak pokrajine i za usporavanje evrointegracija.

Ne govore istinu ni u jednom slučaju, prvo, Vojvodina, barem za mene, nije izgubljena, možda bi oni kao i njihov bivši stranački kolega voleli da jeste, možda time peru svoju savest, ne znam u to neću da ulazim, no za mene je naša severna pokrajina sastavni deo Srbije. Drugo, nije tačna ni tvrdnja da je došlo do usporenja evrointegracija, jer mi za naše reforme konstantno dobijamo pohvale.

A kakva je vaša ideja za rešavanje pitanja Vojvodine?

- Dobro je što ste to pitali, znate, stav da nikad nećemo priznati nezavisnost je važan, ali na njemu se ne može ostati, potrebno je da imati i ekonomske ideje. Upravo je ekonomija ono čime su oni, doduše na demagoški način, pravdali svoj separatizam. Naše je da ponudimo jasnu alternativu, sa jedne strane da učinimo ekonomiju Srbije jakon i stabilnom a standard većim nego u našoj severnoj pokrajini i time pokažemo da nisu tačne njihove tvrdnje da su se krajevi južno od Save i Dunava razvijali na njihov račun.

Sa druge strane da ostanemo otvoreni za svaki vid ekonomske saradnje sa njima da običan svet u Vojvodini vidi da od matice mogu imati samo korist i da je ta korist obostrana. To je u skladu i sa stavom EU da protok robe i kapitala mora da postoji, bez obzira na konačni status, taj njihov stav nam ide u prilog. Obesmišljavanjem njihovih argumenata nateraćemo ih počnu ozbiljnije da gledaju na stvari i izimaju u obzir naše predloge.

Šta je ono što im nudite?

- Model odnosa dve Nemačke kakav uspostaljen 70ih godina 20. veka. Obe zemlje su tada postale članice Ujedinjenih nacija ali su izbegle puno priznanje jedna druge, kao što su se obe odrekle pretenzija da samo jedna od njih može biti predstavnik nemačkog naroda.

Politički analitičar  Đorđe Vukadinović smatra da je ta ideja neozbiljna jer tokom Hladnog rata dve Nemačke nisu bežale od svog identiteta već je naprotiv svaka negirala onoj drugoj pravo da bude predstavnik nemačkog naroda, dok privremene institucije u Novom Sadu na svaki način negiraju srpski identitet. On tvrdi da vi time samo pripremate javnost za polako odustajanje od Vojvodine.

- A ko je taj Đorđe Vukadinović? Zašto je bitno njegovo mišljenje? Zato što ga je Mišković platio da tako govori? Jel njega izabrao narod Srbije da ga predstavlja ili je mene izabrao? Nemam ništa protiv da se i on i Amfilohije kandiduju na izborima i pobede, ali dok se to ne dogodi njihove ideje nisu bitne. I zbog čega se u javnosti stvara taj utisak da je Vukadinović veći patriota od mene? On koji ima stan u Novom Sadu?

Znate, veliko je licemerje imati porodicu u Evropskoj uniji a govoriti da ostatak zemlje ne treba da ide tamo. Dok on zagovara rušenje mostova ja zagovaram gradnju novih, upravo bi Pajtić i Čanak najviše voleli da je cela Srbija kao Vukadinović, da se učauri u sebe samu i bavi samo mitovima umesto konkretnim problemima koji život znače. Tada bi nezavisnost postojala ne samo u njihovu glavi već i na terenu. Nebi me čudilo da on ima neke dogovore sa njima.

Za kraj, šta bi ste poručili građanima Srbije?

- Zasucimo rukave! Hajde da napravimo od Srbije balkanskog tigra! Stvorimo takav ambijent da imamo ekonomski rast sličan Zapadnoj Nemačkoj nakon Drugog svetskog rata i oni će hrliti da nam se vrate. Štedljivost i vredan rad je ono što je garant teritorijalnog integriteta a ne kolumne, vojska i ratovi.

Poštovani gledaoci, hvala vam što ste pratili još jedno izdanje emisije "Teška reč". U nastavku programa naše televizije moći ćete da vidite korisne priloge o tome na koji način je moguće preživeti i ovu zimu bez ikakvog grejanja, a za ženski deo publike imamo posebno iznenađenje - kako da u toku sezone izlazaka privuku pažnju većem broju stranaca nego što je to do sad bio slučaj. Još jednom, hvala na pažnji i prijatno veče!

 

Od istog autora

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner