уторак, 19. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Само смех Србина спасава > Тешка реч (5. јануар 2025.) - гост Александар Вучић
Само смех Србина спасава

Тешка реч (5. јануар 2025.) - гост Александар Вучић

PDF Штампа Ел. пошта
Ненад Пиваш   
четвртак, 04. јун 2015.

Добро вече поштовани гледаоци. Ја сам Драган Ј. Вучићевић, уредник Информера, добродошли у још једно издање емисије Тешка реч на ТВ Пинк. Данас у студију наш гост ће је председник владе Србије, Александар Вучић, који се јуче вратио из Берлина са преговора о нормализацији србијанско-војвођанских односа.

Господине Вучићу, добар дан и добро нам дошли!

- Добар дан и боље вас нашао.

Како је протекла ваша посета Берлину? Како току преговори о нормализацији односа са Новим Садом?

- Преговори нису били ни мало лаки но ми смо јасно изнели наше ставове, признање независности Војводине није на дневном реду нити ће бити док сам ја премијер.

Да ли страхујете да би Војводина као чланица Европске yније могла да блокира улазак Србије у тренутку када наше чланство буде на дневном реду?

- Постоје неки у Новом Саду који о томе сањају, ево, рећићу вам конкретно, у питању је њихов премијер Ненад Чанак он је говорио о тој могућности. Међутим, ја сам на то одлучно рекао да тако нешто никада неће проћи јер као што Србија уз противљење Војводине не може да уђе у ЕУ тако ни они, уколико се ми противимо, не могу постати чланица УН. Оно што охрабрује је и став немачка канцеларке која инсистира да се дијалог мора наставити и да она види Србију као део велике европске породице.

Кад већ помињете премијера Чанка он је рекао да ви отежавате наставак преговора.

-  Господин Чанак има ту особину да свако непристајање на његове захтеве, не предлоге већ захтеве, тумачи као непристајање на саме преговоре. Е ако је тако ја ћу богами да отежавам! Од дијалога никада нисам бежао, нарочито уколико је то може да користи мојој земљи, али да пристајем на сваки хир не долази у обзир, ја нисам од те сорте људи.

Док сте Ви били у Берлину, председник Бојан Пајтић рекао је да су права српске мањине у Војводини на највишем нивоу, да је она интегрисана у пуној мери, док се, са друге стране, у Србији врло често може чути говор мржње према Војвођанима.

- Било би добро да је тако, али нажалост није, положај нашег народа се поправио, то морам да признам али је он још увек далеко од задовољавајућег. Што се тиче оних у нашој земљи који говоре против већинског народа у Војводини њихов значај се преувеличава. Међутим, и поред тога што је њихов значај мизеран ми смо решени да се свом снагом боримо против мржње коју они шире према већинском народу Војводине.

Тим својим изливима мржње они заправо раде потпуно супротно од пароле "Војводина је Србија" коју тако радо узвикују. Јер не можете желети да Војводина буде део Србије а у исто време одбијате да прихватите оне који тамо живе, то је једноставно контрадикторно као и читав њихов поглед на свет и драго ми је што грађани Србије то препознају и већинску подршку дају мени који ствари гледам рационално а не њима.

Исти ти кругови оптужују вас да пузајућим путем признајете независност Војводине и да се то види и по томе што тежите чланству у ЕУ која је не само признала Војводину већ ју је и примила у своје чланство.

- Они по обичају изврћу стварност, наше чланство у ЕУ значи управо супротно, значи да ће и остатак Србије бити тамо где се наша северна покрајина већ налази. И то значи целовита Србија! То значи борба за територијални интегритет на делу! И интересантно је да они својим противљењем нашем путу у Европу деле мишљење са сепаратистима у Новом Саду који такође желе да Србија остане изолована и без пријатеља у свету.

То довољно говори, али се то неће десити, наша држава ће на жалост и једних и других бити јака и поштована Када је ЕУ у питању, додаћу још и то да смо врло близу договора са њима који подразумева да ће се наше војне и полицијске снаге заједно са њиховим наћи у копненој зони безбедности између централне Србије и аутономне покрајине Војводине. Дакле још мало и наши органи реда биће у Сурчину, Батајници, на Бежанијској Коси и у Борчи. То говори довољно о томе да став Брисела није такав какав они приказују.

Да ли се у свему слажемо са њима? Па не слажемо се и ја то говирим и тамо као што говорим и овде. И због тога ме уважавају. Ево рецимо отворено сам рекао свима да њихова одлука да као гост на заседању међународне комисије за теолошки дијалог буде присутан и ткз. патријарх бачки и целе Војводине  није нешто што шаље позитиван сигнал Србији. Али исто тако морам да признам да у преговорима са нашом северном покрајином испред њихове делегације пише само Војводина, а не "Слободна република Војводина" како они себе зову. Дакле ствари нису црно-беле.

Део медија блиских бившој власти тврди да не постоји никаква платформа за преговоре и да сте у њих кренули без икакве идеје само ради личне промоције, како гледате на те тврдње? Нису ли оне мало ироничне уколико имамо на уму да блискост која је постојала између њих и садашњих сепаратистичких челника?

- Знате како то већ често иде у нашој земљи где о поштењу често највише причају лопови. Тако и проблемима територијалног интегритета причају они који су их направили. Они који су седели у странци са Бојаном Пајтићем тврде да сам ја крив и за губитак покрајине и за успоравање евроинтеграција.

Не говоре истину ни у једном случају, прво, Војводина, барем за мене, није изгубљена, можда би они као и њихов бивши страначки колега волели да јесте, можда тиме перу своју савест, не знам у то нећу да улазим, но за мене је наша северна покрајина саставни део Србије. Друго, није тачна ни тврдња да је дошло до успорења евроинтеграција, јер ми за наше реформе константно добијамо похвале.

А каква је ваша идеја за решавање питања Војводине?

- Добро је што сте то питали, знате, став да никад нећемо признати независност је важан, али на њему се не може остати, потребно је да имати и економске идеје. Управо је економија оно чиме су они, додуше на демагошки начин, правдали свој сепаратизам. Наше је да понудимо јасну алтернативу, са једне стране да учинимо економију Србије јакон и стабилном а стандард већим него у нашој северној покрајини и тиме покажемо да нису тачне њихове тврдње да су се крајеви јужно од Саве и Дунава развијали на њихов рачун.

Са друге стране да останемо отворени за сваки вид економске сарадње са њима да обичан свет у Војводини види да од матице могу имати само корист и да је та корист обострана. То је у складу и са ставом ЕУ да проток робе и капитала мора да постоји, без обзира на коначни статус, тај њихов став нам иде у прилог. Обесмишљавањем њихових аргумената натераћемо их почну озбиљније да гледају на ствари и изимају у обзир наше предлоге.

Шта је оно што им нудите?

- Модел односа две Немачке какав успостаљен 70их година 20. века. Обе земље су тада постале чланице Уједињених нација али су избегле пуно признање једна друге, као што су се обе одрекле претензија да само једна од њих може бити представник немачког народа.

Политички аналитичар  Ђорђе Вукадиновић сматра да је та идеја неозбиљна јер током Хладног рата две Немачке нису бежале од свог идентитета већ је напротив свака негирала оној другој право да буде представник немачког народа, док привремене институције у Новом Саду на сваки начин негирају српски идентитет. Он тврди да ви тиме само припремате јавност за полако одустајање од Војводине.

- А ко је тај Ђорђе Вукадиновић? Зашто је битно његово мишљење? Зато што га је Мишковић платио да тако говори? Јел њега изабрао народ Србије да га представља или је мене изабрао? Немам ништа против да се и он и Амфилохије кандидују на изборима и победе, али док се то не догоди њихове идеје нису битне. И због чега се у јавности ствара тај утисак да је Вукадиновић већи патриота од мене? Он који има стан у Новом Саду?

Знате, велико је лицемерје имати породицу у Европској унији а говорити да остатак земље не треба да иде тамо. Док он заговара рушење мостова ја заговарам градњу нових, управо би Пајтић и Чанак највише волели да је цела Србија као Вукадиновић, да се учаури у себе саму и бави само митовима уместо конкретним проблемима који живот значе. Тада би независност постојала не само у њихову глави већ и на терену. Неби ме чудило да он има неке договоре са њима.

За крај, шта би сте поручили грађанима Србије?

- Засуцимо рукаве! Хајде да направимо од Србије балканског тигра! Створимо такав амбијент да имамо економски раст сличан Западној Немачкој након Другог светског рата и они ће хрлити да нам се врате. Штедљивост и вредан рад је оно што је гарант територијалног интегритета а не колумне, војска и ратови.

Поштовани гледаоци, хвала вам што сте пратили још једно издање емисије "Тешка реч". У наставку програма наше телевизије моћи ћете да видите корисне прилоге о томе на који начин је могуће преживети и ову зиму без икаквог грејања, а за женски део публике имамо посебно изненађење - како да у току сезоне излазака привуку пажњу већем броју странаца него што је то до сад био случај. Још једном, хвала на пажњи и пријатно вече!

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер