Početna strana > Debate > Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora

Politikantstvo ili ništa

Duško Kovačević   
utorak, 19. avgust 2008.

Svaka priča, događaj, manifestacija, grupni ili individualni uspijeh odjednom dobijaju stranačko-politikantski kontekst i postaju jeftini proizvod za reklamiranje dnevnopolitičkih poteza establišmenta na vlasti, gradonačelnika ili predsjedničkih kandidata!

 
Srbija i Crna Gora

Takozvani ekspert o takozvanim Srbima

Želidrag Nikčević   
sreda, 21. maj 2008.

U tekstu o crnogorskim predsjedničkim izborima („Srpski odgovor“), samo uzgred sam pomenuo raniji komentar Branimira Markovića („Zadnja rupa na diplama“), tačnije rečeno detalj koji ozbiljno dovodi u sumnju načelnu dobronamjernost njegovih stavova.

 

 
Srbija i Crna Gora

Crna Gora je u sistemu sofisticirane autokratije

Miodrag Živković   
ponedeljak, 19. maj 2008.

Iluzija, nas koji smo iznad svega željeli crnogorsku nezavisnost, da ćemo bez čekanja izgrađivati ozbiljnu državu, društvo i institucije, u značajnoj mjeri je raspršena sada nakon dvije godine od refrenduma. I dalje je dominantna politička volja, iste političke elite, da sve ostane nepromjenjivo.

 
Srbija i Crna Gora

Srpski odgovor i crnogorsko pitanje

Branimir Marković   
četvrtak, 15. maj 2008.

Tribuni tzv. Srba u Crnoj Gori očigledno su pristalice onih identitetsko statusnih rešenja koja znače konačni razlaz i radikalno odeljivanje od braće i rođaka opredeljenih „samo“ kao Crnogorci – tradiciji, istoriji i činjenicama uprkos.

 
Srbija i Crna Gora

Zadnja rupa na diplama

Branimir Marković   
sreda, 23. april 2008.

U svetlu ovih trendova otvara se i teoretsko pitanje da li su multietničke „države svih građana“ (prva, svetska Crna Gora, a odskora i druga - „nezavisno Kosovo“) projektovane kao nova napredna etapa u razvoju čovečanstva, ili su smišljene samo kao prevarna međufaza u redefinisanju i kreiranju novih „podobnih“ nacionalnih identiteta.

 
Srbija i Crna Gora

Bruka i sramota: predsjednički izbori u Crnoj Gori

Milan Radović   
utorak, 15. april 2008.

Ali, onaj koji je razbio Blok za zajedničku državu u referendumskoj noći i tako rasturio po prvi put stečeno jedinstvo impozantnih 185002 glasača, i ovog puta je odigrao ključnu ulogu.

 
Srbija i Crna Gora

Srpski narod i predsednički izbori u Crnoj Gori

Miša Đurković   
ponedeljak, 03. mart 2008.

Ni Miloševićeva ni postmiloševićevska vlast nisu imale nikakvu realnu strategiju za odnos prema Crnoj Gori, a posebno ne prema srpskom pitanju u toj republici. Sve do referenduma, Beograd je u RCG podržavao neokomunističke i projugoslovenske opcije.

 
Srbija i Crna Gora

Prva građanska multikulturalna manjina

Branimir Marković   
četvrtak, 10. januar 2008.

Udruženje Crnogoraca u Srbiji "Krstaš" pozvalo je 8. januara srpskog predsednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunicu da pomognu da se promeni prethodni dan obelodanjena odluka ministra vera Radomira Naumova o zabrani registracije Crnogorske pravoslavne crkve u Srbiji.

 
Srbija i Crna Gora

Umire nam Sparta

Biljana Živković   
utorak, 29. jul 2008.

„Za mene lično ostaje nepoznanica šta je dehumanizovane cetinjske mase motivisalo da usvoje srbofobiju kao smisao življenja i da krenu putem bez povratka, putem koji neminovno vodi u sunovrat“, kaže su svojoj knjizi Predrag Vukić.

 
Srbija i Crna Gora

Otvoreno pismo Miodragu Živkoviću, predsjedniku Liberalne partije Crne Gore

Rajo Vojinović   
ponedeljak, 19. maj 2008.

Gospodine Živkoviću, vi nikako da se zapitate: šta uzrokuje tu, za svakog slobodomislećeg čovjeka zastrašujuću činjenicu? A njen uzrok je bila i ostala borba svih ovdašnjih režima protiv srpskog integralizma.

 
Srbija i Crna Gora

Ima li granica srpskom mazohizmu?

Miša Đurković   
četvrtak, 15. maj 2008.

Voleo bih da mi neko objasni zašto institucije države Srbije i ustanove koje se finasiraju od pretplate građana Srbije promovišu antisrpsku tvorevinu Mila Đukanovića i njegove glavne perjanice koje su upravo o tim građanima i o toj državi rekli sve najgore?

 
Srbija i Crna Gora

Srpski odgovor

Želidrag Nikčević   
sreda, 30. april 2008.

Ovom pobjedom Milo Đukanović i njegovo društvo kupili su još dvadesetak mjeseci za dovršavanje započetih poslova. Iako je razlika između Vujanovića i trojice njegovih protivkandidata relativno mala, oko 11 000 glasova, za vladajuću koaliciju ovakav ishod ima ogroman značaj.

 
Srbija i Crna Gora

Mitropolija Crnogorsko-primorska nakon razdvajanja Srbije i Crne Gore

Protojerej Velibor DŽomić   
ponedeljak, 21. april 2008.

Na početku političkih diskusija koje se dotiču crkava i verskih zajednica treba pomenuti da se Pravoslavna crkva Hristova skoro već dve hiljade godina u svojoj sveštenoj misiji rukovodi na osnovu Svetoga pisma i Svetoga predanja.

 
Srbija i Crna Gora

Potrebna nacionalna strategija Srba u Crnoj Gori

Želidrag Nikčević   
utorak, 25. mart 2008.

Uopšte nije tačna teza da crnogorska vlast opstaje na podelama. Upravo suprotno: podele same po sebi ne predstavljaju problem, nego je nesreća u tome što vlast odbija da ih prizna, institucionalizuje i legitimiše.

 
Srbija i Crna Gora

Medojevićevo lažno mirotvorstvo

Rajo Vojinović   
ponedeljak, 14. januar 2008.

Progovoriću, jer neko mora, jer ako neko ne progovori – progovoriće kamenje. Nebojša Medojević je lažni mirotvorac i lažni opozicionar. On je nova paklena politička podvala srpskom narodu, svim pravoslavnima i svim obespravljenima u Crnoj Gori.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Poslednja >>

Strana 8 od 8
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner