Početna strana > Debate > Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora

Da je Čavić Crnogorac

Branimir Marković   
četvrtak, 21. avgust 2008.
Da je Čavić kojim slučajem poreklom iz Crne Gore, ne bi mogao za nju da nastupa, jer ne bi imao „zakonski osnov“. Državljanstvo po poreklu nije predviđeno genijalnim i inovativnim rešenjima crnogorskog Ustava kao što je „svuda u svetu“.
 
Srbija i Crna Gora

Umire nam Sparta

Biljana Živković   
utorak, 29. jul 2008.

„Za mene lično ostaje nepoznanica šta je dehumanizovane cetinjske mase motivisalo da usvoje srbofobiju kao smisao življenja i da krenu putem bez povratka, putem koji neminovno vodi u sunovrat“, kaže su svojoj knjizi Predrag Vukić.

 
Srbija i Crna Gora

Otvoreno pismo Miodragu Živkoviću, predsjedniku Liberalne partije Crne Gore

Rajo Vojinović   
ponedeljak, 19. maj 2008.

Gospodine Živkoviću, vi nikako da se zapitate: šta uzrokuje tu, za svakog slobodomislećeg čovjeka zastrašujuću činjenicu? A njen uzrok je bila i ostala borba svih ovdašnjih režima protiv srpskog integralizma.

 
Srbija i Crna Gora

Ima li granica srpskom mazohizmu?

Miša Đurković   
četvrtak, 15. maj 2008.

Voleo bih da mi neko objasni zašto institucije države Srbije i ustanove koje se finasiraju od pretplate građana Srbije promovišu antisrpsku tvorevinu Mila Đukanovića i njegove glavne perjanice koje su upravo o tim građanima i o toj državi rekli sve najgore?

 
Srbija i Crna Gora

Srpski odgovor

Želidrag Nikčević   
sreda, 30. april 2008.

Ovom pobjedom Milo Đukanović i njegovo društvo kupili su još dvadesetak mjeseci za dovršavanje započetih poslova. Iako je razlika između Vujanovića i trojice njegovih protivkandidata relativno mala, oko 11 000 glasova, za vladajuću koaliciju ovakav ishod ima ogroman značaj.

 
Srbija i Crna Gora

Mitropolija Crnogorsko-primorska nakon razdvajanja Srbije i Crne Gore

Protojerej Velibor DŽomić   
ponedeljak, 21. april 2008.

Na početku političkih diskusija koje se dotiču crkava i verskih zajednica treba pomenuti da se Pravoslavna crkva Hristova skoro već dve hiljade godina u svojoj sveštenoj misiji rukovodi na osnovu Svetoga pisma i Svetoga predanja.

 
Srbija i Crna Gora

Potrebna nacionalna strategija Srba u Crnoj Gori

Želidrag Nikčević   
utorak, 25. mart 2008.

Uopšte nije tačna teza da crnogorska vlast opstaje na podelama. Upravo suprotno: podele same po sebi ne predstavljaju problem, nego je nesreća u tome što vlast odbija da ih prizna, institucionalizuje i legitimiše.

 
Srbija i Crna Gora

Medojevićevo lažno mirotvorstvo

Rajo Vojinović   
ponedeljak, 14. januar 2008.

Progovoriću, jer neko mora, jer ako neko ne progovori – progovoriće kamenje. Nebojša Medojević je lažni mirotvorac i lažni opozicionar. On je nova paklena politička podvala srpskom narodu, svim pravoslavnima i svim obespravljenima u Crnoj Gori.

 
Srbija i Crna Gora

Politikantstvo ili ništa

Duško Kovačević   
utorak, 19. avgust 2008.

Svaka priča, događaj, manifestacija, grupni ili individualni uspijeh odjednom dobijaju stranačko-politikantski kontekst i postaju jeftini proizvod za reklamiranje dnevnopolitičkih poteza establišmenta na vlasti, gradonačelnika ili predsjedničkih kandidata!

 
Srbija i Crna Gora

Takozvani ekspert o takozvanim Srbima

Želidrag Nikčević   
sreda, 21. maj 2008.

U tekstu o crnogorskim predsjedničkim izborima („Srpski odgovor“), samo uzgred sam pomenuo raniji komentar Branimira Markovića („Zadnja rupa na diplama“), tačnije rečeno detalj koji ozbiljno dovodi u sumnju načelnu dobronamjernost njegovih stavova.

 

 
Srbija i Crna Gora

Crna Gora je u sistemu sofisticirane autokratije

Miodrag Živković   
ponedeljak, 19. maj 2008.

Iluzija, nas koji smo iznad svega željeli crnogorsku nezavisnost, da ćemo bez čekanja izgrađivati ozbiljnu državu, društvo i institucije, u značajnoj mjeri je raspršena sada nakon dvije godine od refrenduma. I dalje je dominantna politička volja, iste političke elite, da sve ostane nepromjenjivo.

 
Srbija i Crna Gora

Srpski odgovor i crnogorsko pitanje

Branimir Marković   
četvrtak, 15. maj 2008.

Tribuni tzv. Srba u Crnoj Gori očigledno su pristalice onih identitetsko statusnih rešenja koja znače konačni razlaz i radikalno odeljivanje od braće i rođaka opredeljenih „samo“ kao Crnogorci – tradiciji, istoriji i činjenicama uprkos.

 
Srbija i Crna Gora

Zadnja rupa na diplama

Branimir Marković   
sreda, 23. april 2008.

U svetlu ovih trendova otvara se i teoretsko pitanje da li su multietničke „države svih građana“ (prva, svetska Crna Gora, a odskora i druga - „nezavisno Kosovo“) projektovane kao nova napredna etapa u razvoju čovečanstva, ili su smišljene samo kao prevarna međufaza u redefinisanju i kreiranju novih „podobnih“ nacionalnih identiteta.

 
Srbija i Crna Gora

Bruka i sramota: predsjednički izbori u Crnoj Gori

Milan Radović   
utorak, 15. april 2008.

Ali, onaj koji je razbio Blok za zajedničku državu u referendumskoj noći i tako rasturio po prvi put stečeno jedinstvo impozantnih 185002 glasača, i ovog puta je odigrao ključnu ulogu.

 
Srbija i Crna Gora

Srpski narod i predsednički izbori u Crnoj Gori

Miša Đurković   
ponedeljak, 03. mart 2008.

Ni Miloševićeva ni postmiloševićevska vlast nisu imale nikakvu realnu strategiju za odnos prema Crnoj Gori, a posebno ne prema srpskom pitanju u toj republici. Sve do referenduma, Beograd je u RCG podržavao neokomunističke i projugoslovenske opcije.

 
Srbija i Crna Gora

Prva građanska multikulturalna manjina

Branimir Marković   
četvrtak, 10. januar 2008.

Udruženje Crnogoraca u Srbiji "Krstaš" pozvalo je 8. januara srpskog predsednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunicu da pomognu da se promeni prethodni dan obelodanjena odluka ministra vera Radomira Naumova o zabrani registracije Crnogorske pravoslavne crkve u Srbiji.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Poslednja >>

Strana 8 od 8
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner