Početna strana > Debate > Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora

Jedinstvo naroda ili kako upokojiti vampira

Radomir Radević   
utorak, 17. novembar 2009.

Narodna stranka je naslednik zelenaške ideologije mutirane komunističkom sviješću. Naime, dok su se Zelenaši borili za posebnost srpske Crne Gore unutar zajedničke države, NS brani Crnu Goru čak i kada je ona izrazito anti-srpska.

 
Srbija i Crna Gora

Demokratija se zaslužuje

Igor Jaramaz   
utorak, 01. septembar 2009.

Crnogorci ljube lance, jer samo uz neprikosnovenu bazu Sistem može da neograničeno širi svoju moć. Najsgiruniji oslonac BRCG Sistema nije 32% Srba, 5% Albanaca, koliko 43% Crnogoraca. Od izbora do izbora, postoji ritualna opsesija u dužnosti Crnogorca da se pokloni svom lideru.

 
Srbija i Crna Gora

Jezički separatizam

Nikola Ivanović   
petak, 14. avgust 2009.

U vrijeme stvaranja novih država jezici se ne dijele, nego množe. Najmlađa država Evrope sa najmlađim, propisanim jezikom je Crna Gora. Kojekako se odnositi prema jeziku znači i misliti kojekako: netačno, približno, neistinito, pisao je Lav Tolstoj.  

 
Srbija i Crna Gora

Primjeri čojstva

Duško Kovačević   
petak, 03. jul 2009.

Aco Đukanović (premijerov brat) je kupio pravo na 7.637 kvadratnih metara državnog zemljišta na kojem se nalazi zgrada podgoričke policije. Za atraktivnu lokaciju licitirali su Mehmed Kolarević (premijerov bivši zet) Tomislav Čelebić (premijerov kum i ortak), Daka Davidović (premijerov prijatelj).

 
Srbija i Crna Gora

Boro i Ramiz

Branimir Marković   
sreda, 10. jun 2009.

Novobalkanske ratove tumači i nemački mislilac Klaus Tevelajt: „Ono što je ovaj rat sprovodio ideološkim i oružanim nasiljem, jeste prinudan kulturni identitet, religija ili etnos, iz čega posle sledi zahtevanje novih granica u novim nacionalnim državama.“

 
Srbija i Crna Gora

Autohtono konstitutivni

Branimir Marković   
ponedeljak, 25. maj 2009.

Osamostaljenjem Rumunije dobri odnosi između dve države i naroda i unutar srbijanski odnosi među etničkim Srbima i Vlasima uvek su bili prijateljski. Sve do nastanka orvelovskog „govora ljubavi“ kada odjednom Savet Evrope donosi deklaraciju po kojoj su Vlasi najdiskriminisanija manjina u Evropi.

 
Srbija i Crna Gora

Korner ili Šurjak

Branimir Marković   
petak, 08. maj 2009.

U udžbeniku geografije iz vremena kralja Nikole piše da su Crnogorci po narodnosti Srbi i da su istovremeno deo „crnogorskog političkog naroda (današnjim rečnikom punim tuđica rečeno – nacije) u koji spadaju svi stanovnici Crne Gore ne samo Srbi.

 
Srbija i Crna Gora

Milo, gospodar Srba iz Crne Gore

Branimir Marković   
utorak, 31. mart 2009.
"Najjača partija u Crnoj Gori (je) ona koju „podržava“ oko 170 hiljada ljudi, koji juče nijesu izašli na izbore." Očigledno, još uvek se podrazumeva kome ne idu, ali se više ne podrazumeva kome idu suverenistički glasovi.
 
Srbija i Crna Gora

Izumiranje nacionalista i bejbi bum kulturalista

Branimir Marković   
četvrtak, 26. februar 2009.

Očigledno je na „ideološkoj sceni“ Crne Gore došlo do smene generacija. Umesto „onoga“ što se kod nas još uvek zove nacionalizam, došli su novi „mladi i lijepi“, obrazovani i zaista verzirani u „evropske standarde“. Pravi ideološki trend-seteri.

 
Srbija i Crna Gora

Trideseti mart odmah posle dvadeset i osmog

Igor Jaramaz   
sreda, 18. februar 2009.

U Crnoj Gori nikada nije došlo do (izborne) smene vlasti. Da bi jedan poredak bio demokratičan, mora se dogoditi i da izbore izgubi onaj ko ima svu izvršnu vlast, prinudu sile, državne medije, fiskalnu politiku u svojim rukama.

 
Srbija i Crna Gora

Ćutanje

Nikola Ivanović   
petak, 11. septembar 2009.

Čudi tvrdnja da se Crna Gora prepoznaje po ćutanju o nevoljama „Vijesti“. Ćutanje o udesu „Dana“, međutim, dugo traje. Ubistvo Duška Jovanovića mediji su pratili prilično uzdržano, zadržavajući neku antikvarnu mirnoću. TV slika nije registrovala nepregledne povorke koje su danima obilazile mjesto ubistva.

 
Srbija i Crna Gora

Moć intelektualne samocenzure u Crnoj Gori

Duško Kovačević   
subota, 29. avgust 2009.

O kakvom angažmanu intelektualaca govorimo u državi u kojoj, između ostalog, penzioneri prodaju budućnost svojih unuka za vreću brašna, za obećanu povišicu ili imaginarnu zaostalu penziju?

 
Srbija i Crna Gora

Crnogorski stav je - šta kažu jači

Svetozar Marović   
nedelja, 09. avgust 2009.

Prije Crne Gore, Kosovo je priznalo većina zemalja EU, Amerika...Nije bilo pritisaka na Crnu Goru da prizna Kosovo. Pritisak je u odgovornosti izbora - da li ćete izabrati ono što podržavaju vaši najjači saveznici u evroatlantskim integracijama ili ne.

 
Srbija i Crna Gora

Crna Gora: gde biva što biti ne može

Nikola Tanasić   
četvrtak, 11. jun 2009.

Naša dojučerašnja braća nas, preko Uneska i Venecijanske komisije obaveštavaju da smo ih okupirali i terorisali, uništavali njihov identitet, nezavisnost i kulturnu posebnost, te se žale celom svetu da je Montenegro bila još jedna žrtva velikosrpske histerije.

 
Srbija i Crna Gora

Otvoreno pismo predsedniku Srbije povodom njegovih poruka sa Cetinja

Momčilo Vuksanović   
subota, 06. jun 2009.

Vi danas djelovanje Srpskog nacionalnog savjeta, kao jedinog mehanizma pomoću kojeg Srbi mogu ustavno-pravnim sredstvima zaštititi svoj identitet, proglašavate štetnim! Po koga štetnim, gospodine predsjedniče?

 
Srbija i Crna Gora

Otvoreno pismo predsedniku Republike Srbije

Momčilo Vuksanović   
sreda, 20. maj 2009.

Srbija je obavezna da u direktnoj međudržavnoj srpsko-crnogorskoj komunikaciji, ali i preko međunarodnih institucija vrši uticaj na Crnu Goru da sve do eventualne promjene našeg ustavno-pravnog položaja insistira na poštovanju prava Srba u CG.

 
Srbija i Crna Gora

Grobari srpskog pitanja

Radomir Radević   
utorak, 05. maj 2009.

Zbunjeni srpski birači nisu imali opciju na ovim izborima. Zato je dio njih glasao SNP, a dio ostao kod kuće znajući da se na ovim izborima ništa ne bira. Na kraju, ostaje pitanje: Da li će Srbi u BRCG dočekati pojavu svojih istinskih predstavnika na političkoj sceni ili će kao narod nestati sa ovog prostora?

 
Srbija i Crna Gora

Silovanje slobode u Crnoj Gori

Duško Kovačević   
subota, 14. mart 2009.
Ako bismo cijelokupno trajanje i suštinske karakteristike Crne Gore izrazili kroz samo jednu rečenicu, onda bi to nesumnjivo bila: neprestana borba za slobodu! Gdje je danas ta sloboda? Otkud kod nas tako dominantno taj inferiorni mentalitet?
 
Srbija i Crna Gora

Nemanjin grad

Velibor DŽomić   
subota, 21. februar 2009.

Brisanje Nemanjinog grada i podataka o njegovom rodnom mestu predstavlja nasušnu potrebu savremenih istorijskih falsifikatora kako bi lakše dokazivali svoje teze o Stefanu Nemanji kao „okupatoru Zete“ i Svetom Savi kao „verskom fanatiku koji je na silu opravoslavio okupirani zetski prostor“.

 
Srbija i Crna Gora

Komercijalni patriotizam

Duško Kovačević   
utorak, 03. februar 2009.

Patriotizam se ogleda u očuvanju ekonomske i svake druge supstance svoje zemlje, a ne ispraznim i patetičnim držanjem ruke „na srcu“, uz intonaciju nacionalne himne. Jeftini peformans i simulakrum za lakovjerne pod radnim naslovom "Komercijalni patriotizam".

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 Sledeća > Poslednja >>

Strana 6 od 8
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner