Početna strana > Debate > Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora
Srbija i Crna Gora

Srbi u Crnoj Gori i naša ravnodušnost

Marinko M. Vučinić   
sreda, 29. oktobar 2008.

Očigledna je namera državne politike Crne Gore da delovanjem u kulturi, prosveti, medijima i državnoj upravi svede 36 odsto ljudi koji se sada izjašnjavaju kao Srbi na što manji i prihvatljiv broj. I šta Srbija čini da zaustavi ovaj pogubni proces?

 
Srbija i Crna Gora

Sve što ste želeli da znate o Crnoj Gori, a niste se usudili da pitate

Branimir Marković   
ponedeljak, 20. oktobar 2008.

Nikom ne bode oči što Crna Gora ne preuzima nikakvu sličnu obavezu prema svojim sunarodnicima, državljanima Srbije poreklom iz Crne Gore.

 
Srbija i Crna Gora

Hrvatizmi

Velibor DŽomić   
sreda, 08. oktobar 2008.

Skoro sve reklame na firmama, kafićima, buticima i sličnim radnjama ispisane su na hrvatskoj latinici. Preko radio-stanica se uglavnom emituje „glazba“ hrvatskih „glazbenika“. I novi crnogorski muzički festivali se organizuju po uzoru na one u Hrvatskoj.

 
Srbija i Crna Gora

Lekcije

Dragana Matović   
sreda, 08. oktobar 2008.
Kampanjski pokušaj da se podsetim svih srpsko-crnogorskih izdaja i sukoba takav je da se ne bih javno brukala navodeći ih. Tek, između onih lekcija koje su mi utuvili u glavu bilo je dosta i onog gradiva koje bi mi sada možda koristilo.
 
Srbija i Crna Gora

Etika u savremenoj Crnoj Gori

Dušan Kovačević   
sreda, 03. septembar 2008.
Etika u Crnoj Gori? Šta to bješe? Kakva je etika nekada bila u Crnoj Gori, a kakva je danas i da li je treba upoređivati?
 
Srbija i Crna Gora

Politikantstvo ili ništa

Duško Kovačević   
utorak, 19. avgust 2008.

Svaka priča, događaj, manifestacija, grupni ili individualni uspijeh odjednom dobijaju stranačko-politikantski kontekst i postaju jeftini proizvod za reklamiranje dnevnopolitičkih poteza establišmenta na vlasti, gradonačelnika ili predsjedničkih kandidata!

 
Srbija i Crna Gora

Takozvani ekspert o takozvanim Srbima

Želidrag Nikčević   
sreda, 21. maj 2008.

U tekstu o crnogorskim predsjedničkim izborima („Srpski odgovor“), samo uzgred sam pomenuo raniji komentar Branimira Markovića („Zadnja rupa na diplama“), tačnije rečeno detalj koji ozbiljno dovodi u sumnju načelnu dobronamjernost njegovih stavova.

 

 
Srbija i Crna Gora

Crna Gora je u sistemu sofisticirane autokratije

Miodrag Živković   
ponedeljak, 19. maj 2008.

Iluzija, nas koji smo iznad svega željeli crnogorsku nezavisnost, da ćemo bez čekanja izgrađivati ozbiljnu državu, društvo i institucije, u značajnoj mjeri je raspršena sada nakon dvije godine od refrenduma. I dalje je dominantna politička volja, iste političke elite, da sve ostane nepromjenjivo.

 
Srbija i Crna Gora

Srpski odgovor i crnogorsko pitanje

Branimir Marković   
četvrtak, 15. maj 2008.

Tribuni tzv. Srba u Crnoj Gori očigledno su pristalice onih identitetsko statusnih rešenja koja znače konačni razlaz i radikalno odeljivanje od braće i rođaka opredeljenih „samo“ kao Crnogorci – tradiciji, istoriji i činjenicama uprkos.

 
Srbija i Crna Gora

Zadnja rupa na diplama

Branimir Marković   
sreda, 23. april 2008.

U svetlu ovih trendova otvara se i teoretsko pitanje da li su multietničke „države svih građana“ (prva, svetska Crna Gora, a odskora i druga - „nezavisno Kosovo“) projektovane kao nova napredna etapa u razvoju čovečanstva, ili su smišljene samo kao prevarna međufaza u redefinisanju i kreiranju novih „podobnih“ nacionalnih identiteta.

 
Srbija i Crna Gora

Kosovsko sudilište

Duško Kovačević   
sreda, 22. oktobar 2008.

Ja vjerujem da sam Đukanović negdje u skrivenim hodnicima lavirinta svoje duše iskreno žali zbog ovog svog nepopularnog čina sa kojim se ne slaže ogromna većina crnogorskih građana.

 
Srbija i Crna Gora

Kosovski ciklus Mila Đukanovića

Vera Didanović   
četvrtak, 16. oktobar 2008.

Zašto je crnogorska vlast donela odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, znajući da će ona poremetiti odnose sa Srbijom, ali i dodatno produbiti podele u tek nedavno osamostaljenoj državi.

 
Srbija i Crna Gora

Priznajte Kosovo!

Želidrag Nikčević   
sreda, 08. oktobar 2008.

Evo, povodom Kosova i Metohije, baš zgodne prilike da Crna Gora opet isprednjači u regionu, i to bez nekog specijalnog napora. Treba samo da povuče potez koji se logično uklapa u njenu noviju kameleonsku karijeru.

 
Srbija i Crna Gora

Deklaracija izborne skupštine

Srpski nacionalni savjet   
ponedeljak, 06. oktobar 2008.
Mi, osnivači Srpskog nacionalnog savjeta, imamo za cilj sveobuhvatnu zaštitu srpskog naroda u Crnoj Gori.
 
Srbija i Crna Gora

Da je Čavić Crnogorac

Branimir Marković   
četvrtak, 21. avgust 2008.
Da je Čavić kojim slučajem poreklom iz Crne Gore, ne bi mogao za nju da nastupa, jer ne bi imao „zakonski osnov“. Državljanstvo po poreklu nije predviđeno genijalnim i inovativnim rešenjima crnogorskog Ustava kao što je „svuda u svetu“.
 
Srbija i Crna Gora

Umire nam Sparta

Biljana Živković   
utorak, 29. jul 2008.

„Za mene lično ostaje nepoznanica šta je dehumanizovane cetinjske mase motivisalo da usvoje srbofobiju kao smisao življenja i da krenu putem bez povratka, putem koji neminovno vodi u sunovrat“, kaže su svojoj knjizi Predrag Vukić.

 
Srbija i Crna Gora

Otvoreno pismo Miodragu Živkoviću, predsjedniku Liberalne partije Crne Gore

Rajo Vojinović   
ponedeljak, 19. maj 2008.

Gospodine Živkoviću, vi nikako da se zapitate: šta uzrokuje tu, za svakog slobodomislećeg čovjeka zastrašujuću činjenicu? A njen uzrok je bila i ostala borba svih ovdašnjih režima protiv srpskog integralizma.

 
Srbija i Crna Gora

Ima li granica srpskom mazohizmu?

Miša Đurković   
četvrtak, 15. maj 2008.

Voleo bih da mi neko objasni zašto institucije države Srbije i ustanove koje se finasiraju od pretplate građana Srbije promovišu antisrpsku tvorevinu Mila Đukanovića i njegove glavne perjanice koje su upravo o tim građanima i o toj državi rekli sve najgore?

 
Srbija i Crna Gora

Srpski odgovor

Želidrag Nikčević   
sreda, 30. april 2008.

Ovom pobjedom Milo Đukanović i njegovo društvo kupili su još dvadesetak mjeseci za dovršavanje započetih poslova. Iako je razlika između Vujanovića i trojice njegovih protivkandidata relativno mala, oko 11 000 glasova, za vladajuću koaliciju ovakav ishod ima ogroman značaj.

 
Srbija i Crna Gora

Mitropolija Crnogorsko-primorska nakon razdvajanja Srbije i Crne Gore

Protojerej Velibor DŽomić   
ponedeljak, 21. april 2008.

Na početku političkih diskusija koje se dotiču crkava i verskih zajednica treba pomenuti da se Pravoslavna crkva Hristova skoro već dve hiljade godina u svojoj sveštenoj misiji rukovodi na osnovu Svetoga pisma i Svetoga predanja.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 Sledeća > Poslednja >>

Strana 6 od 7
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner